Šta je novo?

Cene nekretnina

Akcije na maksimumu, cene rente u SAD na maksimumu, hrana isto. Prodaja automobila je kanalu ć, malo porasla nezaposlenost. Sto bi FEDbspuštao kamatnu stopu kad se lepo živi?

Sto su kamate bile niske u periodu od 2010 do 2021? Jel se lose zivelo 11 godina?
Razumem sta ljudi hoce da kazu, ali postoji i scenario gde recesija traje samo 6-12 meseci i onda se vracamo business as usual a cene nekretnina ostale iste.

Postoji i scenario gde recesija je izbegnuta, do decembra je samo pricanje u prazno.

Ovi pametni sa Relaxa, Oka sokolovog , infrastrukture na Groblja...sve znaju i smešno im...a nigde odgovornosti ...lepo

Akcije na maksimumu, cene rente u SAD na maksimumu, hrana isto. Prodaja automobila je kanalu ć, malo porasla nezaposlenost. Sto bi FEDbspuštao kamatnu stopu kad se lepo živi?
Kako ne razumes?
Akcije su na maksimumu jer su firme davale otkaz ljudima. Ali firme nisu davale otkaze ljudima zbog profita, nego naprotiv, za njihovo dobro kako bi ih izveli iz zone komfora i naterali da malo vise rade na sebi, kako bi imali vremena da odmore, nauce neke nove vestine,...
Takodje, sto je veca cena hrane manja je sansa da dodje neko iz inostranstva i da kupi tu hranu, tako da ta hrana ostaje narodu.
Takodje sto je veca cena kirije to znaci da su nekretnine sve skuplje i to znaci da smo sve bogatiji.
Sve je to dobro za ekonomiju.
A kamatne stope ce spustati cisto onako, jer su tako u mogucnosti.
Sto su kamate bile niske u periodu od 2010 do 2021? Jel se lose zivelo 11 godina?
Bile su niske jer su oborene zbog krize 2008, a nije bilo potrebe da dizu ponovo jer su niske kamatne stope uticale pozitivno na ekonomiju i nije bilo znacanije inflacije narednih 10-ak godina.

Poslednja izmena:
Bile su niske jer su oborene zbog krize 2008, a nije bilo potrebe da dizu ponovo jer su niske kamatne stope uticale pozitivno na ekonomiju i nije bilo znacanije inflacije narednih 10-ak godina.

Ko kaze da nece ponovo pozitivno uticati na ekonomiju sad kada je USA inflacija pala?
Kako razlikovati soft landing i full blown recesiju u ovom trenutku, jednostavno previse je rano, decembar se ceka.

Ko kaze da nece ponovo pozitivno uticati na ekonomiju sad kada je USA inflacija pala?
Kako razlikovati soft landing i full blown recesiju u ovom trenutku, jednostavno previse je rano, decembar se ceka.
Nakon krize 2008. godine nije bilo inflatornih ocekivanja i bull raspolozenja. Privreda je pukla, mnoge firme i puno ljudi je bilo bez posla. Sad je malo drugacija situacija, mnogi se plase inflacije i mnogi su u bullish fazonu, i mislim da postoji veliki rizik da umesto pozitivnog uticaja na ekonomiju niske kamatne stope izazovu inflaciju i jos vise pogorsaju trenutno stanje. Plus imamo rizik razlicitih potencijalnih sokova zbog ratova i slicnih faktora koje niko ne moze da predvidi. Sad mislim da ce obaranja ici jako sporo kako bi se pratila situacija, i da ce na prvi znak pogorsavanja inflarorne situacije da mozda opet dizu kamatne stope.

Inflacija sluzi za pljacku naroda, ali mislim da ne smeju da dozvole vise inflatornih talasa jer bi onda narod totalno izgubio poverenje u valutu. Mora narod prvo da povrati poverenje u novac i da mu zveknes inflaciju kad se najmanje nada.

Sad mislim da ce obaranja ici jako sporo kako bi se pratila situacija, i da ce na prvi znak pogorsavanja inflarorne situacije da mozda opet dizu kamatne stope.
Mislim da su šanse da spuste kamatu pa je opet dignu ravne nuli. Ali dobro, ako to zaista urade, izviniću se svima i napustiti forum za večno.

Jeste, ne smeju. Kaže ministar finansija ide povećanje penzija 11% u decembru.
Gde su penzioneri tu su i javne službe, prvo prosveta u septembru (da ne bi štrajkovali) a zatim i svi ostali. Da li ima realnog pokrića za to?
Ode dođavola sve.

Inflacija sluzi za podsticaj investiranja ili proizvodnju usluga/proizvoda naspram samo akumuliranja kesa i zivljenja od ustedjevine gde novac ne cirkulise, ne bih se slozio da sluzi za pljacku naroda, to je subjektivni osecaj zbog naglog skoka inflacije, dok je inflacija bila 2% godisnje niko nije ni pricao o istoj.

Takodje inflacija u Americi je prilicno pod kontrolom, trenutno je ispod 3% i mislim da ce ostati tako osim ako ne bude vanrednih dogadjaja kao sto je bio COVID.
Pitam se kako ce ova tema izgledati ako se potpuno izbegne recesija i kakav ce biti narativ sledece godine u ovo vreme.

Mislim da su šanse da spuste kamatu pa je opet dignu ravne nuli. Ali dobro, ako to zaista urade, izviniću se svima i napustiti forum za večno.
FED je vec to uradio pre nekoliko godina.
1724526772335.png

Digli su kamatne stope pre korone, pa su opet vratili na 0 zbog korone, pa sad opet digli. I ja mislim da oni to nece ponovo raditi, ali iz razloga sto bi trebalo da im je cilj da stabilizuju situaciju. Zato sam i napisao da ce verovatno spustati kamatne stope jako sporo da ne bi dosli u situaciju da spuste brzo, pa da moraju opet da dizu.
Jeste, ne smeju. Kaže ministar finansija ide povećanje penzija 11% u decembru.
Gde su penzioneri tu su i javne službe, prvo prosveta u septembru (da ne bi štrajkovali) a zatim i svi ostali. Da li ima realnog pokrića za to?
Ode dođavola sve.
Mi smo posebna prica. Kad si relativno malo trziste, i kad se zaduzis milijarde koje ce da vraca neko drugi, lako je da pumpas sta hoces.
Inflacija sluzi za podsticaj investiranja ili proizvodnju usluga/proizvoda naspram samo akumuliranja kesa i zivljenja od ustedjevine gde novac ne cirkulise, ne bih se slozio da sluzi za pljacku naroda, to je subjektivni osecaj zbog naglog skoka inflacije, dok je inflacija bila 2% godisnje niko nije ni pricao o istoj.

Takodje inflacija u Americi je prilicno pod kontrolom, trenutno je ispod 3% i mislim da ce ostati tako osim ako ne bude vanrednih dogadjaja kao sto je bio COVID.
Pitam se kako ce ova tema izgledati ako se potpuno izbegne recesija i kakav ce biti narativ sledece godine u ovo vreme.
Inflacija od 2% je podsticaj, inflaciaj od 10% je pljacka.

Zato sam i napisao da ce verovatno spustati kamatne stope jako sporo da ne bi dosli u situaciju da spuste brzo, pa da moraju opet da dizu.
Svaki mesec rapidna paljba. Likvidnost bez produktivnosti ne vodi ničemu. Ima da krenu 0.25, kao oprezno, pa 0.5, možda i 0.75 udare eventualno.

Svaki mesec rapidna paljba. Likvidnost bez produktivnosti ne vodi ničemu. Ima da krenu 0.25, kao oprezno, pa 0.5, možda i 0.75 udare eventualno.
Ako pogledas istorijski, jedini slucajevi kad su brzo spustali kamatne stope je u vreme krize
1724529890256.png

Voleo bih da znam da li je nekad bilo znacajnijih spustanja i brzih kamatnih stopa, a da nije bilo krize. Ja ne vidim da se to desilo ikad u istoriji.
Sad ce spustati naredne 2-3 godine sa 5.33% na oko 3% svake godine po 1% i tu ce stati, osim ako ne bude nekih sokova, barem je to moje misljenje. Pokusace da balansiraju da spustaju kamatne stope da bi sprecili krizu (ako vec nije kasno), a da je ne spuste previse da ne bi izazvali inflaciju.
Mislim, ako nema krize, zasto bi zurili sa sputanjem kamatnih stopa i time rizikovali pogorsanje situacije sa inflacijom.

Ako pogledas istorijski, jedini slucajevi kad su brzo spustali kamatne stope je u vreme krize
Pogledajte prilog 209229
Voleo bih da znam da li je nekad bilo znacajnijih spustanja i brzih kamatnih stopa, a da nije bilo krize. Ja ne vidim da se to desilo ikad u istoriji.
To što se oni trude da unesu privid normalnosti ne znači da nije kriza. Tako je isto sve bilo ok sa tržištom rada, dok nisu napravili malu korekciju od 818 hiljada, ej! Pa ovi naši su zlato u odnosu na cirkus Kolorado koji se tamo dešava. Ali ajde, videćemo ubrzo.

Ovo je neki novi momenat na našem tržištu. Prvo, spuštaju cenu jer stoji duže (4. sprat bez lifta, ali renoviran kao ceo). Drugo: "za ozbiljne kupce postoji mogucnost dogovora oko cene stana."
Da li smo konačno stigli do tačke kada se i kupci nešto pitaju?
EDIT: "Takodje treba naglasiti sto nije čest slučaj, da ima sasvim dovoljno parking mesta. Zgrada je jako uredna i čista, Video nadzor i intefon je standard."
Nema dovoljno parking mesta. Interfon je standard - komedija.

"Savrsen je za izdavalje kako stan na dan strancima zeljnim nocnog provoda"
Zato sto je opste poznato da stranci traze dvosobne stanove u staroj zgradi kada traze stan na dan :D

Da ima lift bila bi skroz OK cena za lokaciju, ovako je blago naduvana, verovatno ce se prodati za 2600-2650/m2 ako im dodje kes kupac.

Koliko vidim cenu su spustili sa 199 na 192 hiljade sto nije bas drasticno.
Kes kupci su uvek mogli da izdejstvuju malo bolju cenu ako je prenaduvana.

To je jako visoka cena za 4. sprat bez lifta
Slažem se, ali baš dugo nisam video da bilo ko u oglasu pomene dogovor oko cene. A i te petospratnice tu baš drže cenu, viđao sam da lagano idu za malo manje iznose u izvornom stanju. Možda se varam. Svakako ne bih živeo na četvrtom bez lifta, ali ok...

Prodavac malo tripuje Menhetn ako mene pitaš... Nije ne znam šta nego NBG i to dati 190k za dvosoban stan na 4. bez lifta, preterivanje.

Prodavac malo tripuje Menhetn ako mene pitaš... Nije ne znam šta nego NBG i to dati 190k za dvosoban stan na 4. bez lifta, preterivanje.
Nesumnjivo ima i boljih dilova. Videćemo za koliko će da ode. Kad su već "spremni na dogovor", ali samo ako si ozbiljan. Ja sam po prirodi neozbiljan, pa mi se ne isplati generalno.

Lep teks od strane agenta. Ok stan, kao i lokacija.Jedino fali lift, ali kada bi bilo lifta cena bi bila veća.

Vrh