Tako i treba biti. Zadnjih 4-5god je nenormalno sta se sve prekvalifikovalo za rad u IT industriji. Nije problem prekvalifikacija kao takva, vec su neke firme zaposljavale i iznajmljivale 'programere' bez ikakvog iskustva i znanja.Tako da, jeste tacno da se broj zaposlenih u IT-ju nece smanjivati, ali msilim da cemo tokom godina imati pomeranja, kvalitetniji ce dobijati poslove i zadrzavati ih, a manje kvalitetni ostajati bez posla.
Treba malo da se procisti stanje, iskreno... Bice jos stagnacije ovde, ne ocekujem neke ozbiljne investicije u toku godine (investicije otvaraju pozicije outsoucing firmama). Sada imam pristup, u firmi, tom delu koji se bavi projektima koji su outsourcovani. U Evropi smo odrzali saradnju samo jos sa dve vece Poljske firme (i to su bukvalno smanjile cenu po satu, u ovo doba inflacije :S ), sve ostalo je privremeno zatvoreno (izmedju ostalog i sa firmom za koju sam radio u Srb Ali se nadam ne zadugo ).
Sada nema vise tako olako ulaganje u necije ideje, samo zato sto je neko doso na ideju za nesto, pa da probamo. Sada se rade dosta ozbiljnije analize prvo i opipava trziste i onda se ulazi u investiciju. Doduse ustede se primete i na nekim drugim stvarima - recimo, koliko sam video, ranije je putovanje bilo biznis klasom kada se islo u Evropu na pregovore/sync sastanke, sada je to economy za nizi menadzmen, biznis je samo za ljude na visokim pozicijama. Takodje stimulise se usteda potrosnje kancelarijskog materijala, gleda se da se izbace neki softveri (tj placanje licenci) za koje mozda nema potrebe ili postoje jeftinije alternative (te neke stvari na koje niko ranije nije obracao preterano paznje, ali kada stavis na papir ode ne mali iznos na kraju godine)