Purchase activity in the first part of this year is down 20pc compared to 2022
www.telegraph.co.uk
Slična situacija ko kod nas:
Don’t get me wrong, there are transactions occurring. Good properties in great areas which are sensibly priced are seeing huge demand and multiple offers.
But these are sporadic and the hype around them is likely to provide a false market impression because, on the other hand, I know people who have listed their properties on the market in London for six months and are barely getting viewings, let alone offers.
Sto samo govori da novca i dalje ima, zuri se onome kome treba i prodace i za nesto nize. Pricao sam danas sa jednim prijateljem koji se bavi ekonomijom i bas sam probao sa njim da prodjem sve cikluse koje nam se desavaju, stampanje novca, nova likvidnost koja nas na osnovu m2 ocekuje i generalno smo prosli sve sto se trenutno desava.
Oboje se slazemo da ce vrlo verovatno ta nova likvidnost da nam dodje sledece godine, nakon kratkorocnog sloma sto ce dovesti do toga da ce novca opet biti u opticaju a obzirom da ce ECB, koliko sam video vec sledece nedelje spustati kamate (sto ce dovesti do znacajnijeg pada eura protiv dolara), izgleda da idemo ka tome da krediti budu nesto jeftiniji ali ovde lezi sada najveci problem.
Iako se slazemo da bi time skocila cena stanova i u to nema dileme, postoji problem koliko ce gradovi postati skupi za zivot i da li nam u tom slucaju slede raslojavanja drustva.
Opet da bi se to desilo, inflacija mora opet da skoci a da bi se to desilo ljudi ce morati da uzimaju kredite i da trose vise. Tu je ta zackoljica, da li ce ljudi kod nas zapravo uzimati kredite i trositi novac i time opet podici inflaciju i onda sami sebi podici cene svega ili cemo ipak biti nesto obazriviji i smiriti se jer cene nastavljaju da rastu a mi ne mozemo vise da ispratimo to. Pumpanje likvidnosti u sistem u jednom trenutku nece moci da radi posao iako je uvek uspevalo od 2008, problem sada je sto smo dosli do toga da imamo inflaciju i videcemo kako ce to ispasti.
Takodje mi je on spomenuo da je naleteo na dosta analiza gde bas ocekuju taj rast cena svega svi i to kazu odmah ali niko ne uzima u prilog psihologiju coveka i kako ce se on ponasati u tom trenutku.
A odgovor na tvoj post, verovatno ce biti nekog popustanja cena u tom kratkorocnom slomu mozda zbog neke panike, pitanje je zapravo koliko ce to dugo da traje, trebalo bi da ce biti kratko a onda ce biti zanimljivo sto se tice tog raslojavanja drustva u buducnosti, ako cene opet odu gore, da li ce neko ko poseduje nekretninu a ima neka prosecna primanja, mozda razmisljati da ipak proda sto pre jer mu je zivot u gradu postao jako skup i koliko zapravo takvih ljudi ima i da li bi oni mogli da podignu ponudu.