Ja samo kazem da:
1. Ako kupujes novogradnju od 70m2 u BGu bilo koja opstina da si 20-50 eura ne sme da ti igra ulogu, upravo sto kazes posao nije stalan, kamatne stope nisu stalne, sta ako dobijes otkaz pa nadjes drugi posao od 100 eur manje? Skoci cena hrane 5% i sad nemas za grejanje/ratu kredita?
2. Prica se o ustedi na 30 godina, ne faktorise se cinjenica da su novogradnje sa podnim grejanjem najcesce skuplje po m2 po 100 EUR minimum u odnosu na CG alternative u istom rangu (lokacija, i drugi parametri)
3. Mnogo vise na komfor i kolicinu potrebnog grejanja ce ti uticati kako je odradjena spoljna izolacija i kakva ti je stolarija, orijentacija stana, pozicija u zgradi (da li si na cosku, da li te greju sa svih strana ili ne, useljenost zgrade)
Neko ko ima podno grejanje a ima losu izolaciju ili stolariju dzaba mu ta efikasnost, previse faktora tu igra ulogu da bi se sve svelo na CG lose, podno dobro.
CG starogradnja sa kvalitetnom stolarijom i izolacijom je bolja od novogradnje sa fuseraj izolacijom i stolarijom sa podnim grejanjem.
Ako ti smetaju radijatori vizuelno OK, ako planiras da gradis svoju kucu/vikendicu OK, zelja ti je da imas podno grejanje OK, ne zelis da zavisis od toplane OK, sve to razumem.
Ali da nadjem stan u novogradnji i koji mi odgovara po svim parametrima osim troska grejanja od 20-50 eura ne mogu da zamislim u nijednom scenariju, pa neka bude da je to lifestyle creep, mozda sam ja lud.