U Beogradu broj stanovnika stagnira. Stalno dolaze novi stanovnici, ali i mnogi umiru ili se sele. A broj zgrada i stanova raste. Nije bitno gde su zgrade, poenta je da se gradi mnogo vise nego sto je potrebno tako da vec sada mislim da ima dosta praznih stanova. Razlog zasto to ne utice na trziste je to sto su troskovi drzanja praznog stana niski, a nekretnine cuvaju vrednost i u dugom roku im nominalna vrednost raste, pa ljudi imaju matematiku cak i da ne izdaju stanove ako ne dobiju zeljenu cenu. Kad sam pomenuo Evergrande, ne mislim da ce taj slucaj da se desi kod nas u bukvalnom smislu da veliki investitori puknu i ostanu prazne zgrade, nego mislim da cemo za X godina imati puno praznih stanova, svi ce imati po par stanova koje su kupili jer im je bio cilj da nekom izdaju, a nece imati kome da izdaju, osim migrantima koje ce naseljavati kod nas. Mislim, bice uvek domacih podstanara, ali ce biti mnogo vise stanova za izdavanje nego domacih podstanara.
A kad je rec o tome da imamo OK ekonomiju, samo cu se nasmejati. To sto neko uspeva da zaradi u ovom sistemu dok vecina prezivljava ne znaci da imamo Ok ekonomiju. Ako moras da budes u stranci da bi nasao posao, ako dajes subvencije stranim firmama da bi tvoji radnici motali kablove, ako nam je sve skuplje nego u drugm zemljama, ne znam koliko je to OK ekonomija. Mislim, da, ako se vodis logikom da ljudi imaju redovne plate, a penzioneri redovne penzije, i da nema redova za secer i zejtin, ako ti je to kriterijum za OK ekonomiju, onda smo stvarno ekonomski tigar.
Ajde ovako pitanje, sta mislis, koliko u Beogradu ima podstanara, tj. u koliko stanova zive podstanari, a koliko ima praznih stanova koji su bez podstanara? Ne moras da kazes brojke, jer to mislim da niko ne zna, nego to posmatraj vise kao misaoni eksperiment. Beograd svake godine dobije 5k-10k novih stanova, neki se kupe za zivot, neki za izdavanje, a prometuje se isto toliko starogradnje, ali u svakom slucaju svake godine odredjen broj podstanara resi svoje stambeno pitanje kupovinom stana a neki se i odsele. Neke stanove za zivot takodje kupe oni koji nisu podstanari, ali su recimo do tad ziveli sa roditeljima ili uopste nisu ni ziveli u Beogradu, Svi ostali stanovi se kupuju za izdavanje, a s obzirom da je vecina kupovina za kes, velika je verovatnoca da se vecina nekretnina i kupuje za izdavanje, tj. kao investicija. Suma sumarum, da li ti mislis da se broj podstanara u Beogradu povecava istim tempom kao broj stanova, brze ili sporije, ili mozda cak i opada? Ja nemam brojke, ali verujem da se trenutno gradi mnogo vise stanova nego sto postoji potreba, ali se vecina toga proda zbog opste poznatih razloga jer svi ocekuju da ce se od toga obogatiti (rast vrednosti + kirije). Ono sto ja mislim da ce se desiti jeste da cemo imati puno praznih stanova koji nece moci da se izdaju, pa ce biti ili prazni ili ce morati da se izdaju po nizim cenama. Onaj ko bude imao takve stanove sigurno nece biti u minusu, ali ce se matematika za investicionu kupovinu promeniti ako znas da stan neces moci da izdajes 90% vremena nego recimo samo 40-50%, i to moras da spustis cenu jer ljudi nemaju para za vise, i ako shvatis da ti je recimo proteklih 10 godina vrednost stana otisla gore samo 15%. Kad shvatis da ti je ROI 1-2%, a 2022. je bio tipa 10+% (rast vrednosti nekretnina + kirija i rast kirije, lupio sam vrednosti zbog ilustracije), onda ces mozda shvatiti da ima i drugih opcija za ulaganje novca, i to moze spustiti traznju za nekretninama i samim tim one mogu biti pristupacnije.
Skupljam pare, pratim trziste i cekam trenutak. Ono sto je najbitnije, definitivno sam odlucio da ne zurim, jer u odnosu na 2022. godinu cene su manje-vise iste, a ne verujem da ce se mnogo promeniti ni u narednih 3-4 godine. 5-10% gore-dole ne menja situaciju da bih zurio, a ne ocekujem da se cene menjati vise u odnosu na sadasnje ±5-10% u narednim godinama.