Šta je novo?

Cene nekretnina

Možda mi je statistika loša, nebitno je.
Poenta priče je svakako da je razlika između plate jednog priučenog IT žutokljunca u Srbiji i jednog vaspitača/nastavnika/lekara opšte prakse/ vaspitača/ nastavi niz - tolika i takva da mlad čovek nema gotovo nikakav stimulans da postane bilo šta od navedenog.
Poljaci neka muče svoju muku, u se i u svoje kljuse.
Lekar može da nadomesti privatnom praksom ali ova ostala zanimanja...

Cisto sumnjam da IT drma kavez zvani "cene nekretnina rastu". Drma, ali najmanje od svih, a najvise ih prozivaju.
Ma najveci su problem oni koji umeju onim kojima su usta puna nekretnina a nisu sposobni da istu kupe...i svi su drugi krivi...samo ne oni....

Ako stvarno hoce da studiraju, sto se mene tice dobrodosli su. Samo neka postuju zakone i neka rade da se uklope u drustvo. Kad vec primamo migrante, bolje one koji hoce da uce visoke skole.

Bojim se da bi i najpozitivniji rezultat bio loš za nas, tj. mi ih odškolujemo, a onda oni posle pravac EU.

Čini mi se da balkanske države ne mogu da pobede u celoj ovoj situaciji sa migrantima, zapad će da pokupi školovane i stručnjake, ovde će ostati samo najgori.

Ma najveci su problem oni koji umeju onim kojima su usta puna nekretnina a nisu sposobni da istu kupe...i svi su drugi krivi...samo ne oni....

Bio si simpatičan neko vreme, ali sad si već počeo opasno da smaraš sa svojim kompleksom žrtve i kako su svi ljubomorni na tvoje blagostanje i sposobnost.

Žao mi je Mićo što su stanovi skupi pa ne možeš da kupiš peti, bukvalno mi suze teku niz lice, a verujem i ostalima ovde.

Iskreno ne pamtim da si doprineo nešto pozitivno temi, samo stalno prozivanje ostalih korisnika kako su ljubomorni na tebe i kako ne umeju da predviđaju situaciju na tržištu.

Bojim se da bi i najpozitivniji rezultat bio loš za nas, tj. mi ih odškolujemo, a onda oni posle pravac EU.

Čini mi se da balkanske države ne mogu da pobede u celoj ovoj situaciji sa migrantima, zapad će da pokupi školovane i stručnjake, ovde će ostati samo najgori.
Ti si ovde ...grešim ?

Bio si simpatičan neko vreme, ali sad si već počeo opasno da smaraš sa svojim kompleksom žrtve i kako su svi ljubomorni na tvoje blagostanje i sposobnost.

Žao mi je Mićo što su stanovi skupi pa ne možeš da kupiš peti, bukvalno mi suze teku niz lice, a verujem i ostalima ovde.

Iskreno ne pamtim da si doprineo nešto pozitivno temi, samo stalno prozivanje ostalih korisnika kako su ljubomorni na tebe i kako ne umeju da predviđaju situaciju na tržištu.
Što se pronalaziš ?

Lekar može da nadomesti privatnom praksom ali ova ostala zanimanja...
Nigde u svetu nastavni kadar nije dobro plaćeno zanimanje.

Pogledaj u US kako kukaju na plate nastavnici. Prijateljica mi se zalila jos pre 15 godina kako joj je mala plata, radila je u srednjoj skoli na Floridi. I na ovoj temi je pre mesec dana neko postovao video nekog profana iz San Franciska koji spava u kolima, jer ne može da plati stan. Novo je vreme, žene mogu uslužno da rade plastične nokte i tetoviraju obrve, ako žele dobru platu. Muškarci mogu da voze kamion po Srbiji za 2k eur neto. Pitanje je šta ko želi zaista.

Kome je mala plata, ima izbor. Ako nema izbor, onda mu/joj nije mala plata, nego taman.

Zdravstvo je ‘u krizi’ i na Zapadu. Ako krizom nazivamo nedostatak ljudstva i duge liste cekanja. Prakticno nema zemlje u Evropi gde to nije problem.
Kada uporedim Srbiju, Holandiju i Belorusiju, Belorusija ima najbolje zdravstvo po pitanju vremena čekanja i dostupnosti. Takođe ima i najbolje stambene uslove od sve tri pomenute zemlje. Da se ne lažemo, imam ja jak emotivan odnos prema Srbiji, ali tamo je toliko toga pogrešnog da ne želim da moja deca, makar dok su maloletna, žive tamo. Već skoro 3 godine živim sa ženom i dvoje dece u svom stanu u novogradnji od 63 kvadrata do kojeg smo došli bez nasledstva, pomoći roditelja i kredita. Dođem u stan u Beogradu gde je nekada u 60 kvadrata živelo nas 5, a sada samo moja majka, i nekako mi je čudan osećaj kako smo uopšte živeli u tom "skladištu", i još plaćali ekstremne račune na komunalne usluge. Iselio sam se iz Beograda u martu 2017. i sve što smo žena i ja stekli, stekli smo posle toga. Otišao sam iz Srbije sa kartom u jednom smeru, dva kofera i 300 evra u džepu inače.

Poslednji put sam bio u Beogradu početkom oktobra 2024. za tih 7,5 godina su uslovi postali još gori vezano za saobraćaj (konkretno javni prevoz, pogotovu uništena železnica, bicikliranje, trotoare i bezbednost pešaka uopšte) , ekologiju, kvalitet pijaće vode. Mnoge cene proizvoda i usluga su sustigle one u Holandiji. Plate u deviznoj protivvrednosti se jesu dosta povećale, ali opet, imam dosta poznanika koji žive gore nego pre tog naglog rasta i plata i cena.

Pre 4-5 godina su cene stambenih nekretnina u Holandiji bile srednja cena 370.000 evra, a minimalna oko 200.000 evra. Čak i sa niskom kamatnom stopom i dugim rokom otplate kredita, ta cena je za većinu ljudi previsoka za jednu platu. Napominjem da Holandija čak i u malim mestima ima odličnu infrastrukturu, i da je skoro u svim slučajevima i najveća rupa do 30-40km od nekog velikog grada. Čitam ovde kako neki govore o cenama nekretnina u Beogradu od 100.000 - 200.000 - 300.000 evra kao o nečem dostupnom. Kao kupovini cipela maltene. Svojim očima sam video iste raspad zgrade koje nisu imale kapitalni remont nikada, raspad kuće, pa neki put i lepe kuće koje nikada nisu videla makar inženjera statičara, ali mnogo više raspad. Čitam ovde da za gradnju kuće se kupuju placevi bez priključaka na komunalnu infrastrukturu u naseljima bez potpune socijalne i saobraćajne infrastrukture, a kupcu/investitoru je problem? Cena dunđera! To je bilo i ranije, ali je za budžet ispod 50.000 evra postojao ogroman izbor. Čak i motivacija da gastarbajteri osim ekstrema (ekstremno vezan zarodni kraj), i uloži u nekretninu u Srbiji. I osim korišćenja stanova kao sredstva finansijskih operacija bogataša, ne vidim ni jedan razlog zašto je cena stanova takva kakva jeste. Matematičku gimnaziju i državni tehnički fakultet sam završio u Srbiji, i prosto ne znam za ljude koji su u stanju da išta ulažu u nekretnine osim nekoliko dunđera (kojima je standard kuća u predgrađu). Ne među onima koji bi u svakom iole normalnom društvu bili intelektualna elita a finansijski minimum srednja klasa. Za razliku od svog okruženja u Belorusiji. U mojoj generaciji imam mnogo onih koji ne rađaju drugo dete ne zato što na ličnom nivou ne žele, već zato što nemaju šanse da žive u ičem većem od jednosobnog stana, a imati dete je postalo ekstremno skupo.

Navodno, "visoke plate i velika potražnja za dobrim specijalistima". Kako bih to proverio, odem iz radoznalosti na "Infostud", i posle tolikog "uspona ekonomskog tigra" vidim neka nenormalna očekivanja poslodavaca, i "biće kontaktirani samo kandidati koji uđu u uži izbor". Onda se setim da sam na bilo koju svoju aplikaciju za posao u Holandiji i Belorusiji uvek dobijao bilo kakav odgovor bez obzira da li im odgovaram ili ne. Odnosno, u Srbiji je kao i u 2017. poslodavac u poziciji da bira i posao da samo nekom od mnogo. I da mu je sve jedno šta će misliti onih sto kandidata kojima nije rekao ni "pi*ka ti materina", da im makar na taj način pokaže višestruko više poštovanja.

Znam, nisu svi kao ja u poziciji da do bolje države za život dođu preko braka, a ni ja sam kada sam se ženio nisam znao koliko me je Bog pogledao da ću u Belorusiji i ostati. Nekako pokušavaju da plivaju u tome što u Srbiji postoji, očajan odnos cena/kvalitet/dostupnost stanova, komunalnih usluga, zaboravljenost od države lokacija van velikih gradova, ako uopšte i dobije malo dete mesto, to je dečji betonić a ne dečji vrtić, stanovi sa pogledom u komšijski tanjir pasulja bez zaštite od buke i bar prve zelene barijere od zagađenja, komšijom koji loži lignit, opasnim kerovima divljim i "pitomim" koji ti mogu odgrizti glavu ako hodaš preko ograde...

Pre 4-5 godina su cene stambenih nekretnina u Holandiji bile srednja cena 370.000 evra, a minimalna oko 200.000 evra.
Kada si upućen, napiši kolika je sad cena. Što pominješ šta je bilo pre 5 godina. Dalje, velika je Holandija. Pa i Tutin je Srbija, ako ćemo tako, tamo je kvadrat 500e, dakle u Srbiji je jefino, ima za 500eur novogradnja. Znam samo da je normalan stan u Amsterdamu, pre 5 godina kostao 500k.
Navodno, "visoke plate i velika potražnja za dobrim specijalistima". Kako bih to proverio, odem iz radoznalosti na "Infostud", i posle tolikog "uspona ekonomskog tigra" vidim neka nenormalna očekivanja poslodavaca, i "biće kontaktirani samo kandidati koji uđu u uži izbor".
Nisi prošao dalje, take that. Ekonomski tigar traži bolje stručnjake.

Za ostale lične utiske, na koje imam drugačiji pogled, ne bih pisao komentar. Svako ima pravo na svoje viđenje, tako i treba da bude. Meni je top u Srbiji.

Znam, nisu svi kao ja u poziciji da do bolje države za život dođu preko braka, a ni ja sam kada sam se ženio nisam znao koliko me je Bog pogledao da ću u Belorusiji i ostati.
Cenim utisak iz prve ruke, citao sam i tvoje ranije postove, i ovo kapiram da je tacno u tvom slucaju ali, sem ako je SVAKA statistika koja dolazi iz Belorusije cista zapadna propaganda, za prosecnog coveka ovo jednostavno nije tacno.

Belorusija ima nizi oocekivani zivotni vek, nizi fertilitet, nizi HDI, daleko nizi indeks demokratije, otprilike isti indeks korupcije, dosta nizi GDP per capita i nominalni a i PPP, nesto ujednacenije plate ali je opet prosecna plata solidno niza cak i od srpske medijane. Cak i visu inflaciju.

Kao sto rekoh, sem ako je bas sve navedeno propaganda Lukasenkovih neprijatelja, ne pije vodu ta prica o raju za zivot, nista vise nego srpska o ekonomskom tigru, ili vradoviceve price o havajskom paklu.

Trebalo bi da postoji neka odvojena tema koja bi se zvala "da li je Srbija dobro mesto za život
Cene nekretnina direktno utiču na to" da li je dobro mesto za život ", pa se ta dva uvek mešaju
Ima na Guglu, daj link kad nađeš nešto.
Mogu ja da pitam taštu, ili šuraka, ili ženu mu, pošto su svi profesori preko, ali neka, gugl je merodavniji. Ovo su samo pojedinačna iskustva.

Pogledao sam na netu malo plate. Ima neki text na poznatom sajtu anti vladajuće struje. Ako im je verovati, konobarska država je jako povećala plate nastavnicima ove godine, verovatno imaju neke svoje razloge(ko zna, možda žele malo da ublaže nezadovoljstvo stanovništva, jer ih čeka turistička tura u Ukrajini). Guglao sam Sloveniju, slabo stoje, u odnosu na prosečnu platu, UK isto slabo stoji. Kako koja zemlja, ali je osnovno i srednje obrazovanje definitivno zanimanje koje ne donosi velike pare.

To je negde i očekivano, jer je javni sektor. Retko gde su plate u javnom sektoru na nivou privatnog sektora, možda samo za niše i specifična zanimanja.

Eto, znači nije tačna izjava da je svuda u svetu slabo plaćeno zanimanje, više je u rangu prosečne plate ili veće. Možda ne donosi velike pare (kako gde) ali bar može da se živi.

Razne zemlje imaju razne probleme. Statistika često ne opisuje sve, a za teško merljive kriterijume se često i lažiraju. Recimo po kriterijumima "rasizam" i "homofobija" je Belorusija kotira na belosvetskim statistikama najgore, iako je to narod jedan od najravnodušnijih, ako ne i najravnodušniji prema rasi, narodnosti ili seksualnosti. Onaj "indeks demokratije" mi je najveća moguća sprdnja. Koeficijent demokratije 7 je "dok sam ja gradonačelnik", "pobedite na izborima pa onda utičite na planove", "primedba je neosnovana". Koeficijent demokratije 2 "Na javnom savetovanju vezano za zakon, građani su masovno imali primedbe na ovo i ovo, preduzetnici na ovo odlučeno je da se na taj način promeni zakon", "Na osnovu velikog broja obrađwnih primedbi, odlučili smo da na taj i taj način izmenimo plan". "Ja volim da mi novinari postave nezgodna pitanja, a to je vaš i zadatak". "Na osnovu primedbi Biciklističkog saveza i univerziteta, zakon promenjen na taj i taj način"...
- Životni vek žena je tu negde u proseku Evrope, a životni vek muškaraca dosta kraći zbog alkoholizma. Iste/slične pokazatelje imaju Rusija, Belorusija, Letonija, Litvanija i Poljska.
- Vezano za fertilitet, sada trenutno rađa generacija koju su malo rađali 1990-2000. tada je beloruski natalitet bio oko 1-1,1 na dnu Evrope, a tek oko 2000 je zemlja dovoljno ojačala da ostvaruje svoje programe populacione politike.
- Korupcija oni vidovi korupcije sa kojim imam dodira su sistemskim merama svedeni na minimum. Beloruska granica je jako teška granica, zato što za razliku od litvanske, srpske, bosanske, uzbekistanske... ni ne možeš da se dogovoriš. Skraćenjem rokova prijema doktoru, taj deo korupcije je dosta smanjen. Činovnici doktori i slično koji imaju skupa kola ili kuću nedostižnu sa njihovom platom padaju pod sudsku istragu. Korupcija saobraćajne policije je rešena istom metodom kao i u Holandiji: novčane kazne za prekršaje su male, više vole da opominju, ako se nešto promeni na raskrsnici pošalju policajca da obaveštava ljude o promenama... Po zakonu za preko 90km/h kroz naselje oduzimaju kola, a u praksi niko ne divlja, pogotovu nekažnjeno. U građevinarstvu, država je prvo državnom gradnjom dempigovala cenu, a zatim ima dovoljno komunalno uređenih parcela, koje se prodaju na licitaciji. Javni uvidi su javni, a ne fiktivni. Jako razvijena korupcija vezano za zapošljavanje u državnom sektoru nije potrebna, zato što su plate tamo obično slabije, a u okviru celovitog državnog programa nema prevelike razlike "proizvodnje i potrošnje" kadrova. Moguće da je armija korumpirana do neslućenih razmera ili neki drugi sektor sa kojim zaista nisam imao dodir, pa je ta statistika zaista tačna. U privatnom sektoru ima dosta primanja velikog dela plate na ruke, to je tačno, i moglo bi se računati kao korupcija.
- Plate GDP-BDP: tu je nedvosmisleno lažiranje, osim ako međunarodna putovanja, nova kola i letovanje ne vuku preko 50% relevantne težine PPP (paritet kupovne moći) dohotka. Računajući u mlečnim proizvodima i gorivu, prodavačica u Maxi Srbija ima dva puta manju platu nego prodavačica u Santi (Belorusija). Ali izraženo u devizama, prodavačica u Maxi ima za 50% više. Izraženo u komunalnim uslugama, prodavačica u Santi ima tri puta više nego prodavačica u Maxi. Izraženo u kiriji, takođe... Nova i polovna kola su skoro dva puta skuplja nego u Srbiji, ali se nakon prve registracije ne plaća više nikad, (samo osiguranje i tehnički pregled), i za laka vozila registrovana u Belorusiji se ne plaća putarina.

Statistika je uvek jako nezahvalna, čak i kada pokušavaš da praviš merljive pokazatelje. Jedan moj opšti utisak zašto je realni standard u Belorusiji vezan za kupovnu moć, stanovanje, transport, zdravstvenu negu, obrazovanje, hranu, sport, bezbednost, komunalne usluge dosta visok, vezano je dosta za izbegavanje parazitskih troškova. Recimo, investitorima u nekretnine i lancima supermarketa je sistemom mehanizama kontrole ekonomske dostupnosti srezan ekstraprofit, tako da se time blokira u praksi parazitski GDP-BDP. To je samo jedan od primera. A direktno se tiče teme cene nekretnina. Zgrozio sam se kada sam od brata čuo kolika je razlika cena kupusa, krompira, luka u Mrčajevcima i u Beogradu. Tu negde se krije i pumpa ekonomskog balona u Srbiji.

Vrh