G.I.Joe
Higher intermediate
- Učlanjen(a)
- 19.05.2023.
- Pohvaljen
- 3.773
Skroz se slažem s kolegom @Filip 01 . Baš tako i mislim da će se odigrati kao u svakoj krizi. Obični ljudi koji ne mogu da otplate stan i onda ih veliki kupuju i posle kažu eto prošla kriza i naravno cena je 3x veća... A da će sve teže biti doći do nekretnine to je istinito i čak već i naučno i statistički dokazano u mnogim zemljama.Vidim da dosta vas ovde najavljuje slom tržišta da kažem početkom sledeće godine, akcije firmi itd...
Da li možemo da pretpostavimo da će biti sličan scenario poput scenaria za vreme Covida, kada su se stabilnije i najače firme veoma proširile na uštrb manjih koje nisu bile pripremljene niti su znale za taj scenario?...
Ako bi preveo ovo u temu nekretnina, gde ja zastupam mišljenje da se ide u pravcu držanja monopola na neki način od strane malog broja korporacija i malog procentualnog broja ljudi koji konstantno uvećavaju svoju moć nad ljudima i kapital, mislim da im je cilj koji uspešno realizuju u Americi, pa i u ostalim jakim državama i gradovima, gde je po meni skoro nemoguće izaći iz kredita koje stekneš još za vreme studija, pa onda velikih kirija i ogromnih cena stanova, praktično ništa ne poseduješ i to se ubacuje u neki lifestyle da je to normalno....
Da im je sledeći veliki korak kupovina ogromnog broja stanova i držanja i te poluge moći kod običnog radnog čoveka...Kod njega radiš i spavaš i to će samo oni najuspešniji moći u glavnim gradovima, ne poseduješ ništa ali si srećan...
Prvo je fokus na centralizaciji, ulaganju i industriji u najvećim, to jest glavnim gradovima, koji, kao što vidimo u svetu postaju mega gradovi i da je težnja čoveka(zbog sadržaja i posla, pre svega) jedino tu(a porez svi isto plaćaju, gde god se nalazili u toj državi).
Tako da mi je razmišljanje da i ako dođe do nekog sloma tržišta pa čak i da vidimo blagi pad nekretnina(u šta ne verujem, barem za najveće gradove), mislim da će se pojaviti korporacije koje će otkupljivati te stanove od ljudi.
U nekom scenariju masovnih otkaza, dolazi običan radni čovek do nemogućstva plaćanja stambenih rata i oduzimanja nekretnine, to jest prodaje po nižoj ceni, gde takođe verujem da će se kapitalisti koji su se pripremili za taj period naći prvi u otkupu.
Baš sada idu i reprize serije Vruć vetar na RTS1, i može dobro da se vidi kako je bilo teško i 1960-ih godina dobiti stan u BGu a to je bilo doba masovne socijalne gradnje stanova na Novom Beogradu. A da ne kažem kako su kvalitet tih stanova prikazali...) Tako da mnogi koji hvale starogradnju mogu da pogledaju seriju. Naravno da ima i preterivanja zbog serije, ali poenta je tu. Bilo je izuzetno teško za običnog čoveka i onda i sada da uzme ili dobije stan.