MrGood2016
Advanced
- Učlanjen(a)
- 17.06.2018.
- Pohvaljen
- 3.083
Ma de, tamo skupe nekretnine, hladno I mracno
Šta tebe sprečava? Već poznaješ Štokhulm ko mali djep.Onda mozes i iz Srokholma da putujes svakog dana za Beograd. Taman svercujes malo onu jeftinu teletinu i otplatis kartu.
Subvencije postoje da bi se ljudima koji rade odgovoran posao omogućilo da steknu nešto po uslovima koji su povoljniji od tržišnih. Jasno je da neko ko radi za 1000 eur u sistemu bezbednsoti ne može od svoje redovne plate da se skući. Ljudi koji rade u IT rade na globalnom tržištu i često prodaju svoje usluge korisnicima van Srbije po cenama koje su relevatne za ta inostrana tržišta i posledično ostvaruju daleko višu zaradu od proseka. Zašto bi se takvim ljudima dodatno omogućavalo da kupe nešto po uslovima nižim od tržišnih? na taj način se samo produbljuje jaz i omogućava koncentracija kapitala gde nekolicina procenata zaposlenih kontrolišu većinu kapitala u jednom društvu.Mislim da bi ovako nesto mogao da napravi i IT sindikat, siguran sam da bi najjace IT firme u Bg mogle da naprave neko IT naselje u kome bi ljudi mogli da otplacuju stanove po ceni izgradnje. Drzava umeso sto pravi nekakve "IT parkove" i daje subvencije nekim burazerskim firmama, mogla bi samo da ne skace za vrat kada bi neko krenuo u ovakav poduhvat.
Ko treba da omoguci kome sta? Bezbednjacima su gradili bukvalno iz drzavnih para. Ja ovde pominjem nesto drugo. Dalje, dugo si ovde na forumu, da li si stvarno iz IT? Da li radis kao developer u nekoj firmi? Da li stvarno mislis da su to ljudi koji cine taj 1% koji kontrolise masu? Sve ovo pitam 'in good fate', prijateljski, jer si mi najmanje jasan od svih ovde. Nekad mi samo zvucis kao baja iz kladionice koji prica o AjTijevcima koji kupuju Bg na vodi za kesh.Subvencije postoje da bi se ljudima koji rade odgovoran posao omogućilo da steknu nešto po uslovima koji su povoljniji od tržišnih. Jasno je da neko ko radi za 1000 eur u sistemu bezbednsoti ne može od svoje redovne plate da se skući. Ljudi koji rade u IT rade na globalnom tržištu i često prodaju svoje usluge korisnicima van Srbije po cenama koje su relevatne za ta inostrana tržišta i posledično ostvaruju daleko višu zaradu od proseka. Zašto bi se takvim ljudima dodatno omogućavalo da kupe nešto po uslovima nižim od tržišnih? na taj način se samo produbljuje jaz i omogućava koncentracija kapitala gde nekolicina procenata zaposlenih kontrolišu većinu kapitala u jednom društvu.
Zanimljiv clanak o kretanju cena rente i kupovine nekretnine u EU za period 2010-2024: https://ec.europa.eu/eurostat/en/web/products-eurostat-news/w/ddn-20240705-1
Pogledajte prilog 203949
Sta pominjes, ne razumem? Ispod je decko koji je član ovog foruma i radi kao programer, a pri tome radi sam za sebe bez ikakvih saradnika, pisao kako od svog rada može da ostavi sa strane 50k eur godišnje. Još je eksplicitno napisao da mu se taj model rada više isplati i da ne bi prihvatio da radi za platu od 100k eur godisnje a da je i on i mnoge njegove kolege dobijaju takve ponude. Dakle 100k eur godišnje je sasvim ostvariva suma za nekog ko radi u IT, to mogu da ti potvrde mnogi članovi ovde. Ne znam zašto pitaš čoveka koji zvuči kao baja iz kladionice koji komentariše zarade u IT-u, kad ima puno kredibilnih izvora na ovom forumu koji mogu da ti potvrde iznose zarada u IT-u. Moje pitanje je bilo zašto bi iko omogućavao ljudima koji zarađuju toliki novac da kupuju nekretnine po ceni koštanja u Beogradu. Pa Meta i Alphabet ne daju svojim radnicima subvencije da kupuju stanove u San Franciscu, zašto bi IT poslodavci radili nešto slično u Beogradu?!Ko treba da omoguci kome sta? Bezbednjacima su gradili bukvalno iz drzavnih para. Ja ovde pominjem nesto drugo. Dalje, dugo si ovde na forumu, da li si stvarno iz IT? Da li radis kao developer u nekoj firmi? Da li stvarno mislis da su to ljudi koji cine taj 1% koji kontrolise masu? Sve ovo pitam 'in good fate', prijateljski, jer si mi najmanje jasan od svih ovde. Nekad mi samo zvucis kao baja iz kladionice koji prica o AjTijevcima koji kupuju Bg na vodi za kesh.
Da ali moja firma je opet sitna, i pricam o prihodu koji imam i da poslujem sam bez ikoga.
Poslednjih par godina sam imao vise ponuda u rangu od 70-100k eura godisnje a da su remote, verujem da ima jos nasih ljudi koji takve ponude su dobijali.
Emirati dosta velike plate nude i Amerika.
Mene ovo najviše buni, tj. zar ne bi trebalo u jednom momentu da se ove linije negde nivelišu? Deluje mi gledajući BG da su sad cene previsoke u odnosu na kiriju, odnosno kirije preniske. Yield je smešan. Ne znam da li je to indikacija da će renta skočiti ili cene pasti, ili prosto nema korelacije uopšte?
Ja nisam pitao decka, ja sam pitao tebe. Al ok, nisam ja policajac, ne moras, naravno, meni da odgovaras. Nek procene ljudi koliko je razumno ovo sto si sad napisao o platama i o stednji, te koji procenat u IT tako zivi. Sorry, ja na osnovu ovoga mislim da ti nisi prosao pored IT u Srbiji, pa necu bas preterano ni da polemisem sa tobom na tu temu.Sta pominjes, ne razumem? Ispod je decko koji je član ovog foruma i radi kao programer, a pri tome radi sam za sebe bez ikakvih saradnika, pisao kako od svog rada može da ostavi sa strane 50k eur godišnje. Još je eksplicitno napisao da mu se taj model rada više isplati i da ne bi prihvatio da radi za platu od 100k eur godisnje a da je i on i mnoge njegove kolege dobijaju takve ponude. Dakle 100k eur godišnje je sasvim ostvariva suma za nekog ko radi u IT, to mogu da ti potvrde mnogi članovi ovde. Ne znam zašto pitaš čoveka koji zvuči kao baja iz kladionice koji komentariše zarade u IT-u, kad ima puno kredibilnih izvora na ovom forumu koji mogu da ti potvrde iznose zarada u IT-u. Moje pitanje je bilo zašto bi iko omogućavao ljudima koji zarađuju toliki novac da kupuju nekretnine po ceni koštanja u Beogradu. Pa Meta i Alphabet ne daju svojim radnicima subvencije da kupuju stanove u San Franciscu, zašto bi IT poslodavci radili nešto slično u Beogradu?!
Sa druge strane, mnoge države daju subvenicje ljudima koji rade u državnim organima a čija služba je esencijalna za pravilno funkcionisanje jedne države (zdravstvo, školstvo, bezbednost). Meni je normalno da se takvim ljudima omoguće sredstva iz budžeta da kupe nekretninu po povlašćenim uslovima.
Bezbednjaci placaju te m2 taman onoliko koliko se ovde na forumu kalkulise da je "realna cena izgradnje m2".Bezbednjacima su gradili bukvalno iz drzavnih para.
Kao neko ko je u IT domenu, da je 100k bruto (~8k mesecno => 5.5k neto) jeste ostvariva ali za veoma mali procenat ljudi u IT kod nas, rekao bih da je ostvariva za manje od 5% ljudi u IT kod nas.Dakle 100k eur godišnje je sasvim ostvariva suma za nekog ko radi u IT, to mogu da ti potvrde mnogi članovi ovde.
Da se nadovezem kratko na diskusiju. Ja sam dao informaciju o bruto ponudama koje sam imao iz inostranstva i koje ocekujem da su i drugi ljudi iz nase drzave dobijali iz istog sektora, koliko ljudi iz ITa radi u tom rezimu je upitno, verovatno manji procenat.Ja nisam pitao decka, ja sam pitao tebe. Al ok, nisam ja policajac, ne moras, naravno, meni da odgovaras. Nek procene ljudi koliko je razumno ovo sto si sad napisao o platama i o stednji, te koji procenat u IT tako zivi. Sorry, ja na osnovu ovoga mislim da ti nisi prosao pored IT u Srbiji, pa necu bas preterano ni da polemisem sa tobom na tu temu.
Ok, ali u kojoj je meri ostvarivo da neko ko radi u DRŽAVNOJ bolnici, školi, bezbednosoj agenciji ostavi toliku ili upola manju zaradu? Suština je da programeri koliko god zarađivali nisu vulnerabilna i ugrožena kategorija i potpuno mi je besmislena ideja da se subvencionišu stanovi koji bi oni kupovali po ceni koštanja. Nisam upoznat da najveće i najuspešnije tech firme svojim zaposlenima grade stanove po ceni koštanja nigde u svetu, zašto bi ti bio slučaj u Beogradu?Kao neko ko je u IT domenu, da je 100k bruto (~8k mesecno => 5.5k neto) jeste ostvariva ali za veoma mali procenat ljudi u IT kod nas, rekao bih da je ostvariva za manje od 5% ljudi u IT kod nas.
Kao i za bilo koji drugi biznis - da li je ostvarivo - jeste, samo je pitanje u koliko procentu.
Aman covece, procitaj opet sta sam napisao, kakvo subvencionisanje stanova. Ako ne zelis da citas sta drugi kazu, barem nemoj da zatrpavas temu spamom.Ok, ali u kojoj je meri ostvarivo da neko ko radi u DRŽAVNOJ bolnici, školi, bezbednosoj agenciji ostavi toliku ili upola manju zaradu? Suština je da programeri koliko god zarađivali nisu vulnerabilna i ugrožena kategorija i potpuno mi je besmislena ideja da se subvencionišu stanovi koji bi oni kupovali po ceni koštanja. Nisam upoznat da najveće i najuspešnije tech firme svojim zaposlenima grade stanove po ceni koštanja nigde u svetu, zašto bi ti bio slučaj u Beogradu?
Izvini, možda nisam upoznat sa platama u IT- sektoru, ali umem da čitam i pišem.Aman covece, procitaj opet sta sam napisao, kakvo subvencionisanje stanova. Ako ne zelis da citas sta drugi kazu, barem nemoj da zatrpavas temu spamom.
1. Šta je to "IT sindikat"Mislim da bi ovako nesto mogao da napravi i IT sindikat, siguran sam da bi najjace IT firme u Bg mogle da naprave neko IT naselje u kome bi ljudi mogli da otplacuju stanove po ceni izgradnje. Drzava umeso sto pravi nekakve "IT parkove" i daje subvencije nekim burazerskim firmama, mogla bi samo da ne skace za vrat kada bi neko krenuo u ovakav poduhvat.
Najbolje da kasirke iz maksija subvencionisu ajtijevce od svojih plata.Izvini, možda nisam upoznat sa platama u IT- sektoru, ali umem da čitam i pišem.
1. Šta je to "IT sindikat"
2. koje su to "najjače IT firme u BG"
3. gde u razvijnom svetu postoji primer da je bilo koja IT firma napravila "IT naselje" kde je moguće da zaposleni otplaćiuju stanove po ceni izgradnje?
Ok, nadam se da smo to sklonili s putaIzvini, možda nisam upoznat sa platama u IT- sektoru, ali umem da čitam i pišem.
Kada bi na tržištu imali samo investicione kupce koji isključivo kupuju zbog rentanja onda bi linije mozda i krenule da se nivelisu, i da nemamo monopoliste u takvom sektoru...Mene ovo najviše buni, tj. zar ne bi trebalo u jednom momentu da se ove linije negde nivelišu? Deluje mi gledajući BG da su sad cene previsoke u odnosu na kiriju, odnosno kirije preniske. Yield je smešan. Ne znam da li je to indikacija da će renta skočiti ili cene pasti, ili prosto nema korelacije uopšte?
Ok, nadam se da smo to sklonili s puta
Mozda nesto kao sto su Crnogorci poceli da rade:
Stanovi po povoljnim uslovima za IT sektor - Gradnja Cortex sela počinje u junu
Stanovi po povoljnim uslovima za IT sektor - Gradnja Cortex sela počinje u junume.ekapija.com
Naravno, ne kazem da je lako i da ne zahteva veliko zalaganje i fokus. Ali mislim da bi to samo smanjio pritisak na trziste, ne bi nikako islo na zlo ljudima koji rade u npr. bolnicama, maksiju itd... Posto umes da citas, procitaj kako je to izvedeno i da li je iko pominjao subvencije.
Kada bi na tržištu imali samo investicione kupce koji isključivo kupuju zbog rentanja onda bi linije mozda i krenule da se nivelisu, i da nemamo monopoliste u takvom sektoru...