[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=880467#p880467:e740a69x je napisao(la):
Seamus » Sre Sep 15, 2021 7:14 pm[/url]":e740a69x]Fascinantno je koliko se covek trudi da objasni ciframa i argumentima, sve i da mislite da nije u pravu, izadjite i vi sa slicnim nivoom argumentacije
Inflacija i stampan novac ne moze objasniti nivo cena u Beogradu pre pocetka samog stampanja, kao ni odnos cena/kupovna moc, koji je, sudeci prema Deloitte-u najgori u Beogradu. Koji je razlog da Beograd ima skuplji kvadrat u odnosu na standard od svih drugih gradova u Evropi, inflacija ili bez? Ili izgleda bacaju taj novac iz helikoptera najvise iznad Beograda?
Argumenti tipa "moj prijatelj ne prijavljuje porez i tako kupi stan", nadam se da ste svesni da je u pitanju utaja poreza i da ako cete ici sa stavom "kod nas ima mnogo takvih, to je jedna od pokretackih snaga rasta cena" onda crno na belo mozemo reci da rast dolazi iz neprijavljenih izvora. Ne mora biti droga niti iko osudjuje, ali de facto su u pitanju neprijavljena sredstva.
Cene u Beogradu su imale prošli vrh krajem 2008. 2009. su stagnirale na početku godine, a posle je počeo blagi pad, koji se ubrzao da bi 2012. cene dotakle dno. Ne znam na koju godinu se odnosi ovo "nivo cena u Beogradu pre štampanja".
Taj vrh se može objasniti oporavkom privrede posle Slobe, pojavljivanjem kredita, kupovinom stanova srećnika koji su dobili i prodali akcije u jakim firmama, Crnogorcima sa ruskim parama, kao i slabim izdavanjem dozvola u Beogradu za objekte veće od 800 m2 u uslovima tražnje, za vreme gradonačelnika Đilasa.
Sigurno se svi sećaju da je krajem 2008. počela SEKA, koja se zapravo nije ni završila, već je tada počelo štampanje para i naduvavanje dugova.
Mislim da je prilično očigledno da je beogradsko tržište uzročno-posledično vezano za svetske trendove. Ne kažem da nema svojih specifičnosti, ali jednostavno smo suviše povezani sa svetom da ne bi bilo tako.
Od 2012 do 2014 je bilo stabilno, a od 2016 je počeo rast, koji delimično koincidira sa globalnim "oporavkom" svetske privrede, to jest sve većim štampanjem novca.
Takođe, mislim da je očigledno da je par godina pre Korone standard u Srbiji realno porastao.
Mogu da se složim da u Srbiju dolazi dosta novca, koji je neprijavljen, ali je do skoro država na to gledala kao na pozitivnu stvar, što u suštini i jeste. Bolje nego da se odliva neprijavljen novac. Ima i toga, ali je trend da se više uliva.
Evo, moja drugarica je radila neke nestalne poslove, ali je pre nekoliko godina počela da radi preko neta, ne kao it stručnjak, i za dve godine je došla sa zarade od 300 dolara do 1000 dolara. Ja ne znam šta je tu loše što je od nezaposlene postala samozaposlena osoba. I znam još x takvih primera.
Valjda se vi zalažete za što veće poreze i ukidanje tih poslova koje nam donose zaposlenost, smanjenu konkurentnost Srbije, iseljavanje?
Složiću se da bi to uticalo na smanjenje cene stanova.
Što se tiče cifara i argumentacije. Najvažnija cifra je cena novca. Za koliko se zaduživala Srbija kada je počela kriza da bi Tadić ispunio dogovor o formiranju vlade Cvetković-Daček a za koliko se zadužuje sada? Za koliko su se zaduživale banke i firme pre QE, a koliko plaćaju novac sada?
To je glavni faktor.
Za razliku od humanitarca Tina, koji nema interes da kupi stan ili ga proda, ja imam interes da kupim, ali mi to sada izgleda nemoguće osim ako naglo ne uđem u neku ozbiljnu lovu.
Preporučujem svima da pregledaju forum "Nekretnine Srbije" na b92. Vrlo korisno. Bilo je onih koji su ložili ljude da kupe kada je bio vrh (2008-2009), a bila je većina onih koji su ubeđivali ljude da će Srbija bankrotirati za par godina, kada su cene dotakle dno (2012-2014). Najbolje su prošli oni koji su kupovali od 2012 do 2014. Ovi što su očekivali bankrot Srbije (a nisu uzeli u obzir da je novac pojeftinio i da Vučić može lako da se zadužuje a da u isto vreme puni budžet od povećanih akciza za naftu jer je nafta sa preko 100 dolara za vreme Tadića pala na 40) su prognozirali korekciju cena nadole od 10-40%.
Desilo se suprotno.
Uzgred, nafta je pala zbog međusobnog obračuna velikih proizvođača, suprotno inflaciji, jer je Saudijska Arabija spuštala cenu da uništi fraking izvore u SAD, a vlada SAD je ćutala jer je to slabilo Rusiju, kojoj su uveli sankcije. Eto, analize, analize, ali ko je mogao da predvidi tako nešto? Niko.
Glavni faktor rasta je inflacija i ima mnogo neprijavljenog novca koji se sliva u Srbiju, ali nije vezan za kriminal, osim ako su ovi freelenceri i IT-jevci kriminalci.
Kad prestane žurka sa štampanjem, padaju cene, ali se to neće desiti odmah, već posle nekog vremena, dok se ljudi opasulje.