@Analitičar i
@Guest7788 i
@sutraw i
@MrGood2016 - Želim vam svima odgovoriti pošto ste svi slična ili ista pitanja postavili.
1.) Štednja u SR bankama je osigurana do 50k eura po banci po čoveku. Tako da ne znam zašto opskurne. Evo ti primer, u NL kamata je 1,5% godišnja dok u Srbiji 4,5% na eure ili 3,82 EKS nakon odbitka poreza. Ako ćeš u dinarima onda je i još bolja. Plus smanjuješ poresko opterećenje u NL! Dupli win.
2.) Porez u NL - ne bi da smaram ali vamo ti računaju sve u paketu, kuće, stanove, keš na štednji i akcije i onda na osnovu toga plaćaš godišnje još porez. Znači imaš klasičan porez na kuću/stan + na kraju godine što ti još sve saberu pa te oderu.
3.) Slažem se da kratkoročno će ROI na te nekretnine u Srbiji imati ROI oko 2,5% ali dugoročno moraš računati i kapitalnu dobit i sigurno neće biti 2,5%.
4.) Ne ulažem u SR da bi bio
neko i nešto. Već kao što vidite iz mojih postova da sam dosta racionalan čovek i da važem šta i kako. Evo par razloga. U NL već imam 2 nekretnine, i sledeću da kupim morao bi platiti porez na prenos apsolutnih prava 10%!! Plus moji sinovi kod nasledstva morali bi platiti 30% poreza na nasledstvo. Dok u isto vreme u SR imam pravo na povrat PDVa od 10% i deca imaju 0% poreza na nasledstvo!! Čista matematika.
Ja sam poreklom iz Hrvatske i do 1991 moji su imali 4 nekretnine širom HR. Kada je došla demokraCija, onda smo morali otići u Srbiju i morali smo iznajmiti stan!! Zato što su moji razmišljali kao i većina sada ovde... Pa šta to je Juga, to je isto... Kao i vi sada... Zašto u SR kad možeš sve u NL... Možda je bolji ROI, možda ovo itd... Jednostavno želim da imam nešto u Srbiji za zlu ne trebalo. Da samo stoji i da isplaćuje režije ja sam srećan. Ja ne govorim ljudi da kupujem 15 stanova. Kupujem 1 stan.
U koroni ste videli kako se stvari promene za sekund. Eto moja deca imaju oba pasoša, ali do korone nismo im vadili SR, jer je žena rekla šta će im SR pasoš imaju NL,
isto je.Nepotreban trošak od 50e. I došla korona i nisu mogli ući u SR bez SR pasoša... E tako isto i sa nekretninama. Sve je dobro dok je dobro... Tako da sad je i žena videla da ima smisla što pričam da moramo imati nešto u Srbiji.
5.) Drugi vidovi ulaganja. Probao sam svašta i akcije i fondove i svašta. U koroni sam uložio kad su akcije pale u razne akcije, avio kompanije, banke, farmaceutsku industriju, vojnu, naftnu. I na kraju 4 godine posle ceo portfolio je 10% u minusu!! Neke su akcije jako porasle - banke, naftne itd.. Dok su druge toliko pale da je onda efekat minus. Tako da hvala lepo. Bolje i manje ali sigurno nego kao više pa minus.
Kripto neću ni da komentarišem jer to nije za mene. Nisam takav čovek.
Ako ti imaš neke
sofisticiranije modele slobodno mi predloži. Ja ću videti i spreman sam da razmotrim sve.
6.) Ja sam patriota u smislu da gledam kako da izvučem maksimum od oba sistema - i SR i NL. Znači ako sada SR daje povrat poreza na 1.stan - ZAŠTO to ne iskoristiti? Plus smanjujem ukupno poresko opterećenje u NL...
7.) U NL su postali fanatici za zelenu agendu i to već stvarno ide u fanatizam. Ne pričam o kvalitetu vazduha i ostalo. Nemojte odmah na nož sve da dočekate. Već sam rekao da ide zabrana prometovanja i rentiranja nekretnina koji imaju lošiji energetski razred od D!
8.) Drugu opciju mi nudi neki kolega da kupim stan u Južnoj Karolini (USA) s pogledom na more i da izdajemo kao stan na dan. On to radi 2 godine i plaća agenciji da sve radi za njega 40% i prinos mu je oko 8%. Ali opet on ima 8 nekretnina i može. Ja kad dođem do tog stadijuma onda ću i ja.