Ne mora da bude nikakav virtuouz. Naprotiv. Srbija je jedna plemenska zajednica koja ponosno čuva to svoje nasleđe, svoju korupciju, primitivizam, idolopoklonstvo i partokratiju.
Prvo, dovoljno je da Partija povuče par političkih i pravnih poteza i da već prenaduvane cene nekretnina naduva još jače.
Drugo, Partija i gangrenozna državna tvorevina vrše pritisak na sve nezavisne investitore i reketiraju ih na razne načine. Znam konkretno iz jednog slučaja, jer oni investitori koje ja znam su pošteni, ili bar blizu tome. Ja niti bilo ko iz moje porodice se ne družimo sa lešinarima, hohštaplerima i slinama bilo kog oblika i profesije. Takve teram od sebe. Ne mogu da ih gledam. Elem, državna gangrena i Partija uslovljavaju i reketiraju investitore, nekad forsiranjem besmislenih izmena, nekad nametanjem određenih uslova gradnje, nekad davanjem prednosti svojim partijskim drugovima, a nekad prosto forsiranjem da investitor u novonaprvljenu zgradu koju je isprva zamislio sa jednim telekomunikacionim operterom, uvodi i druge. Čak i onda kad ih niko ne želi.
Isto tako, pouzdano znam da sistem i mehanizam priključivanja novoizgrađenih zgrada na strujnu mrežu zna da traje i po 6 meseci i da radi po nezvaničnom sistemu licitacije mitom, odnosno ko da više koverti nadležnim, pre će priključiti svoju zgradu.
Dakle, mehanizam koji se sastoji od toga da EPS pošalje dva gnoma i kombi, da odu do zgrade koja čeka useljenje, i povežu jedan kabl s drugim, i udare pečat ili plombu, kako već ide... se zadnjih godina otegao u božju mater, do te mere da ako nisu u Partiji, investitor i budući stanari znaju da čekaju i po 6 faking meseci, ili da budu prinuđeni da debelo podmažu gde treba, i to po nekoliko puta.
Slične situacije dešavaju se i sa priključenjem na Infostan i još neke usluge. A to je samo što se usluga tiče. O reketiranju od strane inspekcija i nadležnih da ne govorim.
Vrata tog i tog tipa ne mogu u zabačeni ulaz nove zgrade, ali zato bajo moj
ovakve i
ovakve svinjarije mogu.
Sve te korumpirane plemensko-partijske prakse i poredak dovode do toga da mnogi investitori izvan Partije moraju da naplate više nego što bi trebalo, jer unapred znaju koje ih j***nje i troškovi čekaju ako nameravaju da: dobiju parcelu, dobiju dozvole, završe, priključe, usele i izvrše tehnički prijem zgrade.
Možete da mi pričate da je to ovde tako odavno, možete da mi kažete da toga ima u mnogim zemljama manje ili više, možete da mi kažete da u globalizovanom svetu gde vlada histerija i panika, a uz to svaki otpad iz inostranstva ima pravo da dođe u Srbiju i za njegovu siću pokupuje pola Beograda... Ali molim vas, nemojte mi govoriti da je to normalno. Dakle, razumem izjavu ''jbg, tako je kako je''. Ali ono što ne razumem i što nikad neću prihvatati su izjave i pomirenja sa ''pa to je normalno''.
Kao što se nikad neću složiti i uvek ću isticati, i već sam isticao, koliko je bolesno kad dođu neki ovde pa pričaju ''pa normalno je da 10% neofeudalaca drži 90% nekretnina u zemlji''. ''Pa normalno je da čovek ceo život bude podstanar i nečiji kmet''. ''Pa normalno je da se čovek seljaka svakih 3 godine da bi bio bliži poslu i živeo za svog poslodavca''. ''Pa normalno je da prodaješ materijalno i vredno da bi kupio nešto što postoji samo u vidu nula i jedinica u serverima mutnih vlasnika''. Ovde se ne obraćam tebi, nego genralno, zato navodim i neke primere za koje znam da ni ti ne podržavaš, ali koji su se vrteli na ovoj temi.
Dakle ne, takve stvari nisu normalne. I prvi i osnovni korak koji ljudi moraju da naprave ako misle da se sve ovo zaustavi, jeste da počnu da zovu stvari pravim imenima, i da prestanu da govore ''to je normalno''. J... mi se bre kako je u Los Anđelesu, ovo nije Los Anđeles ni u jednom jedinom pogledu. A i da jeste, opet mi se j... kako potpuno drukčiji narodi rade stvari na potpuno drugom kraju planete. Nego ako ljudi žele da se ovo okonča, moraju prvo da shvate gde žive, šta je pravi naziv za šta i da prestanu da se pecaju i hrane opšti idiotluk i hohštapleraj koji je zaposeo čitavu planetu.
Nažalost, većina nije sposobna za takve intelektualne evolucije, što ovih dana gledam i čitam i po drugim temama. Tako da kako će na kraju sve da se završi, ne znam. Verovatno po običaju i istoriji - loše po običnog radnog čoveka koji će biti
okrivljen za sve i po n-ti put primoran da plaća tuđe pokvarenštine. Ali kažem, neću više da slušam ''to je normalno''. Preko glave mi je toga.