Defke, mislim da nisi shvatio poentu. Ti si obrazovan covek, koji zaradjuje dobro, radis u IT i... Kupio si od posteno zaradjenih para stan u Marije Bursac (ok, lep kraj). E sad, da li ti nekad prodje kroz glavu, ako ti koji si u vrhu populacije po zaradi i znanju, a ne kupujes te budzevine od 4k, 5k evra po kvadratu, ko to kupuje? Koja je to nova elita? Kako je moguce da ortak Velje Nevolje kupi Geneks? Ne znam.... ti meni reci. Izgleda kao da se prosto 'utrkuju ko ce da plati vise'. Ja vise ne kontam ni ulogu lokacije u Bg, ni mikrolokacije, cene su random, kao da vec imamo letece automobile marke EHang.
Nisam Defke, ne zameri, ali evo mojeg misljenja. Ja sam preduzetnik od 1999.godine i prvi stan je moja generacija kupovala 2004.-2010.
Novi Beograd je bio 1.000-1.500. Krediti su bili skupi, ali ih pre toga nije bilo, niko nista nije znao o tome i docekali smo ih kao da nam je neko poklanjao letece tanjire.
Ja sam častio celu firmu kada sam 2006.kupio stan u Mirijevu,po kamati od skoro 6% koliko se secam. Da ne pricam kako sam skupio ucesce, kako sam nasao procenitelja, kakav sam dar-mar napravio svojim roditeljima itd. Neuporedivo sa današnjim vremnom u svakom pogledu.
Ali, bio sam mlad, borbena gotovost je bila preko maksimuma 24/7 i bio sam spreman na sve. Iz ove perspektive i sa ovom glavom, bio sam hazarder.. Velika većina drugara i prijatelja, plus rodbina su mislili da sam lud i da se to ne radi tako. Medjutim, mi kao generacija nismo mogli da putujemo i kad su nam otovorili granice i kad smo krenuli da putujemo i da se druzimo sa nasom generacijom na zapadu, otovorile su se perspektive kako bi trebalo da se ponasa jedan mlad čovek koji bi da stvara porodicu uskoro. Vrlo brzo je krenuo hipe sa cenama nekretnina 2006. godine i počela je da raste cena, ali i ponuda. Uzmite u obzir da je svaki peti investitor bio prevarant, ali ne iz današnje perspektive da smanjuje kvalitet završnih radova, nego bukvalno uzme pare i pobegne u istočnu Afriku..
ALi u isto vreme kako je počela da skače cena nekretnina i ja ( kao i jedan deo mojih drugara ) smo počeli sve više i više da zaradjujemo. Beogradska berza je kidala, privatizacija u punom jeku, gradjevina je bila u ludačkom zamahu, trgovina (uvoz) je cvetao, a konkurencija je realno bila smešna.. Pričam iz perspektive preduzetnika.. Iz perspektive zaposlehih tog vremena, sve je obrnuto.
Tek su krenule korporacije da zapošljavaju, radnik je bio niko i ništa, nezaposlenih koliko voliš, dosta ljudi i nije moglo da podigne kredit itd.
Da skratim i u takvim uslovima je centar grada dogurao do 4.000 eura/m2, Dedinje je išlo i skuplje sve do credit crunch-a 2008. i popularne SEKE.
Mi kao zemlja u tranziciji, sa smešnim institucijama smo potponuli u blato i oporavljali smo se 3 puta duže nego zapad.
Ali je to bila ozbiljna škola.
Poslednjih 7-8 godina situacija je potpuno drugačija nego tada.
Razvojem IT-a, mi smo dobili ljude koje ne mogu više da ucenjuju poslodavci i takvih ima sve više, možda i celih 100k sa dijasporom.
Preduzetnišvo danas i pre 20 godina, nebo i zemlja. Već imate 3.generaciju preduzetnika u nekim firmama, a 2. generacija uveliko drma našom scenom. Tu ima još sigurmo 100k ljudi koji zaradjuju dosta iznad proseka.
Postoji sigurno još 100k ljudi koji rade u nekim firmama i zaradjuju jako lepo za naše uslove. Proverite plate arhitekti i gradjevinaca kod nas i u Sloveniji i Hrvatskoj ( trenutno ), baš ćete se iznenaditi. Mediori u dobrim firmama imaju oko 200.000 dinara neto. Moji prijatelji, koji imaju vrhunsku firmu u Srbiji i SLoveniji, manje plaćaju gradjevinca ( seniora ) u SLoveniji i na jednom projektu u Italiji, nego seniora na glavnom projektu u Srbiji.. To je ranije bilo nezamislivo.. Poznajem lično 2 momka, jedan je keramičar a drugi moler i radi gips, ozbiljni majstori i ljudi, vredni i posvećeni.. Oni su dočekali svojih 5 minuta i prave preko 50k godisnje neto! Sa par radnika, jako mala firma. To je isto bilo nezamislivo pre samo par godina.
Postoji sigurno 50-60 hiljada ljudi koji su nasledili jako skupe nekretnine, vracene su im u restituciji itd.
Postoji sigurno 200k ljudi koji su emotivno, poslovno ili na neki sličan način vezani za Srbiju, a imaju velike pare za naše uslove. Imamo baš veliku dijasporu, plus Bosna, Crne Gora i srbi iz Hrvatske i Kosova, rasuti po svetu. I tu računajte da je na sceni 2.generacija koja je i nasledila neke nekretnine po svetu, koje su tek tamo poskupele.
Imamo skoro 50k stranaca koji zive i rade u Srbiji.
Da se vratimo na tvoje pitanje Defketu:
I kada cela ova ekipa gleda da kupi nekretninu ili nekretnine, ozbiljan procenat završi kod notara u Beogradu. I sve to rezultira sa maximum 20.000 kupoprodaja godišnje. Sad sa ovim padom prometa, biće i 20%-30% manje.
Matori, to je smešna cifra!
Demand na tržištu je i dalje jak, para ima, ali je tržište takvo kakvo je.. Da zamislimo ( hipotetički jbg, jer drugačije nije realno ) da 17.decembra dobijemo dobru i sposobnu vlast i da u naredne 2-3 godine utegnu privredu i da naprave lep i perspektivan ambijent za privredne aktivnosti, ja ti garantujem da bi sa normalnijim kamatama na stambenjake promet popeo na 30k ugovora godisnje,a da je neki maksimum preko 35.000 ugovora.
Naša tragedija je naš usrani mentalitet 'da komšiji crkne krava', takvi su u i Ukrajinci pa evo gde smo i mi i oni.. Jednini debili u Evropi koji ratuju i sje*******avaju svoju buducnost i svojih praunuka.
Tragedija je i što smo finansijski i investiciono potpuno nepismeni, ili da kažem da smo tu nacija sa ozbiljnim ograničenjem.
Tragedija što se ljudi u srednjim godinama više ne usavršavaju, ne uče, ne traže nove mogućnosti ( čast izuzecima ).
Veliki procenat stečenog ide u nekretnine, što je tragedija, ali je tako..
Ja ne želim da me neko shvati da botujem da bi ljudi kupovali stanove, naprotiv. Ja navijam za svakoga iz Srbije koji ima pameti da uloži kapital u dobru i perspektivnu ideju, proizvod, derivat koji će njemu, njegovoj porodici i njegovoj zemlji na kraju (znači svima nama) donati prosperitet i uspeh.
ALi moramo poznavati svoj narod kada diskutujemo o ovako kompleksnoj temi, koja se zove ' Cena nekretnina u Beogradu ' Ljudi, to je religija ovde, kao i u Njujorku, Londonu, Dubaiu..
Izvinjavam se što sam opširan, ima dosta ljudi ovde koji su iskreno zabrinuti ili imaju neke nedoumice, a po mom mišljenju samo ne sagledavaju sve faktore za 'skupe' nekretnine.
Mi smo degenerisano društvo koje ima sve više para, a sve manje znanja i pameti..
Majmun je odavno ušao u tenak, samo sad ima zver od tenka..