Ne znam koja je to mesara ali i mesara jokić ima sveže meso pa je cena opet skuplja, dakle zavisi i gde kupuješ i koju vrstu mesa, od kog dela... Ako pričamo o standardnim marketima i kao što si naveo o POTROŠAČKOJ korpi, tu ne spada samo hleb i meso. Dakle uzmi artikle naše potrošačke korpe i uporedi ih sa cenama u nekom marketu u Nemačkoj sličnog kvaliteta pa da vidimo ukupnu razliku. Mogu i Ja da napišem, i pisao sam, da flaširana voda u Švedskoj košta 2.5+ evra, ali tamo to retko ko pije jer im je česmovača zbog položaja veoma visokog kvaliteta za razliku od nas. Sa druge strane brinu i o reciklaži tako da ako odneseš tu praznu flašu vode za nju dobiješ oko 1.5e povrata. Uporedive (da ne kažem komparabilne) proizvode ne možemo izvući tačno jer baš ne znamo šta je istog kvaliteta, a šta ne, a takodje valjda je ariel ili šta već prašak za veš isti i tamo i ovde da bi ovde bio duplo skuplji. Možeš ti da ideš i pešice ali to ne menja činjenicu da nam je gorivo najskuplje u Evropi, a neko koristi auto svakodnevno.
Evo trenutna ponuda u Lidl grčka i Lidl srbija, proizvodi isti...
Italiamo Τυρί Mascarpone - Lidl Hellas
www.lidl-hellas.gr
Mascarpone sir - 41% m. m. u Lidl Srbija
www.lidl.rs
443din vs 529
Italiamo Parmigiano Reggiano Π.Ο.Π. - Lidl Hellas
www.lidl-hellas.gr
Parmigiano Reggiano DOP - Rendani ili u listićima Dozrevan 14 meseci u Lidl Srbija
www.lidl.rs
268 vs 320din
Italiamo Τυρί Mascarpone - Lidl Hellas
www.lidl-hellas.gr
Mascarpone sir - 41% m. m. u Lidl Srbija
www.lidl.rs
444 vs 530din
Oni gauda listići kod njih 4.99e 750gr, kod nas 1kg 1799din
Sve u svemu tačno da se odredjeni proizvodi razlikuju, nešto je skuplje nešto jeftinije i da zbog našeg polažaja svi trgovinski lanci imaju mogućnost većih marži ali kada se sve sabere i oduzme mislim da za osnovne potrebe nismo jeftiniji koliko se čini, a da ne pričamo ako neko želi nešto drugo sem osnovnog i hleba sava. Nemam problem da su cene istih artikala iste ili slične kao kod nas, globalizacija, ali da je jeftinije... u gradovima evrope gde je radna snaga nekoliko puta skuplja, zakupi, logistika... to je već dublji problem.