Šta je novo?

Cene nekretnina

Ista je razlika da li daju prevremenu otplatu bez penala ili ne npr

Pa ova je najveća, otkud znam, zar ne sledi da će ponuditi najbolje uslove?

S bankama je naravno uvek rulet, al empirijski ti tvrdim, ako zauzmeš stav, a ne jagnje pred ražnjem, dobro ćeš proći😊
Ne baš, mada je Intesa stvarno generalno najbolja, počev od toga da ne koriste SNS softver koji koriste druge banke a koji je hakovan u skorije vreme i ljudima su skinute ogromne sume evara, pa nadalje...
Elem, bio u banci da čujem ponudu za fiksnu kamatnu stopu i stambeni kredit, nisam dobio čak ni onu pogodnost koju skoro svaka banka daje - nenaplaćivanje onih troškova obrade kredita... Tako da možda i odem u jednu od lošijih banaka kad dođe vreme, ako ih ne nateram na neku povoljnost za mene kao dugogodišnjeg klijenta sa solidnim primanjima i besprekornom kreditnom istorijom ..

OTP i NLB nude kombinovanu fiksna 3 ili 6 godina pa onda varijabilna.
Tj. koliko vidim biraš sam na 3 godine hoćeš li da ostaneš na fiksnoj ili ćeš da pređeš na varijabilu. Ovo mi je zapalo za oko:
'Može se koristiti za kupovinu uknjiženih i neuknjiženin nekretnina".
Kako li u praksi funkcioniše kredit na neuknižene nekretnine, pitam se...

Ovaj oglas mi deluje ok, dvosoban stan, dobra spratnost i ispod 4000eur/m2 BNV, useljiv do kraja godine.
Zavisi jedino da nije u uglu jer te Quartet zgrade su u vidu slova U pa onda ako si bas tu u cosku mozda nema toliko svetla...

Zavisi jedino da nije u uglu jer te Quartet zgrade su u vidu slova U pa onda ako si bas tu u cosku mozda nema toliko svetla...
Da, zavisi mnogo od mikrolokacije, ali ovo je da kažem retkost da vidim na oglasima, ispod 4000eur za ovakav stan.Nije prizemlje, BNV i dvosoban.
Vidim da je prodaja od fizičkog lica, svakako ovako preko oglasa mi deluje ok.
I piše da je veoma svetao stan 😉😂

Zašto se onda ovde stalno pominju odluke ECB, NBS i FED
Zato što se sve sliva jedno ka drugom. Ako ECB smanji kamatne stope a FED ne, dolar automatski jača prema evru, a to se ne isplati EU. Iz tog i mnogih drugih razloga ECB prati FED, a mi (NBS) samo reagujemo na te promene glumeći neku samostalnost. Doduše, mi nismo u EU, imamo nezvaničnu politiku fiksnog kursa itd, pa se tu izjalovi dosta toga.
U suštini, očekuje se žestoki QE, odnosno da će da obaraju naglo kamate opet kako bi pokušali da oporave mrtvu privredu. Kojom brzinom će to raditi, koliko ćemo verno mi to pratiti - ostaje da vidimo. Mnogi očekuju jaku recesiju na kraju godine, te bi u tom slučaju sve išlo mnogo brže, ali je pitanje da li će banke uopšte davati kredite.
Eto...

1727162108994.png

QE?

Sad zapad uzvrati i eto nam Mirijeva 5k stizemo na vreme.
QE na maks. Da spasu što se ne da spasiti.
Uzvratiće zapad istom merom. Samo strpljivo. I onda se zalećemo da ispraznimo račune!

$1.4 trln stimulus needed, economist says​

Meanwhile, economists at home are saying more needs to be done to stimulate growth.

Liu Shijin, a former deputy head of the Development Research Centre at the State Council, has said the country should issue at least 10 trillion yuan ($1.4 trillion) in ultra-long government bonds over the next one to two years to boost investment in ‘human capital’.

Kineski M2 supply je 305 biliona jena (https://ycharts.com/indicators/china_m2_money_supply#:~:text=China M2 Money Supply is,6.31% from one year ago.), sto je oko 2 biliona USD. A oni hoce da ubace u sistem 500 milijardi jena (prema ovom tvitu), sto je 3 milijarde USD, sto je svega 0.16%. Jel ti stvarno mislis da to sto ce KIna da otstampa 3 milijarde jena da utice nesto znacajno? Sa tim jedva mogu da sagrade nacionalni stadion.
Cekaj, ovde pise 305 triliona, ne biliona, sto mu dodje 1000 puta vise.

Isto zanimljiv clanak:

To ja valjda pocetak valjda u trilionima je QE. Market je ipak pozitivno odreagovao. Mislim otkud znam ja sam samo preneo vest :)

1727166559096.png

Prilozi

• 1727166570412.png
    1727166570412.png
    301,9 KB · Pregleda: 22
Kao i kod narkomana. Kraj kod narkomana je poznat, plasim se da vecina ne zeli da vidi gde ovo vodi.
Mi koji smo preživeli hiperinflaciju u Srbiji, barem znamo šta se ceni. A to je roba, nekretnine, sve opipljivo. Setite se samo 92 i 93 kako je bilo. Ko god je imao milione i milijarde u dinarima ništa nije mogao, a prodavci su sklanjali robu iz prodavnica! Mogao si samo da kupiš za DM. Bogat je bio samo onaj ko je imao robu ili devize, koje su onda imale barem vrednost. To je naravno krajnji scenario, ali možete isto sada tako. Ako počnu štampati kao Slobo, što mislim da hoće, trebaće naravno vremena da se desi takva hiperinflacija kao kod nas jer mi smo bili zatvoren sistem. Ali princip je isti. Neće onaj ko ima keš biti u poziciji da uslovljava već onaj koji ima robu, šta god to bilo, ulje, šećer, stanovi, itd... U krajnjem slučaju može se preći na robnu razmenu ili putem zlatnika ili slično. Nađe se uvek neki sistem. Ali videli smo i na primeru stanova u BGu 2022 godine, kad se inflacija baš osetila, da ljudi su prodavali stanove za mnogo veće cene jer su "uračunavali" inflaciju u cenu stana. Slično što se pre dešavalo kad je dinar klizao, svi su računali veće cene da uračuna taj veći kurs...

Nešto se dešava to je sigurno, čim pored gasterbajtera i stranci kupuju nekretnine po Srbiji. U zadnjem periodu uzimaju i po Vrnjačkoj banji...

...možda im delujemo umirujuće u svom tom informativnom, globalnom i trans haosu :cool:

Slazem se, opametili se ljudi. Shvatili da je totalni promasaj kupovati soc i lower standard na planini pod betonom bez primijuma, pa se sve vise preusmeravanju na banje i prave planine.

Meni je neverovatno kako to da su se nasi investitori nafatirali i ne pogadja ih kriza, dok recimo u Kini i Nemackoj je gradjevinski sektor bas u krizi. Ili mi imamo neku alhemiju za ekonomiju koju bi trebalo da istrazuju nobelovci iz ekonomije ili je profit investitora malo veci od onog koji se ovde pominje i zbog kojeg ti bude zao investitora koliko malo zaradjuju :)
U Nemačkoj postoje suludi propisi, tipa koliko CO2 si potrošio u izgradnji, pa to sve otežava gradnju. Da su propisi liberalniji gradilo bi se više.

U Kini država takođe ima suludi uticaj na građevinu, na razne načine. Otuda im onoliki gradovi duhovi.

Naša država je construction business friendly.

Vrh