Šta je novo?

Cene nekretnina

Ja sam samac i garsonjera bi mi bila bila, mojih 46m2 su mi sasvim dovoljni, jednosoban pretvoren u dvosoban.
Svako ima svoje potrebe, moja drugarica je isto sama ali njoj je sve ispod 60m2 malo
60m2 malo jednoj osobi? Strava standard. Žena, ja i dvoje dece u 42m2, svako svojih 10m2, laganica.

Nije mnogo, ali pokazuje da je pao. Ono što sam ja postavio kao pitanje je koliko su oni zapravo zadovoljni time što se prodaja jednostavno samo nastavlja po ovom, značajno sporijem tempu, kada inflacija i povišene kamatne stope značajno utiču i na njih. Rekao bih da je njima pod ovim okolnostima potrebna prodaja po još jačim cenama, a tržište im odgovara već padom prodaje. Starogradnja očigledno stagnira i nema prostora za dalji skok, što je odlično.
Ne znamo dovoljno, ali mislim da su ipak donekle zadovoljni.

Ja sam samac i garsonjera bi mi bila bila, mojih 46m2 su mi sasvim dovoljni, jednosoban pretvoren u dvosoban.
Svako ima svoje potrebe, moja drugarica je isto sama ali njoj je sve ispod 60m2 malo
I ja sam ovde navodio neke, da kazem okvirne i prihvatljive stavove po kategorijama... Meni je dovoljno i 15-20m2 da sam solo i jedan period sam i ziveo u stanu oko 30m2, porodice od 5-6 clanova(porodica sa dvoje dece i bakom i dedom i kerom zive u 45m2 pa ide nekako, sta ces kada moras tako(mislim da je u Nemackoj to malo regulisanije i zavisi od velicine porodice koju minimalnu kvadraturu moras da imas, to jest neces dobijati tu neku socijalnu pomoc od drzave ukoliko ne obezbedis porodicu odredjenu kvadraturu, to mi je pricao kum iz Nemacke, tako da ne znam detaljno)... I u prethodnim godinama sam bio na neki nacin podstanar u losijem stanu na po meni katastrofa lokaciji itd.. ali sam imao neki cilj i ulaganja u bolje stanove u kojima bih rado ziveo ali zbog mog nekog cilja i ostvarenje mojih planova njih sam izdavao itd... Dobro kada su tu zena i deca gledas vise njihov nego svoj komfor...
Mogu solo i u 15m2, a hocu u vili da živim u prevodu :)

Ima i ovih što im gori pod nogama...
U teoriji bi trebalo tako da bude, u praksi, ne znam da li smo od svih prodavaca sreli ijednog kome je zapravo STALO da proda u razumnom roku. Pricam naravno o starogradnji, bilo sa vecim ili manjim ulaganjima.
Najveci broj prodavaca u starogradnji (opet, iz iskustva) je stan nasledio, gde ide ili deoba (a gde je tu moj deo? :) ) ili je to drugi stan koji leba ne trazi, prodavac zacrtao cenu, i ne pusta.

Mora baš da bude kriza da ljudima bude frka da prodaju, da nemaju da vraćaju dugove ili da im treba za hranu, lekove itd. pa će onda možda i da pregovara.

Ovako nema razloga da nešto mnogo spušta jer je cena držanja nekretnine u posedu jako mala i može da čeka dugo na pravog kupca.

Hoće neko da mi kaže de je ovo zemljište lokacijski ? Nisam uspeo da nadjem ba sajtu rgz-a u javnom uvidu u registar cena
IMG_0380.jpeg

Poslednja izmena:
Malo je neobično da je maksimalna cena stana prodatog u NS 3550 eur za starogradnju i 3750 eur za novogradnju, a u Beogradu ima nekoliko projekata gde su cene preko 10k eur po m2.
Meni iskreno nije mnogo neobično, znam trenutno za 1 projekat gde su cene iznad 4500eur za NS i to stanovi preko 100m2 i to se prodalo nedavno preko 80% zgrade, ali to ćemo tek u budućnosti da vidimo(i tu sam video i prvu cenu u NS-u preko 4k)... Par projekata znam gde ide preko 3000eur ali neki najluksuzniji stanovi u kompleksima(penthausi), vidim i par luksuzno opremljenih i namestenih sa cenom od preko 4000eur, mislim oko 4500eur, ali stoje na oglasima vise od 6 meseci.... NS na vodi koji je planiran u buducnosti to jest za par godina mislim da moze da izgura cene od 5-6k jedino, dobro mozda i vise zavisi za koliko godina ce biti izgradjeno, ali da se upravo gradi, eto dao bih neki raspon cena od 4-6k....

EDIT: Tu gde sam spomenuo da su prodati stanovi preko 100m2 za cenu od 4500eur, napomenuo bih da se to smatra jednom od najboljih lokacija i ulice, jedan od najpoznatijih Investitora gradi i sve navodi da ce biti luksuzno i odlicno opremljena zgrada.... ISkreno kada sam pozvao da pitam za cenu, mislio sam da ce mi reci jedno 1000eur manje za tako velike stanove ali eto.....

Poslednja izmena:
Taj podatak je iz kvartalnog RGZ izveštaja. to je samo 1% manje od prošle godine, dakle stagnira.

Hvala. U tom slučaju možemo da zatvorimo temu.

⚠️Cene će samo rasti.

Svakako nema objektivnih okolnosti koje bi vršile pritisak na spuštanje cene, prosto nema krize, visoka je zaposlenost, i plate su porasle.

To što je deo stanovništva izbačen sa tržišta nije dovoljan podsticaj za pad cena, što se i pokazalo zadnje dve godine.

Svakako nema objektivnih okolnosti koje bi vršile pritisak na spuštanje cene, prosto nema krize, visoka je zaposlenost, i plate su porasle.
Slažem se, no mislim da ovo i nije toliko povezano. Zaposlene mase koje žive od plate uvek i svuda kupuju na kredit.

Ja ovde ne vidim da su te mase uopšte neki odlučujući faktor.

Poslednja izmena:
Vrh