Slazem se da je statistika cesto nezahvalna, ali da bas u toliko parametara podaci budu losiji nego ovde a u realnosti potpuno drugacije, mi ie dosta tesko da poverujem.Razne zemlje imaju razne probleme. Statistika često ne opisuje sve, a za teško merljive kriterijume se često i lažiraju. Recimo po kriterijumima "rasizam" i "homofobija" je Belorusija kotira na belosvetskim statistikama najgore, iako je to narod jedan od najravnodušnijih, ako ne i najravnodušniji prema rasi, narodnosti ili seksualnosti. Onaj "indeks demokratije" mi je najveća moguća sprdnja. Koeficijent demokratije 7 je "dok sam ja gradonačelnik", "pobedite na izborima pa onda utičite na planove", "primedba je neosnovana". Koeficijent demokratije 2 "Na javnom savetovanju vezano za zakon, građani su masovno imali primedbe na ovo i ovo, preduzetnici na ovo odlučeno je da se na taj način promeni zakon", "Na osnovu velikog broja obrađwnih primedbi, odlučili smo da na taj i taj način izmenimo plan". "Ja volim da mi novinari postave nezgodna pitanja, a to je vaš i zadatak". "Na osnovu primedbi Biciklističkog saveza i univerziteta, zakon promenjen na taj i taj način"...
- Životni vek žena je tu negde u proseku Evrope, a životni vek muškaraca dosta kraći zbog alkoholizma. Iste/slične pokazatelje imaju Rusija, Belorusija, Letonija, Litvanija i Poljska.
- Vezano za fertilitet, sada trenutno rađa generacija koju su malo rađali 1990-2000. tada je beloruski natalitet bio oko 1-1,1 na dnu Evrope, a tek oko 2000 je zemlja dovoljno ojačala da ostvaruje svoje programe populacione politike.
- Korupcija oni vidovi korupcije sa kojim imam dodira su sistemskim merama svedeni na minimum. Beloruska granica je jako teška granica, zato što za razliku od litvanske, srpske, bosanske, uzbekistanske... ni ne možeš da se dogovoriš. Skraćenjem rokova prijema doktoru, taj deo korupcije je dosta smanjen. Činovnici doktori i slično koji imaju skupa kola ili kuću nedostižnu sa njihovom platom padaju pod sudsku istragu. Korupcija saobraćajne policije je rešena istom metodom kao i u Holandiji: novčane kazne za prekršaje su male, više vole da opominju, ako se nešto promeni na raskrsnici pošalju policajca da obaveštava ljude o promenama... Po zakonu za preko 90km/h kroz naselje oduzimaju kola, a u praksi niko ne divlja, pogotovu nekažnjeno. U građevinarstvu, država je prvo državnom gradnjom dempigovala cenu, a zatim ima dovoljno komunalno uređenih parcela, koje se prodaju na licitaciji. Javni uvidi su javni, a ne fiktivni. Jako razvijena korupcija vezano za zapošljavanje u državnom sektoru nije potrebna, zato što su plate tamo obično slabije, a u okviru celovitog državnog programa nema prevelike razlike "proizvodnje i potrošnje" kadrova. Moguće da je armija korumpirana do neslućenih razmera ili neki drugi sektor sa kojim zaista nisam imao dodir, pa je ta statistika zaista tačna. U privatnom sektoru ima dosta primanja velikog dela plate na ruke, to je tačno, i moglo bi se računati kao korupcija.
- Plate GDP-BDP: tu je nedvosmisleno lažiranje, osim ako međunarodna putovanja, nova kola i letovanje ne vuku preko 50% relevantne težine PPP (paritet kupovne moći) dohotka. Računajući u mlečnim proizvodima i gorivu, prodavačica u Maxi Srbija ima dva puta manju platu nego prodavačica u Santi (Belorusija). Ali izraženo u devizama, prodavačica u Maxi ima za 50% više. Izraženo u komunalnim uslugama, prodavačica u Santi ima tri puta više nego prodavačica u Maxi. Izraženo u kiriji, takođe... Nova i polovna kola su skoro dva puta skuplja nego u Srbiji, ali se nakon prve registracije ne plaća više nikad, (samo osiguranje i tehnički pregled), i za laka vozila registrovana u Belorusiji se ne plaća putarina.
Statistika je uvek jako nezahvalna, čak i kada pokušavaš da praviš merljive pokazatelje. Jedan moj opšti utisak zašto je realni standard u Belorusiji vezan za kupovnu moć, stanovanje, transport, zdravstvenu negu, obrazovanje, hranu, sport, bezbednost, komunalne usluge dosta visok, vezano je dosta za izbegavanje parazitskih troškova. Recimo, investitorima u nekretnine i lancima supermarketa je sistemom mehanizama kontrole ekonomske dostupnosti srezan ekstraprofit, tako da se time blokira u praksi parazitski GDP-BDP. To je samo jedan od primera. A direktno se tiče teme cene nekretnina. Zgrozio sam se kada sam od brata čuo kolika je razlika cena kupusa, krompira, luka u Mrčajevcima i u Beogradu. Tu negde se krije i pumpa ekonomskog balona u Srbiji.
Ipak ke tvoje iskustvo individualno i nije sveobuhvatno. Ja recimo u Srbiji nisam nikada dao mito za nesto i imam prilicno ok iskustva sa zdravstvenim sistemom, pa opet ne bih mogao da kazem da kod nas nema korupcije i da je zdravstvo vrhunsko.
Da su investitoraki profiti toliko srezani da nema korupcije, sumnjam da bi Karici toliko gradili po Minsku.
Sto se tice konkretnog pokenutog, to za fertilitet bas i nije tacno, sem ako i ti podsci nisu lazirani.
Demographics of Belarus - Wikipedia
en.m.wikipedia.org
Demographics of Serbia - Wikipedia
en.m.wikipedia.org