Ne! Nisam to rekao. U Srbiji postoje kompanije sa 100k zaposlenih, to ti je bilo koja multinacionalna kompanija. Broj zaposlenih se gleda na GLOBALNOM nivou a ne na lokalnom!
2.) Naravno da postoje plate od 15k neto u Srbiji, ali konkretno si rekao za inžinjera na gradnji Ritz hotela mislim da nema ni teoretske šanse.
3.) Što je kompanija veća, u konkretnom slučaju Ritz hoteli, koji posluju u većini država sveta, oni imaju HR službu koja zna plate u svim zemljama za sve pozicije i tamo imaš bukvalno tabele za sve - zemlja, pozicija i godine iskustva. Tamo možeš manje da pregovaraš nego s nekom manjom firmom.
4.) Kod velikih sistema oni te stave po defaultu na 65-75% salary range-a. Ako tražiš 90% salary ranga mora odobrenje tvog šefa, a za 100% range-a treba odobrenje dve stepenice iznad hiring menadžera. Zato što sve kompanije hoće da ti po malo dižu platu i da kroz 3-5 godina dođeš do 100% range-a i onda da te unaprede ili da tu ostaneš... U velikim sistemima je sve definisano jako i vrlo malo ima odstupanja. Plus svaka kompanija odlučuje u odnosu na ostale kompanije kakve će plate da daje. Znači rade benchmarking sa ostalima. Evo ti npr. slučaj moje firme, firma je odlučila da daje plate na mid range u odnosu na sve sektore a ne u odnosu na medical device ili farmaceutski sektor u kom posluje. Samim tim plate su niže oko 15% u odnosu na mid range farmaceutskih firmi. E sad ti možeš to da prihvatiš ili da odeš. Jednostavno NIKAD neću imati u ovoj firmi veću platu od nekog direktora u farmaceutskoj kompaniji.
S druge strane kad sam radio za malu firmu (170 ljudi globalno) oni su plaćali premium u odnosu na farmaceutski sektor i tamo isto imaš mnogo više tipa 40% više nego u velikoj farmaceutskoj kompaniji, jer je nestabilnost veća i više se radi naravno.
5.) To da li je trošak za poslodavca manji pa onda će ti on dati VEĆU platu je najsmešnije što sam ikad čuo! Pa nisu kompanije dobrotvorne organizacije da daju veće plate zato što ima manji trošak. Da je tako onda bi naše plate vrlo brzo dostigle nivo nemačkih jer su naši radnici po tom jeftniji pa ima prostora za povećanje
))