Tin » Ned Jul 04, 2021 9:45 am[/url]":muzazbae]@Postovani gospodine Mariks,
Hvala vam na komentarima.
Iz tona vaseg posta vidim da su vas zakljucci koje sam izneo emotivno pogodili.
Zao mi je zbog toga i izvinite, nije bilo nikakve lose namere na mojoj strani.
Zakljucci koje iznosim nisu zasnovani na mom misljenju vec objektivnim i konkretnim podacima.
Jednostavno podaci tako govore. Ko zeli moze proci kroz iste u proslim postovima, da se ne bih ponavljao.
Ti podaci govore da dijaspora, stednja gradjana, IT community, FED/ECB, gradjani iz zemalja iz okruzenja, spekulacije sa kripto valutama nisu uvecali traznju i kao takvi nisu uzrocna varijabla rasta cena nekretnina u Srbiji, svidjalo se to nekome ili ne.
To ne znaci da nema odredjenog broja kupaca iz gore navedenih oblasti.
Ali podaci pokazuju da dinamika broja ovakvih kupaca nije dovoljna za pokretanje trzista koje se desilo zadnjih par godina.
Oblasti gde bi verovatno trebalo traziti razloge rasta:
1) Vestacki smanjena ponuda stanova (nekoliko 100k stavljeno van prometa) u novembru 2018.
(Zakon o izmеnama i dopunama Zakona o ozakonjеnju objеkata), pri cemu Katastar stoji u resavanju ovog pitanja, a ne bi trebalo.
2) Srbija skinuta sa sive liste Financial Action Task Force - FATF u junu 2019.
U mesecu nakon oba slucaja smo imali nagli skok cena.
(Izvori za 1 i 2 i skok cena navedeni u ranijim postovima)
3) U 2018. I 2019. Izgradjeno novih stanova kao nikada do sad od 2011.
Imali smo rast broja izgradjenih stanova cirka 2019 vs 2018 skoro +40% a 2019 vs. 2017 vise od +75%.
Izvor:
https://www.stat.gov.rs/sr-Latn/oblasti ... vo/stanovi
4) Propagandna masina "agresivna". Promocija stanova kao nekada poznatih brendova robe siroke potrosnje.
Poruke usmerene na generisanje urgentnosti za kupovinom (prodajna tehnika) = "jos malo pa nestalo".
(Ovde nazalost nemam kvantifikaciju, ali ko ima vremena i strpljenja moze proci internet portalima i prebrojati clanke).
Zlobnici bi rekli da ne raste traznja, vec da je regulativno namerno smanjena ponuda i zamenjena ponudom onih koji bi da prodaju po duplo vecoj ceni. Ostali samo prate.
Gospodine Mariks, iz gore navedenog mozete videti da ja Vas, niti bilo koga drugog na ovom forumu ko je kupio stan ne nazivam kriminalcem.
Vlasnicima stanova je u interesu da cena istih raste i to je ok.
Na kraju, nije lepo da me nazivate imperatorom. Ja sebe ne vidim tako, a i zvuci nehumano. Ljubazno molim da to vise ne radite. Puno hvala unapred.
Lep pozdrav
- - -
Konflikt interesa: Autor ne prodaje, ne kupuje nekretninu, nema konekcija sa agencijama za nekretnine, investitorima, nije clan ni jedne stranke niti udruzenja. Autor nema koristi niti od povecanja, niti od smanjenja cena/traznje za nekretninama u Srbiji. Autor ne spekulise na finansijskim, a ni robnim trzistima, ukljucujuci i nekretnine.