Šta je novo?

Cene nekretnina

Za prosvetu znaju da je to kadar koji ne može tek tako da da otkaz jer je specifično zanimanje, takoreći zarobljeni su, ili bar većina njih. Zato im je uvek prosveta zadnja rupa na svirali.

• Sviđa mi se
Reagovanja: wk_
Za prosvetu znaju da je to kadar koji ne može tek tako da da otkaz jer je specifično zanimanje, takoreći zarobljeni su, ili bar većina njih. Zato im je uvek prosveta zadnja rupa na svirali.
Tacno.
Ali nijedna vlast ne voli pune ulice.
Kad nema dece u skolama roditelji postaju nervozni jer su deca kuci. Remeti se funkcionisanje i obaveze.
Zamisli da je strajk svaki dan..

50% je prejaka cifra, cini mi se da je nerealno. Pregovaralo se mislim za daleko manji procenat, tipa 15-20%.
S druge strane, ovo privatnike raduje. Svaki put kad nesto dignu za drzavnu slizbu, obavezno privatnicima udaraju vece namete i poreze. Ne treba biti mnogo pametan i povezati ovako ocigledne stvari.
U januaru su suraku za molersku firmu digli mesecni namet od 7-8 hiljada pa mi se zalio. Svaki mesec mora da da drzavi 39.000 din umesto 32.000. Jos je firmu izmestio iz Novog Sada u Apatin jer su manji troskovi.
U januaru oseca da ce opet da napakuju maloj privredi kako bi ovi po drzavnim sluzbama dobili dodatak... mnogo j tesko biti sada privatnik. Svaka cast svim privatnicima kako guraju uz krvav rad. Broj praznih lokala u gradu je jeziv!
Pa normalno, ko će to da plati nego privatnici, akcize, licence... Ali zato iznajmljuj stanove bez da te iko pita. I posle što svi u beton.

Broj praznih lokala u gradu je jeziv!
Ovo 👆. Ovo sam počeo da primecujem pre 2-3 meseca kad je vec dosta uzelo maha. Desavalo se i ranije ali uvek se otvaralo nesto novo vrlo brzo sto sad nije slucaj. Ne znam da li misliš na BG ili na neki grad u unutrašnjosti. Ja sam iz grada u unutrašnjosti i mogu da ti kažem da oko 2018-2019 nikad nije bio veci broj lokala koji rade. Kada su krenula poskupljenja, svi su dizali cene da bi to ispratili. A ovde je manji promet i nize zarade. Neko vreme je islo a onda je sve vise lokala pocelo da bude prazno. Poslednjih meseci se cak ni na dobrim lokacijama se nije nista otvorilo. Zaista nemam uvid u poslovanje malih. Frizerka mi se zalila zimus npr da je ranije imala racun za struju 8-9k pa su nesto menjali iz EPSa pa sad u zimskim mesecima placa 28-29k. Ako neko ima, mogao bi da podeli na forumu.

50% je prejaka cifra, cini mi se da je nerealno. Pregovaralo se mislim za daleko manji procenat, tipa 15-20%.
S druge strane, ovo privatnike raduje. Svaki put kad nesto dignu za drzavnu slizbu, obavezno privatnicima udaraju vece namete i poreze. Ne treba biti mnogo pametan i povezati ovako ocigledne stvari.
U januaru su suraku za molersku firmu digli mesecni namet od 7-8 hiljada pa mi se zalio. Svaki mesec mora da da drzavi 39.000 din umesto 32.000. Jos je firmu izmestio iz Novog Sada u Apatin jer su manji troskovi.
U januaru oseca da ce opet da napakuju maloj privredi kako bi ovi po drzavnim sluzbama dobili dodatak... mnogo j tesko biti sada privatnik. Svaka cast svim privatnicima kako guraju uz krvav rad. Broj praznih lokala u gradu je jeziv!
Jadni moler, baš mi ga je žao, mora poreze i doprinose da plati celih 300 evra. A kad bih ga zvao da mi okreči stan garantujem da ne bi tražio ništa ispod 1000 evra za dva, tri dana posla.

Nek otvori lepo DOO, nek izdaje račune i eto ti stabilnosti, 61% na platu, pdv 20%, porez na dobit 15%. Ništa se ne menja godinama.

Ovo 👆. Ovo sam počeo da primecujem pre 2-3 meseca kad je vec dosta uzelo maha. Desavalo se i ranije ali uvek se otvaralo nesto novo vrlo brzo sto sad nije slucaj. Ne znam da li misliš na BG ili na neki grad u unutrašnjosti. Ja sam iz grada u unutrašnjosti i mogu da ti kažem da oko 2018-2019 nikad nije bio veci broj lokala koji rade. Kada su krenula poskupljenja, svi su dizali cene da bi to ispratili. A ovde je manji promet i nize zarade. Neko vreme je islo a onda je sve vise lokala pocelo da bude prazno. Poslednjih meseci se cak ni na dobrim lokacijama se nije nista otvorilo. Zaista nemam uvid u poslovanje malih. Frizerka mi se zalila zimus npr da je ranije imala racun za struju 8-9k pa su nesto menjali iz EPSa pa sad u zimskim mesecima placa 28-29k. Ako neko ima, mogao bi da podeli na forumu.
Imamo godinama, pa sad već i decenijama pojavu tržnih centara i njihove prevlasti u odnosu na male lokale.
Evo sledeće godine će se praviti još minimum 3 velika tržna centa u manjim gradovima po Srbiji za koje ja znam.
Jednostavno je to nov pravac, a manjim radnjicama po lokalima drastično opada promet zbog tih tržnih centara.
Još sa povećanjem kirija u tim lokalima nema druge nego da se napuste.
Ranije su lokali bili i skuplji po m2 da se kupe, pa onda naravno i za izdavanje, sada više nije taj slučaj.
U ovom slučaju bi se jedino kao vlasnik lokala obradovao da je neki prestižni i svakodnevno popunjeni restoran zauzeo moj lokal i u njega uložio ozbiljnu sumu para zbog koje mu se ne isplati da se premešta usled povećanja kirije.
EDIT: Ako neko treba da spušta kiriju, to su upravo vlasnici tih malih lokala koji jedino nekim malim preduzetnicima mogu da izdaju.
EDIT2: Da dodam da je došao i period masovne online kupovine, tako da pored tržnih centara imaju i konkurenciju poput raznorazne online kupovine.

Poslednja izmena:
Jadni moler, baš mi ga je žao, mora poreze i doprinose da plati celih 300 evra. A kad bih ga zvao da mi okreči stan garantujem da ne bi tražio ništa ispod 1000 evra za dva, tri dana posla.

Nek otvori lepo DOO, nek izdaje račune i eto ti stabilnosti, 61% na platu, pdv 20%, porez na dobit 15%. Ništa se ne menja godinama.
Molerska dnevnica je 70-110 evra. Tako da si lupio cifru bezveze. Jedino da ti radi lokal nedelju dana plus da imas troskove materijala. Ovako bas pausalno pises.
Najbolje onda da radis sam ako nemas da platis molera za njegovu dnevnicu. I svima dobro i snaga sacuvana, nema upale misica i diskus hernija nije izazvana ;)

Za prosvetu znaju da je to kadar koji ne može tek tako da da otkaz jer je specifično zanimanje, takoreći zarobljeni su, ili bar većina njih.
Za mene je ovo sramota, na zalost. U prosveti se mora zaposljavati kvalitetan kadar i da budu dobro placeni.

A ne kao sada da se tamo zaposli samo onaj ko ne ume da se snadje ili je ne kvalitetan kadar (cast izuzecima i starijim generacijama). Iz moje generacije ljude koje znam, a da rade u prosveti su ljudi koji nikako nisu mogli i znanjem i ostalim osobinama da se snadju ili su im roditelji vec radili u prosveti i progurali ih tu cineci im "medvedju uslugu". Ponovo, svaka cast izuzecima i kadru koji je skolovan iskljucivo za obrazovanje (tipa Pedagoski, Uciteljski faks)

Molerska dnevnica je 70-110 evra. Tako da si lupio cifru bezveze. Jedino da ti radi lokal nedelju dana plus da imas troskove materijala. Ovako bas pausalno pises.
Najbolje onda da radis sam ako nemas da platis molera za njegovu dnevnicu. I svima dobro i snaga sacuvana, nema upale misica i diskus hernija nije izazvana ;)
Zavisi sta se radi, znam da su bivsoj gazdarici trazili 40 eur / m2 za gletovanje i krecenje, pa ti izracunaj na stan od 70m2 koliko to izadje.

Tih 40e je baš nerealno, jedino ako je imala neki zid od posebnog materijala tj dekorativne tehnike, elemente (imitacija drveta, kamena...)

To su verovatno neke derikoze/gulikoze. Takvih je pun grad. Radi se samo na preporuku. Mogu ti reci da je surak pre ovog lokala sto je skoro radio za velike pare, krecio stan, cela dva dana od jutra do mraka za 200e. Dnevnica je dakle 100e i to ne 8 sati vec 13-14 sati s pauzama i klopom. Obe stranke zadovoljne.

Ako ćemo realno krečenje nije neka nauka i ne trebamo dozvoliti da nas deru za ono što možemo sami, gletovanje je već malo druga priča, a tek dekorativni elementi...

Tih 40e je baš nerealno, jedino ako je imala neki zid od posebnog materijala tj dekorativne elemente (imitacija drveta, kamena...)
Toliko su joj trazili, znam jer sam jos uvek bio u stanu kada su dolazili majstori i gledali stan (par dana pre nego sto sam trebao da se preselim su odlucile da okrece stan i srede malo zidove).
Sad ne znam kako se tacno krecu cene, to je samo iz prolaza anegdota koju imam.

To su verovatno neke derikoze/gulikoze. Takvih je pun grad. Radi se samo na preporuku. Mogu ti reci da je surak pre ovog lokala sto je skoro radio za velike pare, krecio stan, cela dva dana od jutra do mraka za 200e. Dnevnica je dakle 100e i to ne 8 sati vec 13-14 sati s pauzama i klopom. Obe stranke zadovoljne.
Moguce, ali i ljudi na preporuku nekad ne mozes naci tj moras ih cekati dugo. Znam da je neko skoro mi rekao da je platio 100 eura par sati krecenja za manju sobu samo i da je decko to zavrsio za par sati sa time sto je u tu cenu isao i materijal.

Jedna standardna doba ima ukupno oko 40-50m2 za krečenje. Materijal, ako je disperzija, košta oko 20-30e zavisno od vrste i boje (mada može i više ako je akrilna vodoperiva boja) tako da ako ne računamo potreban alat (valjkovi, teleskopi, rešetke, mikseri...) uzeo je oko 70e dnevnicu. E sad, programer uradi nešto za par sati i traži 500e, šta je nerealnije? Svakom svoja muka najteža :)

Nek mu je dnevnica 100 evra, nek ima 20 dana posla mesečno i nek plati paušal ostaje mu 1700. I opet je dao za poreze i doprinose manje nego kasirka u maksiju. I još se žali...

A kažem ti, ispod hiljadarke nema šanse da nađeš molera za krečenje stana, da bar nešto zna i da ti ne napravi totalni svinjac.

Jedna standardna doba ima ukupno oko 40-50m2 za krečenje. Materijal, ako je disperzija, košta oko 20-30e zavisno od vrste i boje (mada može i više ako je akrilna vodoperiva boja) tako da ako ne računamo potreban alat (valjkovi, teleskopi, rešetke, mikseri...) uzeo je oko 70e dnevnicu. E sad, programer uradi nešto za par sati i traži 500e, šta je nerealnije? Svakom svoja muka najteža :)
Bila je bas mala soba u pitanju, decko je za 4-5 sati zavrsio krecenje, nije bas kao u Centraforovom primeru 13h rada za 100 eura to je po meni isto ekstrem.
Dalje detalje ne znam osim toga (koliko mu je trebalo i koliko je placeno) :)

Naravno, doduse programer da bi trazio za par sati 500 eur mora da ima dugogodisnje iskustvo, cesto fakultet itd, moler da bi okrecio ipak zahteva manje vremena da se nauci i krene da zaradjuje ali radi tezi posao i slabije je placen.

Doduse... ima i programera koji rade za 700-800 eura, ne zaradjuju svi par hiljada eur u Srbiji.
Sad tu ima naravno dosta drugih faktora za molera, da li imas prazan hod, kad se razbolis nadrljao si itd itd, ima i jedno i drugo svoje.

Nek mu je dnevnica 100 evra, nek ima 20 dana posla mesečno i nek plati paušal ostaje mu 1700. I opet je dao za poreze i doprinose manje nego kasirka u maksiju. I još se žali...

A kažem ti, ispod hiljadarke nema šanse da nađeš molera za krečenje stana, da bar nešto zna i da ti ne napravi totalni svinjac.
Moler ako ti otvori D.O.O. i razboli se 2 nedelje moze da se obesi samo kad mu dodju doprinosi na naplatu a on ima 0 na racunu.

Čega hiljadu?
Kako bese racunica, ako imas 80m2 ide x3. To je 240m2.

Ništa nije sigurno na ovom svetu. Al ta konstantna kuknjava se smuči čoveku. Imao sam skoro nekog lika koji je postavljao kamen, 500 evrića za dan posla sa mojim materijalom. I ceo dan je prekukao kako je sve skupo. I taj verovatno ide okolo i žali se na paušal.

Evo jedna kupoprodaja se desila(pre nekoliko dana) od strane jednog od mojih najboljih drugara, sada sam saznao. Pisao sam o njemu, nasledio je stan pola-pola sa stricom na odličnoj lokaciji(Liman) u starogradnji i brzo su ga prodali, pre par meseci.
Kupio je stan(garsonjeru) od 24m2 u prizemlju, solidana garsonjera u novogradnji, podno grejanje, toplotne pumpe, elektro instalacije malo lošije uradjene pa se popravljaju, uknjižen. Uknjižen je na garažu. Ulaz nije iz dvorišne strane, već kada se udje u zgradu.
Lokacija iza stadiona Vujadin Boškov na Adicama(na google maps izmedje stadiona i reatorana Bata Pežo) u Novom Sadu.
Cena 1520eur/m2. Služiće za izdavanje.
EDIT: Svoj nasledjeni stan u starogradnji su prodali u roku od 2meseca i nakon toga je u roku od 2meseca kupio ovu garsonjeru.
Gledao je par različitih stanova i izabrao je ovaj, kaže ma samo kada smo uzeli da se ne potroše novci.
Филипе, зна ли се цена квадрата продатог стана на Лиману?

2200eur/m2, totalno nerenoviran, lep raspored, jedna od boljih mikrolokacija zgrada i mislim da je na 1 ili 2 spratu, zgrada ima lift i u ok je stanju zgrada sobzirom na njenu starost.
Kaže mi da ima oglašenih po većoj ceni ali su hteli brzo da ga prodaju.
EDIT: 50m2 i Liman 3 je u pitanju.

Poslednja izmena:
Za mene je ovo sramota, na zalost. U prosveti se mora zaposljavati kvalitetan kadar i da budu dobro placeni.

A ne kao sada da se tamo zaposli samo onaj ko ne ume da se snadje ili je ne kvalitetan kadar (cast izuzecima i starijim generacijama). Iz moje generacije ljude koje znam, a da rade u prosveti su ljudi koji nikako nisu mogli i znanjem i ostalim osobinama da se snadju ili su im roditelji vec radili u prosveti i progurali ih tu cineci im "medvedju uslugu". Ponovo, svaka cast izuzecima i kadru koji je skolovan iskljucivo za obrazovanje (tipa Pedagoski, Uciteljski faks)
Zgrada se može napraviti i lepša o kvalitetnija. Urbanizam se i dalje može urediti tj još nije kasno ali za prosvetu je gotovo. Ne radi se tu samo o visinama plata. Problem je zapušten odavno.
Program je nakaradan, obaveze nastavnika pored predavanja su preterana, u dosta škola nemaju dobre uslove za rad tipa dovoljno učionica, dovoljno veliku salu za fizičko, kadrovi za matematiku, fiziku i informatiku nedostaju, zapošljavaju penzionere ili apsolvente ili ekipu sa privatnih fakulteta.

Ako se nešto ozbiljno ne preduzme mislim da dete koje je sad djak prvak neće imati šta da upiše posle 8. razreda.

Vrh