Treći put pišem da je prodao stan. Nije mogao da podnese ratu. Pale su cene. Izgubio je grubo 30-35% stana zbog tadašnje filozofije nekretnine samo rastu.
Sada imamo 7% prodaje na kredit. Pad od 25% prodaje na kredit. Mahom su to kaparisane nekretnine od pre godinu dana. To ima dalju tendenciju pada.
1 januara se ukida mera drzave i rate idu 20% gore čak iako Euribor krene da pada.
Lako je kad isplaćuješ sve u kešu i kad nemaš šta pametnije sa parama. Kredit je problem sada. Broj kredita pokazuje koliko je trenutno zdravo tržište. Tada je i Tadić pušten niz vodu npr. Sada se priča oko južne pokrajine završava i pitanje je koliko ćemo biti stabilni politički. Jasno je da su ova povećanja državnom sektoru iz duga. Samo kažem da postoji i druga strana medalje.
Uradio je najgluplju i najskuplju varijantu! Trebao je od roditelja svojih ili zeninih da traži pomoć na god dve i posle opet krenulo zlatno doba, počele rasti plate i eto vidi sada...
Prvo evo ti primer tih KEŠ kupovina. Keš kupovina se vodi sve što direkt ne tražiš hipotekarni kredit u Srbiji vezan za tu nekretninu. Znači svi ljudi koji kupuju na rate se vode kao keš kupci, uključujući i mene. Drugo ako ja uzmem ovde mali kredit za Srbiju sam ja i dalje keš kupac. Ako u Srbiji uzmeš deo keš kredita ili pozajmiš od rodbine deo i dalje si keš kupac.
To što ti gledaš kamatu od 5% kao extremno visoku je problem ako opet računaš sve od 2012 ili 2013te godine.
Ja sam već više puta pisao i rekao da sam na moj prvi stan u Amsterdamu plaćao kamatu od 5,5%!! I to je bilo 2009 pa na dalje i preko 70% stana sam isplatio po toj kamati! I to je sasvim normalna kamata! Ono što su davali "povlašćene kamate" od 2% za sve a ne samo za neke ljude je druga priča! Ljudi se navikli naravno na bolje se lako navikneš! I sad 5% skupo. Sacekaj eto videćeš da će ljudi kupovati na kredit i po tim kamatama eto opet primer iz NL. Čekali I ovde ljudi, pa videli to je nova realnost i prodaja opet krenula. Život ide dalje. Ti možeš čekati ali drugo vreme druga pravila. Treba platiti rat u Ukrajini, nažalost!
A što se Kosova tiče, dešava se isto kao sa Istočnom Hrvatskom (odakle sam i ja bio). Tada su to zvali "mirna reintegracija"!!! Isti princip, prvo dokumenti, pa tablice, pa onda novac, sada ide školstvo, itd... Ko to ne vidi njegov problem. Princip je bukvalno copy-paste! Nas su čak terali ne da lepimo stikere preko tablica već da na pola mosta na Dunavu staneš i fizički menjaš tablice sa hrvatskih na srpske!!! I to obični ljudi kao da smo svi Džems Bondovi! I obe policije su to znale i smeju se!!! Ukratko fast forward napred - 80% mladih će da ode! Stari će da ostanu zbog "duplih plata" što je opet velika greška jer će ti živce pokidati. Tako da ti tu duplu platu platiš životom!
U 2040 imaćeš osnovne škole koje će se zvati po Albancima gde će ići Srpska deca nažalost. Sve se to dešavalo 1995-1997! Isto! Eto vidi sada taj deo. Pustinja. Niti Srba a niti Hrvata! Kuća za 50-70k imaš da biraš!