Šta je novo?

Cene nekretnina

Sa druge strane, sa novogradnjom stiže i kolaps na parkingu starogradnje, ako ga već nije bilo. Tako da nema baš previše logike za te povećane cene starogradnje iz oglase, na konto blizine novogradnje.

pa nije parking jedina stavka za cenu stana. u tom kraju teorestki ne moze da bude gore :D

Investitori nude tačno onoliko da zadovolje raju, čiji zahtevi i nisu nešto preterani. Tako to biva na tržištu bez suviše konkurencije.
Zato im i prolaze sve ove nimalo impresivne gradnje.

Nisam znao to.

Inače, za strance je moguće da kupe, alli samo u par "siromašnih" kantona i sa obavezom da iznajmljuju Švajcarcima ispod cene 20-30 godina, što ne verujem da mnogo ljudi radi u stvarnosti.

Tako je bar bilo pre 7-8 godina.
Zamisli ovde neko da zabrani Rusima i ostalima (pa i nasim gastosima koji se vode godinama kao stranci i žive preko), da kupuje. Pa i ako kupi mora da iznajmljuju lokalnim i to i malo ispod cene hahahah. Plakanje o nepravdi i tugi bi bilo jos 4000 stranica na forumu :)
Što više stranih dovući, što više rodjenih u Begeu da se protera, jer šta se tu oni nešto razmaženi busaju i oće da ostanu tu gde su i rodjeni, ima ko tu treba da živi.
Napravićemo novi i bolji narod.
Bogu hvala vladajući se slažu sa tom logikom pa i sve to omogućavaju.

Zamisli ovde neko da zabrani Rusima i ostalima (pa i nasim gastosima koji se vode godinama kao stranci i žive preko), da kupuje. Pa i ako kupi mora da iznajmljuju lokalnim i to i malo ispod cene hahahah. Plakanje o nepravdi i tugi bi bilo jos 4000 stranica na forumu :)
Što više stranih dovući, što više rodjenih u Begeu da se protera, jer šta se tu oni nešto razmaženi busaju i oće da ostanu tu gde su i rodjeni, ima ko tu treba da živi.
Oče neko da mi objasni zasto Srbija ne može da bude švajcarska po pitanju izdavanja stanova kao i održavanja? Tamo fino na 7 hodinja menjas PVC stolariju niko te ne pita i ostale stvari,opstina štiti stanodavce itd itd..sto je ovde katastar toliko ne sredjen,šta rade sudovi majku mu…za to vreme prolazi mito i korupcije ali ja vama da kazem…do naroda je

Zmaci garsonjera kod Juge ce biti oko300-330k u izgradnji. Ako je verovati izvorima koji su reklli koja ce biti okvirna cena kvadrata tamo u ozgradnji.

Oče neko da mi objasni zasto Srbija ne može da bude švajcarska
Zato što već godinama unazad (možda i vekovima) imamo isključivo ekstraktivne političke i ekonomske institucije koje vrše transfer (ekstrakciju) bogatstva od naroda ka manjini na vlasti. Zato je i vlast tako primamljiva.
"Ukleta spirala", kako je to nazvao u svom delu nobelovac/ekonomista Asemoglu.
Katastar je idealan primer toga. Mi imamo centralizovano telo koje se bavi geodetskim poslovima, i u tome smo bolji od drugog nerazvijenog sveta koji ga recimo ni nemaju, ali ono funkcioniše na takav način, da pojedini ni ne dožive da njihov predmet bude rešen. To se odnosi i na izbore, između ostalog; pravo glasa je ljudima na papiru zagarantovano, dakle postoji demokratski sistem, ali u praksi on se veoma teško može nazvati "demokratskim", i to nam je svima jasno. Za medije ne bih da trošim reči, jer su oni ubedljivo najgora slika naše sadašnje situacije.
Prave, suštinski inkluzivne institucije su za nas i dalje san. Zasad smo negde između parcijalne težnje ka tome i starih, nevidljivih ali moćnih i rđavih navika koje nas večito vuku što dalje od inkluzivnosti.

Neka buduća, daleka tehnološka revolucija može da promeni stvari, ali i ne mora...

YU vuce cene jako
1732033555773.png

Kod nas bi dovoljno bilo ono sto smo vec pominjali vise puta: poreska politika koja nije naklona gomilanju stanova. Mislim da prepisivati svajcarska resenja nije dobro, jer su i prilike skroz drugacije.
Da li je neko rodjen u Beogradu ili Lebanu ne sme da igra nikakvu ulogu u kupovini stana i da diskriminse ovog drugog. Kada su strani drzavljani u pitanju, to je vec druga stvar i o tome se moze diskutovati.

Da...

Mali throwback pre februara 2022 i rata u Ukrajini. Mislim da je Avgust 2021.
54000 bez PDVa (doduse moralo je na keš)

Da li ima išta slično sada za 108000 negde? :)

Ako agencije i za ovo uzimaju 4%, taj agent taman moze da odes da kupi neku garsonjericu od prodaje ovog stana lol
Ne znam da li ovde ima agenata, ali mislim da oni dobiju 10% od agencijake prodaje, tako je ranije dobijala moja drugarica kao agent u agenciji.
To bi bilo otprilike 10k eur za ovaj stan, za samog agenta kao bonus.

Vrh