Ne znam da li vidis svoj nick, malo je komicno da sam ja sa tribine, ali nema veze.. Ne mogu nazalost da ti sredim nocno rusenje, ne mogu ni da normalizujem kriminal na trzistu, cak i da hocu, jer smo na forumu koji cita jako mali broj ljudi i diskutujemo oko stvari koje nas na razlicite nacine intresuje. Ove statement izjave su mi super, ja sam bot i zelim da prevarim ostale koji citaju. Decko, grow up, odrasti mali veseljace.. Mi smo svi zajedno ovde nebitni kao Dejan Cukić..
Kradja/Otimanje IMT-a. Ok legitimno stanoviste, slazem se da su upropastili sjajan resurs i da su doveli do toga da se prodaje kao gradjevinsko zemljiste. Nismo ga upropastili ti i ja, nego ga devastiraju već 40 godina, neko manje a neko više dok nije propao i praktično je likvidiran..
Licitacija je bila javna i Alta (Macura) je kupila iz stecajne mase za 70-tak miliona lokaciju na NBG i to tako sto su podigli kredit kod AIK banke dok je kamata verovatno bila oko 2,5%. To je bilo pre više od 2 godine.
U medjuvremenu je kamata oko 7%, tako da ih godisnje samo kamata kosta verovatno 6-8 miliona godisnje vise nego sto su 'planirali' i price-ovali 2021.godine.
Porez na imovinu je verovatno oko 300k eura godisnje ako placaju po fer vrednosti, a pošto je kupac malo preduzeće, možda i dosta više ( bliski su vlasti pa verovatno plaćaju manje). Moraju da rade kompletan urbanizam jer nema ulica, nema ničega..
Koliko je meni poznato, Alta i ne želi da razvija tu lokaciju, nego želi da je preproda.
Oni su ušli već skoro 20-25 miliona keša i imaju kredit koji je na današnji dan veći nego kad su ga uzeli, kad gledaš otplatu i projekciju euribora.
I sutra se pojavi kupac/suinvestitor koji zeli da razvije tu lokaciju i da izgradi 5.000 stanova, da kazemo novi Belvil ili slicno naselje. Evo Delta npr.oni su solventni i mogu da izvedu taj poduhvat, imaju znanje, imaju reference, sto se kaže - znaju posao.
Da ga danas kupe, treba im minimum 3 godine da dodju do gradjevinske dozvole. Do tada bi ušli preko 100 miliona, skupe su pare. Tržište je, da kažem, komolikovano.
Koliko će njih da košta neto m2 2027. godine u januaru, kad je neki prvi optimistični rok da mogu biti spremni za start?