Šta je novo?

Cene nekretnina

A gde ce Rusi kad Tramp zaustavi rat? Vracaju se kuci, idu dalje na zapad ili "nece oni nidje"?

Većina Rusa kod nas radi za zapadne kompanije. Čak i da se zaustavi rat, sankcije sigurno neće pasti. Tek nakon Putinove smrti i možda neke geopolitičke reorijentacije Rusije bih očekivao da se ekonomije reintegrišu na stari nivo.

A gde ce Rusi kad Tramp zaustavi rat? Vracaju se kuci, idu dalje na zapad ili "nece oni nidje"?
Ti si kao ovi redneck Trampovi glasači koji bi da zatvore granice pa da im imigranti "ne uzimaju hleb iz usta". Na tvoju žalost živimo u globalnom svetu i vremenu gde su tržišta prilično otvorenijq nego pre 10, 20 ili 50 godina, pa neko može da živi u zemlji X, a da svojim radom pokriva tržište zemlje Y.
Da ne govorim koliko je infantilan zaključak da će Trump "da zaustavi rat" i da će ljudi koji rade na globalnom tržištu uopšte želeti da se vrate u Rusiju (makar dok se lokalna politička klima ne reši u toj zemlji)

Većina Rusa kod nas radi za zapadne kompanije. Čak i da se zaustavi rat, sankcije sigurno neće pasti. Tek nakon Putinove smrti i možda neke geopolitičke reorijentacije Rusije bih očekivao da se ekonomije reintegrišu na stari nivo.
Da ne pominjemo da vecini je trosak zivota manji ovde u Beogradu nego u Moskvi, sto bi se vracali sada u nesigurnost + veci zivotni trosak.

Ti si kao ovi redneck Trampovi glasači koji bi da zatvore granice pa da im imigranti "ne uzimaju hleb iz usta". Na tvoju žalost živimo u globalnom svetu i vremenu gde su tržišta prilično otvorenijq nego pre 10, 20 ili 50 godina, pa neko može da živi u zemlji X, a da svojim radom pokriva tržište zemlje Y.
Da ne govorim koliko je infantilan zaključak da će Trump "da zaustavi rat" i da će ljudi koji rade na globalnom tržištu uopšte želeti da se vrate u Rusiju (makar dok se lokalna politička klima ne reši u toj zemlji)

generalizujes i ti, a pravis se fin sagovornik
svako treba da se pita ko mu dolazi u kucu, kako dolazi i koju korist ima

Poenta 'zaustavljanja rata' je uspostavljanje trgovine relativno jeftinog gasa sa Rusijom. Ne verujem da su neke 'moralne norme' u pitanju. Nemacka autoindustrija ne izgleda bas najbolje, a stizu i Kinezi, koji postaju konkurentni. Cela politika Trampa je pridobijanje Rusa, koje bi navodno trebalo da okrenu protiv Kine. Da bi gas potekao, prostrujao il sta god, ne moraju ni sve sankcije da se skinu, dovoljno je sa se opet omoguci swift, jer ne verujem da ce neko da se integrise na ruski sistem elektronskog placanja. Bilo je sankcija i pre 2022, pa je opet bilo trgovine gasom. Ako se omoguci swift, verujte mi da mladim, obrazovanim Rusima mi necemo biti ni najmanje interesantni.

Poenta 'zaustavljanja rata' je uspostavljanje trgovine relativno jeftinog gasa sa Rusijom. Ne verujem da su neke 'moralne norme' u pitanju. Nemacka autoindustrija ne izgleda bas najbolje, a stizu i Kinezi, koji postaju konkurentni. Cela politika Trampa je pridobijanje Rusa, koje bi navodno trebalo da okrenu protiv Kine. Da bi gas potekao, prostrujao il sta god, ne moraju ni sve sankcije da se skinu, dovoljno je sa se opet omoguci swift, jer ne verujem da ce neko da se integrise na ruski sistem elektronskog placanja. Bilo je sankcija i pre 2022, pa je opet bilo trgovine gasom. Ako se omoguci swift, verujte mi da mladim, obrazovanim Rusima mi necemo biti ni najmanje interesantni.
Zasto bi Trampu bilo bitno da li ce Nemacka dobiti jeftin gas? Amerika trenutno zesce profitira od prodaje LNG Evropi, a dobar deo Trampove price i jeste vracanje nekakvog balansa u spoljnotrgovinsku razmenu.
Tramp zeli da izvuce Ameriku iz rata da ne bi 'naterali Evropljane da biju svoje bitke' ali nisam siguran da ce ni to izvlacenje ni ukidanje sankcija ici tako brzo.

Sto se mladih, obrazovanih Rusa tice, meni se iz dosadasnjih interakcija cini da je njima ovde interesantnije i udobnije nego dobrom delu Srba.

Da li postoji neka evropska zemlja ili sire poput nase u kojoj se na sada vec svakih nekoliko meseci desavaju akcidenti, nesrece, katastrofe, incidenti,... poput Ribnikara, Mladenovca, vojnog vozila koje je usmrtilo celu porodicu, rusenja nadstresnice zeleznicke stanice,...? Da ne pricam o zagadjenom vazduhu, mitu, korupciji, izvlacenju novca iz budzeta, zaposljavanju preko veze, sve losijem zdravstvu, skolstvu, pravnom sistemu i ostalim sistemskim problemima koje vec imamo duzi vremenski period. I da ne pricam o slicnim incidentima koji su se vec desavali ranijih godina.
U Nemačkoj se srušio most u Drezdenu pre mesec i nešto dana. Na sreću desilo se noću pa niko nije stradao.

Inače u Nemačkoj stalno migranti ubijaju i siluju decu/žene, kao i u drugim zemljama i to se zataškava. Baš, baš mnogo gadnih slučajeva.

Kada je sin migranata iz Ruande zaklao tri devojčice u Britaniji, pre par meseci, bile su ogromne demonstracije. Ljudi koji su pisali na socijalnim mrežama da je to uradio islamski ekstremista su sada po zatvorima jer su "širili lažne vesti".

U međuvremenu su na suđenju izneli da je koljač imao kod sebe pamflete Al Kaide, ali ove i dalje ne puštaju iz zatvora.

Zanimljivo je da će poljoprivrednici izaći na ulice 19. novembra zbog zakona o velikom porezu na naslećivanje farmi zbog koga se jedan farmer već ubio.

Da se razumemo, nimalo ne pravdam odgovorne za užas u Novom Sadu. Samo ukazujem da postoje i drugi užasi u Evropi. U "uređenim" zemljama.

Zasto bi Trampu bilo bitno da li ce Nemacka dobiti jeftin gas? Amerika trenutno zesce profitira od prodaje LNG Evropi, a dobar deo Trampove price i jeste vracanje nekakvog balansa u spoljnotrgovinsku razmenu.
Tramp zeli da izvuce Ameriku iz rata da ne bi 'naterali Evropljane da biju svoje bitke' ali nisam siguran da ce ni to izvlacenje ni ukidanje sankcija ici tako brzo.

Sto se mladih, obrazovanih Rusa tice, meni se iz dosadasnjih interakcija cini da je njima ovde interesantnije i udobnije nego dobrom delu Srba.
Ako hoce da 'pridobije' Ruse protiv Kine (sto verovatno nece uspeti), a i da bi se sklopio bilo kakav dogovor, moraju na stolu da budu i gas i swift. A ti mladi ljudi su ovde silom prilika, to sto im je interesantnije nego nama je nas problem :) Bezali bi i mi odavde da imamo kud.

U Nemačkoj se srušio most u Drezdenu pre mesec i nešto dana. Na sreću desilo se noću pa niko nije stradao.

Inače u Nemačkoj stalno migranti ubijaju i siluju decu/žene, kao i u drugim zemljama i to se zataškava. Baš, baš mnogo gadnih slučajeva.

Kada je sin migranata iz Ruande zaklao tri devojčice u Britaniji, pre par meseci, bile su ogromne demonstracije. Ljudi koji su pisali na socijalnim mrežama da je to uradio islamski ekstremista su sada po zatvorima jer su "širili lažne vesti".

U međuvremenu su na suđenju izneli da je koljač imao kod sebe pamflete Al Kaide, ali ove i dalje ne puštaju iz zatvora.

Zanimljivo je da će poljoprivrednici izaći na ulice 19. novembra zbog zakona o velikom porezu na naslećivanje farmi zbog koga se jedan farmer već ubio.

Da se razumemo, nimalo ne pravdam odgovorne za užas u Novom Sadu. Samo ukazujem da postoje i drugi užasi u Evropi. U "uređenim" zemljama.

takodje prijatelj mi rekao, da je zatvorena granica izmedju ceske i nemacke. u smislu postoji punkt, tu mu overavaju licnu/pasos sta li vec (sto ga jako pogodilo jer zivi blizu nemacke granice), a kaze sve zbog migranata

Ako hoce da 'pridobije' Ruse protiv Kine (sto verovatno nece uspeti), a i da bi se sklopio bilo kakav dogovor, moraju na stolu da budu i gas i swift. A ti mladi ljudi su ovde silom prilika, to sto im je interesantnije nego nama je nas problem :) Bezali bi i mi odavde da imamo kud.
I to je generalizacija, ne dele svi taj sumorni stav o Srbiji. Ja prvi mogu da biram kud pa ne bezim nigde. Isto tako i ti mladi ljudi, posle vise od dve godine, ko je zaista ovde bio samo zato sto mora je mogao odavno da se snadje i ode.

Da ne brojimo sad ruske jutjubere, ali mnogi se snadju i odu. Ljudi, nije Bg pakao, al nije ni diznilend, da se ne lazemo. Niti nam je ekonomija najstabilnija ikad, niti je politicka situacija ekstra. Mi smo ovde emotivno vezani za grad, nekom strancu mislim da smo bitni ko lanski sneg. Ako nismo jedina opcija, neko ko moze da bira i nema porodicne veze, mislim da mu je svejedno.

Ljudi, nije Bg pakao, al nije ni diznilend, da se ne lazemo.
Sam aspekt saobracaja je pakao i kao takav smeta i nama, i ovima koji su dosli skoro. Sa zatvaranjem skretanja u Pop Lukinu posle Brankovog prema centru, guranjem saobracaja kroz terazijski tunel, onda premestanjem autobuske i kreiranjem kruznog toka na Uscu, postaje jak pakao. Dodatno situacija sa savskim mostom. Mat saobracaju i ljudima u gradu u nekoliko poteza.

Saobraćaj je nelagodnost. Glavni problem Srbije su devastirane institucije i sistemi javnih usluga - propalo školstvo, zdravstvo, privatizovana policija i sudovi od strane stranke itd.

Beograd je ok dok si zdrav, imaš dosta para, i sreće da ti ne treba ništa od države.

Ako pitas radnika za koji iznos bi radio odredjeni posao veruj mi da bi taj iznos daleko prevazisao i direktoraku platu, tako da ne bih se slozio sa vecinom izgovorenih. A ni za rudnik, igrom slucaja imam poznanika iz Majdanpeka pa znam kako je bilo i pre Kineza i sad. Indija je svojevremeno imala prvojlsne lekare, a verujem da ih ima i sada. Ima i prevaranata, kao sto ih ima svuda. Inace, zasto onda razvijene zemlje uvoze migrante kada svi hoce sve poslove da obavljaju, samo za malo vecu platu?
A zašto uvoze migrante koje smeštaju po hotelima i sve im plaćaju dok njihovim penzionerima krate povlastice? Ekonomski gubitak čist.

Lepo rečeno...

Koliko je zagadjenje u Majdanpeku sada, koliko je tamo onkoloskih bolesnika, a koliko je bilo pre Kineza, gledao sam dokumentarac gde je prica otprilike takva da ljudi prodaju svoje zdravlje za plate mozda malo vece od republickog proseka.
Stopa oboljevanja od raka je najveća na Severu Vojvodine.

Stopa oboljevanja od raka pluća u Borskom okrugu je manja od proseka Srbije.

Malo o kvadratima i životu.......može ...?
Meni je i dalje nejasno insistiranje na Bgd nekretninama kada na 40km tj.30min od BW ..auto putem...imate za min 3 puta jeftinije nekretnine ili za tih 400.000e da napravite dvorac. Svoj dvorac gde ne čujete kada komšija vrši nuždu.
E to mi nije jasno...PRESTIŽ ..za koga? ...da bi neko rekao VIDI NJEGA AL JE USPEO.. Uspeo u onom smradu.sivilu i gužvi na NBGD..i znate da nikad za života nece biti bolje..bez uvrede al nek neko kaze da nije tako...
Al Ok ..ja seljak iz Munze od 1892 god ovde a Vi gospoda od 195X i neke na nekadašnjoj mocvari...a dosli iz ...da ne lajem
.......

Nažalost u Beogradu 40km mozete preci za 30 min u periodu 23-05, a kad budete krenuli na posao-teško. Ono sto je problem je sledeće:
* deca krenu u srednju školu ili vi ili neko drugi ne ide autobusom - posto voz ne ide često jedina opcija iz Pazova i Banovaca je neouzdana Lasta do stanice na Nbg
* radite u zoniranim delovima grada - iako vam zaista treba 30 min do grada + još toliko do mesta rada, a tamo nemate parking?

Problem sa tim i drugim naseljima je loš prevoz, zavisnost od autobusa koji su nepouzdani i potreba da se preseda nekoliko puta do centra. Sa druge strane, dnevna karta na parkinzima i garažama je >1000 DIN dnevno.

E, zato postoji tražnja i težnja ka centralnim opštinama. Najbolji combo je život + rad na periferiji ili rad od kuće gde se u centar dolazi vikendom u šetnju

I jos nesto...srazmeno ceni nekretnine ide i velicina rante..zar ne.
Ovo je neko ludo vreme, dvosoban stan od 50 kvadrata je i u Zemunu i na NBG 550-600e, sve su se cene izjednacile, ako se malo pogledaju oglasi trenutni na primer. Stanje stana jako slicno, lokacije razlicite, cene iste, a stanodavci biraju koga ce da prime.

Meni je i dalje nejasno insistiranje na Bgd nekretninama kada na 40km tj.30min od BW ..auto putem...imate za min 3 puta jeftinije nekretnine ili za tih 400.000e da napravite dvorac. Svoj dvorac gde ne čujete kada komšija vrši nuždu.
U Pazovama stanovi su daleko jeftiniji i kostaju 1300-1400eur po kvm i uklapa se u tu sliku. Plus je dosta razvijen deo drzave, sa statisticki najmanjom nezaposlenoscu u Srb.
Ali, ima jedno ali... tih 30min je samo do rubnog dela NBG-a, Zemuna i to van 'dnevnih' termina. Sa ovakvim saobracajem, svakodnevno putovanje postaje dosta zamorno, jer bez minimum 2h (a u vecini slucajeva ce biti i duze) dnevno nema razgovora. E sad mnogim ljudima ne odgovara ni zivot tamo, jer ravnica :)

Vrh