[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=880855#p880855:1vnc8d80 je napisao(la):torima37 » Čet Sep 16, 2021 5:33 pm[/url]":1vnc8d80]Pogledajte samo kako se srusio kvadrat poslovnog prostora,srusio se jer nema zdrave osnove.Ista sudbina ceka i kvadrat stambenog prostora, nece imato ko da zivi u njima,isto kao sto nema onih koji bi da rade u poslovnom prostoru,vec samo da rentiraju.
Setite se svih lokala koji su lepo radili,da bi u njih posle propasti iz besomucnog zidanja lokala, usli klaodinacari ,cak se i banke povlace,i u njih opet ulaze kladionice, da li su kladionice ta zdrava osnova???
Ne bih se složio da mogu da se porede lokali i stanovi jer je korona uticala na povećanje cena m2 stana. Veliki deo firmi se prebacio na rad od kuće i u nekoj meri i zbog toga raste cena stanogradnje, plus dostave rade 100 na sat, tako da lokali ako nisu u tržnom centru ili u Knezu, gube na značaju. Teško je prognozirati šta će biti u narednom periodu, ali ako se istorija ponavlja, u nekom trenutku moraju da padnu. Ja sam kupio u decembru 2020 stan za život, jer nisam mogao više da čekam "pad" cena. m2 sam platio 1600e starogradnje na Novom Beogradu, što je svakako preskupo.
[/quote]
Mogu da se porede iz ovih razloga:
Previse izgradjenih lokala,odnosno kvadratno vecih poslovnih prostora ,koji su kupovani radi rente, naspram trenutne sumanute gradnje,i vecinske kupovine onih koji hoce da rentiraju.Apsolutno identicna situacija.
Valjda se secate ,koliko su stakla poslovnih prostora bila oblepljena natpisima For Rent.Secate se valjda da su tada banke gutale taj prostor.
Kada sam mislio na histeriju, mislio sam da svako ko kupi stan,cita srecan novine ,kako je kvadrat poskupeo, a onaj koji nije kupio,biva osokoljen rastom,pa sebi kaze,kupicu i ako je skuplje, sutra ce biti jos skuplje.
Tako se vestacki zida cena,jer to nije realna traznja, to je sve spekulativnog karaktera.
Banke sa nula kamatom,su samo podstakle ovakvu histeriju.
Stavite prst na celo,pa digitron u ruke, racunajte koliko godisnje ode ljudi preko,koiko vise umre nego sto se rodi, pa pitam ja vas,ko ima stvarnu potrebu da zivi u svim tim stanovima,,,,,,,,ko???
Sa ovim smanjenjem od 80.000 ljudi godisnje, to je 80.000 manje obveznika poreza, manje kupovine zivotnih namernica, manje kupljenih dobara,to povlaci ,pad broja zaposlenih koji su ostali uskraceni za ta dobra, to vuce ka odumiranju jednog drustva,koje je sada ,daleko od proste reprodukcije.
Neko se cudi za Cene u Bugarskoj.Gospodo draga, u Banskom ,vrhunskom skijaskom centru, cena apartmana u hotelima sa bazenima ,recepcijom,saunama i ostalim kerefekama je od 400 do 500 evra, naspram Kopaonickih od 1700e do 4000e na vrhu.
Ovde nije problem cena kvadrata,kako se to na prvi pogled vidi, iza brda se valja puno ozbiljniji problem.
Neravnomerna razvijenost zemlje, gde ce cela zemlja ostati pusta, dok se svi ne presele u Beograd.
Nije ni tu kraj problema.Ovde u tako napunjenom gradu, svi misle samo na sebe,nije ih apsolutno briga sta je u ostatku zemlje,gledaju samo svoj interes , i nista vise.
Nije ni tu kraj problema, u tako bezosecajnom gradu, punom zabave i zabave i zabave,patriotizam se gubi.Sutra da neprijatelj udje u zemlju, u Beogradu bi ostali u stanovima, do poslednje megabajta interneta,do poslednjeg wi fi signla.Pitali bi sta se desilo ,tek kada bi im poslednja kap baterije iscurela.
Ni tu nije kralj problema, ti i takvi ,bi odmah pristali da rade za tog neprijatelja, samo da im ovaj da wi fi sinal,da nastave da igraju igrice.
Mozda ovo deluje smeso, ali je situacija ozbiljna.Pored histerije ,zivimo i u prividu, da se nesto radi,zida,metroi,auto putevi, a zemlja gubi ljude svakim danom,i to sve rapidnije i brze.Puna Marakana ,plus pun JNA ,eto toliko nas je manje svake godine, a ubismo se od kvadrata , kilometera autoputeva,stanova na vodi i soping molova.