Šta je novo?

Cene nekretnina

znaci, ako ubicavanja para na obrazovanje, nema uticaj na outcome obrazovanih, onda sigurno ima pozitivan uticaj na ekonomiju zemlje zbog podizvodjaca lol
Ako ubacujes pare kao nenormalan bez ikakve organizacije, nigde ne mozes da vidis boljitak, pa ni u obrazovanju. Mora da se ubacuju pare i da se smisleno trose na edukaciju i usavrsavanje, opremu i uslove rada. Za ovako nesto mi ne treba naucni rad da mi kaze...
drugo, ja nisam protiv obrazovanja.
Jesi, svi tvoji argumenti govore da jesi, a meni nije jasno zasto. Jel' imas losa iskustva sa ljudima sa fakulteta, jel' su ti kursadzije bolje, sta je poenta? Cim ti je prioritet sve sem toga i nalazis razloge protiv ulaganja u obrazovanje (iako te nisam terao da biras izmedju ulaganja u jedno ili drugo, ali si ti izabrao da ne treba da se ulaze u obrazovanje). Slazem se da ima mesta za ulaganje svuda, ali zasto bi birao da ulazes u obrazovanje ili nesto drugo? Ko je tebi u prethodnim konverzacijama stavio izbor izmedju ta dva? Gledas kako rade pametne zemlje, pa radis i ti tako. Nista ne dobijas neulaganjem u obrazovanje, iako se tebi cini da sve moze bez toga. Da moze, sve jake zemlje bi bile bez ulaganja u univerzitete.
Samo ne bi mi to bio prvi prioritet za investiciju. U suprotnom bi dobili inzenjere koji ocekuju na svakih 6 meseci semestar sa faxa.
Ovo te nisam bas razumeo.
Sto nema veze sa kreativnim outputom
Hoces da kazes da veci kreativni output za ekonomiju jedne zemlje imaju ljudi bez fakulteta? Kursadzije?

Stvarno me zanima sta mislis o svemu ovome i zasto ovako razmisljas, zelim da razumem, bez nabacanih samo recenica jednu za drugom, da vidim da li ja negde gresim sto hocu bolje obrazovanje.

Široka i ozbiljna tema je obrazovanje, to teba napraviti novu temu jer bih imao svašta tu da kažem. Memorijsko učenje koje se pretenduje u obrazovanju je po meni ubijanje u pojam i gubitak intelektualne kreativnosti i razmišljanja itd... Mnogo nivoe obrazovanja imamo, ne znam da li se samo misli na školski sistem i klasifikovanje putem ocena za to...
Jako široka i ozbiljna tema, koja je realno krucijalna za razvijanje, ali zavisi kako se gleda... Ako neko misli da je obrazovanje samo dok se ne diplomira i ne počne da se radi to je pogubno. Učiti i obrazovati bi trebalo čitav život itd...
EDIT: Prilagodjavati

Široka i ozbiljna tema je obrazovanje, to teba napraviti novu temu jer bih imao svašta tu da kažem. Memorijsko učenje koje se pretenduje u obrazovanju je po meni ubijanje u pojam i gubitak intelektualne kreativnosti i razmišljanja itd... Mnogo nivoe obrazovanja imamo, ne znam da li se samo misli na školski sistem i klasifikovanje putem ocena za to...
Jako široka i ozbiljna tema, koja je realno krucijalna za razvijanje, ali zavisi kako se gleda... Ako neko misli da je obrazovanje samo dok se ne diplomira i ne počne da se radi to je pogubno. Učiti i obrazovati bi trebalo čitav život itd...
Sa ovim se slazem potpuno od reci do reci. Treba ulagati, ali smisleno i da odlucuju ljudi sa vizijom kako se tacno ulaze i gde. Ako je i dalje samo zbog toga da neko "ima diplomu" onda smo ga ugasili. Dzabe povecan broj obrazovanih ljudi na spisku, ako su u praksi slabi. U pravu si, presiroka tema.

Ako ubacujes pare kao nenormalan bez ikakve organizacije, nigde ne mozes da vidis boljitak, pa ni u obrazovanju. Mora da se ubacuju pare i da se smisleno trose na edukaciju i usavrsavanje, opremu i uslove rada. Za ovako nesto mi ne treba naucni rad da mi kaze...

Jesi, svi tvoji argumenti govore da jesi, a meni nije jasno zasto. Jel' imas losa iskustva sa ljudima sa fakulteta, jel' su ti kursadzije bolje, sta je poenta? Cim ti je prioritet sve sem toga i nalazis razloge protiv ulaganja u obrazovanje (iako te nisam terao da biras izmedju ulaganja u jedno ili drugo, ali si ti izabrao da ne treba da se ulaze u obrazovanje). Slazem se da ima mesta za ulaganje svuda, ali zasto bi birao da ulazes u obrazovanje ili nesto drugo? Ko je tebi u prethodnim konverzacijama stavio izbor izmedju ta dva? Gledas kako rade pametne zemlje, pa radis i ti tako. Nista ne dobijas neulaganjem u obrazovanje, iako se tebi cini da sve moze bez toga. Da moze, sve jake zemlje bi bile bez ulaganja u univerzitete.

Ovo te nisam bas razumeo.

Hoces da kazes da veci kreativni output za ekonomiju jedne zemlje imaju ljudi bez fakulteta? Kursadzije?

Stvarno me zanima sta mislis o svemu ovome i zasto ovako razmisljas, zelim da razumem, bez nabacanih samo recenica jednu za drugom, da vidim da li ja negde gresim sto hocu bolje obrazovanje.
Nije dovoljno samo formalno visoko obrazovanje, ti prvi pišeš da su inženjerske plate na jugu 800 eur. Plate ljudi sa drugim fakultetima još niže, neko ko je završio ekonomiju pa se bavi knjigovodstvom za minimalac ili neko ko je završio medicinu I stažira u lokalnom domu zdravlja bez plate. Ne plaćaju poslodavci te ljude tako mizerno jer ih ne vole, već zato što je niska produktivnost naših radnika.
Ako pod obrazovanjem misliš na stručno osposobljavanje, u smislu dualnog obrazovanja u srednjim ili zanatskim školama, onda se slažem da se na to treba fokusirati. U strukturi naše privrede nedostaju KV radnici ali oni zaista suštinski kvalifikovani, a ne inženjeri.

Nije dovoljno samo formalno visoko obrazovanje, ti prvi pišeš da su inženjerske plate na jugu 800 eur. Plate ljudi sa drugim fakultetima još niže, neko ko je završio ekonomiju pa se bavi knjigovodstvom za minimalac ili neko ko je završio medicinu I stažira u lokalnom domu zdravlja bez plate. Ne plaćaju poslodavci te ljude tako mizerno jer ih ne vole, već zato što je niska produktivnost naših radnika.
Tako je, mora smisleno da se radi, da se sinhronizuju potrebe industrije i ekonomije sa obrazovanjem i kakvi ljudi tacno su potrebni. Ceo sistem je tu umesan.
Ako pod obrazovanjem misliš na stručno osposobljavanje, u smislu dualnog obrazovanja u srednjim ili zanatskim školama, onda se slažem da se na to treba fokusirati. U strukturi naše privrede nedostaju KV radnici ali oni zaista suštinski kvalifikovani, a ne inženjeri.
Pa normalno da mislim na strucno osposobljavanje i za srednje skole i za fakultete, spucati pare, modernizovati sve programe, obezbediti da zavrseni diplomci sa malo uhodavanja krecu odmah da rade.
Za dualno za srednju skolu se takodje slazem.
Dovoljno je 10 godina smislenog ulaganja da dobijemo malo bolje strucnjake.
Ali opet ne bih smarao dalje sa temom sto kaze Filip. Moja poenta je samo da smisleno ulaganje u obrazovanje mora da dovede do boljitka ekonomije, to je ulaganje u buducnost, pametniji ljudi, pametnije trziste, vise opcija se otvara, sve je uzrocno posledicno.

KV radnik kada postane inženjer je odličan. Najbolje je kada poznaješ sistem od najniže pozivije pa postepeno do najviše.
Uz to treba imati i neku mentorsku odgovornost kada dostigneš najviši nivo i da polako prelaziš u samo obučavanje drugih u napredovanju.
Imao sam profesore koji gradilište nisu videli pa je većini inženjera se u početku majstori podsmevaju i pri tome imaš manju platu od njih, pa si kao ljut na ceo sistem i što si se kao mučio.
Kasnije je sve to(a i bilo je) samo do tebe i sreće gde radiš i milosti/nemilosti da ti neko bude mentor.
Ponavljam to je do pojedinca koji shvata neku žrtvu za napredovanjem, menjanje poslodavca, ali i istrajnost dok ne počne da vredi.
U koga ulagati i davati vreme za obuku i videti da li neko to zaslužuje je već nešto drugo.
Šira vizija treba da bude obostrana sa znacima nagrade koja dolazi kao produkt.

Pa normalno da mislim na strucno osposobljavanje i za srednje skole i za fakultete, spucati pare, modernizovati sve programe, obezbediti da zavrseni diplomci sa malo uhodavanja krecu odmah da rade.
Na fakultetima ima tu mnogo mesta i za motku, za pare će da ti se zahvale i poruče pečenje.
(ovo kažem kao neko ko je jednom nogom u akademiji)

Osnovne i srednje škole su drugačiji problem.

Ljudi, popravlja nam se demografija.
Cacak za 6 meseci dobio 1000 novih stanovnika, a pojedina domacinstva imaju i po 138 clanova, poceli smo da se razmnozavamo kao amebe.
A kad raste broj stanovnika, rastu i cene nekretnina, jel tako?

Evo sveže informacije, stan kao moj(par kvadrata manji) u prizemlju ispod mog je prodat za 2000eur/m2, 50m2 u izvornom stanju. U pitanju je NS, Telep, po meni ok lokacija na Telepu, ali loša mikrolokacija.
Tako da sam saznao da bih ja mogao moj za 2600-2700eur/m2 jer je moj sredjen i na mnogo boljoj poziciji od niskog prizemlja.
EDIT: Pre nekoliko meseci sam razmišljao da ga oglasim za 2200eur/m2 i da ga prodam za koji mesec za najnižom cenom od 2000eur/m2, ali evo sada bih ga oglasio za 2700eur/m2, a prodao za 2300eur/m2 kroz nekoliko meseci.

Poslednja izmena:
Evo sveže informacije, stan kao moj(par kvadrata manji) u prizemlju ispod mog je prodat za 2000eur/m2, 50m2 u izvornom stanju. U pitanju je NS, Telep, po meni ok lokacija na Telepu, ali loša mikrolokacija.
Tako da sam saznao da bih ja mogao moj za 2600-2700eur/m2 jer je moj sredjen i na mnogo boljoj poziciji od niskog prizemlja.
Au brate, ako nisko prizemlje u izvornom stanju ide za 2k, sta onda reći za neku malo bolju mirkolokaciju na Limanima? NS je u ozbiljnoj ekspanziji, samo je pitanje kada ce doći do BG nivoa cena

Al' je otisao Novi Sad, nerealno prosto... Mislim, cim se desava, realno je, naravno. Ali bi nekako trebalo da bude dosta jeftiniji od Beograda, a ne samo malo.
U paralelnom univerzumu postoji megalopolis Beosad i ima radijus od 90km. 😀

Au brate, ako nisko prizemlje u izvornom stanju ide za 2k, sta onda reći za neku malo bolju mirkolokaciju na Limanima? NS je u ozbiljnoj ekspanziji, samo je pitanje kada ce doći do BG nivoa cena
Ne znam šta bih rekao, iznenadio sam se kada sam ovo čuo pre nekih sat vremena.
Zato sam i sve ovo napisao, a i pisao sam ranio o mojim planovima za prodaju ovog stana.
Bukvalno mi je samo mozak rekao, ok to je to ako ga prodajem idem sa 500eur većom cenom od one koju sam kao mislio.
Iskreno hteo sam ovaj prijateljima po toj ceni i nikad mi nije bio cilj maksimum skroz da izvučem nego da brzo realizujem ako se odlučim za to, ali sada vidim da moram da podignem tu moju zamišljenu realnu cenu.

Kačio sam ovde i stan na Limanu što drugar prodaje @Analitičar, da nisam uzeo već stan ovaj bih prodao i dodao i uzeo taj na Limanu od drugara jer je meni odličan kako objektivno ali dosta više i subjektivno i zbog mojih potreba ali ajde.
Znate svi da je meni NS mnogo bolji od BG-a subjektivno pa mi je teško da objektivno govorim koliko je realno da budu iste cene ili čak i veće... Meni je objektivno bolji grad za život, ali znam da u Beogradu ima više mogućnosti/izbora i da se više ulaže i ta centralizacija je jaka.
@enfario ovde nema toliko luksuznih kompleksa, prosto me zanima ako bude NS na vodi koje će tu biti cene.
Naravno da i ako budu iste cene kao na BNV da je to zbog toga što je ovde ponuda daleko manja, kao i što ne može taj projekat da se meri sa BNV po veličini.
Mnogo je NS manji od Beograda.

pravi si prodavac :)
Ja idem na realizaciju i to skoro uvek brzu, kada su ovakve stvari u pitanju.
A do te realizacije dolazi kada se znaju dalji planovi i zbog čega se radi realizacija.
Da imam vremena i da mi je cilj da od ovoga životarim, onda bih uvek imao sve stanove na oglasima po APP ceni.
Pio kafe u kafićima i gledao da kupujem kada nekome gori. Stavljao oglase po starogradnjama gde penzioneri jedva sklapaju kraj sa krajem a imaju vredne nekretnine gde bi pisalo otkup nekretnine odmah.
Pored oglasi za brzu selidbu itd... Neću ni da razmišljam na tu stranu ali znam kako može 😆

Znate svi da je meni NS mnogo bolji od BG-a subjektivno pa mi je teško da objektivno govorim koliko je realno da budu iste cene ili čak i veće... Meni je objektivno bolji grad za život, ali znam da u Beogradu ima više mogućnosti/izbora i da se više ulaže i ta centralizacija je jaka.
Realno jeste bolji grad za zivot, biciklom mozes gde hoces, ovde van NBG ne mozes nista da uradis biciklom (osim ovog linijskog parka koji je u procesu izgradnje). NS je vise evropski grad nego Beograd po pitanju humanosti zivota.
@enfario ovde nema toliko luksuznih kompleksa, prosto me zanima ako bude NS na vodi koje će tu biti cene.
Naravno da i ako budu iste cene kao na BNV da je to zbog toga što je ovde ponuda daleko manja, kao i što ne može taj projekat da se meri sa BNV po veličini.
Mnogo je NS manji od Beograda.
Jasno sve, ali opet evo imam drugare tamo. Uzeli novogradnje pre par meseci jedan na Petrovaradinu, drugi oko RTV-a negde, obe otisle za preko 2k+pdv, sto je za mali grad kao Novi Sad previse para. Opet sad, Sabac jos manji i oni lagano udaraju u 2k. Ludo neko vreme za ljude da kupuju za zivot i postaje sve ludje.

Pa da evo za 1.5god je od zabodenog ašova u mom kompleksu u NS-u cena dvosobnog sa 2650 skocila na 3200(+pdv), ok znao sam da ce taj kompleks biti bum ovde ali je svakako ozbiljno povecanje. Bila je cena cini mi se i 2450eur/m2 pre zabodenog asova(pre 2 god). Pitanje kolika ce biti kada se sve izgradi.
Po meni ovi krediti su doprineli, veće plate i dobijanje kredita i ljudi koji više ne veruju fiat novcima i odmah ulažu ili uzimaju max kredit.
Samo neki rat, sankcije, globalna finansijska kriza mogu da poremete rast.
Dajemo teritoriju i resurse zarad ovih novaca koje se slivaku u nekretnine od većine.
Takodje finansijska pismenost za ulaganje na svetsku berzu je katastrofa, a našu berzu skoro da nemamo.
EDIT: @enfario ako sam ne budem gradio, mislim da više neću ulagati u nekretnine(možda zamenim nekretninu za bolju, ali nove neću), dosta je za mene i ako ne smislim nešto bolje i produktivnije možda se priklonim S&P 500, mada i prelazak u Dubaji za život i poslovno mi se otvara za koju god, tako da zbog toga gledam i tamo.Prilagodjavam se i zanimljiv period je u toku 😉

Poslednja izmena:
Vrh