Ti očigledno ne znaš da čitaš. Gde piše da je Bajdenova politika bila dobra? Ovo se tiče samo i usključivo diskusije ekonomskih mera i bojazni da će Trampova politika doprineti inflaciji u daleko većoj meri nego što je Bajdenova politika. To je kao što su neki ljudi govorili da će doći do nuklearnog rata ako Bajden dobije izbore 2020. Nuklearni rat se svakako nije dogodio, ali to ne znači da je Bajdenova spoljana politika bila dobra.I onda analitičar podeli dokument eksperata nobelovaca gde se navodi da je Bajdenova ekonomska politika bila dobra......a za vreme njegovog mandata naštampali 70% svih dolara koji postoje. Jeste možda za USA bogataše ali za nas u Evropi obične ljude nije. Ali da, to ne utiče na nas . A na to ga naši u Srbiji još daju po gasu sa najvećom inflacijom u Evropi koja traje godinama već i dupliranjem duga zemlje. Ali da, to ništa ne znači . Fed ne znači ništa, osim kad upali štampač pa naši preventivno dupliraju cene svega a naročito stanova.....sa cenom sada već od 9000e u nekim projektima.
Samo na prvi pogled. Kada zaroniš dublje video bi da bi njen porez bio inflatorni i konačno uništenje srednje klase. Visoki porezi korporacijama (a pogotovo što je htela da oporezuje nerealizovane prihode. To je ludilo mozga) se prelivaju na sve. Raste inflacija, dalja stagflacija, onda povećaš minimalac...... opet raste inflacija. Pogledaj samo kod nas a mi smo USA demokratska škola. Prepisano 1/1. Napravila bi od zemlje socijalizam a to bi tek nas žestoko udarilo po dzepu.Uopšte nije tačno da bi ona oporezivala najsiromašniji sloj više nego Tramp, sasvim suprotno, njen poreski plan je predviđao mnogo veće korporativne takse i veći porez za sve koji zarađuju iznad 400k godišnje. Prema Trampovom planu nesrazmerno bi profitirali najbogatiji sloj društva, i takodje planira da spusti korporativni porez sa 21% na 15%.
Ovde imate detaljno poredjenje poreskih planova https://www.cbsnews.com/news/kamala-harris-trump-tax-cuts-election-2024-what-to-know/. Sve u svemu bogati će biti bogatiji, što ima i logike jer to i cilj Trampu, da poveća bogatstvo svojih kompanjona.
Pa skini pa onda kaži neću da čitam jer ima xy stranica. Ovako niti si skiuo niti pogledao ono o čemu komentarišeš. Kao ispred prodavnice sa zaječarcem u ruci.Da li si realan . Da skinem dokument koji verovatno ima xy stranica. Da analiziram, izgubim par nedelja i da kažem razloge za i protiv.
Evo, argumentovano mi ti napiši taksativno šta je bolje, lošije u ekonomskim merama i implikacije koje su naveli u dokumentu pa možemo da diskutujemo.
Dopisujte se vi lepo medjusobno i analizirajte i samo . Bajdenovi stimulansi crkavaju dok mi upravo pišemo. Presušili. Čekamo sledeće korake a videćemo ih od januara-februara. To je suština.
Bez obzira da li su porezi visoki ili niski, zna se ko tu strada.Samo na prvi pogled. Kada zaroniš dublje video bi da bi njen porez bio inflatorni i konačno uništenje srednje klase. Visoki porezi korporacijama (a pogotovo što je htela da oporezuje nerealizovane prihode. To je ludilo mozga) se prelivaju na sve. Raste inflacija, dalja stagflacija, onda povećaš minimalac...... opet raste inflacija. Pogledaj samo kod nas a mi smo USA demokratska škola. Prepisano 1/1. Napravila bi od zemlje socijalizam a to bi tek nas žestoko udarilo po dzepu.
Evo zamoliću tebe. Verujem u tebe.Pa skini pa onda kaži neću da čitam jer ima xy stranica. Ovako niti si skiuo niti pogledao ono o čemu komentarišeš. Kao ispred prodavnice sa zaječarcem u ruci.
Ja mislim da je ovo super stvar, za onog ko razmislja da li da ostane ovde ili ide u inostranstvo mnogo je lakse da donese odluku sa ovim cenama.Lux novogradnja, Bežanijska kosa, useljenje 2026.
Savršena lokacija, savršen objekat, savršeni stanovi, savršen kvalitet gradje, savršen investitor, u jednoj od najpoznatijih ulica na Bežanijskoj kosi, prowww.halooglasi.com
Lestvica se dize i dalje Bezanijska kosa i to onaj deo kod pijace - 4k kvadrat bez pdv-a.
Za koju si se zemlju ti odlucio?Ja mislim da je ovo super stvar, za onog ko razmislja da li da ostane ovde ili ide u inostranstvo mnogo je lakse da donese odluku sa ovim cenama.
Jeste da ti je ovde malo skuplji kvadrat i da moras da pazis kad prolazis ispod svake nadstresnice i da moras da pazis da te neko ne zgazi na pesackom i prodje nekaznjeno, ali barem znas da zivis u ekonomskom tigru, i onda ti je lakse.
Ja polako počeo da navijam za Mirijevo 5k iz tog razloga. Na zapadu neće stanovi nigde osim u minus ili na istom nivou minimum naredne dve godine.Ja mislim da je ovo super stvar, za onog ko razmislja da li da ostane ovde ili ide u inostranstvo mnogo je lakse da donese odluku sa ovim cenama.
Jeste da ti je ovde malo skuplji kvadrat i da moras da pazis kad prolazis ispod svake nadstresnice i da moras da pazis da te neko ne zgazi na pesackom i prodje nekaznjeno, ali barem znas da zivis u ekonomskom tigru, i onda ti je lakse.
Nisam jos, ali verovatno za onu gde Muja ide kad mu najave da ce biti smak sveta.Za koju si se zemlju ti odlucio?
Pretpostavimo da je tako, mislim nije, ali pretpostavimo. Neko evo danas resi da planira preseljenje. On ce znaci da zavrsi ceo taj proces, nadje posao, skupi za ucesce i nekako postane kreditno sposoban u te dve godine? Ok.Ja polako počeo da navijam za Mirijevo 5k iz tog razloga. Na zapadu neće stanovi nigde osim u minus ili na istom nivou minimum naredne dve godine.
Za 2 godine po 18-godisnjem ciklusu krece padPretpostavimo da je tako, mislim nije, ali pretpostavimo. Neko evo danas resi da planira preseljenje. On ce znaci da zavrsi ceo taj proces, nadje posao, skupi za ucesce i nekako postane kreditno sposoban u te dve godine? Ok.
Nemačka će u naredne dve godine izgubiti dosta radnih mesta+ max nesigurnost do kraja 26 + smanjenje plata+ nekretnine su pale -10-15% već sa tendencijom daljeg pada. Austrija isto. Uk isto. Italija isto. Francuska isto. Švedska isto. Nema šta da misliš.Pretpostavimo da je tako, mislim nije, ali pretpostavimo. Neko evo danas resi da planira preseljenje. On ce znaci da zavrsi ceo taj proces, nadje posao, skupi za ucesce i nekako postane kreditno sposoban u te dve godine? Ok.
i kad vidim ove cene stanova, po prvi put pomislim kako je jeftino kupiti stan u BecuVienna appartments for sale
Hahahaha, je l' se uz ovo dobije i besplatan pregled psihijatra, jer neko mora lud da bude da ovo plati?Lux novogradnja, Bežanijska kosa, useljenje 2026.
Savršena lokacija, savršen objekat, savršeni stanovi, savršen kvalitet gradje, savršen investitor, u jednoj od najpoznatijih ulica na Bežanijskoj kosi, prowww.halooglasi.com
Lestvica se dize i dalje Bezanijska kosa i to onaj deo kod pijace - 4k kvadrat bez pdv-a.
Oko 5-5.5k sasvim pristojna lokacija može da se nadje. 12-15min do centra javnim prevozom u špicu. Krediti mnogo niže a tek će tek biti niži sa padom euribora. Oni nemaju bankarsku proviziju 3% koja obesmišljava svaki pad Euribora.Kad citam cene koliko pojedini traze za stanove u Beogradu samo izguglam
i kad vidim ove cene stanova, po prvi put pomislim kako je jeftino kupiti stan u Becu
Pogledajte prilog 218938
Oko 5-5.5k sasvim pristojna lokacija može da se nadje. 12-15min do centra javnim prevozom u špicu. Krediti mnogo niže a tek će tek biti niži sa padom euribora. Oni nemaju bankarsku proviziju 3% koja obesmišljava svaki pad Euribora.
Dodatno, svaki stambeni kredit kod nas od 1 januara će biti 15-20% skuplji
Taman su od 1 januara krediti skuplji dodatnih 15-20%.....a tamo su već jeftiniji 15-20% tako da ko kupuje na kredit, od 1 januara jeftiniji je Beč. Nisam verovao da ću ovo da napišem ali tako je. A možete da kupite i ovu Bežanijsku kosu od 4400 kod nas . Može i Zelena Avenija po 3200. Čekamo i Mirijevo 5K.Novogradnja na pristojnijim lokacijama je 6+ pa je samo nebo granica , starogradnja da, moze i dosta jeftinije, Ali ono gore postavljeno nije reprezentativno.
Da čekamo još malo ili da vidimo sad kako su se ostvarile neke prognoze za ovu godinu?Pozdrav ljudi. Evo i mene posle par meseci da ispisem analize za 2024. Ovo nije nesto iz glave, analizirao sam brdo chart-ovao, prolazio kroz istoriju i postoje 2 scenarija koja mogu da se dese u 2024.
FED je na poslednjem meet-u bio poprilicno pozitivan i pricali su naravno o kamatama koje ce spustati kroz 2024 i to 3x. Na meet-u pre toga a i dosta ljudi zna ovde su pricali kako ce drzati visoke kamate na duze staze sve do 2025. Trziste je naravno znalo da od te price nema nista i znaju koliko je FED izgubio svaki kredibilitet jer apsolutno nikada nisu bili u mogucnosti da ekonomiju vrate na normalu bez posledica.
Trziste se kladi da ce FED spustati kamate 6x sledece godine iz razloga sto znaju da recesija dolazi definitivno 2024 i u tom momentu krece nezaposlenost.
U tom momentu se desavaju dve stvari, rast nezaposlenosti i dodatno usporavanje ekonomije. Na osnovu ranijih desavanja, trziste se kladi da ce zbog moguceg jakog skoka nezaposlenosti morati da spuste kamate agresivno (otud onih 6x sto sam spomenuo) i naravno gledano kroz 20 godina, spustanje kamate je uvek bilo agresivno, nikada postepeno.
Agresivno spustanje kamate se radi da bi se ekonomija vratila sto pre na svoje noge.
Ono sto je nama bitno je da dok traje recesija tada se desava DEFLATION i tada se spustaju cene svega, trziste akcija padaju, posedi, izvlaci se likvidnost iz svega i dolar ce tada samo jacati.
E sad dva scenarija koja mogu da se dese i to su 2 scenarija o kojima je ovde stalna rasprava.
Prvi scenario: Trziste se kladi da ce opet krenuti stampanje novca kada se agresivno spuste kamate i moracu da razocaram ljude koji cekaju pad cena, od pada cena stanova tada nema nista jer ce opet svi posedi da skoce zestoko ALI postoji jedan jako veliki problem, ako to urade onda bi bull market i dizanja cena trajalo sve do 2026 (otprilike toliko traje ciklus) i inflacija bi u USA sigurno bila duplo od peak-a koji je bio, vrlo moguce da bi igrala na oko 20%, sto bi u Srbiji bilo izmedju 30% - 40%. Razlika izmedju bogatih i siromasnih bi bila ogromna. Jos jedan razlog zasto bi morali da urade spustanje agresivno i stampanje je zbog ogromnog deficita koji ih ceka, oko 2 triliona dolara koje moraju da stvore na neki nacin, ako uzmu jos duga sa visokim kamatama onda taj deficit za onu tamo godinu biva dosta veci. Takodje sam mislio da ce morati da urade to zbog izbora i mozda i hoce posto je Biden u pitanju ali izbori su takodje bili i 2008 tako da je to jedno mozda.
Drugi scenario: Scenario za koji svaki analiticar kojeg pratim misli da ce se desiti i scenario koji bi trebalo da se desi je da kada dodje recesija, ne bude naglog spustanja kamata, nema stampanja novca i puste da se sve izduva. Razlog zasto bi ovo moglo da se desi je upravo inflacija jer bi FED u tom momentu tacno znao sta ce se desiti ako krenu sa stampanjem jer nemaju vise taj luksuz da stampaju bez posledica kao ranije. Samo na osnovu toga bi morali da prestanu sa tim. QE ili stampanje bi svakako u nekoj formi morao da se desi samo to ne bi bilo agresivno kao sto smo imali slucaj sa COVID-om.
Takodje istorijski gledano, onog momenta kada FED krene sa prvim spustanjem kamata, tada po obicaju trziste akcija krece da puca.
Zakljucak je da svakako spustanje cena stanova jos se ne ocekuje jer jos se nista nije desilo, trziste se zapravo od pocetka 2023 oporavilo i verujem da ce ici jos gore sve do tog prvog spustanja kamata (nesto ranije jer ce trziste reagovati na vreme).
Spustanje cena stanova ce se desiti kada krenu price o recesiji, nezaposlenosti i tezim ekonomskim uslovima.
Izvinjavam se na vecem post-u, hteo sam da podelim jer znam koliko bi meni znacilo, pogotovu ako ocekujem pad cena stanova.
Sećate se perice? Eh, gde li je taj čovek sad, dugo ga nema na temi...Mislim da se niko ne raduje krizi. Kriza koju sad imamo je samo posledica prethodne ekspanzije. Sto bi ti rekao, obican ekonomski ciklus. Ne mozes da se napijes a da posle toga nemas mamurlu. Istom logikom, ne mozes da imas ekspanziju i inflaciju iza koje nece slediti kriza. Ja se ne radujem krizi jer i mene pogadja. Ali se radujem tome da ce nekretnine biti lakse kupiti. A bice lakse jer vise nemamo hype, FOMO, kupovinu zbog straha od inflacije, spekulativne kupovine sa ciljem brze zarade od prodaje nakon samo godinu-dve dana, trziste se u nekoj meri zasitilo,... Do sad su se u APP oglasima kad ne ide prodaja dizale cene zbog inflacije, sad se spustaju, iako je i dalje APP. Da li ce pasti cene i koliko, ne znamo. Ja cesto pisem o potencijalnom padu cene od recimo 30%. Da li ce pasti nominalno toliko? Mozda, ako se kriza bude produbila. Da li ce pasti realno toliko? Prilicno sam siguran. Ali s obzirom da ce usporeni rast i stagnacija oterati spekulante sa trzista, raduje me da ce generalno biti lakse da se kupi stan. I ne vidim nikakav problem u tome. Veci problem vidim u tome kad se neko raduje visokim cenama jer je on sam kupio stanove dok su bili jeftiniji, zaradjuje od izdavanja i smatra da je super imati visoke cene jer su one navodno pokazatelj nekog prosperiteta.