vradovic
Expert
- Učlanjen(a)
- 31.10.2007.
- Pohvaljen
- 7.190
Neko je prosuo neku statistiku (i potkrepio to nekim podacima) da su cene pale jos ranije na ovoj temi. Prema toj statistici centar je padao jako malo a perferija nesto vise.Zna li neko da li se razlikovala brzina pada cena nekretnina u strogom centru i na periferiji tokom prethodne ekonomske krize?
Da li su cene padale ravnomerno da jako dobrim lokacijama i na periferiji, ili ne baš?
Ono sto se ja secam (a bio sam aktivan tada) nista tu narocito nije niko spustao cenu vec je trziste samo bilo bas lose u smislu nista se nije izdavalo niti prodavalo. Banke su pokusale da napuste lokale ali su uglavnom imale dugorocne ugovore.
Gradovi po Srbiji osim Beograda su bili vise pogodjeni u smislu jako tesko je islo izdavanje ali cene nisu isle sad na dole. Trziste je bilo na nekakvom cekanju. To cekanje je potrajalo do 2015 . godine i tada je osetno krenilo na gore. Od tada pa sve do danas smo imalii rast cena i ovo je sada prvih par kvartala stagnacije.
U isto vreme 2008/2009. na Floridi je tada bio ludacki potop cena. Bukvalno su svi prodavali bud zasto. Toliko su bile pale cene da je to bilo nenormalno. U Kaliforniji cak i guverner tadasnji je prodavao drzavni namestaj na ulici da bi izvukao koji $ jer je sve islo na 0.
Da bi cene pocele da padaju u Beogradu pre toga morali bi da vidimo u svim vestima da je Florida pukla nacisto a to trenutno nije slucaj. Moralo bi nesto zesce da izazove pad. Na primer totalitarne sankcije od strane nasih dragih “prijatelja” iz EU.
Ono sto ja mislim da ce da se desi je sledece: 2024 stagnacija, 2025. rast cena nekretnina, 2026. takodje rast. Razlog je vise nego prost. Drzave placaju previsoku kamatu na dugove kada su kamate visoke. Amerika ima 33T dug a na to placa kamatu. Jabuka ima 100B dug i na to placa kamatu. (kad je visoka kamata manje su konkurentni). To dovodi do ogromnih problema u finansijama pre svega Amerike a i firmi koje ne mogu dugo da izdrze da placaju tolike kamate. Pre ce se odluciti na inflaciju pa ako treba i na hiperinflaciju nego da puknu zatezanjem. Tako da ce pokusati polako da spustaju kamatu a da nadju neki naci da se ne podigne inflacija naglo. Mozda vecim porezima ili neko drugo resenje.
As inflation cools, Fed seen pivoting to rate cuts in May
Cooling inflation will allow the Federal Reserve to forgo any more interest rate hikes and indeed to start cutting rates by May, traders bet on Tuesday, after a U.S. government report showed consumer prices for October were unchanged compared with the prior month.
www.reuters.com
Evo vec maj 2024. god bi trebala da se vidi naznaka o spustanju kamata i to je onda jasan signal sa se ringispil nastavlja.
Plus na sve to Beograd ce tada imati turisticki bum zbog sajma.
Poslednja izmena: