Ne znam zasto ignorises migraciju kao bitan faktor demografije. Mi smi imigrante imali zbog rata, a ne zbog toga sto smo dobra zemlja za zivot, tj. imigranti su bili privremeni faktor. A emigrante imamo jer ima mnogo boljih zemalja za zivot. Kad saberes negativni prirodni prirastaj i neto emigraciju, situacija je katastrofalna. Ubuduce mozemo racunati samo na migrante iz Azije i Afrike, nema ko drugi da migrira ovde.
Ja mislim da je to proces koji je vec zavrsen, ili je pri kraju. Mislim da sad retko gde mozes naci da zivi vise generacija u jednom stanu, tako da ne mozes racunati na to da ima ko zna koliko njih koji zive u zajednici i zele da zive odvojeno. Vecina vec zivi odvojeno.
Stanovao sam par meseci u Beogradu, kao podstanar. Niko ne negira to sto kazes, ja samo kazem da ce tokom vremena pritisak na Beograd biti sve manji i manji zbog demografskih tokova. Naravno, bice uvek dijaspore koja ce kupovati, bice onih koji iznajmljuju stanove,..., nece se nista drasticno promeniti preko noci. Ali svet se menja, Srbija se menja. Ne mozes samo ekstrapolirati neke stvari iz prethodnog perioda i biti siguran da ce one vaziti i u buducnosti.
Ja kapiram da neko ko ima puno kesa ne zna sta ce sa njim, pa ulozi u nekretnine jer je to najlakse, i ne kazem da je to pogresna odluka, malo se sacuvas od potencijalne inflacije, malo prihodujes od izdavanja,... Samo mislim da ce racunica sto se tice kupovine nekretnina u Beogradu kako za zivot tako i za investicije promeniti u narednim godinama i decenijama iz vise razloga: demografija i migracije, inflacija, kamate, porezi,... Da ne spekulisem u kom ce smeru ici, ali moguce je da sve one racunice o rastu cene nekretnina, ROI-ju i slicno koje su vazile proteklih 10-20 godina vise nece vaziti,..., tj. vazice, ali uz korekcije, ali niko ne zna u kom smeru ce ici te korekcije.