Da, biti privrednik i vlasnik svog biznisa u Srbiji je tako lako, samo zaposlis robove za minimalac i pijes kafice dok milioni kaplju, kako jedan doktorand zamislja uspeh u biznisu
Ne znas dobro to je zasigurno. I naravno jos jedan komentar o nekom iz okruzenja ko je "glup, lenj, neradnik" ali se eto snasao na nemoralan nacin i eto sad mu kaplje lova dok nista ne radi.
Apsolutno ima drzavno uhlebljenih kadrova koji bez veceg cimanja zive lepo al je svrstavanje istih uvreda za sve male ili vece samoostvarene privrednike u Srbiji. Licno znam desetak uspesnih primera ljudi koji su imali petlju i svojim radom pokrenuli i uspeli u biznisu u razlicitim sferama. Niko od njih nema vremena da bleji po kaficima i placaju adekvatno radnike, vecinom imaju biznise gde ne rade 9-5 vec se desava da po ceo dan od 5 ujutru do 8 uvece ne stanu, vikendi su takodje radni, pa bum desi se korona i promet ti padne na nulu a samo operativni troskovi 50k mesecno pa se ti izbori da ti ne propadne i da ne otpustis ljude, mnogo je manje stresa a i manje nagrada biti radnik
Takodje vecina njih bolje posluje i ima znatno vise prihode nego pre 10ak godina.
Sto se teme tice juce sam se bas cuo sa agenticom (kucni prijatelj) koja primarno radi na NBgu, navodi sto se Novog tice da je kao sto i pokazuju podaci promet jeste opao u odnosu na proslu godinu (doduse proslu bas navodi kao ozbiljan pik) ali da jos nema naznaka da pada cena, max skidanja cena iz njenog iskustva su bila par hiljdana al za vecinu ugovora prodavci jos nisu spremni a i nemaju potrebe da spustaju, nalaze se kupci. Dokle ce trajati i da l je samo stagnacija u pitanju pokazace narednih 6 meseci. Dodao bih da sto se alternativnih nacina ulaganja tice mi smo prevashodno needukovano trziste, danas i iz Srbije mozes preko npr. Interactive Brokers platforme uloziti u americke ili globalne indeks fondove za koje licno smatram za bolju investiciju nego nase kvadrat ili bilo kakvu privatnu penziju (pogotovo long term drzanje, nasa drzava nema porez na kapitalnu dobit ako se investicija drzi preko 10 godina sto je suludo dobro i nema skoro nigde na zapadu).