kultura_stanovanja
Beginner
- Učlanjen(a)
- 27.06.2023.
- Pohvaljen
- 172
Sad sam pogledao Adiko: https://www.addiko.rs/stanovnistvo/stednja/dinarska-stednja/#1488465965469-f34509a6-e4b2Kamate za nedelju štednje još nisu izbacili. Ono što vidim je da su kamate na štednju pale u odnosu na leto.
Npr. Procredit Banka je davala 4,5% na 12 meseci na eure za iznose preko 50k, sada daje 4% ali na iznose preko 100k...
Na dinare najbolja je Adiko Banka na 6 meseci s NKS od 5,5% ili EKS 5,58% (i to je bez poreza jer su dinari). A čak i da budu izbori u decembru i dok se izabre nova Vlada i ostalo dinar vam je siguran od valutnog rizika još 6 meseci sigurno.
Mislim da rade sličnu foru kao pred Black Friday da su spustili sada kamate i onda će da dignu u Nedelji Štednje... U stvari će kamate biti iste kao u leto što su davali) Bankari
) Ove dve gore pomenute banke su najbolje za ove dve valute. Sve ostale imaju lošije uslove tj. kamate.
Ostale opcije su možda najnovija emisija državnih obveznica što ide krajem meseca:
Kamata na obveznice je 7% godišnja, nema poreza, indeksirano u dinarima. Jedina mana je što morate da otvorite brokerski račun i plaćate proviziju kod kupovine i prodaje i to... Ispada po meni slično kao u Adiko banci na dinare s mnogo manje papirologije i zezanja... Ali opet... Postoji opcija.
Ovo je što ja pratim i vidim.
U vrhu stranice stoji 5.58% ali to je godišnje;
dok ispod u detaljima (reprezentativni primer) stoji 4.04% za 6 meseci ali to je isto godišnja, znači nakon pola godine dobiješ samo oko 2%
a ako oročiš na godinu dana - tek tada dobiješ 4,50%.
Jedino mi je uvek bila misterija - šta ako mi zatreba taj novac, da li mogu bilo kada da ga podignem, da pritom izgubim kamate ali da mi glavnica ostane?