Ne moramo priznati da je nemoguce
cak sta vise, ja tvrdim da je upravo to ono sto se desava kod nas. Tipicno investitorsko trziste. Mali broj ljudi ima ogromnu lovu. Ako pogledate neke glavne Africke gradove, videcete slican odnos izdavanja i cena nekretnina. Mnooogo prljavog kesa, koji se pere na ovaj ili onaj nacin, zavrsava u nekretninama. Kako onda objasnjavate skoro 10000 praznih stanova po proceni blumberga u Bg. Kupili ljudi za zivot, pa zaboravili na kojoj je adresi?
Građevinska aktivnost je u ekspanziji, iako rezultati popisa iz 2022. pokazuju da se u Beogradu gradi mnogo više stanova nego što je stvarna potreba.
rs.bloombergadria.com
Upravo to. Vidi npr NBG. Prosek prodaje novogradnje je oko 30 stanova mesečno (i Surčin i Ledine tu spadaju
). Tu spadaju i garsonjere i jednosobni stanovi. A novogradnja utiče na formiranje cene starogradnje.....drugim rečima 360 stanova (gde spadaju i male kvadrature) prodatih utiče na formiranje tržišne cene na NBG.....slična je situacija i u ostalim opštinama gde su jače cene a nije BNV....
Ja ne vidim problem da se 200 stanova proda za godinu dana po bilo kojoj ceni u najbogatijoj opštini u Srbiji. Može i 10k po m2 za garsonjeru (ako izbacimo Surčin i Ledine to je taj broj, oko 200 stanova). To je toliko mizeran broj da je daleko ispod broja ljudi kojima je nabavna cena evra nula.
E sad, da li je to zapravo tržište
. Novozavršeni stanovi nemaju kupce. Nemojte da se zavaravamo da će neko ko je kupio novogradnju pre 5-6 godina izvući tu cenu koja je kao tržišna
. I sad pojedini evo npr u Belvilu imaju priliku života da prodaju garsonjeru oko 4k po m2....i oni stave 5k...iznad cene završene novogradnje. E zato što nam je ta pohlepa sastavni deo DNK zato ima lepo da puknemo kao zvečka
. Izbacuj porodicu sa bebom, hoću da uzmem Rusima 300evra više. Moj komšija po toliko izdao. Svi dižu ajde i ja.
Ljudi sad kupuju Zemun i starogradnju jer rade poredjenje cene izmedju 200 prometovanih novih stanova i kompletne starogradnje. U Zemunu su otišle cene zato 30% za godinu dana.
Pre godinu dana sam još rekao za lastavice i slične. Bolje da daju -10-20% i da rasprodaju sve umesto blamiranja sa popustom na garažu na -2 i šta se desilo? Vreme ide, oni su polako podizali cene dodatno i sad imamo 30 nerasprodatih gotovih stanova u lastavicama. Prodali su mozda u proseku 1 mesečno. I tako svuda.
E to je ta pohlepa. Evo sad i Zemun će uskoro isto proći. Čekamo 3200 kao final target
.
I šta sad mogu da rade na NBG? Ko će da krene projekat sa dosta stanova po ovim cenama? Niko. Krenuće neke ultra lux zgrade sa ograničenim brojem stanova. I onda Mića što je nasledio stan od dede za renoviranje, ruinu, ima da razmišlja ,,kod ovih je cena 6k, što bi ga ja poklanjao ispod 3.5
".
Zbog te pohlepe smo i imali korekciju -40+% tokom SEKE. Očekujem isto i sada.
Prosta računica kaže 100k keša, 100k kredita je rata 560-570 evra. Takav stan preko 600-650e ne može da se izda. I to pitanje koja ce ti biti rata za 5 godina i koliko ce ove suludo skupe rente još trajati. Daš 100k da bi se cimao 30 godina i da bi bio na nuli
.