Danas sam pogledao stanove na oglasima, za Zvezdaru/Mirijevo, imam kupca za 65-70k, kes kupac. Ne videh odavno ovoliko junk stanova i to jos po ceni "normalnih". Nikad veci broj suterena i niskih prizemlja. Povukli se prodavci izgleda.
Ma nije to ništa začuđujuće. Kod nas samo ima previše bogatih ljudi koji imaju snažnu privrženost za nekretnine. Price to income statistike ostaju za plebs.Kako? Pa kad smo u mogucnosti! Ziveli (mozda je neko vec slao)
Ovo nisam razumeo - slučajno si pogledao oglase i shvatio da imaš kupca za stan u Mirijevu koji prodaješ, a gledanjem oglasa si i skapirao da je cena po kojoj će kupiti od tebe 65-70, keš?Danas sam pogledao stanove na oglasima, za Zvezdaru/Mirijevo, imam kupca za 65-70k, kes kupac.
Bas tako, kupac je drugar, ima spremne pare.Ima kupca za 65-70k, ali na oglasima nema ništa zanimljivo na toj lokaciji (za te pare).
Ne mora. Ako je dobra lokacija novogradnje moze i to. U najcescem broju slucajeva su novogradnje daleko od bus stanice i s pogledom na neku livadu...Mora starogradnja? Možda razmisliti o novogradnji u sivoj fazi, ako vidiš da je investitor ok. I ako se ima prostora za čekanje od tipa 6 meseci (ako je npr. na 70% izgrađenosti sada)...
A što si se povukli kad mogu dobro da prodaju svoj stan ako je već dobar?
Tako da će pristojnijih stanova biti sve manje na oglasima(osim baš sa prevelikom cenom), sve dok neka ozbiljna kriza ne natera te ljude na prodaju.
Ovako nešto ti je premalo (ako sam razumeo, 30ak kvm se traži), ili si našao da ne valja nešto?Ne mora. Ako je dobra lokacija novogradnje moze i to. U najcescem broju slucajeva su novogradnje daleko od bus stanice i s pogledom na neku livadu...
Licno iskustvo za to vreme je da je bila ok ponuda, ali ne i kupaca. Drukciji mentalitet je vladao, iz ove perspektive nije lako porediti. Nije bilo (toliko) gastarbajtera koji su kupovali stanove, kupovine za Airbnb/booking, propasce mi pare-ajmo sve u cigle ekipe, i izdavanje nije donosilo toliki profit (podseticu, tad je imao i za 100e da ima stan da se iznajmi). Ali ruku na srce, tad je vladala jedna opsta ekonomska depresija, smanjenje penzija, kriza sa kreditima, i ceo taj sentiment je uticao. Bilo je nerazumnih prodavaca, i nerealnih cena za to vreme i tada, ali neuporedivno laksu poziciju je kupac imao. Naravno dodati na sve ovo i magicnu rec zvanu inflacija.Na ovoj temi su ljudi pominjali ranije da je jako loša ponuda bila u periodu nakon krize, nije bilo kupaca ali nije bilo ni prodavaca. A to je jer su kod nas prodavci i kupci u isto vreme gotovo uvek. Nema kupaca, nema ni prodavaca i obrnuto.
Najbolji kraj u Beogradu, celo Golf naselje, ja sam tu hteo da uzmem stan ali nisam imao para, nećeš pogrešiti ako odeš tamoRazmišljam se o preseljenju preko Save tipa iznad šumarskog, Petra Martinovića i slično. Ima li neko iz tog kraja? Vidim nema puno stanova ...
Ne žuri mi se, mogu da kupim, renoviram čak i izdam na godinu, dve dok se sve ne skocka (škola itd) i preselim se. Čini mi se da ce NBG za 5-10 godina biti pakao.
Pa zavisi kako se gleda, ja bih rekao da smo u nekoj stagnaciji i da prodaja ide ok za Investitore.Pa svi pričaju kako tržište opada. RGZ kaže da promet pada 7 kvartala uzastopno. Poklapa se i sa padom ponude na oglasima i manje građevinskih dozvola.