Šta je novo?

Cene nekretnina

u Srbiji se koliko znam koristi reč "U vezi (sa)" a ne "Glede". Rodjak iz Zagreba koristi tu reč i dalje, samo što on živi tamo, a ne u Srbiji.
Mogu li ja koristiti reč "Unatoč" i "Možebitno", a da ne štrčim? :)

To su dijalekatske razlike. Svakako si ga razumeo, što je suština jezika.

Slabo ti ovo ide, ispadaš naci... Možda neki film da gledaš, vikend je. 😊

Ako bi došli gosti kod mene kuci i padne im terasa na glavu ja bih odmah bio uhapšen jer sam odgovoran kao vlasnik.
Sada se baca mnogo prašine ko je kriv, stručnjaci, izvodjači, tehnički prijem, statičari, kinezi, istraga, izjave itd a u stvari suština je da je vlasnik kriv za nemar. Ko je vlasnik, on je kriv i tu se priča završava nevezano od korupcije itd. Ko je odgovoran za održavanje.
Druga stvar, korupcija je nažalost normalna stvar i u najrazvijenijim zemljama ali daj makar da se uradi nešto kako treba a da to ne narušava bezbednost ljudi. Toliko i toliko nešto košta da se uradi kako treba, ugradi se deo i to je to. Ako smo došli do te tačke da nas ne zanima bezbednost, da se zakida svuda da bi pojedini uzeli što više onda je to katastrofalno. Onda smo prešli neku granicu koja ne sme da se predje. To je neka najprostija logika.

Ako bi došli gosti kod mene kuci i padne im terasa na glavu ja bih odmah bio uhapšen jer sam odgovoran kao vlasnik.
Sada se baca mnogo prašine ko je kriv, stručnjaci, izvodjači, tehnički prijem, statičari, kinezi, istraga, izjave itd a u stvari suština je da je vlasnik kriv za nemar. Ko je vlasnik, on je kriv i tu se priča završava nevezano od korupcije itd. Ko je odgovoran za održavanje.
Druga stvar, korupcija je nažalost normalna stvar i u najrazvijenijim zemljama ali daj makar da se uradi nešto kako treba a da to ne narušava bezbednost ljudi. Toliko i toliko nešto košta da se uradi kako treba, ugradi se deo i to je to. Ako smo došli do te tačke da nas ne zanima bezbednost, da se zakida svuda da bi pojedini uzeli što više onda je to katastrofalno. Onda smo prešli neku granicu koja ne sme da se predje. To je neka najprostija logika.
Da su izvršili hapšenja kad je prvi put pukao zid u grdeličkoj klisuri ili da su bacili na robiju nekoga posle plavljenja batajničke covid bolnice, ovo bi verovatno bilo izbegnuto. Primera ima još milion.

Sumnjam da će se i sada išta desiti. Onaj ko je uspostavio i ko održava ovaj sistem, taj je ubica.

Da su izvršili hapšenja kad je prvi put pukao zid u grdeličkoj klisuri ili da su bacili na robiju nekoga posle plavljenja batajničke covid bolnice, ovo bi verovatno bilo izbegnuto. Primera ima još milion.

Sumnjam da će se i sada išta desiti. Onaj ko je uspostavio i ko održava ovaj sistem, taj je ubica.
Ne verujem da će se rešiti jer je problem mnogo dublji. Ima da se vrti na tvu nekoliko nedelja i to je to. Nakon toga postupak traje godinama i svi zaboravili. Kada sam video ovo oko mosta i tvrdjave bilo mi je sve jasno.
Mogu samo da kažem jadni ljudi i deca. Kad sam čuo par sudbina običnih ljudi.... iskreno baš me je potreslo.

Vlasnik zgrade je duzan za odrzavanje iste. Odgovornost svakako. Necinjenje je predumisljaj.
U nasem slucaju je javna zgrada, uzet kredit od 16 miliona. Svi u tom lancu su krivi, od izvodjaca do nadzora pa do politicara u vrhu. Jos kad bi se razotkrilo ko se sve tu ugradio i kako je dobijen tender...
A sto se stambenih zgrada tice, odrzavanje se placa infostanu, ne verujem da ima puno stambenih zajednica koje su organizovale svoje bankovne racune za odrzavanje. Sem toga i za stambene zgrade valjda kod nas postoji neka gradska gradjevinska kontrola koja procenjuje dal je zgrada bezbedna za stanare i okolne prolaznike o cemu se i prica u filmu.
Umro je Bakic, al ima jos ljudi koji znaju svoj posao, samo ne mogu da se cuju.

O ovome treba da se prica na televizijama sa nacionalnom frekvencijom. To je ono sto u sustini fali Srbiji. Javne debate sa pravim strucnjacima i kritike i snosenje odgovornosti. Uloga opozicije, nebitno koja, je da se bori za vlast ukazujuci na propuste, a da pri tome narod izvlaci korist.
A jake drzavne institucije su tu da nadziru da se vlast ne otme kontroli i ne radi ovo sto se kod nas radi. Medjutim ovaj rezim nas je vratio nazad u doba komunistickog db-a i Milosevica, a isti i ljudi u vrhu.

U nasem slucaju je javna zgrada, uzet kredit od 16 miliona. Svi u tom lancu su krivi, od izvodjaca do nadzora pa do politicara u vrhu. Jos kad bi se razotkrilo ko se sve tu ugradio i kako je dobijen tender...
A sto se stambenih zgrada tice, odrzavanje se placa infostanu, ne verujem da ima puno stambenih zajednica koje su organizovale svoje bankovne racune za odrzavanje. Sem toga i za stambene zgrade valjda kod nas postoji neka gradska gradjevinska kontrola koja procenjuje dal je zgrada bezbedna za stanare i okolne prolaznike o cemu se i prica u filmu.
Umro je Bakic, al ima jos ljudi koji znaju svoj posao, samo ne mogu da se cuju.

O ovome treba da se prica na televizijama sa nacionalnom frekvencijom. To je ono sto u sustini fali Srbiji. Javne debate sa pravim strucnjacima i kritike i snosenje odgovornosti. Uloga opozicije, nebitno koja, je da se bori za vlast ukazujuci na propuste, a da pri tome narod izvlaci korist.
A jake drzavne institucije su tu da nadziru da se vlast ne otme kontroli i ne radi ovo sto se kod nas radi. Medjutim ovaj rezim nas je vratio nazad u doba komunistickog db-a i Milosevica, a isti i ljudi u vrhu.
Postoji u zakonu : državno i privatno vlasništvo. Javna ima samo rasveta....
Ponavljam...vlasnik je odgovoran.

Gledam sad.....veselo. Obaranje kamata od 0,5% strane Fed-a je uzrokovalo da investitori uračunavaju rast inflacije 🙂. U smislu da će se nastaviti u stilu 70-tih 😁. Parodija, fed obara kamate a one rastu 😁.
Šta se dogodilo:
-kamate radtu na bonds/securities svih ročnosti
-kamate rastu na 30 year mortage u usa
-pad prodaje nekretnina u USA. Sad smo na nivou iz 1990
-raste zlato zbog straha od recesije
-raste likvidnost
-raste spx i imali smo najveću prodaju institucionalnih investitora poslednjih tipa 10 godina
-kripto mislim da će da izluduje sad
Trenutni market izgleda kao zapaljena krntija koja ide nizbrdo 🙂. Krntija ide ali koliko dugo niko ne zna.
Stagflacija vs crash pitanje je sad 😁 (2 do 18 meseci kazu, mada videće se do leta mislim).

Prilozi

• IMG_20241103_171511.jpg
    IMG_20241103_171511.jpg
    143,5 KB · Pregleda: 125
Mislim da samo loši rezultati o zaposlenosti mogu ovo da obore.....ali to.... posle izbora verovatno.

Ozbiljno da li neko nakon svega ovog razmislja koliko je jos stvari jako traljavo napravljeno?
Da li imamo poverenja u ove novogradnje Žike investitora iz Mirijeva kad jednu železnicu ovako prave?

Slušao sam priče radnika dok prolazim pored novih zgrada, to je sve tipa e nisi lepo ove tiplove mora da pazis kako busis, pa se cere precvikao sam kabal od kablovske, nije to kablovska to je uzemljenje, i slicne rasprave...
Uz svo poštovanje prema radnim ljudima jako je tesko naći dobre radnike, a koliko se gradi i ko sve gradi mogu samo da mislim koliko ima greški.
.
@Salev85
Sta po vama znaci ovaj grafikon gore koji je sherovao @VukSaWS moze li neko pojašnjenje za nas ne baš najbistrije :)
Jel krenulo štampanje i jedini spas od inflacije precenjeni kvadrat sumnjivo napravljene zgrade i zlato ili je recesija na pomolu?
Ne znam sta je bolje od ta 2 :)

.
@Salev85
Sta po vama znaci ovaj grafikon gore koji je sherovao @VukSaWS moze li neko pojašnjenje za nas ne baš najbistrije :)
Jel krenulo štampanje i jedini spas od inflacije precenjeni kvadrat sumnjivo napravljene zgrade i zlato ili je recesija na pomolu?
U principu citirao je moju poruku pa piše. Pokušaću najjednostavnije. Jaka je zaposlenost (u zvaničnim izveštajima) u USA. Te izveštaje eto ,,lažiraju" kada se lomi tržište (kao pre krize 2008). A u suštini uradili su korekciju sad u septembru tih izveštaja i smanjili novostvorena radna mesta za oko 1.2-1.5 miliona od druge polovine 2022. Jaki izveštaji o zaposlenosti su napravili bull market.....i sad kad se spuštaju kamate objavili da su se kao zeznuli. Tržište je sad optimistično zbog pada kamata i potpuno ignoriše korigovane izveštaje o zaposlenosti. Debilno je ali je tako. I sad kao računaju, ako je jaka zaposlenost a spuštaju kamate napraviće inflaciju i scenario iz 70-tih 80-tih....... Zašto ignoriše tržište korigovane izveštaje o zaposlenosti.....niko ne zna. I sad pošto očekuju inflaciju onda tržište traži veće kamate na papire svih ročnosti......pored toga rastu kamate i na stambene kredite u USA (sa 6 na 6.72% sa tendencijom rasta). Nivo prometa nekretnina u USA je na nivou 1990.
Kad kamate odu još dole (a neće nikada biti niske kao što su bile) onda po meni kreće fin. kriza (deflacija i vraćanje svega na realne vrednosti) ili štamparija (stagflacija, hiperinflacija).
Ja se kladim sa 80% verovatnoće da ćemo ipak imati deflacioni scenario i da će to krenuti do leta.
Milijarderi povećavaju keš poziciju od marta ove godine i to sve agresivnije i agresivnije.
Grafik pokazuje kako se tržište ponašalo i koje kamate su važile nakon prvog skidanja kamata od strane FEDa u svim prethodnim krizama od 1989.

Poslednja izmena:

Ozbiljno da li neko nakon svega ovog razmislja koliko je jos stvari jako traljavo napravljeno?
Da li imamo poverenja u ove novogradnje Žike investitora iz Mirijeva kad jednu železnicu ovako prave?

Slušao sam priče radnika dok prolazim pored novih zgrada, to je sve tipa e nisi lepo ove tiplove mora da pazis kako busis, pa se cere precvikao sam kabal od kablovske, nije to kablovska to je uzemljenje, i slicne rasprave...
Uz svo poštovanje prema radnim ljudima jako je tesko naći dobre radnike, a koliko se gradi i ko sve gradi mogu samo da mislim koliko ima greški.
.
@Salev85
To je sloj za upijanje vibracija od pokretnih stepenica da se ne bi prenosile dalje na celicne oslonce...

Sutra kad jedan od tviter strucnjaka bude pogledao ka nekom nadvoznjaku i bude video male crne podloske izmedju grede i stuba, pitace da li je realno da ne neko stavio naduvanu gumu sa tocka od zidarskih kolica da nosi most.

To je sloj za upijanje vibracija od pokretnih stepenica da se ne bi prenosile dalje na celicne oslonce...

Sutra kad jedan od tviter strucnjaka bude pogledao ka nekom nadvoznjaku i bude video male crne podloske izmedju grede i stuba, pitace da li je realno da ne neko stavio naduvanu gumu sa tocka od zidarskih kolica da nosi most.
Kul nisam u materiji pa cu verovati, onda sve rade po najvecim standardima kako treba i nema razloga za brigu.

Bas to je problem sto im više niko nista ne veruje koliko su lagali i to moze da bude jako opasno. Kakvo je stanje npr Pančevačkog mosta? Dok mi sa druge strane gradimo Nacionalne stadione.

Poslednja izmena:
Ako pretpostavimo da je to tacno, zar ne treba taj "sloj" malo lepse da izgleda? Zar ne bi trebalo neki arhitekta da osmisli da se to nekako sakrije i izgleda lepo i moderno, a ne da izgleda kao da gipsane ploce pridrzavaju konstrukciju za stepenice? Ne mogu da poverujem da ovo ne moze da se resi na vizuelno lepsi nacin. Da li ovakvo resenje imamo jos negde u svetu, ili su to nasi genijalci izmislili neku novu revolucionarnu metodu?

Poslednja izmena:
Kolika je verovatnoća diverzije kao uzroka tragedije u Novom Sadu? Ne sugerišem, pitanje je.

Vrh