Šta je novo?

Cene nekretnina

Ako pogledas istorijski, jedini slucajevi kad su brzo spustali kamatne stope je u vreme krize
Pogledajte prilog 209229
Voleo bih da znam da li je nekad bilo znacajnijih spustanja i brzih kamatnih stopa, a da nije bilo krize. Ja ne vidim da se to desilo ikad u istoriji.
Sad ce spustati naredne 2-3 godine sa 5.33% na oko 3% svake godine po 1% i tu ce stati, osim ako ne bude nekih sokova, barem je to moje misljenje. Pokusace da balansiraju da spustaju kamatne stope da bi sprecili krizu (ako vec nije kasno), a da je ne spuste previse da ne bi izazvali inflaciju.
Mislim, ako nema krize, zasto bi zurili sa sputanjem kamatnih stopa i time rizikovali pogorsanje situacije sa inflacijom.
Tako je, nema krize. Akcije su na ATH, rente i hrana isto. Ako se dobro sećam renta i hrana ulazi u obračun inflacije pa nešto ne vidim d se podaci o inflaciji ići u korist spuštanja kamata. Plus sad je kamata tačno na proseku od 1970 do danas...

Haha i mene je ubio ovaj tekst i izražavanje dotičnog agenta... "širok spektar namene predmetnog stana"... kao opis za abrazivno sredstvo u DMu.
"Sve u svemu imamo ponudu izuzetnog pravog po svim standardnima iz zlatnog doba izgradnje Novog Beograda dvosobnog stana sa velikom trpezarijom."
Ređaju se toliki epiteti da više ne znaš ni šta se nudi.

"Dalje iz hodnika se ulazi u dvostranu kuhinju, iz koje se ulazi u veliku trpezariju iz koje se izlazi na lodju. od nepuna 4m2. lako se moze zastakliti kliznim sistemima po potrebi. Dalje sa leve strane je kupatilo koje je vrhunski odradjeno. i na kraju ulaz u veliku spavacu sobu. Iza vrata ima mesta u obe sobe za američke plakare. "

Ovo ko kad si tinejdžer pa ti ćale objašnjava kako da nađeš ulicu gde je žurka.

Poslednja izmena:
Jer gledaš subjektivno. I jer si u potrazi već neko vreme, pa znaš i većinu stvari prilikom gledanja slika i otkrivanja lokacije(zgrade).
U opisu teksta je hteo da zainteresuje veoma širok spektar kupaca.
Dosta ljudi koji kupuju stanove u Begradu nisu iz Beograda niti ga poznaju. Pa da kažem da neki Beogradjani nisu ni bili u svim opštinama/kvartovima u Beogradu.
Važno je napraviti dobar marketing ili zainteresovati nekog da dodje da vidi taj stan, što ja mislim da i odradjeno sa ovim tekstom.
Evo čak je i završio na Beobuildu 😉

Ako ćemo iskreno, tekst je manje-više nebitan osim za najosnovnije informacije (uknjižen itd.), dobre slike i šema stana su dovoljne da doneseš sud o stanu.

Bilo bi lepo da domaći agenti malo podignu uslugu na viši nivo za svojih 2% i nauče kako se radi staging, fotografisanje i crtanje šema u softverima za to. Samo par agencija u BG zapravo zna kako se to radi, video sam City Expert, Divis i ne znam koga još da se potrude oko prezentacije, ovi ostali mrka kapa.

Jer gledaš subjektivno. I jer si u potrazi već neko vreme, pa znaš i većinu stvari prilikom gledanja slika i otkrivanja lokacije(zgrade).
U opisu teksta je hteo da zainteresuje veoma širok spektar kupaca.
Dosta ljudi koji kupuju stanove u Begradu nisu iz Beograda niti ga poznaju. Pa da kažem da neki Beogradjani nisu ni bili u svim opštinama/kvartovima u Beogradu.
Važno je napraviti dobar marketing ili zainteresovati nekog da dodje da vidi taj stan, što ja mislim da i odradjeno sa ovim tekstom.
Evo čak je i završio na Beobuildu 😉
Ma ok je sve to, samo malo više pismenosti. Ne bih da smaram ljude, ali kad smo već počeli:
1. Video nadzor i intefon je standard. Wtf!?
2. Ono sto posebno izdvaja ovaj deo grada je blizina Dunava, velikog setalista, mnoštvom ugostiteljskih objekata, gde se pruza veliki komfor zivljenja na reci i zivopisnog nocnog provoda na velikom broju splavova, sa različitim sarzajima za svaciji ukus.
(Ne znam šta bih pre ispravio.)
3. Mikro lokacija iz tog razloga daje sirok spektar namene predmetnog stana.
(Širok spektar namene predmetnog stana?)
4.Savrsen je za izdavalje kako stan na dan strancima zeljnim nocnog provoda, izdavanjem na mesecnom nivou, a posebno za zivot porodice sa decom.
(Nije teško biti pismen kada se malo pomučiš: savršen je kako za izdavanje strancima kao "stan na dan" tako i za mesečno izdavanje. Ipak, najveće prednosti pruža porodici sa decom.)
Svaki deo teksta odaje utisak aljkavosti, brzog i nepromišljenog pisanja iz potrebe da se zadovolji dosadna forma. Bolje da je, kao što kaže @sutraw, naveo samo osnovne informacije i kraj.
Ali dobro, kod nas generalno ne postoje nikakvi standardi oglašavanja koji moraju da se ispune, zbog čega je i ovaj oglas "sasvim ok".

Ovaj deo me uvek dotuče:
bez obzira što možda kupac nije iz BG, pristupa se klijentu kao da je debil koji nema Google mape, streetview, nema ništa.
Sva sreća pa raspevani agent ne nabraja koje sve linije GSPa prolaze pored (možda klijent nema Moovit ni Citymapper pa ne može da istraži u roku od minut)
Screenshot_20240824-233836.png

Ovaj deo me uvek dotuče:
bez obzira što možda kupac nije iz BG, pristupa se klijentu kao da je debil koji nema Google mape, streetview, nema ništa.
Sva sreća pa raspevani agent ne nabraja koje sve linije GSPa prolaze pored (možda klijent nema Moovit ni Citymapper pa ne može da istraži u roku od minut)
Ma, to je već posebna priča. Meni je šokantno što je nepismenost postala potpuno prihvatljiva stvar. Nema veze, mogao je da ne napiše i ništa. Jeste, mogao je, ali nije. Ovde ponavljam istu stvar već drugi, treći put: meni nije čak ni toliko do cena, prihvatiš tržište kao neminovnost, ali čitav pristup agenata (koji se pritom masno naplate) je katastrofalan, neizrecivo amaterski i indolentan.
Koliko si se na skali od 1 do 10 potrudio da napišeš: "Osim skola, vrtica, velikog broja trgovinskih radnji širokog spektra delatnoati, tržnih centara, doma zdravlja, velikog broja linija gradskog prevoza, planski i humano gradjen deo grada."
Šta "osim"? Osim brojnih uslužnih radnji ima i dovoljno obrazovanih ustanova? Uprkos urbanom okruženju, ovaj deo grada je planski i humano planiran?
Pobogu...

Zato što su agenti većinom ljudi koji nisu uspeli u drugim profesijama pa ajd da se bave nečim (nešto slično taksistima, uz dužno poštovanje onim koji zaista vole svoj posao i koji su od početka svoje radne karijere želeli baš to).
Ma koliko imao animozitet prema BW evo primera bloga koji je profesionalno odrađen: tako bi agent mogao za gore nevedeni stan da napiše nešto veoma kratko što bi i kupcu bilo zanimljivo, interesantno: npr jedna rečenica "u ovom bloku je živeo i poznati glumac/pevač/pisac", ili "tu je i čuvena kafana xyz poznata po boemskim susretima sedamdesetih", "pored zgrade je teren gde je naš veliki sportista napravio prve korake." .. svakako da bi to bilo i simpatično, i razbilo stereotipne tekstove kao u oglasu, ne kažem da bi prodalo stan ali bi privuklo pažnju prosečnog kupca koji lista stotine sličnih.
Međutim, naravno da agenciju mrzi da potroši pet minuta na istraživanje.

Poslednja izmena:
Komentar od 29. septembra prošle godine. Trenutni broj oglašenih stanova na Halo u BG je 8816.

Broj oglasa kontinuirano opada od druge polovine prošle godine. Ljudi odustaju od prodaje ili odlažu istu za neku bolju budućnost.

Da odgovorim samom sebi ovde, broj oglašenih stanova u BG trenutno 8482.

Vraćanje na nekadašnje cifre od 12-13k deluje kao pusti san. Beograd nikad jadniji sa ponudom starogradnje, a bogami i priuštive novogradnje.

Samo da dodam u vezi autora gore pomenutog oglasa. Važi za dobrog i posvećenog agenta, koji poznaje tržište, dugo je u poslu i voli da piše. Tako mi ga opisaše u agenciji 🙂

Da odgovorim samom sebi ovde, broj oglašenih stanova u BG trenutno 8482.

Vraćanje na nekadašnje cifre od 12-13k deluje kao pusti san. Beograd nikad jadniji sa ponudom starogradnje, a bogami i priuštive novogradnje.
Od tih 8500 mogu se kladiti da se bar u 6500 pominje jedna od narednih fraza "premijum, luks, retko u ponudi, izuzetna prilika.." dopuniti po želji.

"pa da pocelo je od zlatibora, nase najjeftinije planine sa soc i lower standard zgradama bez sadrzaja za siroke narodne mase"

Ma da, kako da ne, evo malo "najjeftinijih soc tuc-muc lower zgrada bez sadržaja"...cena sitnica samo 3800 eur/m2 za niže spratove i to samo pod uslovom da naletite, garažno mesto 30-40 hiljada eur. Najam za 25m2 oko 190 eur noć, kad se odbiju troškovi upravljača ostaje oko 100 eur. ROI oko 7-8 godina

Od tih 8500 mogu se kladiti da se bar u 6500 pominje jedna od narednih fraza "premijum, luks, retko u ponudi, izuzetna prilika.." dopuniti po želji.
Ili kada su potpune rupetine u koje treba uložiti bogaoca, onda obično piše nešto poput "pruža mogućnost potpunog prilagođavanja vašim potrebama" i slične urnebesne jezičke konstrukcije. Jer u svemu lošem ima nečeg dobrog. Valjda. Nešto kao kad bismo zamislili da su postojali oglasi za robove potrebnih za veslanje na starim lađama, pa onda da je pisalo "pruža mogućnost besplatnog razvijanja mišića na rukama, uz garantovane rezultate".

A ja mogu da se kladim da je oko 80% od tih oglasa (starogradnje, da budem precizniji) starije od bar 3 meseca. Kada podesim filter, izlaze jedni te isti oglasi koje znam napamet kao tablicu mnozenja.

"pa da pocelo je od zlatibora, nase najjeftinije planine sa soc i lower standard zgradama bez sadrzaja za siroke narodne mase"

Ma da, kako da ne, evo malo "najjeftinijih soc tuc-muc lower zgrada bez sadržaja"...cena sitnica samo 3800 eur/m2 za niže spratove i to samo pod uslovom da naletite, garažno mesto 30-40 hiljada eur. Najam za 25m2 oko 190 eur noć, kad se odbiju troškovi upravljača ostaje oko 100 eur. ROI oko 7-8 godina

Lobe Labude moj dobri, ti si bas mlad i naivan kao zlatiborska sobarica! Nasedas na svaku laz koju ti serviraju ocajni vlasnici nekretnina na Zlatiboru, nasoj najjeftinijoj planini sa soc i lower end zgradama bez dodatnog sadrzaja.

Kakav crni najam od 190e za 25m2. Evo na tom linku sto si ti ostavio pise 80e za apartman, za termin za par nedelja, da se gleda jos malo unapred vrv je jos jeftinije. Kad se od toga odbije taj trosak upravljaca od cak 100e, sta ostaje??? Roi od 80-90 godina.

P.S u cenu je uracunata i lux de lux primijum klima od 200e koja visi iznad kreveta da bije lepo u glavu dok se spava

Prilozi

• Screenshot_20240825_082543_Chrome.jpg
    Screenshot_20240825_082543_Chrome.jpg
    89,4 KB · Pregleda: 77
Samo da dodam u vezi autora gore pomenutog oglasa. Važi za dobrog i posvećenog agenta, koji poznaje tržište, dugo je u poslu i voli da piše. Tako mi ga opisaše u agenciji 🙂
Jbg..kad nije školovan i ne zna staging...tj da se preserava sa stranim rečima i glumi...a nema ker za čega da ga ujede

Ti nisi svoj..realno...pišeš gluposti...pa svakom su dostupni oglasi gde se vide cene...To što te ljudi puštaj da pises sve i svasta...to ne znači da si u pravu.

Lobe Labude moj dobri, ti si bas mlad i naivan kao zlatiborska sobarica! Nasedas na svaku laz koju ti serviraju ocajni vlasnici nekretnina na Zlatiboru, nasoj najjeftinijoj planini sa soc i lower end zgradama bez dodatnog sadrzaja.

Kakav crni najam od 190e za 25m2. Evo na tom linku sto si ti ostavio pise 80e za apartman, za termin za par nedelja, da se gleda jos malo unapred vrv je jos jeftinije. Kad se od toga odbije taj trosak upravljaca od cak 100e, sta ostaje??? Roi od 80-90 godina.

P.S u cenu je uracunata i lux de lux primijum klima od 200e koja visi iznad kreveta da bije lepo u glavu dok se spava
Kaže se u narodu " Nije on sav svoj "

"Sve u svemu imamo ponudu izuzetnog pravog po svim standardnima iz zlatnog doba izgradnje Novog Beograda dvosobnog stana sa velikom trpezarijom."
Ređaju se toliki epiteti da više ne znaš ni šta se nudi.

"Dalje iz hodnika se ulazi u dvostranu kuhinju, iz koje se ulazi u veliku trpezariju iz koje se izlazi na lodju. od nepuna 4m2. lako se moze zastakliti kliznim sistemima po potrebi. Dalje sa leve strane je kupatilo koje je vrhunski odradjeno. i na kraju ulaz u veliku spavacu sobu. Iza vrata ima mesta u obe sobe za američke plakare. "

Ovo ko kad si tinejdžer pa ti ćale objašnjava kako da nađeš ulicu gde je žurka.
A ti si taj koji daje strasni sud ?
KAko se ti preseravaš..strasno...ko da ti roditelji nisu dosli s nekog brda i bilo obicni ljudi...Na kom dvoru sedis sada....?
MAjko božja ...čovek se.e (od glagola kakiti ) zlatne poluge...

Kaže se u narodu " Nije on sav svoj "
Razumem ja da nije on pojeo snikers, ali mi i dalje nema logike dati 3800e za m2, 40k za parking, i onda tu kutiju sibica od 25m izdavati za 80e od cega posredniku treba dati preko 50%.

Niti mogu da razumem da se kutija sibica od 25m2 sa klimom od 200e iz proslog veka koja visi iznad glave, naziva lux de lux primijum

Razumem ja da nije on pojeo snikers, ali mi i dalje nema logike dati 3800e za m2, 40k za parking, i onda tu kutiju sibica od 25m izdavati za 80e od cega posredniku treba dati preko 50%.

Niti mogu da razumem da se kutija sibica od 25m2 sa klimom od 200e iz proslog veka koja visi iznad glave, naziva lux de lux primijum

Pitaj ga koliko booking uzima..koliko dajes za recepciju...ciscenje...hemiju...
Ovde imamo ljude koji da nije interneta ne bi smeli dve reči da kažu u facu...a sad se ovde brinu o obrazovanosti...ocenjuju nečije znanje ...upotrebljavaju engleske reči jer je to cool....i cudom se cude jer su oni među 22% visoko obrazovanih....

Eto vidiš..snikers se primio..dovoljno...a samo nek odgovori da l ima nešto u svom vlasnistvu...Pet puta ga pitam...pravi se lud

U pravu si, neki Mića je još davno rekao: "ne sudi, da ti se ne sudi". Preterao sam malo, priznajem, popio sam koju. Ali ljudski je grešiti. Izvinjavam se agentu, želim mu uspešnu prodaju.
Zemljače...pokušavam ovih dana da kupim nešto iole Ok u Munze...ne uspeva mi...a ti prepametuješ...pusti
Pozdravi tog Miçu

Vrh