pa ljudi koji investiraju veruju u rast na duge staze, cena može da padne neki period ali će opet da raste.
Ne verujem da će ozakonjenje tako brzo, bar do expa i do završetka bnv. S druge strane i da se ozakone, i da cena padne sa 3k na 2k svojevremeno, opet su x godina uzimali kiriju i ostvarivali profit pa će se pad koliko toliko nulirati, a svakako će posle nekog perioda opet rasti. Evo uzmi primer 2016/17, stan u centralnim opštinama 2000-2500, tada su govorili balon i preskupo, danas je ta cena nezamisliva tj extra povoljna. Bez neke velike krize, u šta se nadam da neće biti jer će tada cene nekretnina biti najmanji problem, mislim da je jedino masovna gradnja rešenje da se zasiti tržište i da cene počnu da padaju. Realno sada su još uvek visoke cene ali se kupuje.Znam da je to logika, samo kažem da tržište stanova nije izuzetak od ekonomskih zakona, sutra da se promeni politika države, ozakone nelegalne nekretnine i puste par velikih projekata u BG i NS za stanovanje, odmah svi ovi što su investirali po 3k kvadrat će da se hvataju za glavu.
Niko ne zna šta sutra nosi, zato kažem da je to "nekretnine samo rastu" mantranje i ništa drugo.
Da, dugorocno na 60 godina se svi slazemo. Ali ovde provejava prica da cene nikad nisu imale ni lokalne minimume, da ni 2008 nije krenulo da pada itd, itd... Da ne moze da se desi da stan u starogradni, npr 75 kvadrata koji sad kosta oko 200k, ne moze da padne na 180k ili 160k, zbog lose prodaje. Mozda gastarbajterima to i nije neka razlika, al veruj mi da lokalcima znaci skoro i deceniju stednje.Nekretnine samo rastu nije mantranje nego istorijska cinjenica.
Evo brzinski gugl za house price history chartPogledajte prilog 190205
Dakle, dugorocno, nemam sta ja da dokazujem ovaj trend (kratkorocno niko ne zna sta ce biti ali to valjda nije tema).
Mozda ti mozes da dokazes (ili pretpostavis) sta ce to moze da se desi, a da se vec nije desilo u poslednjih 60god koliko ovaj grafik pokazuje pa da se istorijski trend preokrene.
Pa ajde evo jos jednom da ti posaljem. Probaj da uporedis ta dva.Nekretnine samo rastu nije mantranje nego istorijska cinjenica.
Dakle, dugorocno, nemam sta ja da dokazujem ovaj trend (kratkorocno niko ne zna sta ce biti ali to valjda nije tema).
Mozda ti mozes da dokazes (ili pretpostavis) sta ce to moze da se desi, a da se vec nije desilo u poslednjih 60god koliko ovaj grafik pokazuje pa da se istorijski trend preokrene.
Nekretnine samo rastu nije mantranje nego istorijska cinjenica.
Koliko ljudi u Srbiji će uložiti u S&P umesto u blokove ili u bilo koji drugi vid investicije?Pogledajte prilog 190215
Sta je tvoja poenta? I druge klase imovine dugorocno rastu:
Key Market Indexes | Historical Chart Gallery | StockCharts.com
An extensive collection of significant long-term charts with historical price data back to 1900, presented in a large format for detailed studystockcharts.com
Kuca je od 63' skocila sa 18k na 500k (2700%), dok je s&p skocio sa 80 na 5k (6200%):
Pogledajte prilog 190216
Svako posle treceg stana. Znaci prvo ide stan za zivot onda jedan za rentiranje i onda tek pocinju ulagati u ostalo.Koliko ljudi u Srbiji će uložiti u S&P umesto u blokove ili u bilo koji drugi vid investicije?
Svako posle treceg stana. Znaci prvo ide stan za zivot onda jedan za rentiranje i onda tek pocinju ulagati u ostalo.
Ne bi baš bio tako siguran. Pogotovo što eto samo ja znam min 2 sa ovog foruma koji vrlo dobro znaju šta je S&P. Plus većina ljudi ovde je ispod 40 godina samim tim mislim da skoro svi znaju vrlo dobro. A i da ne ulažu u Indexe imaju sada i u Srbiji samo u obveznice ako hoće, garantovana zarada od 6-7% u dinarima i to bez ikakvog poreza (jedini nedostatak tih obveznica je što moraš uložiti min 100k eura u dinarima). Ali ako već se dvoumiš stan ili nešto, onda je keš tu pretpostavljam.To je optimizam. Mogu da stavim glavu na panj da 95% vlasnika stanova u Srbiji nema pojma šta je S&P.
I ti što znaju šta je S&P opet su rekli da bi pre uložili u blokove. Tebo je ovo beše treća nekretnina ili četvrta? I opet si uložio u blokove...Ne bi baš bio tako siguran. Pogotovo što eto samo ja znam min 2 sa ovog foruma koji vrlo dobro znaju šta je S&P. Plus većina ljudi ovde je ispod 40 godina samim tim mislim da skoro svi znaju vrlo dobro. A i da ne ulažu u Indexe imaju sada i u Srbiji samo u obveznice ako hoće, garantovana zarada od 6-7% u dinarima i to bez ikakvog poreza (jedini nedostatak tih obveznica je što moraš uložiti min 100k eura u dinarima). Ali ako već se dvoumiš stan ili nešto, onda je keš tu pretpostavljam.
Nemoj da potcenjuješ naše ulagače. Vrlo su dobro obavešteni. Popričaj s vlasnikom par stanova pa onda reci. Ali ako neko ima samo 1 stan (gde živi) onda naravno da neće da ulaže u Indexe...
Treća ali PRVA u Srbiji. I zato sam odlučio uložiti u stan jer moram imati nešto u otadžbini. Za zlu ne trebalo. Plus država daje subvencije (povrat PDVa). Zašto ne iskoristiti to?I ti što znaju šta je S&P opet su rekli da bi pre uložili u blokove. Tebo je ovo beše treća nekretnina ili četvrta? I opet si uložio u blokove...
Da ulazem u Ameriku koja mi razorila 99 zemlju ? Ja gledam kako njima da uzmem i kroz ulaganje u svoju zemlju, dam posao i mojim ljudima.I ti što znaju šta je S&P opet su rekli da bi pre uložili u blokove. Tebo je ovo beše treća nekretnina ili četvrta? I opet si uložio u blokove...
Ne nije tako. Posle ovog stana u BGu uzimam ostale vidove ETF-ove i slično. Plus i trenutno dok se stan gradi, ja ulažem u štednju. Zbog rata u Ukrajini i zbog sve lošijeg narativa na Zapadu, odlučio sam se za stan jer ako bude bilo potrebno da se beži, da imam gde.Znači 3 nekretnine po zemlji, jedna gde si se naselio i jedna koju si ostavio, pa tamo nakon šestog stana da razmotriš ulaganje u nešto što nije cigla
Ne nije tako. Posle ovog stana u BGu uzimam ostale vidove ETF-ove i slično. Plus i trenutno dok se stan gradi, ja ulažem u štednju. Zbog rata u Ukrajini i zbog sve lošijeg narativa na Zapadu, odlučio sam se za stan jer ako bude bilo potrebno da se beži, da imam gde.