3 drama 7 danaNe razumem te Sale, koliko je to u Giter bloku ili ciglama?
3 drama 7 danaNe razumem te Sale, koliko je to u Giter bloku ili ciglama?
Ma trazio je ljude za kukanje. Moj savet je da napravi novu grupu koja ce se zvati "3+ nekretnina only" (morao sam da dodam nekretnina jer bez toga bi zvucilo bas lose) pa nek kuka. Dobio je savete, zna i on sam sve tako da ili troluje ili trazi da kuka nekome kako mu je lose.Mica, polu-covek polu-stanodavac koga su isterali iz Cene Nekretnina.
Kao neko iz dijaspore mislim da moram malo da odgovorim na ovo. Nismo ni blizu FOMO fazona ili slično već jednostavnom računicom. Već sam pisao ali opet ću objasniti na vrlo plastičnom primeru. Većina ljudi iz dijaspore je kupila stan/kuću pre 2020 i ima niske kamata na hipoteke, ko još nije isplatio ovde (tako da mu se ne isplati isplaćivati prevremeno već uzme stan bez kamate u BW na 7 rata i ima win-win situaciju). Onda je počelo ludo štampanje para i svi su videli da im se "topi štednja" i krenuli su u shopping. E sad - ako kupiš drugu ili treću nekretninu na Zapadu onda te oni "kažnjavaju" s većim porezom na prenos apsolutnih prava (2% za prvi stan 8% za ostale) barem u NL. Drugo porez na nasledstvo u većini EU država i USA je u proseku oko 30% za decu (znači prvi nasledni rod 30%). Srbija nudi povrat PDVa. Tako da samo običnom računicom dolazimo do toga da bi stan u BGu koji ljudi iz dijaspore kupe morao da padne 40% (10% PDV + 30% nasledstvo) da bi bio na nuli. A to ste videli da se nije desilo ni u prošloj krizi. Bio je pad u proseku 20%.Ovo i ja mislim. Bukvalno nasa dijaspora je u fazonu FOMO i ostacu na ulici, necu imati gde da se vratim. Kupuj sta god.
Ako je nekadašnjih 200 današnjih 400, a Mića renta 3 stana po 300, koliko mu još stanova treba da bi dostigao željeni ROI? Uzmimo da je Mića neka običan Perica koji bi se zadovoljio prinosima od rentanja za tričavih nekadašnjih 200.3 drama 7 dana
Ja bas mislim da ako je sada mnogo vise investicija u stanove nego sto je to bilo 2008 onda prostora za veci pad itekako postoji samo na osnovu prirode gledanja u stanove sada, ako je uopste istina da ljudi koji su kupovali su uglavnom gledali da izdaju ili prodaju za vecu cenu.Kao neko iz dijaspore mislim da moram malo da odgovorim na ovo. Nismo ni blizu FOMO fazona ili slično već jednostavnom računicom. Već sam pisao ali opet ću objasniti na vrlo plastičnom primeru. Većina ljudi iz dijaspore je kupila stan/kuću pre 2020 i ima niske kamata na hipoteke, ko još nije isplatio ovde (tako da mu se ne isplati isplaćivati prevremeno već uzme stan bez kamate u BW na 7 rata i ima win-win situaciju). Onda je počelo ludo štampanje para i svi su videli da im se "topi štednja" i krenuli su u shopping. E sad - ako kupiš drugu ili treću nekretninu na Zapadu onda te oni "kažnjavaju" s većim porezom na prenos apsolutnih prava (2% za prvi stan 8% za ostale) barem u NL. Drugo porez na nasledstvo u većini EU država i USA je u proseku oko 30% za decu (znači prvi nasledni rod 30%). Srbija nudi povrat PDVa. Tako da samo običnom računicom dolazimo do toga da bi stan u BGu koji ljudi iz dijaspore kupe morao da padne 40% (10% PDV + 30% nasledstvo) da bi bio na nuli. A to ste videli da se nije desilo ni u prošloj krizi. Bio je pad u proseku 20%.
Druga važna stavka je sklanjanje kapitala od poreskih uprava Zapadnih zemalja i optimizacija poreza u matičnim državama.
Treće, evo moj primer, šta bi ja mogao za 3500-4000e po kvm da kupim u NL od novogradnje? Ni šupu! A kamoli vrh stan na top lokaciji u glavnom gradu! (E sad što tamo negde u Švedskoj možda ima neke starogradnje koja je "utegnuta" i može da se živi - možda ima. Ali da li ima u Štokholmu novogradnja na vrh lokaciji za 4k? Mislim da nema ispod 10k. Amsterdam novogradnje idu u proseku 13-17k po kvm! Govorim o novogradnjama i ne u tuskoj četvrti.
Tako da nemojte da podcenjujete vrlo racionalan pristup dijaspore. Da li mogu da ulažu u akcije, fondove i slično. Mogu, ali opet to je bolje raditi preko Srbije nego preko US ili EU država zbog poreza. S tim da jedno ne isključuje drugo.
Fazno plaćanje novogradnje na rate bez kamate je jako dobra stvar i to je meni bio isto jedan od faktora što su pozitivno uticali na odluku. Em 0% kamate em možeš da oročiš štednju dok se stan gradi (win-win) ili kupiš državne obveznice (pa ne plaćaš ni porez na kapitalnu dobit od 15%)....
Izvinjavam se ako nisam isprstio situaciju ali gde je problem? Valjda prodas zaradis duplo i eto vratio si investiciju, plus imas pare xtra i plus jos od rente?Pa normalno je da novac koji imaš i da ulažeš...
Podigao kiriju ? Pa šta je trebalo...svuda je novac izgubio vrednost ali ne i u kiriji ? Ne shvatam...pa na kraju je dobro i što sam ziv ?
ROI u 2020 bio 20 godina
ROI u 2024 je 35 godina....ma dobro sam prošao....
Kratkoročno (u narednih 2-4 godine) možda da. Ali za 20-30 godina nekretnina će SIGURNO vredeti mnogo više. Ja lično nisam ni kupio da bi prodao za 2 god, već da ostavim deci. Tako da ako i bude pad od 50% baš me briga. Ako stan poraste 5x u vrednosti - isto baš me briga. Ne prodajem! Izdavaću ga, a možda i ne. Možda će mi služiti samo da imam gde da prenoćim u BGu, da parkiram auto i tako to. Za 20+ godina samo na vrednosti nekretnine ću biti dobar duplo. Sledeće godine opet kreće štampanje ili QE i to masovni. Šta misliš kako će to da utiče na cenu nekretnina? Sav taj novoodštampani šareni papir?Ja bas mislim da ako je sada mnogo vise investicija u stanove nego sto je to bilo 2008 onda prostora za veci pad itekako postoji samo na osnovu prirode gledanja u stanove sada, ako je uopste istina da ljudi koji su kupovali su uglavnom gledali da izdaju ili prodaju za vecu cenu.
Sa konopac i na grbinu.Mica, polu-covek polu-stanodavac koga su isterali iz Cene Nekretnina.
Ja bas mislim da ako je sada mnogo vise investicija u stanove nego sto je to bilo 2008 onda prostora za veci pad itekako postoji samo na osnovu prirode gledanja u stanove sada, ako je uopste istina da ljudi koji su kupovali su uglavnom gledali da izdaju ili prodaju za vecu cenu.
To je zato što ti nisi Mića. Dobro je.Za 20+ godina samo na vrednosti nekretnine ću biti dobar duplo.
Koliko sam samo zgrada video da nisu ispoštovale render. Zapravo mozda svaka peta, šesta, sedma.....i to delimično.....Spoljašnost i uredjenje zgrade koje je obećano renderom je poprilično skupo, tako da kada se vidi predračun za te stvari za koje ne može niko da te tuži preskočiš.
Ma ja nesto i dalje mislim da taj QE nece puno znaciti odmah vec tek za nekoliko godina samo na osnovu parametara koje pratim. Moramo prvo da vidimo kakva ce kriza biti. Ako je ne osetimo onda verujem u taj scenario za koji pricas.Kratkoročno (u narednih 2-4 godine) možda da. Ali za 20-30 godina nekretnina će SIGURNO vredeti mnogo više. Ja lično nisam ni kupio da bi prodao za 2 god, već da ostavim deci. Tako da ako i bude pad od 50% baš me briga. Ako stan poraste 5x u vrednosti - isto baš me briga. Ne prodajem! Izdavaću ga, a možda i ne. Možda će mi služiti samo da imam gde da prenoćim u BGu, da parkiram auto i tako to. Za 20+ godina samo na vrednosti nekretnine ću biti dobar duplo. Sledeće godine opet kreće štampanje ili QE i to masovni. Šta misliš kako će to da utiče na cenu nekretnina? Sav taj novoodštampani šareni papir?
Mića će za 20 godina da bude dobar 4x ali opet će mu biti malo jer ne može da kupi za vrednost jednog stana pet stanova
Skupa je dobra fasada i uredjenje kompleksa.Koliko sam samo zgrada video da nisu ispoštovale render. Zapravo mozda svaka peta, šesta, sedma.....i to delimično.....
E moj mićo, tužni sretniče.2 + 2 = 4
Pričamo o nekretninama ?
Ajmo ponovo ?
Kako sam zaradio ako su nekretnine poskupele 100% ?
Kupio sam ga za 80....sada ga prodam za 160...ali mogu da kupim samo istu nekretninu za te pare....ne 2 ili 4...sve su poskupele..ne samo moja ...i vaša je poskupela...bez obzira gde se nalazi...ili sam ja lud
Inicijalno taj QE neće da podigne cene, to si u pravu. To se nije desilo ni 2008 a štampali su kao sumanuti. Dok god ljudi ne počnu da troše te pare. A onda dođe do eksponencijalnog skoka (kao što smo videli 2x već). Kolika će biti recesija od toga zavisi brzina povećanja cena. Ali kad gledaš period 20+ godina, pa tu je skoro 1/1 da će porasti.Ma ja nesto i dalje mislim da taj QE nece puno znaciti odmah vec tek za nekoliko godina samo na osnovu parametara koje pratim. Moramo prvo da vidimo kakva ce kriza biti. Ako je ne osetimo onda verujem u taj scenario za koji pricas.
2 + 2 = 4
Pričamo o nekretninama ?
Ajmo ponovo ?
Kupio sam ga za 80....sada ga prodam za 160...ali mogu da kupim samo istu nekretninu za te pare....ne 2 ili 4...sve su poskupele..ne samo moja ...i vaša je poskupela...bez obzira gde se nalazi...ili sam ja lud
Ti kazes da sam zaradio duplo ...Jel možeš da opišeš šta bi za tebe bio pozitivan tok događaja? Da je tebi nekretnina poskupela duplo, a drugima ostala ista cena? Ili da su kirije duplirane?
Ne vidim na šta se tačno žališ, možda sam ja lud doduše.
Zavisi gde ode QE po 100-ti put.Ma ja nesto i dalje mislim da taj QE nece puno znaciti odmah vec tek za nekoliko godina samo na osnovu parametara koje pratim. Moramo prvo da vidimo kakva ce kriza biti. Ako je ne osetimo onda verujem u taj scenario za koji pricas.
Nisi bre brate zaradio ali si očuvao vrednost toga što imaš. Na nuli si.2 + 2 = 4
Pričamo o nekretninama ?
Ajmo ponovo ?
Ti kazes da sam zaradio duplo ...
Ti objasni meni kako sam zaradio duplo kad za istu nekretninu treba da platim duplo ?