@Skomi sve je tačno što si naveo. Pazi jedno, a to sam već i rekao, NEMA tog investicionog stana koji će ti doneti 6% ROI bez poreza i bez muke kao što sad dobijaš u banci. Kratkoročno, u narednih godinu dve, štednja nudi ubedljivo NAJveći ROI i ubedljivo najmanji rizik.
ALI, dugoročno problem kod štednje je AKO NBS ili ECB odluče da upale mašine i ponovo počnu da štampaju kao ludi - što vrlo lako može da se desi zbog globalnih okolnosti a i zbog lokalnih i samim tim štednju ti obezvrede i u dinarima i u eurima. Zato je stan bolji jer dugoročno će da čuva vrednost. Jer npr. dvosoban stan ako je pre koštao 100k, sada košta 200k, to ne znači da si ti zaradio 100k već ti opet možeš da kupiš dvosoban stan... Samo je jedinica mere promenjena.
Alta Banku nisam gledao i hvala na informaciji. Onda moj post o Obveznicama Republike Srbije gubi svaki smisao jer dok platiš sve provizije brokerima, imaš manje nego na klasičnoj štednji.
Pazi moje mišljenje, i isključivo moje, je da treba sad staviti keš na štednju (dinari ili euri - sam izaberi) na 6 ili 12 meseci - NE DUŽE. I pratiti tržište nekretnina. Ako nešto uleti extra povoljno, razročiš i kupuješ. Ako ne, za godinu dana će se znati - ili će malo pasti cene ili će ostati iste. Ja to govorim iz perspektive nekog ko ne kupuje stan u stambene svrhe već investiciono. Ko kupuje stan za stambene svrhe, onda moja računica ne važi.
Moje mišljenje je da će cene za dobre projekte da padnu oko 10% pod tim mislim novogradnju i dobre lokacije - BW, Lastavice, Pupinova Palata, Soul 64, itd...