Zdravo, i ja planiram da se malo edukujem na ovu temu, možes li mi preporučiti odakle krenuti? Može i u pp pošto je offtopic. (Iz Srbije bih investirala, zbog poreza)
A evo i da doprinesem diskusiji o cene nekretnina/namirnica/stvari u inostranstvu (Nemacka)
Za pojedinačne proizvode naravno da ih ima koji su jeftiniji ovde nego u Srbiji(merci bombonjera, i Adidas patike npr adidas super star ovde kupljene 79,90 EUR, dok su iste u Srbiji 11.990 RSD. Ali kada posmatraš potrošačku korpu i sve uzmeš u obzir po kupovini jeste 20-30% skuplje, kao i restorani. (cene na pijaci ovde značajno više). Mogla bih i da napravim poredjenje konkretno cena Nemacka vs. cena Srbija, bilo bi zanimljivo.
Takodje, sada direktno vezano za nekretnine, ovde je jako popularan “Bausparvertrag”, gde sada npr. krenes sa mesecnim uplatama i fiksiras kamatu koja će ti biti nakon završetka uplata i otprilike kroz nekih 7 god imas to što si uplaćivao i dobijaš kredit po niskoj kamati ~1.7% za nekretninu. (Možeš i nekretninu u Srbiji tako da uzmeš, ako već ti ili venačani partner imate u Nemačkoj (ili EU,nisam sigurna). Svakako sa ovim planiram da krenem uskoro.
Pozdrav svima na forumu, jeste da se nekad rastegnu diskusije i dosta ponavlja, ali čitanje ove teme mi je kao neki hobi, ponešto i naučim i čujem druge poglede.