Registrovao sam se na forum samo zbog ove teme.
Povucen idejom koju mnogi dele ovde, da stize pad... Ne napravih odredjene spekulacije sa nekretninama koje su mi se nudile pre par godina, i sad definitivno kontam da sam se Z......
Nema nista od pada cena na moju zalost a i na mnogih vas koji ovde to ocekuju... da li iz razloga da se skuce, prosire neki kvadrat ili koja god da je prica, toplo vam preporucujem da je sve bolje od drzanja EUR i USD u narednim godinama.
Cesto sam preko, kao i dosta vas sa foruma verujem, mozemo da primetimo da cene svega ruse sve rekorde... Inflacija EUR i USD rusi sva ocekivanja... Ovo sto sad posmatramo sa cenama je globalna monterna inflacija. Srbija samo prati tu pricu...
Novcana masa se u 2021 godini uvecala za neverovatnih vise od 40%. Mnogo toga emitovanog je na standBYu za pitaj boga kakve manifetluke, ali to je ujedno i realna inflacija 2021.
Kakva nas vremena cekaju i sta ce biti sa nekretninama? To ne znam i ne moze niko da vam kaze ali da ce svesti nacionalne valute na vrednost tolet papir, sad je vec ocito.
Ko je stedeo raspali EUR ili USD, zaebao se debelo... i tek ce da bude u problem, ovaj dosadasnji globani-ekonomski Diznilend je definitivno krenuo da se zavrsava.
Do 2040-50 zaboravite na EUR, USD i ostale nacionalne valute kao primarne, kako ce ta monterna tranzicija izgledati i kojim ritmom ce se nastaviti propast nacionalnih valuta, videcemo...
Kakav ce biti novi monetarni sistem? Da li ce biti neki SDR ili sta vec...definitivno 100% digitalan, definitivno 100% do tancina kontrolisan... definitivno FIAT kao posljednje uporiste delimicno slobodnog coveka ima da zavrsi sa postojanjem.
Ono sto licno znam kao i masa vas ovde, u Srbiji jos uvek moze da se kupuje za KES i od investitora i starogradnja, i jos uvek masa njih smuva da te niko nista ne pita sta i kako...
pa tako imam vise poznanika koji su dosli sa zapada sa kesom... i pokupovali po Srbiji cifre stanova od 10, pa neki cak i preko 70 komada(sta u BG, sta u provinciji i turistickim mestima), a ko zna koliko je takvih...
Takodje poznajem i vise primera baby boomersa koji se ovde vracaju u penziju...primeri od pre samo par meseci...
1.Bracni par u penziji koji je prodao rupcagu od kuce(drvenariju od 150 kvadrata) u LA za meni neverovatnih milion i po dolara. Kupise gajbe BG, Herceg Novi za ukupno 400k eura.
No, nisu trepnuli, kazu okej im je cifra
milionce ostali cisti...
Mislim se i meni bi bila da sam platio kartonsku kutiju pre 20,30 godina 200k dolara a danas je uvaljao za 7x vece pare...
2. Komsije, matorci iz Beca, sa nekim mini biznisom... prelilo im 300 hiljada eurica(imaju dobrog knjigovodju garant), i kupise jos 5 omanjih stanova... 3 provincija, 2 Beograd...
Dijaspora nam je minimum 3 miliona ljudi... plus jedno minimum milion kojekakvih gastera koji donose kes od preko a i nisu tamo...
Tako da nemate samo "nerealne" cene stanova po BG,NS, Nis... nego apsolutno i po manjim mestima.
Pa neki gradovi uveliko pucaju sa cenama novo gradnje i preko 1000eura.
Da definitvno se sliva kes sa razlicitih strana, sta od domacih mesetara, sta od ovih preko.
Da, ti stanovi zvrje prazni... no svakako bi mnogi platili na taj kes 30,40% poreza u nekoj Francuskoj, Nemackoj, Italiji lakse je kupiti stan ovde laganica...
Overall, delimicno podize cenu klaster kojekakve dijaspore, gastoza i domacih lovana, a grand scheme cene prate nenormalnu Inflaciju nacionalnih fiata.
Mislim da ce uskoro cena potrosacke korpe, biti mnogo znacajnija diskusija od ove...