Šta je novo?

Cene nekretnina

Postoje, ali njima nije kriv poslodavac vec sto oni daju/pruzaju minimum pa dobijaju minimum.
Pre 7-8 godina je krenula masovna kusadzijska prekvalifikacija za IT koja nije stala. Iz svih mogućih profesija. Šta misliš zašto je to tako? Zato što su u svim profesijama ekstra zarade?
Zato što pre par godina neko iz xy struke završi fax, radi za smešne pare, trudi se da napreduje i onda posle 6-7 godina rada dostigne nekog ko samostalno uči programiranje godinu dana i sa entry level poslom ima istu platu. Ja znam 7-8 kursadzija. Nijedan od njih nije bio na benchu kako vi to kazete. Sad je tek došlo do prezasićenja kad su krenula otpuštanja na zapadu.

Poslednja izmena:
Pre 7-8 godina je krenula masovna kusadzijska prekvalifikacija za IT koja nije stala. Iz svih mogućih profesija. Šta misliš zašto je to tako?
Zato što pre par godina neki iz xy struke završi fax, radi za smešne pare, trudi se da napreduje i onda posle 6-7 godina rada dostigne nekog ko samostalno uči programiranje godinu dana i sa entry level poslom ima istu platu. Sad je tek došlo do prezasićenja
IT je prilično egzaktan, drugim rečima moguće je relativno jednostavnim testom i propratnim razgovorom utvrditi šta ko zna. Tako da se neko prekvalifikuje završenom kožarskom školom i postane C# expert, nije nemoguće ali nije ni baš čest slučaj. Većina tih prekvalifikacija se odnosi na neke jednostavne taskove u QA domenu, koje, uz malo vežbe, može da savlada svaka prosečno intaligetna osoba. Dakle ljudi koji prave veliki novac u IT-ju su istinski stručnaci a ne prekvalifikovane kursadžije.

Ali opet, znam da Big4 i mnoge korporacije ne plaćaju prekovremeno, rad vikendima i slično a sve to očekuju. Ako radiš u pekari imaš sve to plaćeno. Tako da sa stanovišta nekog ko radi u finansijama za 600 eur po celi dan i noć, može da prekvalifikuje za pekara. Ili ako ima makar malo manuelnog talenta da nauči neki građevinski zanat, sigurno će višestruko zaraditi nego sa ovim platama koje ti navodiš.

Virgin: radi u big4 za 600 eura nakon 4+ godina fakulteta
Chad: pica majstor, placaju ga 150k, potrebno da zna da pravi picu

Od svih tih prekvalifikovanoh ITevca samo jedno 10-15% valjano zna da radi, ostali boze sacuvaj.

To je to. Koliko je navedeno gore puta 0,7 je prosek za 90% ljudi. Ostatak ide na high level plate i bonuse.
I Filip je isto potvrdio linkom sve što vam pričam sa terena 😉.
Poznanik inženjer je hteo da promeni posao jer mu par godina nisu povećavali platu. Hteo da predje u jednu korporaciju u NS. Odustao jer su mu ponudili 850 evra a on radi za oko 900. Bezveze se vozikao i gubio vreme. Pričamo o jakoj stranoj firmi
Ručni unos faktura maltene godinama ne postoji u korporacijama. Automatizovan je.
Ide ovako. Prva šansa. Tri godine te lažu i obećavaju kule i gradove posle i povećavaju ti platu max tipa 2 puta po 15% u 3 godine. Ispod 4-5 godina iskustva neće niko ni da priča sa tobom 😉. Onda shvatiš da te izrabljuju i sa 4-6 godina iskustva odeš za npr 800evra. I to ti je prosek finansije.
Senior fin. usluga ima tim od 5 ljudi i 3 praktikanta u proseku. Tih 5 ljudi radi za 700-1100 evra. Praktikanti za prvu šansu+ 100, 200 evra ako je istekla.
Ove sve službenike u banci što vidite rade za 65-90k. Direktor banke za oko 1200 evra.
To što vi živite u alternativnoj realnosti na forumu je druga stvar 🙃.
Ti radiš u tom sektoru, ili znaš ljude generalno? Zvuči da si baš ubeđen u te brojke. Ja sam samo ušao da vidim statistiku, situaciju na terenu iskreno ne znam.

Ti radiš u tom sektoru, ili znaš ljude generalno? Zvuči da si baš ubeđen u te brojke. Ja sam samo ušao da vidim statistiku, situaciju na terenu iskreno ne znam.
Ja sam ti corpoRat. Znam kako dišu i koja su pravila igre, organizacija, plate, sve 🙂.
Ne znam koja je razlika između C# i pythona i šta možeš sa jednim a šta sa drugim ali korporacije, konsultanti, realni sektor + znam ljude...to je moja specijalnost 😉. I onda dodju programeri da mi pričaju kako je. Smešno.
Ajde jedan inside info. Linearno povećanje zarada za iznos inflacije (3-5%) koje je trebalo biti u u q2, odloženo u za q3 odloženo za neizvesno da li će uopšte biti ove godine zbog loših rezultata 🙃. To je realan sektor gde se niko ne buni. Ako ti ne odgovara plata, od sledeće godine uvozimo Nepalce (ne zezam, ozbiljno planiraju). Nisu to drzavni cinovnici koji na 10-13% kazu malo. Ja sam zaslužio, meni treba, vidi koje su cene i slično.

Poslednja izmena:
Našao sam stan koji mi je OK. Nije idealan, ali dopada mi se. Investitor traži 105000, ja ajde kao, pregovaraćemo al ne želim preko 103000. Ponudim 100, ni da čuje, ok reko može li 103000, kaže ne može, mora da plati agenciju. Na kraju kao ajde na pola puta 104000. E reko, ne hvala.

1000e i propade posao, al nije mi žao. Pohlepnima ne treba davati ni dinar.
Da ti je stan tipa 90% odgovarajuci onda ok. Pošto nije, dobro si uradio...

Druže, kolega sa foruma 😉 sve razumem nekad sam možda suviše direktan po mojim stavovima i predvidjanjima.
Razumem i da je ovo nažalost nekima prekretnica u životu, to traženje stana i zaduživanje i jedna od glavnih stvari koje će uraditi u životu. Ljudi se u tom haosu razvode , svadjaju, neće da proširuju porodicu, nažalost je tako.
Propagiram priču da nema ništa od kukanja dok se ne uzmu stvari u svoje ruke, niko neće doći da te spase, niti će biti donešeni zakoni da to regulišu.
Pravimo u nekim segmentima poredjanja sa razvijenim zemljama koje nama lično odgovaraju da odbranimo svoje tvrdnje, sve ima svoje mane i prednosti.
Ne sećam se da li si ti ovde pisao ali je neko napisao da je savetovao prijatelje da nadju side job, to ja zastupam i savetujem svakoga.
Pokušaj napredovanja na poslu koliko se može i raditi sa strane, kasnije i samostalno pokušati.
Ako radimo sve kako smo naučni kroz sistem i ne istražiti i davati sebe za dalje ciljeve je to da ćemo raditi svi posle školovanja za neku platu to jest korporaciju(proveriti ko je uveo školovanje u svetu i zašto?).
Tebe niko ne uči šta i kako dalje, bukvalno si školovan da bi radio za nekog.
Ovaj forum je pun ljudi koji su po meni uspeli u životu i imaju mnogo iskustva da podele i da kažem igraju igru.

Ja sam ti corpoRat. Znam kako dišu i koja su pravila igre, organizacija, plate, sve 🙂.
Ne znam koja je razlika između C# i pythona i šta možeš sa jednim a šta sa drugim ali korporacije, konsultanti, realni sektor + znam ljude...to je moja specijalnost 😉. I onda dodju programeri da mi pričaju kako je. Smešno.
Ajde jedan inside info. Linearno povećanje zarada za iznos inflacije (3-5%) koje je trebalo biti u u q2, odloženo u za q3 odloženo za neizvesno da li će uopšte biti ove godine zbog loših rezultata 🙃. To je realan sektor gde se niko ne buni. Ako ti ne odgovara plata, od sledeće godine uvozimo Nepalce (ne zezam, ozbiljno planiraju). Nisu to drzavni cinovnici koji na 10-13% kazu malo. Ja sam zaslužio, meni treba, vidi koje su cene i slično
Cifre stvarno deluju nisko. Direktor banke da radi za 1200 evra, a službenik za 60- 90k raspon. 60k će bukvalno uskoro biti minimalac, a 90k uzimaš lagano radeći kao dostavljač. U NCR-u recimo radiš za nekih 80k na početku. Koliko ti treba uopšte da doguraš do direktora i te silne plate od 1.2k? Ove cifre bi, jednostavno rečeno, značile da svi oni trenutno žive nikad gore, i da im se mnogo više isplati da beže u državni sektor 😅

Poslednja izmena:
Druže, kolega sa foruma 😉 sve razumem nekad sam možda suviše direktan po mojim stavovima i predvidjanjima.
Razumem i da je ovo nažalost nekima prekretnica u životu, to traženje stana i zaduživanje i jedna od glavnih stvari koje će uraditi u životu. Ljudi se u tom haosu razvode , svadjaju, neće da proširuju porodicu, nažalost je tako.
Propagiram priču da nema ništa od kukanja dok se ne uzmu stvari u svoje ruke, niko neće doći da te spase, niti će biti donešeni zakoni da to regulišu.
Pravimo u nekim segmentima poredjanja sa razvijenim zemljama koje nama lično odgovaraju da odbranimo svoje tvrdnje, sve ima svoje mane i prednosti.
Ne sećam se da li si ti ovde pisao ali je neko napisao da je savetovao prijatelje da nadju side job, to ja zastupam i savetujem svakoga.
Pokušaj napredovanja na poslu koliko se može i raditi sa strane, kasnije i samostalno pokušati.
Ako radimo sve kako smo naučni kroz sistem i ne istražiti i davati sebe za dalje ciljeve je to da ćemo raditi svi posle školovanja za neku platu to jest korporaciju(proveriti ko je uveo školovanje u svetu i zašto?).
Tebe niko ne uči šta i kako dalje, bukvalno si školovan da bi radio za nekog.
Ovaj forum je pun ljudi koji su po meni uspeli u životu i imaju mnogo iskustva da podele i da kažem igraju igru.
Opusteno, druze kolega :) nit sam kuk'o, nit sam trazio lajf koucha. Samo bacih svoja dva centa na temu obaranja cene i trazenja stana.

Cifre stvarno deluju nisko. Direktor banke da radi za 1200 evra, a službenik za 60- 90k raspon. 60k će bukvalno uskoro biti minimalac, a 90k uzimaš lagano radeći kao dostavljač. U NCR-u recimo radiš za nekih 80k na početku. Koliko ti treba uopšte da doguraš do direktora i te silne plate od 1.2k? Ove cifre bi, jednostavno rečeno, značile da svi oni trenutno žive nikad gore, i da im se mnogo više isplati da beže u državni sektor 😅
Ne samo da im se isplati da idu u državni sektor, već bi komotno mogli da polažu za E kategoriju i zaposle se kao vozači u GSP-u. Početna plata 1000 eur, radi se 6 sati dnevno. Sa tim platama bolje su plaćeni vozači gradskog prevoza od svih bankarskih službenika 😅

Ne mora da znači ?
Ti sada ispod 100.000 nemaš ništa pametno u ponudi.

Ne samo da im se isplati da idu u državni sektor, već bi komotno mogli da polažu za E kategoriju i zaposle se kao vozači u GSP-u. Početna plata 1000 eur, radi se 6 sati dnevno. Sa tim platama bolje su plaćeni vozači gradskog prevoza od svih bankarskih službenika 😅
Jesu, ali je i odgovornost je veća, to jest ajde da ne pričam tako jer ima svako svoju odgovornost i ne može se nekako to meriti.
Realno je da sada dobar majstor ima veću platu od profesora pa i od doktora.
Nije sve u novcima, nekom službeniku je radno mesto u kancelariji lepo obučen i neki bi rekli gospodin čovek, dok je majstoru, vozaču svi znamo kakvo radno okruženje, pa i često potcenjen u društvu.
Do tržišta je i te čuvene ponude i potražnje.
Ranije smo imali manjak fakultetskih ljudi a mnogo više majstora, sada je malo drugačije.
Otišli ljudi u Nemačku/USA jer im je falilo takvih ljudi, kao što ćemo i mi uvoziti radnu snagu.
Pogotovo jer se sada gleda sposobnost i realan učinak/znanje a ne samo koeficient i da su svi isti sa diplomom, pogotovo u privatnim firmama.
Zato i imamo višak ljudi u državnom sektoru kojima je teško dati otkaz zbog raznih pravila i propisa o davanju otkaza.

Realno je da sada dobar majstor ima veću platu od profesora pa i od doktora.
Nije sve u novcima, nekom službeniku je radno mesto u kancelariji lepo obučen i neki bi rekli gospodin čovek, dok je majstoru, vozaču svi znamo kakvo radno okruženje, pa i često potcenjen u društvu.
Moze on da bude potcenjen u drustvu, ali majstori znaju tolike pare da mlate da mu deca nece biti zeljna a sluzbenik mozda ostane dozivotni podstanar.

Menjace se i percepcija prema majstorima sa vremenom.

Dva ista stana u istoj zgradi samo sa razlikom u spratnosti i orijentaciji mogu da imaju veću razliku od tih 3-5%.
Ovo me interesuje pošto znaš detalje (i drugi su pozvani da komentarišu naravno). Elem, kako bi poređao stanove po spratnosti a pre svega orijentaciji, od najvrednijih do najjeftinijih? Što se tiče spratnosti, kapiram da ne misliš na prizemlja/suterena/potkrovlja gde su jeftiniji od 10-30%, pa i jače (sutereni). Najviše me zanimaju najskuplje/najjeftinije orijentacije. Npr. kako se ceni istok (dnevna, terasa , kuhinja) i jug (spavaća/e).

Takva je situacija. To je glavna parodija. Imaš jednog od zaposlenih, nekog u finansijama ko prati odredjeni projekat od 20-40 miliona evra, gde radi 80-200 ljudi i pratiš ceo tok i odgovoran si i za profitabilnost, loš kvalitet itd itd a vozač kaže, neću da vozim za 1500evra ko vas šiša, vozite sami 🤡 i ode u Nemačku. A ovaj siromašak radi za manju platu, sluša svašta, stres ogroman, pritisci ogromni i teško može bilo gde da ode jer nismo u EU 🙂. Seli se za drugi grad za 300 evra veće plate 🤡 koje pojedu veći troškovi i nada se da će biti bolje 🙂.
Bankarski sektor.....tuga živa.
Državni sektor ne razmatraju jer znaju da nema šanse. Više gledaju da odu iz zemlje. Retko ko uspe.
Državni posao+ dodatni privatni posao je win win trenutno.
Moze on da bude potcenjen u drustvu, ali majstori znaju tolike pare da mlate da mu deca nece biti zeljna a sluzbenik mozda ostane dozivotni podstanar.

Menjace se i percepcija prema majstorima sa vremenom.
Upravo to. Potcenjenost. Mislim da je sada zlatno vreme za zanatlije dok ne krenemo masovan uvoz radne snage. Muž od bivše koleginice, magistar ekonomskih nauka digao ruke još pre 10 godina i počeo da radi kao keramičar. Sad kad sagledam.....i nije pogrešio.

Nakon ovoga je moje pitanje koliko treba da se zaradjuje u proseku kao porodica da bi mogao stan da se kupi? Evo moja neka procena je preko 2000eur za porodicu, pričam za BG, NS i možda bolje stanove i lokacije.

Trebalo bi da rastu zarade, ako po meni niste zamenjivi sa AI tehnologijom u budućnosti( tu mislim sa totalnom zamenom i prestankom/izumiranjem sa takvim zaposlenjima).
Od side joba koji svako može da radi je neki da kažem luksuzniji život, side job realno mogu školavani ljudi sa licenca ili znanjem da obavljaju u toku radnog vremena ili drugi uz dodatno vreme van posla(majstori, vozači, dostava, taksisti itd...)

EDIT: Stavio sam sliku otprilike jednog stana od 70m2 po kreditu od 200k sa fiksnom ratom od 860eur, tu je 2860eur/m2

Prilozi

• IMG_8852.png
    IMG_8852.png
    190,9 KB · Pregleda: 57
Poslednja izmena:
2000 eura za porodicu je nista para, malo jace od dve prosecne plate.

Deca, kirija i hrana ce tu dosta para pojesti.

Ja mislim da uz platu od 2000eur i plaćanje rate za stambeni kredit od 850eur, da se može preživeti sa 1150eur. Zato i navodim side job ili kasnije ulaganje za nešto bolji život.
Gledaj objektivno molim te, jer je ovo neki možda prosek u BG-u, da porodica ima 2000eur primanja od plata. Naći ćemo i prosek, ali prosek i medijalno zaradjivanje mi se čini upravo ovako.

Ovo me interesuje pošto znaš detalje (i drugi su pozvani da komentarišu naravno). Elem, kako bi poređao stanove po spratnosti a pre svega orijentaciji, od najvrednijih do najjeftinijih? Što se tiče spratnosti, kapiram da ne misliš na prizemlja/suterena/potkrovlja gde su jeftiniji od 10-30%, pa i jače (sutereni). Najviše me zanimaju najskuplje/najjeftinije orijentacije. Npr. kako se ceni istok (dnevna, terasa , kuhinja) i jug (spavaća/e).
Zavisi od mnogo faktora. Npr ako imaš zgradu od 6 spratova, najpoželjniji je sprat 2 i 3. Orijentacija jug, jugoistok. Lep pogled. Sklonjen od buke. To je meni idealno. Do sada je bila velika potražnja i novogradnja ne nudi neke popuste. To jedino ako kupuješ polovan stan.

Da li je iznad tebe terasa penthausa? Ja to npr nikada ne bih kupio. I da je 30% jeftinije. Da li ti deo stana visi u vazduhu ili iznad
Potkrovlja sad prodaju sa lepšim nazivom penthaus sa istom cenom. Ranije su bila 20-30% jeftinija. Sad, pokušavaju da ti naplate i neuknjizenu terasu sa 50% popusta. Vidjao sam duplekse, lift ide do 5 sprata, pa onda ideš stepenicama do šestog sprata gde ti je stan. Na stepenice ode oko 15m2 (na stan od 80m2) a to ti stave u kvadraturu stana i to pokušavaju da ti prodaju sa 7% popusta. U suštini ti ispadne skuplje. Prizemlje.....ranije delili dvorišta samo da bi prodali, sad poneki pokušavaju i to da ti naplate. Ako je bez dvorišta, isto 20-30% jeftinije. Suturen....to je podrum. U nivou si auspuha. Koliko košta podrum toliko i vredi.
Ja sam malo staromodan 🙂. U principu imaš oko 20 faktora koji utiču na cenu stana. Malo ko to poštuje ali..... razlika postoji. Pogotovo ako se desi da hoćeš da prodaš taj stan nekad.

Poslednja izmena:
Zavisi od mnogo faktora. Npr ako imaš zgradu od 6 spratova, najpoželjniji je sprat 2 i 3. Orijentacija jug, jugoistok. Lep pogled. Sklonjen od buke. To je meni idealno. Do sada je bila velika potražnja i novogradnja ne nudi neke popuste. To jedino ako kupuješ polovan stan.

Da li je iznad tebe terasa penthausa? Ja to npr nikada ne bih kupio. I da je 30% jeftinije. Da li ti deo stana visi u vazduhu ili iznad
Potkrovlja sad prodaju sa lepšim nazivom penthaus sa istom cenom. Ranije su bila 20-30% jeftinija. Sad, pokušavaju da ti naplate i neuknjizenu terasu sa 50% popusta. Vidjao sam duplekse, lift ide do 5 sprata, pa onda ideš stepenicama do šestog sprata gde ti je stan. Na stepenice ode oko 15m2 (na stan od 80m2) a to ti stave u kvadraturu stana i to pokušavaju da ti prodaju sa 7% popusta. U suštini ti ispadne skuplje. Prizemlje.....ranije delili dvorišta samo da bi prodali, sad poneki pokušavaju i to da ti naplate. Ako je bez dvorišta, isto 20-30% jeftinije. Suturen....to je podrum. U nivou si auspuha. Koliko košta podrum toliko i vredi.
Ja sam malo staromodan 🙂. U principu imaš oko 20 faktora koji utiču na cenu stana. Malo ko to poštuje ali..... razlika postoji.
Sve se slažem, osim penthausa, ja sam ga platio 10% skuplje u odnosu na druge stanove i spratnosti.
Ok imao je prednosti poput skroz staklenih portala od poda do plafona, spratnost 3.2m, podno grejanje i smart sistema.
Hteo sam iskreno što viši sprat(treba spomenuti i da se po spratnosti povećava cena kod nekih Investitora).
Ostalo mi jeste logično obrazloženje u većini slučajeva.

@Salev85 Ja imam situaciju da sam najverovatnije odabrao (još nije to gotovo) stan na prvom spratu od dva😃 - mala zgrada jbg. Dakle mogao sam da biram prizemlje, prvi, drugi (koji je i potkrovlje, jel'te).
Mislim da je to najbolja opcija u ovim mini zgradama.
Takođe, žena se mršti čim čuje za neki stan da je iznad drugog - zapela za nižu spratnost. Ja gledao čak i deveti, deseti, sve mi ok dok nije poslednji u toj zgradi, ali odustao zbog nje.
Orijentacija za mene savršena bi bila jug (primarna) + istok (za to sam pretpostavio da je i najskuplja varijanta), ali toga nije bilo, tako da mislim da je pristojno i istok + jug. Malo manje svetla popodne u dnevnom boravku, ali opet nije ni sever pa da nema nikad sunca. Ne gleda na ulicu već na suprotnu stranu, tako da je mirnije. Mislim da je to pozitivno.

Vrh