Šta je novo?

Cene nekretnina

Nemaju način da podignu produktivnost, koja je pala na niske grane.

Kriza već na zimu jaka. Za nas ćemo videti.
Ima smisla da spuštaju kamate da bi ubrizgali kesh u biznis koji jednim delom završi u nekretninama :)

Nemojte se previše pecati na Miću i "Gospodina Dobrog 2016", sve je to deo dobro pripremljene i osmišljene kampanje kako samo mogu uraditi oni upleteni u beogradske investitorsko-agencijske mutljavine, podsektor za prodavanje magle i gubljenje vremena ;) Naročito kad se neko zaleti na jeftin standard stan/apartman i posle mu krivo što ne može tako brzo da ga isplati
I naravno nemojte dozvoliti da nas prave magarcima sa otvoreno izvitoperenim i iskrivljenim činjenicama i informacijama. Naravno da se i na bukingu može videti cena izdavanja sobe/studija od 25m2 u hotelu Zlatibor, koji inače spada u Premijum klasu objekata, o tome i pričamo zar ne, a zna se i da 50 do 60% od cene po Ugovoru ostaje vlasniku apartmana. Tako da, sve više liče na gradske (city) expert članove koji jedini nisu otvorili pa bar i show room kontejner na zlatnoj planini i sad im krivo što dijaspora potroši umesto u bg kondominijumima koji prodaju, na premijum objekte na planini. 100 hiljada evra je 100 hiljada evra i tih 3-4 hiljade evra provizije se ne uklapa u filosofiju PRODAJ, PRODAJ, PRODAJ i direktno izbije iz džepa sirotih bg agenata...ali, pohlepa čini svoje, i kao i uvek može se pokazati i na 100 evra a kamoli na ciframa većim od te. Svakako to pokazuje svu bedu iste...

Zvanični podaci o velikom rastu dolazaka i noćenja, naročito stranih turista su jedina prava mera, a ne šta se nekom bg agentiću pričinilo i učinilo kao moguće ili nemoguće...po onoj: što je babi milo to joj se i snilo :cool:

Beograd se nesumnjivo razvija, ima delova koji se uništavaju onim zgradama "krmačama" i kanjonima koje prave, a ima i "mirnijih" delova lepih za život...ne treba biti isključiv ni po jednom pitanju niti razvoju koji ga čini
Evo kako taj planirani razvoj utiče na rast cena, vlasnici to odmah ukalkulišu samo na osnovu toga, da je dobro nije, ali se za sada tako formiraju cene

Iako se uvek trudim da KVALITET, FUNKCIONALNOST, ESTETIKA budu vodiči za svakog kupca, ovakvi agenti sa filosofijom PRODAJ, PRODAJ, PRODAJ i pratećim "stručnim" objašnjenjem LOKACIJA, LOKACIJA, LOKACIJA, uvek nekako pokažu svoje iskežene osmehe iz svojim "mišijih" show room-ova ;). Ali ipak, sudeći po podacima dijasporu i investicione ulagače nije više lako prevariti tim jeftinim floskulama i trikovima, i sve više ljudi počinju da koriste i upoređuju ono što su negde po svetu naučili i videli

Poslednja izmena:
Ne sećam se da je na temi neko skoro izrazio želju da kupi investiciono apartman na Zlatiboru ili nekoj našoj drugoj planini. Meni je simpatično da posmatram to vaše nadgornjavanje o soc lower bez sadržaja vs premium lux obaranje rekorda turizma planini, ali ujedno je vrlo slabo čak i nimalo korisno za diskusiju o cenama nekretnina i investicionoj/kupovini za život (subjektivna ocena). Razlog je očigledan, većina barem ovde na temi gleda Beograd, eventualno Novi Sad, dok su ostale lokacije u tragovima otprilike procentualno slično doping kod Janika Sinera.

Pa imamo odvojenu temu za Zlatibor, ali se nekako uvek uvuce u ovu temu ta diskusija.
Doduse bolje i slusati belog labuda nego Micu koji trazi svoj mitski stan u Zemunu koji ima ROI od godinu dana.

Scenario je isti unazad 200 strana barem. Mrgud baci prženicu u vidu soc lower standard... i za par postova eto ga Labud sa snažnim demantijem u vidu obaranja rekorda noćenja. I repeat toga u beskaj.

Pa i Labud izgleda isto misli da ovde dolaze ljudi koji zapravo ne znaju sta da kupe pa gura Zlatibor.

Sto te to cudi? On i ostali to rade zarad opsteg dobra drugih forumasa i cele Srbije, ne zbog sebe. Pa ova tema je skupina altruista.

Na primer, Ivica ime dedino svaku priliku koristi da Srbiji zalepi epitet banana drzave i istakne sve negativno apstrahujuci sve pozitovno, jer kako kaze zeli da zastiti ostale jer kako kaze na sve strane za Srbiju vicu da je ekonomski tigar pa da neko ne poveruje u to slucajno.

Pa onda dodje vradule sa svojom agendom "Srbija zemlja obecana" gde hiperbolise sve pozitivno o Srbiji, da bi zastiti ostale jer kako kazr na sve stranr za Srbiju vicu da je najgora u Evropi

Onda imamo kurjake sa wall streeta koji zele da zastite ostale od kupovine nekretnine promovisuci ulaganje gle cuda u berzu i etf.

I onda imamo Ficu i Lobe Labuda altruiste koji zele da zastite ostale od kupovine etf i akcija, jer se time bogate americke kompanije i produbljuju jaz izmedju bogatih i siromasnih, i promovisu ulaganje u nekretnine.

Imali smo i razne Hristijane i Savu Mirazliju koje zele da zastite ostale od bankstera koji kako oni kazu na sve strane nagovaraju ljude na kredite. I to da ih zastite tako sto ih nagovaraju da ulupaju sav svoj novac na stednju ko oni.

Pa i Labud izgleda isto misli da ovde dolaze ljudi koji zapravo ne znaju sta da kupe pa gura Zlatibor.
Ma nije, ja sam recimo počeo više da pratim te podatke sa Wolf-ovim sajtom cenenekretnina.rs gde se mogu tačno videti svi pokazatelji, a i sam Wolf je rekao da je u jednom trenutku postojala velika želja ljudi da se i Zlatibor ubaci u statistiku.
Recimo gledajući od početka tekuće godine promet novogradnje u Srbiji je sledeći:
BG - 2831
NS
- 1400
ZLATIBOR
- 787
NIŠ
- 518
KG
- 462
i sad bi neko od ovih bg agentića hteo da trećeg po redu prosto izbriše! Bolje onda ko nojevi da zabijemo glavu u pesak, prosto nije ni razumno ako hoćete. To zamazivanje očiju smeta, ne doprinosi stvaranju prave slike, a imamo @kolombaja sasvim lep broj ljudi iz dijaspore i investicionih koji ulažu na našoj zlatnoj planini...kao i u Nišu i KG uostalom
Ovde se na desetinama stranica raspredalo o ceni mleka i jogurta u Holandiji, Švedskoj i kojekude, o berzanskim indeksima i trendovima i Bog sveti zna o čemu još...dobro, preleti se i preko toga, ali onda gubimo i širu i jasniju sliku o našem tržištu nekretnina. Mene zanima razvoj svih ovih prvih pet mesta u Srbiji, i sve te informacije utiču na bolje sagledavanje tržišta, i naravno trenda kretanja cena u budućnosti.
A i žao mi ovih uskogrudih bg agentića koji izgleda nemaju para da sklepaju bar jedan show room na Zlatiboru, pa im sve lower-soc-tuc-muc :cool:

Poslednja izmena:
Jel se sećaš kad je neko poslednji put došao ovde, na ovoj temi, da se raspituje o tome gde kupiti investicionu nekretninu na Zlatiboru?

Da bilo ih je.
A jel se sećaš nekog ko je tražio da kupi stan u Švedskoj, Holandiji ili ga je zanimala cena jogurta u EU?

edit: a i ne radi se o tome, nego zapravo da smo mi užasno malo tržište nekretnina, manje od pola Londona, Minhena ili drugih većih evropskih centara. I prosto šira slika je neophodna

Poslednji primer kad je to bilo, jel se sećaš možda? Nije bilo ni tih zainteresovanih za emigraciju u Švedsku (makar da su se otvoreno eksponirali) ali lepo je znati da ih Pera tamo čeka raširenih ruku. Kamo sreće da je taj Zlatibor jedini šum na temi. Meni lično čak više koristi ima pisanje o ceni namirnica po Evropama (doduše jedva tek nešto preko nule na skali faktora kupovine nekretnina) nego broj ostvarenih noćenja na Zlatiboru, za to me 100% stoli Bojko na ovoj temi :D

Evo on topic, pomoć Miću za investiciju u garniseru:

Hristijana je lepo rekla, mala nekretnina blizu fakulteta, renta zagarantovana.

Kako ne razumes?
Akcije su na maksimumu jer su firme davale otkaz ljudima. Ali firme nisu davale otkaze ljudima zbog profita, nego naprotiv, za njihovo dobro kako bi ih izveli iz zone komfora i naterali da malo vise rade na sebi, kako bi imali vremena da odmore, nauce neke nove vestine,...
Takodje, sto je veca cena hrane manja je sansa da dodje neko iz inostranstva i da kupi tu hranu, tako da ta hrana ostaje narodu.
Takodje sto je veca cena kirije to znaci da su nekretnine sve skuplje i to znaci da smo sve bogatiji.
Sve je to dobro za ekonomiju.
A kamatne stope ce spustati cisto onako, jer su tako u mogucnosti.

Bile su niske jer su oborene zbog krize 2008, a nije bilo potrebe da dizu ponovo jer su niske kamatne stope uticale pozitivno na ekonomiju i nije bilo znacanije inflacije narednih 10-ak godina.
Problemi krize iz 2008. godine nisu rešeni, samo su gurnuti pod tepih. Investiranje banaka sa kratkoročnom dobiti i sa velikim rizikom je nastavljeno, pa su tako nekretnine opet eksplodirale uz stagnaciju produktivnosti jer se u industriju nije ulagalo.
Krenulo je štampanje para (QE) da se sve to zamaskira i da se nastavi trošiti više nego što se stvara.
Deo novca iz QE se prelio na tehnološki sektor, otišlo je u investicije za vađenje nafte iz škriljaca što je Ameriku učinilo nezavisnom u odnosu na ostatak sveta pa je cena nafte (energije) dosta pala u odnosu na 2008.

Šta se dešava sa dolaskom korone? Sve ono što je bilo 2008. pa puta 10. Samo sad te pare nisu otišle u naftu kao posle 2008., tj. to je trebalo da bude ova priča o zelenoj energiji, EV i slično, ali pošto su tu kinezi ostvarili tehnološku prednost taj plan je propao.

I došli smo u situaciju da najveća privreda (ujedno i najveće firme) na svetu ne može da izdrži "veće" kamate duže od godinu dana. Veće sam stavio pod navodnike jer kamata od 4,5-5% teško da se može nazvati velikom u istorijskom kontekstu.

Zašto spuštaju kamatu? Zato što zvanični podaci na koje se kao oni oslanjaju služe samo za šminku. Ako imaš nisku nezaposlenost, stabilan rast, rekordne vrednosti na berzi, odakle pritisak na spuštanje kamata?

U stvarnosti obim proizvodnje i prodaje pada (što se ne vidi u njihovim izveštajima jer su oni u $ a to zbog inflacije ne pruža pravu sliku).
Plus je napravljena fantomska privreda koja ne generiše profit a opstaje/la samo zahvaljujući besplatnom novcu.

U firmi za koju radim je pao fizički promet za 30%. I nisu jedini. Deo posla se gubi zbog kineza i tajvanaca, ali najveći deo pada ide zbog toga što su klijenti smanjili porudžbine.
Svi ti klijenti prijavljuju profite i imaju visoke valuacije. Nešto se ne slaže.

Pa daj mi savet kako da uzmem nekretninu. Evo hocu cetvorosoban stan da kupim a da mi ucesce bude tu oko 40% zbog kamate, kako da ostvarim to? Da nasledim?

Pa daj mi savet kako da uzmem nekretninu. Evo hocu cetvorosoban stan da kupim a da mi ucesce bude tu oko 40% zbog kamate, kako da ostvarim to? Da nasledim?
Nema pomoçi.
Ja sam bio glup pa kupio prvo 24m2....
Sta ja znam...
Ps..žao mi je što su Vaši preci sve prodali....eto moji nisu ....čuvali za potomke...

Evo on topic, pomoć Miću za investiciju u garniseru:

Hristijana je lepo rekla, mala nekretnina blizu fakulteta, renta zagarantovana.
230 za 24 m2...dovoljno.
Prica o garsonjeri i otvorenom konceptu je malo pogrešna ...ali to su novinari...

Nema pomoçi.
Ja sam bio glup pa kupio prvo 24m2....
Sta ja znam...
Ps..žao mi je što su Vaši preci sve prodali....eto moji nisu ....čuvali za potomke...
Znaci, pre toga kazes da je tvoje misljenje valjda bitno jer posedujes nekretnine a kada te pitam za savet ti kazes nema pomoci. Sta onda radis na ovoj temi?

Nemojte se previše pecati na Miću i "Gospodina Dobrog 2016", sve je to deo dobro pripremljene i osmišljene kampanje kako samo mogu uraditi oni upleteni u beogradske investitorsko-agencijske mutljavine, podsektor za prodavanje magle i gubljenje vremena ;) Naročito kad se neko zaleti na jeftin standard stan/apartman i posle mu krivo što ne može tako brzo da ga isplati
I naravno nemojte dozvoliti da nas prave magarcima sa otvoreno izvitoperenim i iskrivljenim činjenicama i informacijama. Naravno da se i na bukingu može videti cena izdavanja sobe/studija od 25m2 u hotelu Zlatibor, koji inače spada u Premijum klasu objekata, o tome i pričamo zar ne, a zna se i da 50 do 60% od cene po Ugovoru ostaje vlasniku apartmana. Tako da, sve više liče na gradske (city) expert članove koji jedini nisu otvorili pa bar i show room kontejner na zlatnoj planini i sad im krivo što dijaspora potroši umesto u bg kondominijumima koji prodaju, na premijum objekte na planini. 100 hiljada evra je 100 hiljada evra i tih 3-4 hiljade evra provizije se ne uklapa u filosofiju PRODAJ, PRODAJ, PRODAJ i direktno izbije iz džepa sirotih bg agenata...ali, pohlepa čini svoje, i kao i uvek može se pokazati i na 100 evra a kamoli na ciframa većim od te. Svakako to pokazuje svu bedu iste...

Zvanični podaci o velikom rastu dolazaka i noćenja, naročito stranih turista su jedina prava mera, a ne šta se nekom bg agentiću pričinilo i učinilo kao moguće ili nemoguće...po onoj: što je babi milo to joj se i snilo :cool:

Beograd se nesumnjivo razvija, ima delova koji se uništavaju onim zgradama "krmačama" i kanjonima koje prave, a ima i "mirnijih" delova lepih za život...ne treba biti isključiv ni po jednom pitanju niti razvoju koji ga čini
Evo kako taj planirani razvoj utiče na rast cena, vlasnici to odmah ukalkulišu samo na osnovu toga, da je dobro nije, ali se za sada tako formiraju cene

Iako se uvek trudim da KVALITET, FUNKCIONALNOST, ESTETIKA budu vodiči za svakog kupca, ovakvi agenti sa filosofijom PRODAJ, PRODAJ, PRODAJ i pratećim "stručnim" objašnjenjem LOKACIJA, LOKACIJA, LOKACIJA, uvek nekako pokažu svoje iskežene osmehe iz svojim "mišijih" show room-ova ;). Ali ipak, sudeći po podacima dijasporu i investicione ulagače nije više lako prevariti tim jeftinim floskulama i trikovima, i sve više ljudi počinju da koriste i upoređuju ono što su negde po svetu naučili i videli

Znaci, pre toga kazes da je tvoje misljenje valjda bitno jer posedujes nekretnine a kada te pitam za savet ti kazes nema pomoci. Sta onda radis na ovoj temi?
Savet kako kupiti 4soban stan ..os i Lepu Brenu ?
IQ ...dokupi malo

@mića bukvalno si dosao na forum da se flexas kako imas nekretnine i valjda si ocekivao da ce svi da ti se klanjaju ili stagod i onda pored toga kukas na pasivni prihod sto mi govori o tvojoj finansijskoj inteligenciji ali u tvom svetu ti si car zato sto ti je neko nesto ostavio.
Druze, prva si osoba koju cu sada staviti na ignore jer jednostavno imam osecaj da gubim neurone pricajuci sa tobom. Ne vidim apsolutno nista produktivno sa tvoje strane osim sto sve prozivas, ne zelis da cujes nicije savete i sto kukas na pasivni prihod. Zelim ti jos 3 nekretnine pa da nam kukas jos vise. Pozdrav

Evo malo nedeljnog izveštavanja

.... Meni lično čak više koristi ima pisanje o ceni namirnica po Evropama (doduše jedva tek nešto preko nule na skali faktora kupovine nekretnina) nego broj ostvarenih noćenja na Zlatiboru, za to me 100% stoli Bojko na ovoj temi :D
I mene stoli bojko za jogurt i kobaje ;)

Evo malo nedeljnog izveštavanja
E ovo je već prava vest, ako bi se kojim slučajem desilo da kao u drugim evropskim zemljama pa i u susedstvu, dođe do toga da se zabrani izdavanje po sistemu "stan na dan", eto nama odmah jeftinijih renti. To svakako može uticati i na cene nekretnina po većim gradovima, jer se investicioni kupci odmah sele u turističke centre gde je to normalan vid izdavanja

ako bi se kojim slučajem desilo da kao u drugim evropskim zemljama pa i u susedstvu, dođe do toga da se zabrani izdavanje po sistemu "stan na dan", eto nama odmah jeftinijih renti.
Pitanje je koliko ima uopšte tih što izdaju "stan na dan", ali dobro, svakako bi uticalo.

Vrh