Jel ovo pitanje ili konstatacija?Jel prati neko ove velike fondove tipa blekrok i sl, zašto kupuju samo zemljište i nekretnine...jel to neki trend sada da se ove nerealne stvari (BTC, akcije, obveznice i dr.) menjaju za realne...
Pomalo od obaJel ovo pitanje ili konstatacija?
Najniža fiksna kamatna stopa koja je ovde pomenuta je 4,85% - Erste, 15.9.2024. To je daleko od 4,5. Ako banke ovim tempom nastave da smanjuju fiksnu stopu, proći će otprilike godinu dana dok se dođe i do 4,5% i to kod jedne ili dve. Podsetiću da je NBS smanjio referentnu kamatnu stopu za 0,75% u poslednja 4 meseca, a gotovo nijedna banka nije reagovala, osim Erste, koja je smanjila za prilično bednih 0,18%, i mislim OTP da odavno ima 4,99%.A zašto ne uzeti kredit sa fiksnim stopom na 15 godina? Sada je kamata (slao je neko) oko 4.5% . Strpiti se do 4% i kupiti stan. Ako ide gore kamata, pobedio si. Ako ide dole, refinansiras.
Zato sto NBS kamatne stope ne uticu na EUR kredite vec EURIBOR koji ne odredjuje NBS niti je u direktnoj vezi sa ECB odlukama i kamatnim stopama.Najniža fiksna kamatna stopa koja je ovde pomenuta je 4,85% - Erste, 15.9.2024. To je daleko od 4,5. Ako banke ovim tempom nastave da smanjuju fiksnu stopu, proći će otprilike godinu dana dok se dođe i do 4,5% i to kod jedne ili dve. Podsetiću da je NBS smanjio referentnu kamatnu stopu za 0,75% u poslednja 4 meseca, a gotovo nijedna banka nije reagovala, osim Erste, koja je smanjila za prilično bednih 0,18%, i mislim OTP da odavno ima 4,99%.
Zašto se onda ovde stalno pominju odluke ECB, NBS i FED kao razlozi zašto će ponude banaka koliko "sutra" biti daleko bolje nego danas/u prethodnom periodu?Zato sto NBS kamatne stope ne uticu na EUR kredite vec EURIBOR koji ne odredjuje NBS niti je u direktnoj vezi sa ECB odlukama i kamatnim stopama.
Ko pumpa, reci svima?A tema je centralizovano pumpanje cena nekretnina u Beogradu
Najniža fiksna kamatna stopa koja je ovde pomenuta je 4,85% - Erste, 15.9.2024. To je daleko od 4,5. Ako banke ovim tempom nastave da smanjuju fiksnu stopu, proći će otprilike godinu dana dok se dođe i do 4,5% i to kod jedne ili dve. Podsetiću da je NBS smanjio referentnu kamatnu stopu za 0,75% u poslednja 4 meseca, a gotovo nijedna banka nije reagovala, osim Erste, koja je smanjila za prilično bednih 0,18%, i mislim OTP da odavno ima 4,99%.
Paziti za neiskusne: nikada ne plaćati onlajn klađenje.kreditnu sposobnost
EURIBOR nije u direktnoj vezi ali je generalno u korelaciji. Odluke ECB i FED su uglavnom "predskazanja" kako ce se EURIBOR kretati u buducnosti ali sa obzirom da EURIBOR kasni i ne zavisi samo od njih banke koje nude bolje uslove pre zvanicnog rebalansa EURIBORa samo pokusavaju da preotmu klijente drugim bankama.Zašto se onda ovde stalno pominju odluke ECB, NBS i FED kao razlozi zašto će ponude banaka koliko "sutra" biti daleko bolje nego danas/u prethodnom periodu?
I zašto je Erste banka smanjila nominalnu fiksnu stopu iako Euribor još nije pao, onaj 6M?
Upravo sam ovako i razmišljao, gde mi nije baš jasno kako to da nema još banaka da reaguju, jer su signali jasni, i maltene se zna da sledi dalji pad stopa/Euribora.gledajuci npr primer ERSTE banke, ako mogu sada da preotmu deo kreditnih kupaca sa tom malom razlikom isplati se da preduhitre trenutak rebalansa.
Jel ti znaš šta je euribor?EURIBOR nije u direktnoj vezi ali je generalno u korelaciji
Obrazuj se malo vise, ECB ne diktira EURIBOR, skroz drugo telo je za to odgovorno i ne uzima se samo ECB rate kao faktor.Jel ti znaš šta je euribor?
Jeste u NAJDIREKTNIJOJ vezi
Ovo su vrteli kao promo pre jedno 10 dana, ne znam da li su promenili u medjuvremenu nisam gledao.A gde je objavljeno da je Erste spustio?
Ona koja nudi najbolje
Ona koja će te manje odrati
Pa ova je najveća, otkud znam, zar ne sledi da će ponuditi najbolje uslove?Ja sam uzimao ponude od više banaka prošle godine. Sve su nudile 5.03%.
Pa ova je najveća, otkud znam, zar ne sledi da će ponuditi najbolje uslove?
S bankama je naravno uvek rulet, al empirijski ti tvrdim, ako zauzmeš stav, a ne jagnje pred ražnjem, dobo ćeš proći