Ne razumem sta si ovim hteo reci?
Znaci da dalja devalvacija bi podrazumevala da bi morao da se desi veci rast plata da bi mogli da se isprate zivotni troskovi ljudi.
Ako recimo se desi slucaj kao sto neki predvidjaju da ce se bull market vratiti, to znaci da ce cene svega ici gore i opet zavisi kojom brzinom ce ici. Ako nam sledi ekonomski slom koji se vec desava u jacim ekonomijama i ceka se samo USA, onda bi u zavisnosti od toga koliki nas slom ceka, stimulacija bila reakcija toga, sto jaci slom, jaca stimulacija sto bi nas dovelo u buducnosti do jaceg skoka cena sto bi opet dovelo do naglog rasta kamata i to ovoga puta duplo. Ako bi se desio takav scenario, obican covek nema sanse, srednja klasa vise ne bi postojala.
Pukotine sloma se vide, sto ne znaci da mozemo da zalecimo te pukotine ali ono sto sada svi rade je da pokusavaju da to urade na miran i spor nacin, znaci sporo popustanje kamata i da ekonomija nastavlja da bude smirena sa blagom inflacijom i da sve nastavi kako treba (otud termin "soft landing"). Problem je sto se to nikada nije desilo u istoriji, kamate su uvek drasticno padale.
Videcemo sta ce biti ali samo na osnovu istorije ja mislim da ce definitivno nesto da pukne i onda je samo pitanje sta cemo dalje da radimo, da li da se vadimo iz blata i stimulisemo kao blesavi ili cemo probati to da radimo na dosta sporiji i smireniji nacin sa slabijom ekonomijom na x godina.
Pratite cene nekretnina kod nas, cene su isle gore, pa usporilo je i sada stagnira, sledeci trend bi morao da ide ka dole i to ce opet ici polako i nikada se nece desiti da u cenama nekretnina to bude naglo (osim eventualno flashback-a iz 2008 ako mediji krenu da razvaljuju sa vestima da je svuda kriza).
Razumem i ljude koji gledaju da uloze u nekretnine jer vec mnogo godina unazad kada pogledamo, cene samo idu gore. Ono sto mene malo nervira u celoj toj prici je taj narativ da mora ici gore. Stanovi i kuce se grade, moze ih biti na milione, nemaju zakucan broj koliko stanova i zgrada moze biti. Sutra ako se desi slom neki i grad odluci da pokrene opet trziste nekretnina tako sto ce graditi masovno, sta ce onda biti sa onima koji su stanove gledali kao investicije.
2024 ce biti godina gde cemo videti u kom pravcu idemo sa cenama, vec se ponavljam kao papagaj, samom sebi sam se smucio.
Ja se molim da ce to ici sporo, jer ce onda ljudi sa nesto vecim platama opet moci nesto normalnije da zive iako ce u tom slucaju onaj deo gde investiram verovatno godinama biti u minusu u suprotnom, onaj ko nije investirao ce biti u ozbiljnim problemima.