Firme izmišljaju peripetije da ne bi isplatile otpremninu.....i to je jedina komplikacija. Kod nas se lagano dele otkazi. Mnogo lakše nego u Evropi. Jedino što imamo je taj otkazni rok od 30 dana i otpremninu. Stranci ne vole da isplaćuju otpremnine i alergični su na sam pomen te reči (pogotovo iz USA). Mi smo u jednoj bivšoj firmi (sa razlogom bivša) platili 3 puta više advokata nego što smo trebali tu otpremninu. Obrukali se.Jbg, po meni, a ovo govorim i kao radnik i kao poslodavac, treba postojati mogućnost lakšeg otkaza zaposlenom iako je to nepopularno mišljenje. Kao što rekoh dobrog zaposlenog pogotovo u današnje vreme neće niko da otpusti. Drugo je kresanje troškova i radnih mesta. A i tako bi se sam radnik više trudio i napredovao. No imamo temu o tome.
Ako je neko bio tu 4-5-6 godina i doprineo firmi....pa isplati mu tih par plata. Ne moraš da ga najuriš nenajavljeno kao dzukca. Ali to košta i onda podmeću sporazumne bez otpremnine, prave smicalice, opomena za radnu disciplinu, sudjenja itd. Dobro je da su sudije maltene uvek na strani radnika. Ko hoće tako da najuri nekad lojalnog radnika zaslužuje da plati svaki i kamatu i sve troškove. Što veće plate to veće smicalice pokušavaju firme.
Poslednja izmena: