Šta je novo?

Cene nekretnina

Skeptičan sam veoma, ali ajde da vidimo, neću da grešim dušu 😅
Inflacija nas je pocepala sve dobro, pa sad očigledno nezadovoljstvo pokušava da se nekako stiša, koliko vidim...
Još kad bi se iz toga nešto konkretno, dobro izrodilo.

Padala je kiša juče, bilo je loše vreme, usporen i veliki saobraćaj. Svi tržni centri i velike prodavnice su imale posetu na max.

Pa da, tako bi i u Švedskoj trebalo. I mi Srbi nekome da pomognemo, makar vizijom. Eto ti imaš savet, Sava takođe. Sava kaže da su migranti problem.
Da, to je zbog kise. Bravo :)

Koliko se povecala populacija Svedske, a koliko Srbije? Svedska propo :(

Koji deja vu. Bukvalno je 2014. isto bljuc objavio precednikovu najavu o jeftinim stanovima od, sad se ne secam, da li 300 ili 500€ po kvadratu.
Deset godina kasnije, evo nas ovde, raspravljamo o slicnoj najavi.

Edit: Naslov of 9. maja 2014

IMG_9839.jpeg

Poslednja izmena:
Provalio sam da mi realno više i nije bitno da kupim stan, koliko mi je važno da budem faca na forumu.
Sad Vučke i da mi da za ovih 200€ mesečno, ja ću da se pronađem uvređenim, i nastaviću da pišem zajedljive komentare ovde.
He. He.

Ovaj case gde je u gradu sve skupo je samo ako se vrati taj osecaj da su svi srecni i trose kao ludi, jednostavno mi je to neverovatno ali ne bi me cudilo da krenu neki opasni stimulansi samo da bi nas ohrabrili. Videcemo koliko ce ludi biti.
Ovo za jeftine stanove ulazi u ovaj post o kojem smo pricali davno.

Krajem 2026. :)

>> Prema onome što se može pročitati na sajtu Republičkog zavoda za statistiku broj registrovanih putničkih automobila u Beogradu, u 2010. godini je iznosio oko 470.000, dok će ih na kraju ove, 2024. godine, biti oko 700.000.
U toj 2010. godini, broj novoregistrovanih putničkih vozila (novih i polovnih) je iznosio oko 4.000, dok će u ovoj godini, koja je na izmaku, taj broj biti neverovatnih 25.000! Da li ima potrebe dalje objašnjavati i obrazlagati zašto su nenormalne gužve na ulicama našeg glavnog grada? A, pogotovo treba imati u vidu da se i te, 2010. godine, kroz grad nije vozilo sa lakoćom. I tada je bilo gužvi… <<

Čitam iz dosade vesti iz susedne države koja se bavi ugostiteljstvom, i žale se ujaci na gužvu u saobraćaju. Vest se poziva na informaciju sa sajta https://trafficindex.org/cities/all/, gde im je glavni grad u vrhu liste (u svetu). Taj sajt meri koliko je koji grad imao zastoja i usporenog saobraćaja na G mapi, zatim kreira vrednost i index. Pitanje je koliko je takva metrika kvalitetan izvor za kreiranje liste, ali eto, ima i toga.

Poslednja izmena:
Pogledajte prilog 221478Pogledajte prilog 221479

Cene nekretnina padaju kada je recesija a recesija se dobija uglavnom kada trziste akcija pukne. Trziste akcija je overvalued 200%
Zakljucak je jasan.
Tačno je da padaju. Samo kod nas manje nego u USA. Uzmi prošlu krizu max pad je bio 30%. A premium lokacije i manje. I ti nivoi su tek dostignuti 2012 ili 2013 godine nakon par godina dobre krize. Ti stan uzimaš za život ili barem na 20 ili 30 godina, šta na toliko godina znači 2-4 god krize ili kriza. Normalno je da će ih biti. Šanse nema da ti pogodiš baš dno. A i ako pogodiš cenovno dno, to znači da mora i banka biti spremna da ti pozajmi pare, a obično su u krizi banke JAKO pažljive i ne daju tako lako kao sada. Jedino da imaš sad sav keš spreman pa onda eto čekaš... Pa dok ne dođe taj pad ti ili štediš ili investiraš i čekaš pad...
Evo samo razmisli šta bi se danas desilo da kažu svi veliki projekti od sutra 15% niža cena na sve stanove! Mislim da bi se ljudi potukli ispred prodajnih salona kao za Lidl piliće. Znači linealno 15% dole sve cene. Mi nismo isto tržište kao USA, kod nas se stan kupuje i ostavlja deci. Tamo se kupi za određenu životnu dob pa se seliš dalje. Prvo manja kuća ili stan, posle velika kuća u predgrađu, pa onda kad deca odu opet manja ili neki condo na Floridi a ostatak kao collateral za fakultet.
Zapadnjaci (EU, a pogotovo USA) imaju skroz drugačiji mentalni sklop od nas. Znaš li ti koliko sam se ja borio i morao objašnjavati da želim da zadržim stan i da nastavim da ga otplaćujem i da želim da kupim kuću. Svi agenti su mi rekli TO NIKO NE RADI?! Pa šta će ti stan? Ja kažem za decu? Oni me gledaju - jednostavno ne shvataju! 95 ili 99% ljudi radi na Zapadu po templateu, kupiš jednu, prodaš kupiš drugu i tako u krug. Kod nas to nije slučaj. Obično se nikad ne prodaje (osim ako ne moraš). I kod nas da odeš u banku i kažeš treba mi stan za decu, SVI bi te razumeli. Probaj to u US ili EU reći. Gledaće te kao da si Marsovac, ali bez zezanja.

Bojim se da nas ne pogadjaju situacije berze, kao sto smo vec sherovali:
Ovo za sta su ih uhvatili je ogromno, al mozete da zamislite sta je sve proslo, ovo je vrh ledenog brega :censored: Ako neko iz Jevrope ne resi da presece trgovinu preko Srbije, nista od kupovine stanova. Samo se boljim da je zelja za jeftinim Li i koksom ipak jaca.

Ovo za sta su ih uhvatili je ogromno, al mozete da zamislite sta je sve proslo, ovo je vrh ledenog brega :censored: Ako neko iz Jevrope ne resi da presece trgovinu preko Srbije, nista od kupovine stanova. Samo se boljim da je zelja za jeftinim Li i koksom ipak jaca.
Pa ako preseku tu trgovinu gradnja ima da se prepolovi, tek tad nece biti stanova.

Hahaha, Defke, stavicu ovaj koment u potpis :) svaka logicka nit iz ovoga sto si rekao je punchline za sebe. Znaci slazes se da je mutna lova velikim udelom u igri.

Hahaha, Defke, stavicu ovaj koment u potpis :) svaka logicka nit iz ovoga sto si rekao je punchline za sebe. Znaci slazes se da je mutna lova velikim udelom u igri.
To sam pisao jedno milion puta. To je jedna od stvari koje ljudi ne shvataju kada pricaju o 'pranju para'. Pare se peru prvenstveno izgradnjom, ne kupovinom.

Peru se na razne nacine, od klazdza, apartmana koji su navodno izdati 460 dana dnevno itd... Ko kupuje na kraju tih 10000 stanova u Bg koji bleje prazni? IT strucNJaci? Il oni samo pazare u Zemun? :) Opusteno, posle svega, ne shvatam ovo vise kao ozbiljnu koverzaciju, ubijam vreme jer mi kasni daily.

Ovaj je sitna riba, ne zaboravimo da je Hrkalovićka slobodna, tačnije nikad nije optužena za organizovani kriminal niti za njenu povezanost sa Belivukom. Takođe Nenad Vučković, pripadnik žandarmerije, nikad nije ni optužen i dan danas radi u policiji https://www.krik.rs/zandarm-vuckovi...lefone-saleta-mutavog-nakon-njegovog-ubistva/.

A to što Belivuk na suđenju pominje Velikog Šefa, tj. direktno pominje Vučića, to nikom ništa kao da se nije desilo. Evo zanimljiv video na tu temu
.

Hoću da kažem da je ovo samo sitna riba, vrv uhvaćen da bi se napravila medijska diverzija sa nesreće u NS. Neće nestati priliv novca stečenim ilegalnim putem, eventualno se možda promene rute krijumčarenja.

Biće bolje. Evo Mondo nas uči da čak i sa minimalcom od 47. 000rsd možeš da uzmeš stambeni kredit od nekih 35k evra i plaćaš 50% plate mesečno za to.

Kako ćeš živeti sa ostatkom od 23. 000 rsd? Pa nađeš supružnika koji ima minimum 200k i stan, i dobro je!

Pogledajte prilog 221478Pogledajte prilog 221479

Cene nekretnina padaju kada je recesija a recesija se dobija uglavnom kada trziste akcija pukne. Trziste akcija je overvalued 200%
Zakljucak je jasan.
Ti si pisao da kupuješ za život do kraja godine, bez obzira na stanje na tržištu u datom trenutku. Da li si promenio mišljenje, da li misliš da će u nekom trenutku u bliskoj budućnosti (na primer za 3,4, 6 ili 12 meseci) zaista doći do primetne (dakle ne fluktiacije od par procenata mesečno u zavisnosti od uzorka) promene cena u Beogradu?

Peru se na razne nacine, od klazdza, apartmana koji su navodno izdati 460 dana dnevno itd... Ko kupuje na kraju tih 10000 stanova u Bg koji bleje prazni? IT strucNJaci? Il oni samo pazare u Zemun? :) Opusteno, posle svega, ne shvatam ovo vise kao ozbiljnu koverzaciju, ubijam vreme jer mi kasni daily.
Sta god da si hteo ovde da kazes, tesko mi je nekad da ispratim tok tvojuh postova. Ne menja cinjenicu da ako imas stotine mikiona na godisnjem nivou da operes, opraces ih kroz izgradnju, ne kroz kupovinu najkontrolisanije robe na trzistu.

Ti si pisao da kupuješ za život do kraja godine, bez obzira na stanje na tržištu u datom trenutku. Da li si promenio mišljenje, da li misliš da će u nekom trenutku u bliskoj budućnosti (na primer za 3,4, 6 ili 12 meseci) zaista doći do primetne (dakle ne fluktiacije od par procenata mesečno u zavisnosti od uzorka) promene cena u Beogradu?
Pisao sam vec da sam uspeo da odlozim na par meseci, napravio sam deal takav da cu malo sacekati ali da cu kupiti stan u kojem sam trenutno. Vise zbog nestabilnosti u kojoj se nalazimo nego zbog same cene jer cene ne mogu da padaju toliko naglo za par meseci. U takvoj sam situaciji da moram nesto da uzimam uskoro jer sada bacam novac.

EDIT:
Mislim iskreno da hoce, ne vidim nista pozitivno sto moze da pokrene trziste opet, zapravo vidim da ce samo da bude gore.

Vrh