Šta je novo?

Cene nekretnina

Razne zemlje imaju razne probleme. Statistika često ne opisuje sve, a za teško merljive kriterijume se često i lažiraju. Recimo po kriterijumima "rasizam" i "homofobija" je Belorusija kotira na belosvetskim statistikama najgore, iako je to narod jedan od najravnodušnijih, ako ne i najravnodušniji prema rasi, narodnosti ili seksualnosti. Onaj "indeks demokratije" mi je najveća moguća sprdnja. Koeficijent demokratije 7 je "dok sam ja gradonačelnik", "pobedite na izborima pa onda utičite na planove", "primedba je neosnovana". Koeficijent demokratije 2 "Na javnom savetovanju vezano za zakon, građani su masovno imali primedbe na ovo i ovo, preduzetnici na ovo odlučeno je da se na taj način promeni zakon", "Na osnovu velikog broja obrađwnih primedbi, odlučili smo da na taj i taj način izmenimo plan". "Ja volim da mi novinari postave nezgodna pitanja, a to je vaš i zadatak". "Na osnovu primedbi Biciklističkog saveza i univerziteta, zakon promenjen na taj i taj način"...
- Životni vek žena je tu negde u proseku Evrope, a životni vek muškaraca dosta kraći zbog alkoholizma. Iste/slične pokazatelje imaju Rusija, Belorusija, Letonija, Litvanija i Poljska.
- Vezano za fertilitet, sada trenutno rađa generacija koju su malo rađali 1990-2000. tada je beloruski natalitet bio oko 1-1,1 na dnu Evrope, a tek oko 2000 je zemlja dovoljno ojačala da ostvaruje svoje programe populacione politike.
- Korupcija oni vidovi korupcije sa kojim imam dodira su sistemskim merama svedeni na minimum. Beloruska granica je jako teška granica, zato što za razliku od litvanske, srpske, bosanske, uzbekistanske... ni ne možeš da se dogovoriš. Skraćenjem rokova prijema doktoru, taj deo korupcije je dosta smanjen. Činovnici doktori i slično koji imaju skupa kola ili kuću nedostižnu sa njihovom platom padaju pod sudsku istragu. Korupcija saobraćajne policije je rešena istom metodom kao i u Holandiji: novčane kazne za prekršaje su male, više vole da opominju, ako se nešto promeni na raskrsnici pošalju policajca da obaveštava ljude o promenama... Po zakonu za preko 90km/h kroz naselje oduzimaju kola, a u praksi niko ne divlja, pogotovu nekažnjeno. U građevinarstvu, država je prvo državnom gradnjom dempigovala cenu, a zatim ima dovoljno komunalno uređenih parcela, koje se prodaju na licitaciji. Javni uvidi su javni, a ne fiktivni. Jako razvijena korupcija vezano za zapošljavanje u državnom sektoru nije potrebna, zato što su plate tamo obično slabije, a u okviru celovitog državnog programa nema prevelike razlike "proizvodnje i potrošnje" kadrova. Moguće da je armija korumpirana do neslućenih razmera ili neki drugi sektor sa kojim zaista nisam imao dodir, pa je ta statistika zaista tačna. U privatnom sektoru ima dosta primanja velikog dela plate na ruke, to je tačno, i moglo bi se računati kao korupcija.
- Plate GDP-BDP: tu je nedvosmisleno lažiranje, osim ako međunarodna putovanja, nova kola i letovanje ne vuku preko 50% relevantne težine PPP (paritet kupovne moći) dohotka. Računajući u mlečnim proizvodima i gorivu, prodavačica u Maxi Srbija ima dva puta manju platu nego prodavačica u Santi (Belorusija). Ali izraženo u devizama, prodavačica u Maxi ima za 50% više. Izraženo u komunalnim uslugama, prodavačica u Santi ima tri puta više nego prodavačica u Maxi. Izraženo u kiriji, takođe... Nova i polovna kola su skoro dva puta skuplja nego u Srbiji, ali se nakon prve registracije ne plaća više nikad, (samo osiguranje i tehnički pregled), i za laka vozila registrovana u Belorusiji se ne plaća putarina.

Statistika je uvek jako nezahvalna, čak i kada pokušavaš da praviš merljive pokazatelje. Jedan moj opšti utisak zašto je realni standard u Belorusiji vezan za kupovnu moć, stanovanje, transport, zdravstvenu negu, obrazovanje, hranu, sport, bezbednost, komunalne usluge dosta visok, vezano je dosta za izbegavanje parazitskih troškova. Recimo, investitorima u nekretnine i lancima supermarketa je sistemom mehanizama kontrole ekonomske dostupnosti srezan ekstraprofit, tako da se time blokira u praksi parazitski GDP-BDP. To je samo jedan od primera. A direktno se tiče teme cene nekretnina. Zgrozio sam se kada sam od brata čuo kolika je razlika cena kupusa, krompira, luka u Mrčajevcima i u Beogradu. Tu negde se krije i pumpa ekonomskog balona u Srbiji.
Slazem se da je statistika cesto nezahvalna, ali da bas u toliko parametara podaci budu losiji nego ovde a u realnosti potpuno drugacije, mi ie dosta tesko da poverujem.

Ipak ke tvoje iskustvo individualno i nije sveobuhvatno. Ja recimo u Srbiji nisam nikada dao mito za nesto i imam prilicno ok iskustva sa zdravstvenim sistemom, pa opet ne bih mogao da kazem da kod nas nema korupcije i da je zdravstvo vrhunsko.

Da su investitoraki profiti toliko srezani da nema korupcije, sumnjam da bi Karici toliko gradili po Minsku.

Sto se tice konkretnog pokenutog, to za fertilitet bas i nije tacno, sem ako i ti podsci nisu lazirani.

Eto, znači nije tačna izjava da je svuda u svetu slabo plaćeno zanimanje, više je u rangu prosečne plate ili veće. Možda ne donosi velike pare (kako gde) ali bar može da se živi.
Napisao sam da "nije dobro plaćeno" zanimanje, a ne da je "slabo plaćeno" zanimanje. Finese su u pitanju. Da li tvrdis suprotno, da je nastava dobro plaćen posao u svetu?

Napisao sam da "nije dobro plaćeno" zanimanje, a ne da je "slabo plaćeno" zanimanje. Finese su u pitanju. Da li tvrdis suprotno, da je nastava dobro plaćen posao u svetu?
Imaš link u predhodnim postovima pa sam možeš da zaključiš bez da se udubljuješ previše.

Mislim da bi mnogi u Srbiji bili presrećni da imaju nešto slično onome kako Belorusija i Karić rade zajedno (Minsk Mir):
-1-Grad u gradu, naselje gde sa kupljenim novim stanom imaš škole, vrtiće, domove zdravlja, tržne centre, parkovske površine...
-2-Unapred pripremljene saobraćajne površine novih bulevara potpuno uklopljenih u uličnu matricu. Dovoljno parking mesta u startu
-3-Paralelno sa naseljem gradi se metro.
-4-Cena kvadrata stana u visini prosečne plate u tom gradu.
-5-Tamo gde postoji fušeraj, izlazi ekipa državne televizije da rešava. Ministri su se obraćali, zato što je dosta veliki projekat.

Kako se to računa u statistikama korupcije, nemam pojma. Šurak mi je građevinski inženjer, i prema cenama u Belorusiji, nemoguće je da je tu zaradio više od 10-20%, što je normalna zarada u građevinarstvu tamo gde se ne ulazi na "mala vrata". Mislim da u Beogradu postoji mnogo projekata sa zaradom 50% +. Inače, iz razgovora sa Holanđanima, njihovo mišljenje je da je njihova zemlja generalno slabo korumpirana izuzev građevinskog sektora.

A vezano za demografiju, iz onog gornjeg grafika "vreteno" se vide oni udari demografske krize 1990-2000, kao i ogroman gubitak muškaraca zbog alkohola. Taj neki srednji koeficijent rađanja je vrlo teško računati i moguće su greške. Rađanje se računa za uzrast tipa 15-45 godina sa koeficijentom težine svakog petogodišnjeg uzrasta (recimo, u Evropi malo rađaju do 25 godina, za razliku od Afrike i Indije). Ja samo primećujem iznenađujuće u odnosu na Srbiju mnogo porodica sa troje i više dece sa dobro rešenim stambenim pitanjem i koji uopšte ne žive bedno. I nekako mnogo više dece na ulici. Šta će doneti sledeća generacija, ne znam. Može se sve jako brzo promeniti, mislim da nikada nije bilo više političkih ludaka u najmoćnijim zemljama kao sada, a to je posebna priča.

Pogledao sam bio. Odnosi se na plate od pre 3 godine. Za Srbiju i jos par zemalja su netačni iznosi, tako da je ceo grafikon netačan, ko zna ko je to pravio.
Ako je pre 3god sada nisu sigurno manje. Uvek možeš da pogledaš zvanični sajt neke zemlje.

Evo npr za uvek pominjanu Austriju

Naš problem je što se do mesta dolazi uglavnom preko partije, a neretko i neko stariji čuva mesto za dete. A ko je preko partije on maltene i ne radi već samo čeka platu. Kada bi se to očistilo i zapošljavao kvalitetan kadar (kao i svuda u javnim preduzećima) situacija bi bila mnogo bolja.

Ako je pre 3god sada nisu sigurno manje. Uvek možeš da pogledaš zvanični sajt neke zemlje.

Evo npr za uvek pominjanu Austriju

Naš problem je što se do mesta dolazi uglavnom preko partije, a neretko i neko stariji čuva mesto za dete. A ko je preko partije on maltene i ne radi već samo čeka platu. Kada bi se to očistilo i zapošljavao kvalitetan kadar (kao i svuda u javnim preduzećima) situacija bi bila mnog
Ja znam primer drugarice koja je godinama bila asistent profesora i primala platu a nema više od trogodišnje srednje i nikad nije ni isla na posao.

Još se i ljutila kad joj je propala kombinacija kao da je neka velika nepravda nad njom. Naravno niko od nas nije ni znao za tu kombinu dok nije pukla pa je počela da priča.

Koliko ih samo ima takvih, i po drugim državnim firmama a znam tonu osoba koji su zavrsili fakultete i specijalizacije i ne mogu da nadju posao ni u osnovnoj školi.

Toga nema na graficima i statistikama, kao ni onih koji prave lovu na crno, gudrom, tenderima itd.

Kad smo kod statistika, primetio sam da na cene nekretnina na mapama ima baš brdo stanova koji su išli mnogo ispod cena a većinu nikad nisam video na oglasima, a nemoguće je jer 4 do 5 puta dnevno listam sve oglase i Imam 5 do 6 agenata koji bi mi valjda javili čim naidje nesto za taj budzet u tim krajevima (mnogima sam obećao i dodatan procenat direktno njima van 2 posto ako nadju nesta povoljno)

Kapiram da ponegde bude ono dogovorili se porodično,preporuka, komšije, pola keš, pola ruke, kompenzacije , sutereni, loša stanja ali nije mi jasno zašto je to tako i malo mi je previse takvih stanova da bi bilo onako ,,usput,,

Neko pametno mišljenje i analiza?

A vezano za demografiju, iz onog gornjeg grafika "vreteno" se vide oni udari demografske krize 1990-2000, kao i ogroman gubitak muškaraca zbog alkohola. Taj neki srednji koeficijent rađanja je vrlo teško računati i moguće su greške. Rađanje se računa za uzrast tipa 15-45 godina sa koeficijentom težine svakog petogodišnjeg uzrasta (recimo, u Evropi malo rađaju do 25 godina, za razliku od Afrike i Indije). Ja samo primećujem iznenađujuće u odnosu na Srbiju mnogo porodica sa troje i više dece sa dobro rešenim stambenim pitanjem i koji uopšte ne žive bedno. I nekako mnogo više dece na ulici. Šta će doneti sledeća generacija, ne znam. Može se sve jako brzo promeniti, mislim da nikada nije bilo više političkih ludaka u najmoćnijim zemljama kao sada, a to je posebna priča.
Pod vital statistica se moze gledati fertilitet koji nije toliko ispod srpskog 90ih i danas je i dalje ispod, iako je srpski dosta ranije pao ispod 2.

Ne znam kako se racuna tacno ali opet ne moze biti toliko pogresno da tako lose interpetira stvarnost.

Licni utisak o broju dece okolo ne znaci puno, imamo pregrst svedocenja Rusa u Srbiji koji su odusevljeni odnosom Srba prema deci i zovu Beograd gradom dece pa opet ni to nije realna slika.

I ja sada zivim u novogradnji punoj mladih parova sa decom pa mi je utisak potpuno drugaciji u odnosu na prethodni stan u blokovima u zgradi punoj penzionera i studenata podstanara.

Znači to bi kod nas bilo oko 850€/m2. Neeemoguće
@Defke Ja imam dvoje dece, i super mi je odnos koji imamo prema deci. I supruga, koja je stranac, se slaže sa mnom baš po tom pitanju.

Koliko vidim ovde cene krecu od 980e po kvadratu, sto je ipak nesto vise od prosecne plate, ali opet neverovatno povoljno za nase uslove. Koliko znam, novogradnja je u Rusiji, Belorusiji i Ukrajini ono siva faza, znaci dobijes skoro pa goli beton, pa tu treba dodati jos koju stotinu, ali opet ispadne dosta povoljno.

Naselje podseca na BnV inace, samo mi se cini da je spratnost i gustina nesto veca:

Definitivno Belorus deluje obecavajuce ali njihova geo-politicka lokacija i pozicija je realno gora od nase :)
Naravno sad ako svet prelomi ka BRICS-u (sto je vrlo moguce a cak i verovatno) onda bi kupovina kod njih bila jako dobar dil.

Inace oborismo rekord 8.1%!!! Niza nezaposlenost nego u SWE.
Toliko o toj deprica drzavi.

Definitivno Belorus deluje obecavajuce ali njihova geo-politicka lokacija i pozicija je realno gora od nase :)
Naravno sad ako svet prelomi ka BRICS-u (sto je vrlo moguce a cak i verovatno) onda bi kupovina kod njih bila jako dobar dil.
Mozda se situcija uskoro sredi: https://tass.com/politics/1879747

Ali definitivno ko ima viska treba gledati nesto na istoku.

Cak i ako dogovore mir, primirje i slicno i dalje ce BRICS da fura svoju pricu i sve vise ce da se umrezava i da se razvija.
Iskreno kada bi me pitao u ovom trenutku na koga se treba kladiti rekao bi da BRICS dobija (na dug rok). Sve u svemu ako se potpise primirje onda onaj projekat Belorusija na vodi i nije los bilo je nesto oko 1.200-1.500e po m2.

Nije mi lep ovaj Minsk na vodi, podseća me na Kinu i distopični vajb njihovih soliter naselja. I jednako je estetski bezlično kao BNV.

Cenovno zvuči kao super priča doduše.

Tako su ljudi bili skeptici i za BNV kada je tek pocinjalo. Secam se ceo grad je mislio da je samo maketa. Iskreno ako bude uspesam projekat ide ovo na gore u najavi. Sudeci prema BNV to ce otici na barem 3-4k realno.

Zašto to kod nas ne može? Ne, zašto ne može za 2k/m2, eto, to je daleko iznad prosečne plate?
Imali smo slicno u Stepi i prvim fazama Zemunskih Kapija. Mozda tako bude sad u ovim zgradama koje se budu dizale za Expo.

GDS je nazalost danas gradi stanove po trzisnim cenama, po meni onda ne bi trebalo da grade uopste.

Za ovako nesto potrebno je ili da drzava pokrene projekat ili bas krupan investitor koji ce nizu cenu pokriti kolicinom stanova. Ovaj Minsk Mir ima 1500 stanova u izgradnji trenutno, ko zna koliko ih je izgradjeno vec a koliko se planira kasnije.

S obzirom da kod nas trenutno cak i vrlo profitabilni projekti muku muce sa radnom snagom a drzava je trenutno all in na BnV i infrastrukturu, ne znam koliko je ostvarivo u ovom trenutku.

Stepa 1280€ 2012 (5-10% ucesce, i 10-15% bez kamate).
Prosecna plata verovatno 350€? 2016 su spustili cene za prizemlje i povucene spratove.

Vrh