Šta je novo?

Cene nekretnina

U nekim zemljama Evrope je inflacija trenutno veća nego u Srbiji -Island i Rumunija, a da ne računamo Tursku, Ukrajinu, Rusiju i Belorusiju.

.[/B
Lepo si ih naveo i jasna je namera.
Jedine zemlje koje su imale veću inflaciju poslednjih 10 godina od Srbije su:
Turska, Ukrajina i Rusija

Turska - pljačka gradjane i lišava ih deviza i zlata kao kod nas 90-tih. Veća je zemlja i populacija pa zato to duže traje

Ukrajina- gradjanski rat od 2014. Sada ratuju sa drugom najvećom vojnom silom. 25+% populacije napustilo zemlju. Pola miliona mrtvih.

Rusija- ratuje sa 4 vojnom silom u Evropi. Imaju sve moguće sankcije koje postoje uvedene od celog sveta. Pobeglo od rata 1% populacije. Finansiraju rat. I oni verovatno imaju 100-200k mrtvih.

I kao 4-to mesto Srbija bum bam tras. Srbija tj inflacija ne sme da stane. Jer kad stane, i udari kriza pa makar i za 5 godina 🙂. Šta ćemo onda

Sa kim mi to ratujemo i šta mi to radimo?

Zašto je bitna cena stana ako živiš u njemu? Pitanje je samo da li možeš da platiš ili ne. Šta se dešava sa ljudima koji izgube stan, opet moraju da plaćaju kiriju negde verovatno.
Bitna je zato što su dugovali više od vrednosti stana. Prodaš stan, vratiš kredit i dođeš im još 20,30,50 hiljada evra.

Kirije su znatno pale, a i pre toga su rate kredita bile mnogo veće od renti.

Na primer, rata ti 700 evra, a takav stan možeš da iznajmiš za 350. Imao si sa supružnikom prihode 1500 evra, a sad imaš 1000 evra. Pomagali roditelji od penzije, a sada ti moraš njih da pomažeš.

Turska - pljačka gradjane i lišava ih deviza i zlata kao kod nas 90-tih. Veća je zemlja i populacija pa zato to duže traje

Ukrajina- gradjanski rat od 2014. Sada ratuju sa drugom najvećom vojnom silom. 25+% populacije napustilo zemlju. Pola miliona mrtvih.

Rusija- ratuje sa 4 vojnom silom u Evropi. Imaju sve moguće sankcije koje postoje uvedene od celog sveta. Pobeglo od rata 1% populacije. Finansiraju rat. I oni verovatno imaju 100-200k mrtvih.

I kao 4-to mesto Srbija bum bam tras. Srbija tj inflacija ne sme da stane. Jer kad stane, i udari kriza pa makar i za 5 godina 🙂. Šta ćemo onda

Odakle izvlačiš te podatke o inflaciji? Ove godine je Rumunija imala veću inflaciju od Srbije. U protekle 2 godine, Mađarska i Estonija su imale veću inflaciju od Srbije. To su zemlje koje ne ratuju ni sa kim, članice su EU i imaju daleko razvijeniju privredu od Srbije pa su opet imale veće stope inflacije. Dakle, nije samo Turska, Ukrajna i Rusija da su gore od Srbije po ovom parametru, živimo u eri interneta, proguglaj pre nego što napišeš neistinu.

Naveo sam estonskih 24% u jednoj godini a ima još tuce takvih primera.

Turska vodi politiku štampanja para a nije Amerika- totalno suprotno od Srbije. Turska nije u stanju da ima stabilan kurs u odnosu na Evro kao Srbija- tako da je primer besmislen.

Veličina zemlje ne igra nikakvu ulogu.

Protiv koga ratuju Island, Rumunija, Poljska i Mađarska?

Ja se sećam da su 2008 dostigli najveći standard do tada od 1991 i opet su kukali neposredno pre nego što je počela kriza, a mnogi nisu ni shvatali posledice krize.

Prepričavao se komentar pukovnika u penziji da mu je mala penzija od 700 evra i šta sve od nje mora da plati, uključujući unucima časove tenisa. Ljudi su se lako navikli na dobro i opet su kukali. Par godina posle toga plate i penzije su nominalno bile slične, ali su zbog pada vrednosti dinara realno dosta opale- onaj scenario koji ovde priželjkuju mnogi zbog "precenjenog" dinara.

Međutim, umesto rasta izvoza bio je rast otpuštanja i pored toga što su političari pričali da je kriza naša šansa.

Između 2010 i 2012 je bila ozbiljna kriza u smislu da je standard pao, posla nije bilo, država se bezidejno zaduživala i bila korumpirana. Zavladala je apatija i bes prema nonšalantnosti vlasti i očiglednoj isključenosti od stvarnosti u kojoj većina živi.

Mnogi koji su uzeli kredite, pogotovo u švajcarcima su bili u teškom položaju. Ali, stisli su se koliko su mogli da otplaćuju. Neki nisu izdržali i krenuli su da prodaju stanove. Banke su oklevale da aktiviraju hipoteke i bile su sklone da pregovaraju. I neki bez kredita su prodavali nekretnine zbog loše situacije- moj slučaj. U tim uslovima su cene nekretnina padale. Takođe i renti.

Pokret belih listića i razočaranost tradicionalnih glasača demokratskih stranaka u Tadićevu politiku, koja je odlutala od izvorne politike demokratskih stranaka je dovela SNS na vlast.
Fantastično napisano. Za ovog pukovnika je usledio memory unlock. To sam skroz zaboravio.
Apropo te priče. Zar ti nije slična situacija danas. Prosvetari koji su uvek bili zadnja rupa na svirali su za ovih par godina (od 2020)(sa povećanjem koje treba da usledi za mesec dana) uvećali zaradu od 520-530 na 1000 evra. Pravnik u domu zdravlja oko 1000evra. Najnajnajgori posao u državnom sektoru sa fakultetom ima maltene minimalnu platu 1000e. I bune se, nije dovoljno, rastu cene, ja to zaslužujem. Bune se svi koji zavise od države. U medjuvremenu inzinjeri u privatnim firmama koji su radili za 850 evra, sada rade za 900-1000, finansije 600-700 oko 800, arhitekte isto toliko (6 dana nedeljno) itd itd ali oni se ne čuju 🙂. Nemaju kome da se bune 🙂. A privatnici ne moraju da čuvaju socijalni mir. Korporacijama je bitan max profit.
Zar ti ne jezivo liči današnja situacija na tu 2009 godinu? Kaži iskreno 🙂.

Poslednja izmena:
Odakle izvlačiš te podatke o inflaciji? Ove godine je Rumunija imala veću inflaciju od Srbije. U protekle 2 godine, Mađarska i Estonija su imale veću inflaciju od Srbije. To su zemlje koje ne ratuju ni sa kim, članice su EU i imaju daleko razvijeniju privredu od Srbije pa su opet imale veće stope inflacije. Dakle, nije samo Turska, Ukrajna i Rusija da su gore od Srbije po ovom parametru, živimo u eri interneta, proguglaj pre nego što napišeš neistinu.
E imaš svuda po netu. Najbolji ti je eurostat. Chat gpt ti je isto integrisan pa moze da izvlaci podatke. Napakuje tabelu da ne moras rucno da radis.
Ima godišnjih anomalija (Estonija zbog eventualnog sukoba sa Rusijom itd itd) fora je što kod nas to mnogo dugo traje. Imamo anomalije ali i redovno visoku inflaciju i eto 🤷 najgori smo u Evropi 🤷.

Fantastično napisano. Za ovog pukovnika je usledio memory unlock. To sam skroz zaboravio.
Apropo te priče. Zar ti nije slična situacija danas. Prosvetari koji su uvek bili zadnja rupa na svirali su za ovih par godina (od 2020)(sa povećanjem koje treba da usledi za mesec dana) uvećali zaradu od 520-530 na 1000 evra. Pravnik u domu zdravlja oko 1000evra. Najnajnajgori posao u državnom sektoru sa fakultetom ima maltene minimalnu platu 1000e. I bune se, nije dovoljno, rastu cene, ja to zaslužujem. Bune se svi koji zavise od države. U medjuvremenu inzinjeri u privatnim firmama koji su radili za 850 evra, sada rade za 900-1000, finansije 600-700 oko 800, arhitekte isto toliko (6 dana nedeljno) itd itd ali oni se ne čuju 🙂. Nemaju kome da se bune 🙂. A privatnici ne moraju da čuvaju socijalni mir. Korporacijama je bitan max profit.
Zar ti ne liči današnja situacija na tu 2009 godinu? Kaži iskreno 🙂.
Opet sve netačno, osim ovog dela da je periodu od 2021-2025 najavljeni rast plata u javnom sektoru drastično viši nego u korporacijama. Ko radi u finansijama za 600 eur? možda neko ko manualno unosi fakture za knjiženje. Većina ljudi sa fakultetom i nekoliko godina iskustva (dakle ljudi u srednjim ili kasnim 20-im) u korporacijama zarađuju oko 1500 eur neto. To važi za izvršilačke (ne menažerske pozicije) u različitim poslovima- tax, audit, consulting, itd.

Zar ti ne liči današnja situacija na tu 2009 godinu? Kaži iskreno 🙂.
Konačno da se složimo! :)

Zaista liči.

Devedesetih su zaposleni u državnom aparatu i penzioneri najteže prošli, pogotovo prosvetari. Dok su se privatnici snalazili.

Posle 5. oktobra su vlasti pokušavale da podignu standard zavisnika budžeta, ali i nekim privatnicima nije bilo loše. Problem je bio ogroman teg zaposlenih u društvenim/državnim gubitašima i prodaja/zatvaranje/otpuštanja u vezi sa tim je bio glavni problem. Evo, neki mlađi na forumu se sećaju tih godina kao teških, a to je bio u slučaj u malim mestima koja su potpuno zavisila od jedne ili dve velike firme koje su morale da budu zatvorene ili restruktuirae.

Tako da si u pravu u smislu da je veliki broj u realnom sektoru bio u teškoćama.

Od 2010 počinje gubitak standarda državnih zaoslenih i penzionera.

I zaista od 2020 dižu standard državnim i penzionerima, a u realnom sektoru-kod privatnika stagniraju zarade.

Međutim postoji velika razlika u odnosu na devedesete i prvih petnaest godina ovog veka, a to je svima dostupni brzi (širokopojasni) internet koji mislim da ipak služi kao velika mogućnost za samozapošljavanje i relativnu nezavisnost od zemlje u kojoj se nalaziš.

. Ko radi u finansijama za 600 eur? možda neko ko manualno unosi fakture za knjiženje. Većina ljudi sa fakultetom i nekoliko godina iskustva (dakle ljudi u srednjim ili kasnim 20-im) u korporacijama zarađuju oko 1500 eur neto. To važi za izvršilačke (ne menažerske pozicije) u različitim poslovima- tax, audit, consulting, itd.
Hahahahahaha. Hoće hoće to 😂😂😂. To možeš da pričaš nekome ko ne zna .
Šefovi računovodstva po korporacijama koji vode tim od par ljudi imaju oko 140-160k.
Za 1500+ evra si middle management nivo.
Senior kontrolori su oko 1000-1200
Big4 7+godina iskustva pa si oko 1400, neki senior nivo a dušu ti uzmu.
Finance manager 3-4k plus auto.

E sad zamisli njihove plate koje su bile 15% manje 2020 i uporedi sa platom pravnika u domu zdravlja koji je imao skok sa 550 na 1000 evra 😉

Poslednja izmena:
Opet sve netačno, osim ovog dela da je periodu od 2021-2025 najavljeni rast plata u javnom sektoru drastično viši nego u korporacijama. Ko radi u finansijama za 600 eur? možda neko ko manualno unosi fakture za knjiženje. Većina ljudi sa fakultetom i nekoliko godina iskustva (dakle ljudi u srednjim ili kasnim 20-im) u korporacijama zarađuju oko 1500 eur neto. To važi za izvršilačke (ne menažerske pozicije) u različitim poslovima- tax, audit, consulting, itd.
Moj drugar sa dobrom platom u velikoj advokatskoj firmi mi se žali da mu je plata ista već godinama.

Razmišlja da promeni firu, ali nema baš neke ponude.

Upoznao sam i jednu sa ekonomskim fakultetom prošle godine,i bio sam šokiran kad mi je rekla da radi za 550 evra u nekoj većoj firmi.

Kod mene se oseća manjak posla, ali ja nisam reprezentativan jer smo baš specifična niša.

Hahahahahaha. Hoće hoće to 😂😂😂. To možeš da pričaš nekome ko ne zna .
Šefovi računovodstva po korporacijama koji vode tim od par ljudi imaju oko 140-160k.
Za 1500+ evra si middle management nivo.
Senior kontrolori su oko 1000-1200
Big4 7+godina iskustva pa si oko 1400, neki senior nivo a dušu ti uzmu.

E sad zamisli njihove plate koje su bile 15% manje 2020 i uporedi sa platom pravnika u domu zdravlja koji je imao skok sa 550 na 1000 evra 😉
Big4 nakon 7-8 godina ako pratiš normlanu trajektoriju napredovanja ide: associate, senior associate, manager dolazis do senior manager-a i tu je plata oko 3k eur neto. Naravno ako radiš u industriji moraš razlikovati semantičke i suštinske opise poslova. U Big4 konkretno, tek je director nivo suštinski upravljačka funkcija, sve ispod su različiti hijerarhijski nivoi šljakeraja.

ljudi imaju 600 eur kao prodavci u pekari (dakle ne u proizvodnji gde su plate veće). Zašto bi iko radio u finansijama za 600 eur osima ako mu to nije prvi posao nakon fakulteta bez dana radnog iskustva?

Big4 nakon 7-8 godina ako pratiš normlanu trajektoriju napredovanja ide: associate, senior associate, manager dolazis do senior manager-a i tu je plata oko 3k eur neto. Naravno ako radiš u industriji moraš razlikovati semantičke i suštinske opise poslova. U Big4 konkretno, tek je director nivo suštinski upravljačka funkcija, sve ispod su različiti hijerarhijski nivoi šljakeraja.

ljudi imaju 600 eur kao prodavci u pekari (dakle ne u proizvodnji gde su plate veće). Zašto bi iko radio u finansijama za 600 eur osima ako mu to nije prvi posao nakon fakulteta bez dana radnog iskustva?
Ovako mali Perica zamišlja rad u Big4 😂
Sinko nije ti Srbija IT. Bez dana radnog iskustva rade za prvu šansu. Nakon isteka prve šanse im par godina zamazuju oči sa po 10% godišnje više dok sami ne pobegnu.

Evo ga jedan sajt za poredjenje plata po struci.

Na tom sajtu je prikazan i inzenjer sa platom od 1000eur, prosek za celu Srbiju, za NS bi dodao 10-15%, za Beograd možda 15-20%.

Ako se radi 6 dana nedeljno prelazi se ta suma i bude oko 1200eur, manager sa nekim iskustvom ima oko 1400-1500eur, dok viši ili project manageri mogu imati od 1500-2000eur i više, sve zavisi koliko projekata rade i koliko su vredni ti projekti i da li samostalno mogu sve da odrade. , kao i da budu odgovorni.
Bonusi su tu otprilike u visini jedne mesečne plate na kraju godine, kao i dobijanje službenih kola.
I to pričam za ljude od 30-40god da mogu to da ostvare i budu senior manageri sa platom od 1500-2000eur + bonusi i benefiti.
Za početnike nakon faksa je plata prvih par meseci manja oko 800eur i ako se pokaže, raste u proseku po 100-150eur nakon 3-6meseci.
Za arhitekte takodje sve isto.
Naravno ovo pričam iz mojeg ugla i mojeg okruženja, ali otprilike je tako.
Trebalo bi da i piše većina na sajtu tačno po opisu posla, ali ne treba zaboraviti i da se odredjeni deo plate dobija u koverti kod nekih firmi.

Poslednja izmena:
Ko radi u NBGD ili Centru ispod 800 eura a nije pocetnik zestoki je jednostavno iskoriscen od strane kompanije i neupucen.
Ne znam nikoga ko radi ispod 750 eura a da nije van centra / nbgd.

E sad jbg ako radis u staroj / novoj pazovi za 600 eura... niza je i kirija tamo.

Ko radi u NBGD ili Centru ispod 800 eura a nije pocetnik zestoki je jednostavno iskoriscen od strane kompanije i neupucen.
Ne znam nikoga ko radi ispod 750 eura a da nije van centra / nbgd.

E sad jbg ako radis u staroj / novoj pazovi za 600 eura... niza je i kirija tamo.
Big 4 nemaju kancelarije u Staroj Pazovi, a ni većina multinacionalnih kompanija...dakle corpo je po definiciji BG i možda 10% NS

Big 4 nemaju kancelarije u Staroj Pazovi, a ni većina multinacionalnih kompanija...dakle corpo je po definiciji BG i možda 10% NS
Pa znam, zato i mislim da su cifre koje Sale citira sulude.
Sljaker u NCRu na telefonu cija je jedina potrebna kvalifikacija da zna dobro engleski radi za 80k ali zato ce neko u finansijama sa vecom odgovornoscu da radi za 600 eura 🤡

Sad ne sumnjam da ima ljudi koji ce raditi za 600 eura na NBGD ili Centru u toj sferi, samo mislim da su glupi ako tamo rade a imaju vise od 1 godine iskustva u tom poslu.

BIG4 je izrabljivanje i ko dogura do upravljačke funkcije tamo ima 3k, samo što su to najveći mazohisti uglavnom koji su spremni da trpe tuđe iživljavanje godinama dok njima ne svane da rade to isto drugima.

I mislim da gledati taj corp advisory sektor nije reprezentativno ni za šta u ovoj zemlji, tih ljudi ukupno ima par hiljada u BG i većina među njima i nema neke sjajne plate, možda malo iznad proseka.

Dobro postoje i ti ljudi koji imaju uredan faks ekonomije i koji i dan danas unose manualno fakture i tako knjiže i uglavnom rade za malu računovodstvenu firmu.
Rade tako godinama i po malo im je povećavana plata od 30k pa sada oko 70-80k.
Ne znaju engleski i znaju samo osnovno na računaru.
Mislim da bi se iznenadili koliko ima ljudi koji ne zna baš najbolje sa računarima(to jest znaju osnovno jer su morali da nauče da ne bi dobili otkaz), a ne znaju ni engleski jezik, o unapredjenju samo osnovno da se ne dobije otkaz.
A po nekim kriterijumima kada bi se gledalo 10+ godina staza, faks i kao CV bi trebalo da imaju 2-3x puta veću platu.

Prosečne mesečne neto zarade po oblastima delatnosti:

- Finansijske delatnosti i delatnost osiguranja: Prosečna neto plata za jun 2024 = 143705

- Finansijske usluge, osim osiguranja i penzijskih fondova: Prosečna neto plata za jun 2024 = 164174

Prosečne neto zarade po oblastima delatnosti za period januar-tekući mesec:

- Finansijske delatnosti i delatnost osiguranja: feb 137337 mar 144207 april 143817 maj 143795 jun 143780
- Finansijske usluge, osim osiguranja i penzijskih fondova: feb 213525 mar 224925 april 224173 maj 223167 jun 223941

Po ovome, ko radi za 600 evra, taj ne dobija ni 50% prosečne plate, ako uzmemo sektor finansijkih delatnosti koji je očigledno manje plaćen. Sektor finansijskih usluga ima prosečnu platu od 200k plus, pa je teško zamisliti da neko radi baš za trećinu toga, iako su razlike u pozicijama zaista velike u tom sektoru.

Dobro postoje i ti ljudi koji imaju uredan faks ekonomije i koji i dan danas unose manualno fakture i tako knjiže i uglavnom rade za malu računovodstvenu firmu.
Rade tako godinama i po malo im je povećavana plata od 30k pa sada oko 70-80k.
Ne znaju engleski i znaju samo osnovno na računaru.
Mislim da bi se iznenadili koliko ima ljudi koji ne zna baš najbolje sa računarima(to jest znaju osnovno jer su morali da nauče da ne bi dobili otkaz), a ne znaju ni engleski jezik, o unapredjenju samo osnovno da se ne dobije otkaz.
A po nekim kriterijumima kada bi se gledalo 10+ godina staza, faks i kao CV bi trebalo da imaju 2-3x puta veću platu.
Postoje, ali njima nije kriv poslodavac vec sto oni daju/pruzaju minimum pa dobijaju minimum.

Prosečne mesečne neto zarade po oblastima delatnosti:

- Finansijske delatnosti i delatnost osiguranja: Prosečna neto plata za jun 2024 = 143705

- Finansijske usluge, osim osiguranja i penzijskih fondova: Prosečna neto plata za jun 2024 = 164174

Prosečne neto zarade po oblastima delatnosti za period januar-tekući mesec:

- Finansijske delatnosti i delatnost osiguranja: feb 137337 mar 144207 april 143817 maj 143795 jun 143780
- Finansijske usluge, osim osiguranja i penzijskih fondova: feb 213525 mar 224925 april 224173 maj 223167 jun 223941

Po ovome, ko radi za 600 evra, taj ne dobija ni 50% prosečne plate, ako uzmemo sektor finansijkih delatnosti koji je očigledno manje plaćen. Sektor finansijskih usluga ima prosečnu platu od 200k plus, pa je teško zamisliti da neko radi baš za trećinu toga, iako su razlike u pozicijama zaista velike u tom sektoru.
To je to. Koliko je navedeno gore puta 0,7 je prosek za 90% ljudi. Ostatak ide na high level plate i bonuse.
I Filip je isto potvrdio linkom sve što vam pričam sa terena 😉.
Poznanik inženjer je hteo da promeni posao jer mu par godina nisu povećavali platu. Hteo da predje u jednu korporaciju u NS. Odustao jer su mu ponudili 850 evra a on radi za oko 900. Bezveze se vozikao i gubio vreme. Pričamo o jakoj stranoj firmi
Ručni unos faktura maltene godinama ne postoji u korporacijama. Automatizovan je.
Ide ovako. Prva šansa. Tri godine te lažu i obećavaju kule i gradove posle i povećavaju ti platu max tipa 2 puta po 15% u 3 godine. Ispod 4-5 godina iskustva neće niko ni da priča sa tobom 😉. Onda shvatiš da te izrabljuju i sa 4-6 godina iskustva odeš za npr 800evra. I to ti je prosek finansije.
Senior fin. usluga ima tim od 5 ljudi i 3 praktikanta u proseku. Tih 5 ljudi radi za 700-1100 evra. Praktikanti za prvu šansu+ 100, 200 evra ako je istekla.
Ove sve službenike u banci što vidite rade za 65-90k. Direktor banke za oko 1200 evra.
To što vi živite u alternativnoj realnosti na forumu je druga stvar 🙃.

Ovi su zeznuli i najveće bull-ove ovde na forumu. Uložiš 1 dobiješ 2.5 😂
Vidim da su u tekstu spomenuli i zemljišta u Šimanovcima koja se prodaju industrijskim firmama.
To mogu da potvrdim i da su ono nenormalni iznosi(više milionski)koji su dobili ljudi za prodaju njihovih njiva pored autoputa.
Poslednji je tražio oko 7 miliona za nekih 6-7 hektara pošto mu se njiva nalazila izmedju velikih industrijskih hala i znao je da im to treba.
Bili pregovori i naravno da su mu ponudili otprilike duplo manje i na kraju su odustali od pregovora i preprojektovali skroz novi plan širenja i stavili tačku na tu kupovinu.
Stojala mu je tabla da prodaje nekih 2 god, mislim i dalje da stoji.
Čovek ima oko 68-70god.
Pošto sam boravio i upoznao dosta njih u Šimanovcima koji su prodali tako zemlju, većina je kupila luksuzne stanove po Beogradu, BNV, NBG uglavnom po 2-3 stana zavisi koliko dece imaju.

Vrh