Šta je novo?

Cene nekretnina

Ako razmisljas o tome da kupis stan da bi ga izdavao, a sve je manje ljudi kojima mozes da izdajes, onda je jasno u kom smeru to vodi kad su traznja i cene u pitanju. Do sad su cene rasle iz vise razloga (neto migracija ka Beogradu, inflacija,...), a sad kad vise ne budes imao neto migraciju ka Beogradu pitanje je kako ce to uticati na cene.

Ne znam da li si nekad živeo u BG ili bio prinuđen da tražiš stan za iznajmljivanje u BG. Ja sam osoba koja živi pod kirijom dobar deo života i mogu da ti kažem jednu stvar koja se nikad ne menja u BG - dobar stan za izdavanje ode jako brzo. Tražnja za dobrim stanovima (= dobra lokacija, dobra mikrolokacija, dobra kvadratura, raspored, nameštenost itd.) je uvek jako velika jer je tih stanova uvek malo na tržištu.

Nisam siguran sta hoces da kazes. Sve se racuna, ali ti u samo tokom 90-tih dobio nekoliko stotina hiljada novih stanovnika samo po osnovi izbeglica iz Hrvatske i BiH, a kasnije i sa Kosova sto maskira cinjenicu o stvarnom tempu pada, a on nije 1.2 miliona za 30 godina, tj. 40k godisnje nego preko 60k.
A iskreno, ne verujem u zvanicnu statistiku o broju stanovnika, verujem da je pravi broj mnogo manji.
1991. si imao tih 7.8 miliona stanovnika (bez Kosova, a sa Kosovom i preko 9 miliona) i 7 miliona glasaca. Sad imas 6.6 miliona stanovnika i 6.5 miliona glasaca. Tebi tu nije nista cudno? :)
Dobio si izbeglice a izgubio emigrante. Da je samo do odnosa umrli/rodjeni izgubili bi od 1990 oko 700k ljudi. Sve preko su emigranti - imigranti.

Biracki spiskovi su nesredjeni, to je odavno poznato. Zato je realna izlaznost veca nego zvanicna prikazana, ali to je druga i duga tema.

I jos jedna stvar vezaan za demografiju. Sad je sve redje da zivi po tri generacije u jednom stanu. Ljudi je manje, ali zauzimaju veci prostor. Jos je kod nas taj prosecan prostor po stanovniku manji od evropskog prostora i moze i treba jos da raste.

Naravno, ali to pravi onda problem kada hoćeš da skroluješ stranicu.

Videću da nađem neko rešenje.
Važi, hvala. Probaj ako može kombinacijom ALT+scroll da se zumira.

Čak i da mora samo scroll, mislim da bi opravdalo žrtvu, jer je lakše preskočiti mapu za regularan scroll stranice, nego da stalno teram miša u levo za +/-.

Euribor 6m je, na zalost, posle krace letnje pauze, nastavio da divlja. Upravo je presao 4, prvi put posle skoro 15 god, dosao je na nivoe iz 2008. god. Nije dobro, nije stabilno. Ne bih sada preporucio kredit ni najvecem neprijatelju.

Ako je nekome argument da ce za 30 godina sigurno stanovi biti skuplji nego sad, onda dobro, podrzavam... samo napred! Samo bih molio da obrate paznju da zive u Srbiji, ovde se inflacija vise odnosi na cene, nego na plate. Unapred bih zamolio da mi sutra ne blokiraju Nemanjinu oni koji veruju da je kredit danas dobra ideja. Hvala.

Dobio si izbeglice a izgubio emigrante. Da je samo do odnosa umrli/rodjeni izgubili bi od 1990 oko 700k ljudi. Sve preko su emigranti - imigranti.
Ne znam zasto ignorises migraciju kao bitan faktor demografije. Mi smi imigrante imali zbog rata, a ne zbog toga sto smo dobra zemlja za zivot, tj. imigranti su bili privremeni faktor. A emigrante imamo jer ima mnogo boljih zemalja za zivot. Kad saberes negativni prirodni prirastaj i neto emigraciju, situacija je katastrofalna. Ubuduce mozemo racunati samo na migrante iz Azije i Afrike, nema ko drugi da migrira ovde.
I jos jedna stvar vezaan za demografiju. Sad je sve redje da zivi po tri generacije u jednom stanu. Ljudi je manje, ali zauzimaju veci prostor. Jos je kod nas taj prosecan prostor po stanovniku manji od evropskog prostora i moze i treba jos da raste.
Ja mislim da je to proces koji je vec zavrsen, ili je pri kraju. Mislim da sad retko gde mozes naci da zivi vise generacija u jednom stanu, tako da ne mozes racunati na to da ima ko zna koliko njih koji zive u zajednici i zele da zive odvojeno. Vecina vec zivi odvojeno.
Ne znam da li si nekad živeo u BG ili bio prinuđen da tražiš stan za iznajmljivanje u BG. Ja sam osoba koja živi pod kirijom dobar deo života i mogu da ti kažem jednu stvar koja se nikad ne menja u BG - dobar stan za izdavanje ode jako brzo. Tražnja za dobrim stanovima (= dobra lokacija, dobra mikrolokacija, dobra kvadratura, raspored, nameštenost itd.) je uvek jako velika jer je tih stanova uvek malo na tržištu.
Stanovao sam par meseci u Beogradu, kao podstanar. Niko ne negira to sto kazes, ja samo kazem da ce tokom vremena pritisak na Beograd biti sve manji i manji zbog demografskih tokova. Naravno, bice uvek dijaspore koja ce kupovati, bice onih koji iznajmljuju stanove,..., nece se nista drasticno promeniti preko noci. Ali svet se menja, Srbija se menja. Ne mozes samo ekstrapolirati neke stvari iz prethodnog perioda i biti siguran da ce one vaziti i u buducnosti.
Ja kapiram da neko ko ima puno kesa ne zna sta ce sa njim, pa ulozi u nekretnine jer je to najlakse, i ne kazem da je to pogresna odluka, malo se sacuvas od potencijalne inflacije, malo prihodujes od izdavanja,... Samo mislim da ce racunica sto se tice kupovine nekretnina u Beogradu kako za zivot tako i za investicije promeniti u narednim godinama i decenijama iz vise razloga: demografija i migracije, inflacija, kamate, porezi,... Da ne spekulisem u kom ce smeru ici, ali moguce je da sve one racunice o rastu cene nekretnina, ROI-ju i slicno koje su vazile proteklih 10-20 godina vise nece vaziti,..., tj. vazice, ali uz korekcije, ali niko ne zna u kom smeru ce ici te korekcije.

Naravno, ali to pravi onda problem kada hoćeš da skroluješ stranicu.

Videću da nađem neko rešenje.
Mozda 2 ili 3 nivoa velicine mape, kao youtube, a najmanju stavis kao default da ima vise mesta ko hoce da skroluje stranicu. Ctrl scroll nekad zeza pa zumira celu stranicu, ali nisam strucan.

Pero - Kalabudžina od zgrade! Pa takva zgrada na takvom položaju u Štokholmu bi koštao kvadrat 15k. A u onom tvom "zelenilu" i košta 2k zato što niko neće da živi u džungli. Mislim da bi i ti kupio, a i ja samo da imamo tih para VRLO rado taj K-distrikt. Ja barem priznajem da nemam dovoljno za taj. A da imam uzeo bi ga. Zgrada vrh, lokacija vrh, okolina odlična sve okolo sređeno, ulaz u garažu normalan (nije lift i nisu klackalice). Sve ali baš sve je odlično. Prostor za decu, taman koliko treba. Sve peške dostupno.
Takva izvedba projekta ne postoji u Stokholmu tako da cenu nikada necemo saznati.
Realno taj stan je mozda jedan od najgorih koje si mogao da pokazes u toj budzevini. Da si bar nasao neki sa pogledom na reku i Kalemegdan pa ajde bar neko opravdanje da imaju za trazenu sumu.
Ni u ludilu ne bih dao te pare za taj stan. Nije to Pariz pa da je toliko bitna lokacija makar ti i sazidali prozore drugom lamelom. Ni taj Novi Dorcol koji si navodio nije bas najsrecnije izveden. I u prvoj fazi ti komsija gleda direktno u stan iako je povuceni sprat, privatnost nula. A tek drugom fazom su zaklonili svima pogled i napucali cene za televizorku.

Nego kazi ti meni, jel taj stan po tebi lux kako se reklamira? Hint, nema kadu i bojlercina ti visi iznad wc solje 🤣 i tako je i u vecim stanovima od recimo 81m2

Poslednja izmena:
Ne znam zasto ignorises migraciju kao bitan faktor demografije. Mi smi imigrante imali zbog rata, a ne zbog toga sto smo dobra zemlja za zivot, tj. imigranti su bili privremeni faktor. A emigrante imamo jer ima mnogo boljih zemalja za zivot. Kad saberes negativni prirodni prirastaj i neto emigraciju, situacija je katastrofalna. Ubuduce mozemo racunati samo na migrante iz Azije i Afrike, nema ko drugi da migrira ovde.
Ne ignorisem, mi imigrante imamo uvek iz okolnih zemalja gde zive Srbi, a imamo i povratnike iz inostranztva. Dobra zemlja za zivot definitivno jesmo za veci deo planete, tako da ce se imigracije i odatle povecavati vremenom. I naravno da ce to biti imigranti iz Azije i Afrike, nije kao da ostale zemlje masovno primaju imigrante iz Svajcarske. Balkanski/istocnoevropski imigranti su na Zapadu manji deo imigracije, i sve manji kako na istoku raste standard.
Ja mislim da je to proces koji je vec zavrsen, ili je pri kraju. Mislim da sad retko gde mozes naci da zivi vise generacija u jednom stanu, tako da ne mozes racunati na to da ima ko zna koliko njih koji zive u zajednici i zele da zive odvojeno. Vecina vec zivi odvojeno.
Ja mislim da nije.

Euribor 6m je, na zalost, posle krace letnje pauze, nastavio da divlja. Upravo je presao 4, prvi put posle skoro 15 god, dosao je na nivoe iz 2008. god. Nije dobro, nije stabilno. Ne bih sada preporucio kredit ni najvecem neprijatelju.

Ako je nekome argument da ce za 30 godina sigurno stanovi biti skuplji nego sad, onda dobro, podrzavam... samo napred! Samo bih molio da obrate paznju da zive u Srbiji, ovde se inflacija vise odnosi na cene, nego na plate. Unapred bih zamolio da mi sutra ne blokiraju Nemanjinu oni koji veruju da je kredit danas dobra ideja. Hvala.
NIsta tu nije neocekivano ni nestabilno. ECB je digla rate juce, uvek svi Euribori malo skoknu posle toga. Vrlo je vidljivo da taj rast jako usporava u poslednje vreme, za skok sa 2% na 3% je trebalo 4 meseca, za 3% na 4% 8 meseci.

NIsta tu nije neocekivano ni nestabilno. ECB je digla rate juce, uvek svi Euribori malo skoknu posle toga. Vrlo je vidljivo da taj rast jako usporava u poslednje vreme, za skok sa 2% na 3% je trebalo 4 meseca, za 3% na 4% 8 meseci.
Niko nije ni ocekivao da ce rasti linearno. Normalno je da usporava, skoro nista u ekonomiji i realnom svetu nije linearno, kako kamatne stope, tako i cene nekretnina.

1694779513399.png

" Тако су градски одборници дали зелено светло за планове који ће, између осталог, омогућити и градњу кула и по 100 метара у новобеоградским блоковима 20 и 32."

Prvi put posle dosta vremena da vidim članak koji konstatuje pad - obično su pričali o "stabilizaciji cena" i "pravom vremenu za kupovinu za keš kupce".
Pa danas je RZS objavio izvestaj. Pad u Beogradu je 0,6%. E sad pise da je za novogradnje, znamo da za dosta njih podaci kasne, pa je pad u starogradnji verovatno nesto veci:

Nije mi jasno gde ce ga uglaviti u blok 32? Zar tamo nije sve popunjeno?

Bogami danas Euribor 6M 4,040 a 12M 4,159
Ako sam dobro razumeo za dužnike koji sad posle uredbe uzimaju rata bi bila (ako je u ugovoru 6M +1.1%) 5,14% varijabilna?

Nije mi jasno gde ce ga uglaviti u blok 32? Zar tamo nije sve popunjeno?
Ima brt u bl 32 da se ubudži gde oćeš. Eto ti iza slovačke ambasade.
Mislim da je pored zarade poenta da se na prolaznike autoputem (turke i kompaniju) ostavi utisak wow kakav je ovo grad, ludilo.
Hteli su i na Bež.Kosi tamo preko puta 11aprila gde je neki magacin i tenis
Nego gde će u blok 20, mada ima i tu mesta.
Screenshot_20230915-153201.png
Screenshot_20230915-152248.png

Poslednja izmena:

Stanovao sam par meseci u Beogradu, kao podstanar. Niko ne negira to sto kazes, ja samo kazem da ce tokom vremena pritisak na Beograd biti sve manji i manji zbog demografskih tokova. Naravno, bice uvek dijaspore koja ce kupovati, bice onih koji iznajmljuju stanove,..., nece se nista drasticno promeniti preko noci. Ali svet se menja, Srbija se menja. Ne mozes samo ekstrapolirati neke stvari iz prethodnog perioda i biti siguran da ce one vaziti i u buducnosti.
Ja kapiram da neko ko ima puno kesa ne zna sta ce sa njim, pa ulozi u nekretnine jer je to najlakse, i ne kazem da je to pogresna odluka, malo se sacuvas od potencijalne inflacije, malo prihodujes od izdavanja,... Samo mislim da ce racunica sto se tice kupovine nekretnina u Beogradu kako za zivot tako i za investicije promeniti u narednim godinama i decenijama iz vise razloga: demografija i migracije, inflacija, kamate, porezi,... Da ne spekulisem u kom ce smeru ici, ali moguce je da sve one racunice o rastu cene nekretnina, ROI-ju i slicno koje su vazile proteklih 10-20 godina vise nece vaziti,..., tj. vazice, ali uz korekcije, ali niko ne zna u kom smeru ce ici te korekcije.
Ignoriše zato što mora da održava narativ. Bez obzira na podatke. Nama je gradjevina značajan deo gdp-a. Ako to posrne uz sdi i doznaka nesretnika iz inostranstva mi smo gotovi. Meni je samo žao naših ljudi koji će uzeti kredit na 30 godina za mali stan. Raspad starogradnju. Otplaćivati ga i mučiti se ceo život i završiti u getu sa komšijama iz azije.

@ViktorViktor Planirano je da se Alta Banka ukloni tj sruši i da se na njenom mestu pravi obj između 80-120m. Tako da ce tu biti, na ovim ostalim zelenim površinama će ići dve obične stambene zgrade sa parkom između i podzemna garaža.
Bivša Jubmes banka? Bila neviđen luksuz unutra.
Jeste im mozda ružno za oko i za saobraćaj i parking ali generalno dobra vest za stanare okolo; gde god se digne neka soliterčina skoče u blizini i cena kvadrata i rente (ako je projektovana zgrada poslovni prostor, dosta tih činovnika će da iznajmi gajbe u blizini)

Vrh