Šta je novo?

Cene nekretnina

Nadavao sam se ja čokolada, od kopirnica do urbanizma, da bi znali dok jedu čokoladu da mogu i da savesno odrade moj predmet čak i frizerki odnesem s vremena na vreme čokoladu. Voli da priča a ja volim da odspavam, pa me loše ošiša usled moje nepažnje 😂

Evo upravo o tome ja razmišljam za stan koji prodajem sa bratom.
Izbacimo sve iz stana i okrečimo ga, higijensko čišćenje, odradimo profi slikanje i oglasimo ga kako valja sa većom cenom nego sadašnjom.
Nije samo odluka na meni pa je komplikovano, ali ne bih imao ništa protiv, pa čak i verujem da bi ga brže pa i skuplje prodali.
Izdavao sam lokal...malo malo pa menjam cenu sa 380 na 340..gore dole...posle 20 dana spustim na 330 i isti dan izadam za te pare. Pitam strankub kad su gledali oglase ..oni kazu ..pa danas.. Hocu da kažem..uzeli bi ga i za 380 ali ga nisu pratili . Mnogo sreca ima uticaja..vreme ...izbegavati zadnja 2 i prva 2 meseca za izdavanje....
Realan..uvek biti realan..i oprastati 20 evra

U tom scenariju Srbija je nebitna, pošto je to kraj planete.
Neki tvrde da je cela priča sa nuklearnom zimom preuveličana i da ako bi rat bio u januaru ne bi došlo do nuklearne zime.

Mislim, bilo bi dovoljno loše i bez nuklearne zime, ali ona je jedini stvarni problem na planetarnom nivou.

Bez nje, vratili bi se u XIX vek u mnogim segmentima, ali bi imali šansu da preživimo.

Neko je pitao da li će stanovi u krugu Juge da pojeftine, pa evo sad naleteh na jedno sniženje:

Još malo pa nestalo!
Logična posledica. Kad će stanovi u Hotelu Jugoslavija biti 8k+ onda za starogradnju da traže ove cene. To je to. Čim se izgradi nešto u komšiluku što diže cenu eto posledice.

Logična posledica. Kad će stanovi u Hotelu Jugoslavija biti 8k+ onda za starogradnju da traže ove cene. To je to. Čim se izgradi nešto u komšiluku što diže cenu eto posledice.
Ničeg logičnog tu nema. Novu zgradu će da kupuju ljudi koji hoće luksuz i mogu da ga plate. Raspali soliter koji niko neće da održava, niko u dogledno vreme neće da plati 4500e kvadrat. To će tako da stoji na oglasima dok ne spuste cenu ili dok ne obrišu oglas.

To je sve posledica lokacije. Ako zelis da zivis na toj lokaciji novogradnje jednostavno ne postoje. Eto sada zidaju taj famozni Ritz, ali i nakon njegovog završetka 99% stambenog fonda opet će činiti starogradnja. Sa druge strane, onaj potez od Airport city-ja pa sve prema Tošinom Bunaru ima preko 15 projekata koje čine novogradnje počev od A bloka, Sakure, Westa, Wellporta koji su izgrađeni, pa onda ovi koji se tek grade (Belmondo, Airport Garden, Mazda zgrada, New Minel, itd.) a u nekoj budućnosti i Green Line kao najveći projekat od svih. E sad i te lokacije su NBG i hotel Jugoslavija je NBG. Zato je govoriti o novogradnji v. starogradnji veoma misleading, naručito na NBG. Lokacija igra suštinsku ulogu.

Ničeg logičnog tu nema. Novu zgradu će da kupuju ljudi koji hoće luksuz i mogu da ga plate. Raspali soliter koji niko neće da održava, niko u dogledno vreme neće da plati 4500e kvadrat. To će tako da stoji na oglasima dok ne spuste cenu ili dok ne obrišu oglas.
Spustiće je možda na 4k ili 3500 ali neće na 2k ili 2500. Jednostvano je uradio po meni barem realan pricing u odnosu na novogradnju 50%.
Da su barem ostale stanogradnje tako odradile pricing pa to bi bilo super, a obično svuda što sam ja gledao je da je straogradnja SKUPLJA od novogradnje preko puta. Na NBG imate bezbroj primera. Da li će je brzo prodati - ne znam. Mislim da je jača cena, i ja bi uzeo lično druge u nekoj novogradnji da biram za tu cenu još pogotovo takav veći stan... Ali on valjda slušao ovog iz Kadene, pa ima pogled na Dunav i hoće da profitira. Što da ne. Može da proba. Da li će uspeti je pitanje.

To je sve posledica lokacije. Ako zelis da zivis na toj lokaciji novogradnje jednostavno ne postoje. Eto sada zidaju taj famozni Ritz, ali i nakon njegovog završetka 99% stambenog fonda opet će činiti starogradnja. Sa druge strane, onaj potez od Airport city-ja pa sve prema Tošinom Bunaru ima preko 15 projekata koje čine novogradnje počev od A bloka, Sakure, Westa, Wellporta koji su izgrađeni, pa onda ovi koji se tek grade (Belmondo, Airport Garden, Mazda zgrada, New Minel, itd.) a u nekoj budućnosti i Green Line kao najveći projekat od svih. E sad i te lokacije su NBG i hotel Jugoslavija je NBG. Zato je govoriti o novogradnji v. starogradnji veoma misleading, naručito na NBG. Lokacija igra suštinsku ulogu.
Ako TA lokacija toliko baš vredi, onda plati! Vrlo jednostavno. Svako zna šta mu je prioritet.

Dobra je to lokacija, ali da li je 4500 EUR/m2 za starogradnju dobra, nisam siguran. Toliko nisu starogradnje ni u samom centru... Ja znam skoro slučaj stan prodat na 2min od Trga Republike za 4000 EUR/m2, i to dvosoban.

Ako TA lokacija toliko baš vredi, onda plati! Vrlo jednostavno. Svako zna šta mu je prioritet.
Ja uopšte nisam rekao da ta lokacija toliko vredi. Ljudi na ovom forumu se čudom čude kakve se krš starogradnje nude na NBG i koje budale to kupuju "kad za manje pare možeš da kupiš novogradnju". Kada bi postojala novogradnja kod hotela Jugoslavija za 4000 eur po m2, sa velikom zadovoljstvom bih kupio, ali jednostavno ne postoji. Za te pare možeš da biraš veoma pristojne novogradnje na lokacijama oko Airport City-ja i Tošinog Bunara. Suština mog argumenta je da te lokacije sa Hotelom Jugoslavija imaju zajedničko to što su na istoj opštini. Sve ostlao je nebo i zemlja.

Ja uopšte nisam rekao da ta lokacija toliko vredi. Ljudi na ovom forumu se čudom čude kakve se krš starogradnje nude na NBG i koje budale to kupuju "kad za manje pare možeš da kupiš novogradnju". Kada bi postojala novogradnja kod hotela Jugoslavija za 4000 eur po m2, sa velikom zadovoljstvom bih kupio, ali jednostavno ne postoji. Za te pare možeš da biraš veoma pristojne novogradnje na lokacijama oko Airport City-ja i Tošinog Bunara. Suština mog argumenta je da te lokacije sa Hotelom Jugoslavija imaju zajedničko to što su na istoj opštini. Sve ostlao je nebo i zemlja.

u gramsijevoj je novogradnja bila 3100 plus pdv 2019. (zgrada ususkana u samom bloku, mnogo bolje nego na primer od kenedija koji je pored pumpe)
jos kada pogledas tu lokaciju ako si za stanovanje, ne moze da se uporedi sa imtom i betonom

edit: jedino sto stvarno ruzi ceo taj deo je broj ogroman broj automobila

u gramsijevoj je novogradnja bila 3100 plus pdv 2019. (zgrada ususkana u samom bloku, mnogo bolje nego na primer od kenedija koji je pored pumpe)
jos kada pogledas tu lokaciju ako si za stanovanje, ne moze da se uporedi sa imtom i betonom

Taj projekat u gramsijevoj mi se bas svidjao, nazalost sam kasno saznao za njega kad je sve vec bilo rasprodato.

IMT ima dobar potencijal ako bude izvedem po planu

Na kraju je glavno pitanje koliko neko ceni mogućnost da živi na NBG i da li je spreman da to plati. U centru grada Novi Dorćol ide po 4-4.5k. Nije baš najoptimalnija lokacija, ali si blizu svega, novi stanovi, kvalitetna gradnja, kondominijum. Ja da baratam tim parama, starogradnje u blizini Hotela Jugoslavija sigurno ne bih ni pogledao kad imaš mnogo bolje i novije opcije na drugim lokacijama.

Za nekog kome je fetiš da živi na NBG, to je očigledno cena. Da li to vredi je subjektivna stvar, meni apsolutno ne.

Moze objasnjenje? Skoro svi blokovi na NBGD ne zahtevaju dalje od 10 min pesaka za zivotne potrebe

pa meni licno su ti krajevi (a imam tu iskustva) jako monotoni, sadrzaja mnogo malo (sem par restorana i kafica). bilo bi mi top da imam 23 godine i primam ovu platu
imam osecaj da za bilo sta lepsi ugodjaj bih vadio kola i isao negde drugde
ovamo gde ja zivim (kod arene) nemam taj problem

edit: kod hotela jugoslavije tek ne bih imao

Na kraju je glavno pitanje koliko neko ceni mogućnost da živi na NBG i da li je spreman da to plati. U centru grada Novi Dorćol ide po 4-4.5k. Nije baš najoptimalnija lokacija, ali si blizu svega, novi stanovi, kvalitetna gradnja, kondominijum. Ja da baratam tim parama, starogradnje u blizini Hotela Jugoslavija sigurno ne bih ni pogledao kad imaš mnogo bolje i novije opcije na drugim lokacijama.

Za nekog kome je fetiš da živi na NBG, to je očigledno cena. Da li to vredi je subjektivna stvar, meni apsolutno ne.

istina. ali neke ljude koje znam, rade na nbg a zive preko, su u fazonu, brate ne mogu da putujem vise a nbg ce samo da raste. naravno mislim da ovaj stan je suludo, okolni oglasi nisu ni blizu ta cena, ali jbg ako je blok 30 preko 3k a otpadaju fasade, kontam da ce toliko dati i za stanove u tom delu gde (dobar deo zgrada) nema ni lift.
i back in the days, one kockice u tom kraju (sto su u nizu po 3), prodaju se odmah, nebitno da li je prizemlje ili poslednji sprat...

Svaki kraj ima neku svoju specifiku i klijentelu u skladu sa tim. Ljudi koji su kupili za stanovanje u Novom Dorćolu ne verujem da su razmatrali staogradnju kod hotel Jugoslavija. Isto tako, postoje ljudi kojima je NBG "centar sveta" i da imaju ne znam koje pare ne bi želeli da žive na Dorćolu. Na primer, ja sam odrastao na Čuburi i ni na kraj pameti mi ne bi bilo da stanujem u BNV. To je sve pitanje ličnog afininiteta i ukusa. Samo sam hteo da skrenem pažnju da postoji razlog zašto je Hotel Jugoslavija objektivno neuporedivo bolja lokacija nego IMT i taj kraj.

To što se uopšte diskutuje o ceni od 4625€/m2 za gorenavedeni stan je samo dokaz da smo ušli u novu paradigmu gde se skoro svaka cena može opravdati nečim.
Tabamo staze polako ka Mirijevu 5k.

Znaci ovaj sto kupi starogradnju preko puta Juge za 4.5k ce da uziva u pogledu dok se ne izgrade luksuzne kule i zaklone mu pola horizonta a onda ce da ima pogled na te ljude i divi se njima koji zive u tim kulama i zive u luksuznim stanovima jer mu nista drugo nije preostalo dok on i dalje smrdi u tom iz 70ih godina verovatno bez lifta?

Ima neke logike da starogradnja pored novogradnje pokupi malo, ako ta novogradnja ima poslovne sadržaje, što jeste često slučaj, pa ceo kraj može da dobije nove obrise i poslovne mogućnosti.

Sa druge strane, sa novogradnjom stiže i kolaps na parkingu starogradnje, ako ga već nije bilo. Tako da nema baš previše logike za te povećane cene starogradnje iz oglase, na konto blizine novogradnje.

Vrh