Bukvalno danas vise ne mozes otici u Nemacku i za par godina doci sa mercedesom u svoje selo, tj nisi vise tako kul jer ima toga i ovde.
Sećam se 2007-2008 kad sam tek upisao faks, tad neko se pojavi sa DE ili AT tablama sa nekim nemačkim premium autom (Merc/BMW/Audi) gledaš ga u fazonu boli njega uvo.
Pa tada su po unutrašnjosti ribe ciljano izlazile leti kada dođe sezona gastarbajtera kako bi upoznale nekog, ušle u vezu i otišle van zemlje. Tada je baš bila ogromna razlika.
Baš negde oko prvog maja na startovao me na pumpi naš gastarbajter iz Nemačke, vozi isti auto kao ja, ista boja, i krenuli u priču i dotakli se teme ko se čime bavi i lik kada je čuo moju priču rekao je samo ma baš tebe briga, tebi je lako. On je inače doktor, živi u Minhenu, auto kupio na kredit, živi kao podstanar, ima troje dece, starji od mene 5 godina i misli da nikad neće kupiti svoj stan u Nemačkoj, jer ono što bi njega sada zadovoljilo, obzirom na njegov status (nije radnička klasa, nego doktor, i žena takođe fakultetski obrazovana), trebalo bi mu 200.000 samo za učešće. Kaže on nema na šta da se žali, žive lepo, imaju 2 dobre plate, ali tu su gde su, nemaju opciju da odskoče dalje.
I to priča lik koji vozi Q8 najjaču verziju a da nije RS i živi u Nemačkoj, i pri tome je ozbiljan white collar zaposleni u jednoj od industrija koje su najplaćenije tamo. Šta da pričamo onda tek o radničkoj klasi tamo.
Pre 15 ili 20 godina, to je isto možda isto bilo tako gore u DE, ali ovde su ljudi živeli znatno gore i ti kad dođeš iz DE si bio car bez obzira da li si auto uzeo na kredu, a ne možeš da kupiš stan, i ne putuješ nigde sem do Srbije leti, jer u Srbiji tada većina svakako nije bila u mogućnosti ni da kupi auto, ni da kupi stan, a ako zanemraimo CG i Halkidiki jednom godišnje, većina nije putovala nigde, te je percipirana razlika bila ogromna.