Inflacija se prilicno smirila a NBS zapravo brani dinar da ne ojaca. Devizne rezerve rastu.Magična reč:
****Inflacija+zakucan kurs****
Inflacija se prilicno smirila a NBS zapravo brani dinar da ne ojaca. Devizne rezerve rastu.Magična reč:
****Inflacija+zakucan kurs****
"zabluda: Podno grejanje izaziva problem proširenih vena
Možda najveća zabluda u vezi podnog grejanja i apsolutno netačno i nelogično, ukoliko bi to bilo tačno onda bi ljudi koji žive u toplijim krajevima hronično bolovali od proširenih vena. Ova zabluda vlada još iz davih vremena kada je temperatura u podovima dostizala nekad i više od 40°C jer nije postojao sistem regulacije temperature vode u podovima. Danas je to stvar prošlosti jer uz moderne sisteme kontrole temperature možete vrlo lako naštelovati temperaturu poda od 20-30 °C, u svakom slučaju se ne preporučuje da temperatura podova prelazi 29°C što je daleko manje od ljudske telesne temperature, tako da zdravstveni problemi zbog korišćenja modernih podnih grejanja nisu zabeleženi."
"zabluda: Podno grejanje je nezdravo za disajne puteve
Istina je potpuno pogrešna, s obzirom da podno grejanje radi na mnogo nižoj temperaturi od zidnog grejanja, podno grejanje ne podiže čestice prašine sa poda koje mogu izazvati bolesti disajnih puteva i alergije. Podno grejanje obezbeđuje mnogo zdraviji ambijent bez grinja i ubuđalih zidova koji se često javljaju kod objekata koji se greju uz pomoć radijatora. U prilog tome govori činjenica da su zidovi oko radijatora posle par godina korišćenja isprljani prašinom, dok takva pojava ne postoji kod podnog grejanja."
U principu, nemoj da me slikaš da mi ne ukradeš dušu Ja podno grejanje
Ja podno grejanje imam .tačka"zabluda: Podno grejanje izaziva problem proširenih vena
Možda najveća zabluda u vezi podnog grejanja i apsolutno netačno i nelogično, ukoliko bi to bilo tačno onda bi ljudi koji žive u toplijim krajevima hronično bolovali od proširenih vena. Ova zabluda vlada još iz davih vremena kada je temperatura u podovima dostizala nekad i više od 40°C jer nije postojao sistem regulacije temperature vode u podovima. Danas je to stvar prošlosti jer uz moderne sisteme kontrole temperature možete vrlo lako naštelovati temperaturu poda od 20-30 °C, u svakom slučaju se ne preporučuje da temperatura podova prelazi 29°C što je daleko manje od ljudske telesne temperature, tako da zdravstveni problemi zbog korišćenja modernih podnih grejanja nisu zabeleženi."
"zabluda: Podno grejanje je nezdravo za disajne puteve
Istina je potpuno pogrešna, s obzirom da podno grejanje radi na mnogo nižoj temperaturi od zidnog grejanja, podno grejanje ne podiže čestice prašine sa poda koje mogu izazvati bolesti disajnih puteva i alergije. Podno grejanje obezbeđuje mnogo zdraviji ambijent bez grinja i ubuđalih zidova koji se često javljaju kod objekata koji se greju uz pomoć radijatora. U prilog tome govori činjenica da su zidovi oko radijatora posle par godina korišćenja isprljani prašinom, dok takva pojava ne postoji kod podnog grejanja."
U principu, nemoj da me slikaš da mi ne ukradeš dušu
A što cene rastu ? Zbog kupusa ?Inflacija se prilicno smirila a NBS zapravo brani dinar da ne ojaca. Devizne rezerve rastu.
Prema analizi objavljenoj u najnovijem izdanju MAT-a, šest grana prerađivačkog sektora je tokom prošle godine realizovalo izvoz vredniji od jedne milijarde evra."Najveći izvoznici u Srbiji u 2023. godini bile su kineske kompanije Ziđin majning (Zijin mining), Ziđin koper (Zijin copper) i HBIS grupa, objavilo je Ministarstvo finansija.
Izvoz Ziđin majninga iz Brestovca bio je 1,15 milijardi evra, Ziđin kopera iz Bora 746,3 miliona, a HBIS grupe iz Smedereva 549,1 milion evra."
Jedno su najvece firme izvoznici a drugo najizvozeniji proizvod. Bakar je tek 5.8% ukupnog izvoza Srbije."Najveći izvoznici u Srbiji u 2023. godini bile su kineske kompanije Ziđin majning (Zijin mining), Ziđin koper (Zijin copper) i HBIS grupa, objavilo je Ministarstvo finansija.
Izvoz Ziđin majninga iz Brestovca bio je 1,15 milijardi evra, Ziđin kopera iz Bora 746,3 miliona, a HBIS grupe iz Smedereva 549,1 milion evra."
Rast je znacajno sporiji ove godine.A što cene rastu ? Zbog kupusa ?
Da zato što imamo ogroman priliv deviza iz inostranstva po osnovu kredita. Pogledaj budzete zemlje od 2020 godine do danas i ranije kako je to izgledalo.Inflacija se prilicno smirila a NBS zapravo brani dinar da ne ojaca. Devizne rezerve rastu.
Druže, samo u Novom Sadu se u poslednjih 7, 8 godina otvorilo 5,6 fabrika. Sve proizvode i sve ide u izvoz.... Bogami i nisu motanje kablova. Ovo nema veze sa botovanjem, jednostavno je istina..... Nezaposlenost je ozbiljno, ali ozbiljno smanjena. Mrzi me sad da tražim podatke.Pa nama BDP raste zbog kredita . Šta je povećalo BDP osim rudnika i potrošnje iz duga?
Ko su najveći izvoznici u Srbiji? Koje tehnologije?
Koje tehnologije možemo da privučemo?
Nedostaje naoruzanje i vojna oprema koja se vrlo verovatno meri milijardama USD godisnje. Plus novac koji pumpa dijaspora koji se takodje meri u milijardama USD godisnje.Prema analizi objavljenoj u najnovijem izdanju MAT-a, šest grana prerađivačkog sektora je tokom prošle godine realizovalo izvoz vredniji od jedne milijarde evra.
To je: proizvodnja delova za motorna vozila i motore (2,55 milijardi), elektromotora i opreme za distribuciju (1,82 milijarde), proizvoda od gume (1,19 milijardi), mašina opšte namene (1,03 milijarde), proizvodnja plemenitih i ostalih obojenih metala (1,02 milijarde) i proizvodnja proizvoda od plastike (1,01 milijarda).
Da zato što imamo ogroman priliv deviza iz inostranstva po osnovu kredita. Pogledaj budzete zemlje od 2020 godine do danas i ranije kako je to izgledalo.
Što se tiče inflacije, kod nas je bila maltene najveća u Evropi a i danas je:
MAT: U Srbiji BDP za prvih osam meseci porastao četiri odsto, inflacija među najvećim u EU
Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije za osam meseci ove godine, međugodišnje je uvećan za približno četiri odsto, a inflacija je među najvećim u EU, navedeno je u poslednjem broju časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT), objavljeno je danas.www.danas.rs
-Poljoprivreda prsla
-Energetski sektor isto
-Industrijska proizvodnja se smanjuje (čekamo Fiat ako može da pogura)
-uvoz se povećao
Itd
Inflacija nije nešto što je bilo i prošlo. Ima kumulativno dejstvo.
100
102 -2%
117.3 - 15%
134.9 - 15%
Itd
A mi smo imali mnogo veću inflaciju od ove u tabeli.
Ides ti u prodavnicu ?Rast je znacajno sporiji ove godine.
Po meni, najbolji način grejanja prostorije. Ko se plaši ili šta već nek ubaci smederevac ili tučane radijatore iz kamenog doba i da dodola kad će toplana da uključi grejanje, nemam ništa protiv. Uglavnom zašto/zato većina je rečena pa da ne gušimo dalje temu Svako prema svojim preferencijama.Како ко. По мени, подно има смисла једино за купатило - због сушења пода, јер влага на хладном поду убрзава пренос топлоте и тиме он делује још хладнији и то је непријатно.
Znači dobro nam je ?Druže, samo u Novom Sadu se u poslednjih 7, 8 godina otvorilo 5,6 fabrika. Sve proizvode i sve ide u izvoz.... Bogami i nisu motanje kablova. Ovo nema veze sa botovanjem, jednostavno je istina..... Nezaposlenost je ozbiljno, ali ozbiljno smanjena. Mrzi me sad da tražim podatke.
Ne znam odakle si kolega, ali u NS je po meni bolje. Ne mislim da je odjednom Švajcarska (niti će to ikada biti - nit su ratovali stotinama godina a napunili se Naci para, ne zna se), al je bar malčice bolje. Misliš da je Continental tek tako na rizik otvorio dve fabrike u Novom Sadu? Čisto sumnjam... I da, zato je i kvadrat na najboljim lokacijama u Novom Sadu stigao na 4.500 eura... Jeste da smo beznačajni i provincija što misli jedan deo kolega sa foruma, ali je i to fakat (mislim na cene nekretnina)....Znači dobro nam je ?
Realno je danas na boljim lokacijama u NS od 2900-3100. Ovo gore postoji samo 1 zgrada.Ne znam odakle si kolega, ali u NS je po meni bolje. Ne mislim da je odjednom Švajcarska, al je bar malčice bolje. Misliš da je Continental tek tako na rizik otvorio dve fabrike u Novom Sadu? Čisto sumnjam... I da, zato je i kvadrat na najboljim lokacijama u Novom Sadu stigao na 4.500 eura... Jeste da smo beznačajni i provincija što misli jedan deo kolega sa foruma, ali je i to fakat (mislim na cene nekretnina)....
Mozda vredim za 8oricu ali jedini povampiren sam jaJa zaista nemam snage a ni vremena da se raspravljam sa odjednom aktiviranih i povampirenih 7-8-9 članova. To sam uostalom i najavio da će da se desi u ovoj fazi.
Ako je rešeno to što ste rešili neću vam stojati na putu. Dalje smanjenje jedinica će svakako omogućiti da radite šta želite. Iskoristiću i ja ovo što planirate naredne 1.5- 2 godine i to je to. Samo bull
Rekao sam šta sam imao mnogo puta.
Da, i nakon konstantnog rasta prosle godine, vecina cena se primirila ove. Bar za stvari koje ja kupujem.Ides ti u prodavnicu ?
Kupuješ nešto?
Nisi u pravu. Moraš se više baviti cenama kvadrata u Ns.... Govorim o sadašnjim cenama....Realno je danas na boljim lokacijama u NS od 2900-3100. Ovo gore postoji samo 1 zgrada.
I 2009 ste ga nagurali na oko 2300-2400 pa je 2014 bilo 1100-1250.
Toliko.
Ovo je da radnik dobija 10.000 evra po godini i to 5 godina