Šta je novo?

Cene nekretnina

Tom logikom je kupovina stana u Mumbaju mnogo bolja investicija nego u Beogradu - tamo je pritisak ljudi na gradove i pritisak rastuceg kapitala mnogo, mnogo, mnogo veci.

Ne znam o kom luksuzu pricamo - jos manje ljudi ima luksuz kao ti da svakih godinu-dve kupuje po jedan stan u novogradnji pa da sa visine utrljava svima drugima da nisu dovoljno pametni da investiraju kao ti.

Oni koji nemaju drugog izbora jer su vezani za Beograd kupice u Beogradu po cenama koje ste napumpali vi kojima preliva i to je to. Ako nastavi da vam preliva kao i do sada cene ostaju tu gde jesu. Ako malo stucne slavina, videcemo i za cene.

Iako smo svi ocigledno vezani zivotom za Beograd i zato smo zainteresovani i za ponudu i za cene, oni medju nama koji ipak imaju malo vise izbora treba da znaju da za svoje pare mozda mogu da dobiju vise i bolje i da pri trenutnum cenama stanova u Beogradu zbog vas koji ne znate sta biste s parama to mozda nije najbolji izbor za zivot po toj ceni ili najbolja investicija na dug rok.

Grad je prelep ali je jednostavno krajnja periferija Italije. Sasvim drugaciji polozaj i znacaj je imao u Austro-Ugarskoj.
Ne znam sta je bolja investicija, ja pricam da cena raste sa vecim pritiskom na grad. Mumbaj je daleko prljaviji i neuredjeniji od Bg pa su cene iste, mozda i vece nego u Bg. U tome je cela poenta. Uzgred u indiji mnogi zive i sa par evra dnevno, pa cene stanova dostizu hiljade e po m2. Velika je razlika izmedju slojeva, kao sto i u kapitalistickoj Srbiji postaje slucaj.

Svedska jeste bolja za zivot i po mentalitetu ljudi, o tome nema price, niti ja to dovodim u pitanje. Ja pokusavam da objasnim zasto je nesto sto je kod nas losije skupo. I tu ima gomila faktora. Nisu samo vazduh, voda i da li je stan okrecen od uticaja.

Ti mozes da uputis ljude sta sve zapravo mogu dobiti za svoj novac, ali to nista ne menja ovde u Srbiji. Cene nece pasti samo zato sto neko ovde zna da negde moze dobiti vise nego ovde za isti novac. I stanovnik Indije bi za isti novac u Bg dobio bolju sredinu i stan, pa ne vidim da nesto dolaze kod nas. Ljudi zive tamo gde pripadaju, nije to bas tako lako skakati po globusu ovde i onde.
Tako i mi ovde, nista nam ne znaci sto vidimo sta u Svedskoj moze za iste novce, sem nekolicini koja bi mogla da ode. Kao sto smo potpuno hladni na cinjenicu da u Africi neki ni kolibu ne mogu da imaju. Poenta mog pisanja je da ljudi objektivno sagledaju gde su na globusu.

A ovo bi bilo lepo da ne znam sta cu sa parama pa kupujem stan svake godine, ne bih se zalio, ali to nije tako.
Tacno je da Srbija u prelazu iz komunizma dobija odredjen broj finansijski nadmocnijih od vecine, koji ulazu u nekretnine jer im je to najlakse. Mi nismo finansijski pismena nacija, pa nigde drugde i ne znamo da ulazemo. I cene i jesu zato visoke, pa ja sam to i pricao. Ali bojim se da to ostaje tako jos dugo jer mi jos uvek tek ulazimo u pravi kapitalizam.

Podaci za AVGUST su ažurirani i kompletni, a podaci za SEPTEMBAR su dostupni na cenenekretnina.rs!

Ovde treba da piše Novogradnja, ne Starogradnja.

novogradnja.jpg

Mali off, pre nekoliko godina gledao sam na Discovery emisiju o izgradnji metroa u Mumbaju, zaboravio sam detelje ali koliko se secam planovi su bili prilicno ambiciozni, da se pokrije ceo grad sa nekih 15 linija. Vrlo ozbiljna investicija, sad dokle je to stiglo nemam pojma.

Za septembar fale još svi prodani stanovi u BW Victoria... Tek će tu cene da odlete u nebo. Za novogradnju i to za premium segment izgleda nema zime. Za ostale onako... Da vidimo septembar i oktobar kad svi rade i kad su svi na svojim radnim mestima i u kućama...

Podaci za AVGUST su ažurirani i kompletni, a podaci za SEPTEMBAR su dostupni na cenenekretnina.rs!
Hej, pre svega, sajt je super!
Sugestija, primetio sam da se na Kopaoniku neki stanovi vode kao 'stan', a neki kao 'apartmani'.
Postoji razlika u broju ugovora ukoliko se na RGZ sajtu odabere i poslovni prostor - tu izgleda uključi i ove koji su kao apartmani.
Možda bi za turistička mesta trebalo proširiti upit da povlači i takve objekte? Ili bi ovo previše 'zaprljalo' rezultate sa nekim lokalima itd?
Pozdrav!

Kao neko ko je ziveo u Indiji par meseci mogu da potvrdim da je Beograd daleko blize Cirihu nego Bangaloru. Ako je Cirih BMW, Beograd je Dacia a Bangalor motka koju jases i pretvaras se da je konj. A Mumbai je jos gori. Pa opet cene stanova tamo nisu 10 puta manje nego ovde.
Iskreno govoreći investiciona kupovina u Mumbaju i nije tako loša ideja. Ima ih ko kusih pasa, zato su jedna od ekonomija koje jelte neprekidno raste, a stanova u Mumbaju nikad dosta. I meni je u početku bilo čudno da se prosečan stan prodaje po cenama većim nego u Beogradu a neki malo bolji i više nego u Londonu, ali tražnja je ogromna. I teško da će da stane

Ovaj konkretan stan pratim od aprila. I imao je cenu 5080e ni dinara nije smanjivao do sad. Sasvim sam slucajno isao na HaloOglase kad ono...
Daleko je to od pada, ali kad za male stanove i to na TOP lokacijama moraju da snizavaju cene onda se desava nesto. I dalje mislim da je 5k previse. Realno za taj stan i tu lokaciju je 4k... Ali dobro. Tendencija ide u dobrom smeru.
A gde je kada? 🤣
Nego ozbiljno, 4K realno za stan koji je bukvalno zablindiran susednom lamelom tj. ostavili su svetlarnik izmedju dve lamele. Depresija od stana za te pare.
Takav stan te kvadrature je neko kupio za 2700e/m2 pre jedno 2 godine, ako se dobro secam pitao je u temi kdistrict da li mu se isplati.

Nuklearne?
Naježio sam se...

Znam zašto se čudiš, ali vidiš valjda da smo toliko napredovali kao civilizacija da smo okruženi nuklearnim centralama, radioaktivnim otpadom, osiromašenim uranijumom...pa onda razno raznim vrstama zračenja, kontaminacija itd itd...Japan je već počeo da ispušta radioaktivnu vodu iz Fukušime u okean!!
Poznato je da gore na Zlatiboru ima puno joda u vazduhu, a jod čisti organizam od svih radioaktivnih supstanci...ima sve više ljudi koji to shvataju, čak i stranaca
Sve to utiče na željenost nekog mesta, delom i na cene

Poslednja izmena:
Pa da... rano je bilo šta pričati za septembar.

Pa da... rano je bilo šta pričati za septembar.
Slazem se. Kada sam to napisao mislio sam na avgust. Recimo i BG i NS imaju pad cena stare gradnje dva meseca. Septembar bi mogao da bude treci mesec pa da kazemo, to je to imamo pad. Pancevo je u istoj situaciji, ono mi je indikativno jer tamo kupuju i ljudi koji ne mogu da kupe BG.

Mozda ja subjektivno tumacim. Voleo bih da cujem i sta drugi misle.

P.S. Mislim da cemo vec sledece nedelje znati kako ce izgledati septembar sto se cena tice.

Slazem se. Kada sam to napisao mislio sam na avgust. Recimo i BG i NS imaju pad cena stare gradnje dva meseca. Septembar bi mogao da bude treci mesec pa da kazemo, to je to imamo pad. Pancevo je u istoj situaciji, ono mi je indikativno jer tamo kupuju i ljudi koji ne mogu da kupe BG.

Mozda ja subjektivno tumacim. Voleo bih da cujem i sta drugi misle.

P.S. Mislim da cemo vec sledece nedelje znati kako ce izgledati septembar sto se cena tice.
Na cenenekretnina.rs nema pada starogradnje, kod tebe ima. S obzirom da ti obuhvatas i prigradske opstine, ocigledno je pad cena starogradnje tu jaci.

Dobro je da pada cena u prigradskim opstinama, to znaci da se trziste polako hladi i da prodavci polako postaju svesniji da njihove nekretnine nisu od zlata samo zato sto se vode pod "Grad Beograd" iako su od centra grada udaljeni 15km i treba im 2 sata voznje autobusom da bi stigli do posla. Trenutno je razlika u ceni u centru i na periferiji relativno mala i zato su mnogi u fazonu da, ako vec daju puno para, bolje da daju u centru. Kako bude padala cena na periferiji, tako ce ljudi lakse da se odlucuju za periferiju jer ce moci lakse da je priuste, i to ce oboriti i traznju u centru. Za sad sve ide onako kako smo predvideli :)

Kad već pričamo posprdno o predgrađima uvek se setim kad sam davno bio u Parizu. Pariz bio skup spavanje 100e, nego gledam nešto jeftinije šta je na liniji voza pa ionako moram da putujem, a karta uključuje i vozikanje metroom dok ne izađeš.
I nadjem stan u Massyu, koji je na liniji RER B jedno 25min vozom do Luxembourga i Saint Michela. Dođem, a ono predgrađe bombona. Red porodičnih kuća pa stambenih (nešto kao u Stokholmu taj Sundbyberg ili slično) pa jezero, park, plivaju patke, mir tišina, ma milina.
Veliki tržni i opštinski centar, ima škole bazene za decu itd. I moj najveći šok, ima Operu! Dakle ozbiljna opera sa lepim programom.
Kao kad bi kod nas Žarkovo ili Lazarevac imali operu.
I šta ti fali da živiš u takvom predgrađu.
Cene 3-4-5K E, tako, naravno duplo jeftinije nego u gradu a imaš sve sadržaje.
Šta predgrađa nude kod nas, ne samo za mladog čoveka nego i za starije? Na prste jedne ruke mogu nabrojati takve krajeve.
Nažalost Srbija je postala BG i NS.
Bar sad se može raditi remote.
Pogledajmo Sloveniju, do svakog sela put, DZ, škola, internet. On je za sat vremena u Ljubljani a za sat na moru i planini. I što bi onda plaćao 600eura (lupam) stan u Ljubljani kad ima sve a u grad dolazi eto da pogleda Pozorište ili ode u muzej.
Izvinjavam se na digresiji, ako je off topic brišite

Poslednja izmena:
A gde je kada? 🤣
Nego ozbiljno, 4K realno za stan koji je bukvalno zablindiran susednom lamelom tj. ostavili su svetlarnik izmedju dve lamele. Depresija od stana za te pare.
Takav stan te kvadrature je neko kupio za 2700e/m2 pre jedno 2 godine, ako se dobro secam pitao je u temi kdistrict da li mu se isplati.
Tačno je da je bio 2700 pre 3 godine tačnije ali i ja sam tada bio 40 a sad nisam. I Opel Astru si mogao tada da kupiš za 14k... Ali sada je novo vreme i nove cene. Tako da šta je bilo bilo je. Sad su ove cene i možeš uspoređivati s cenama sličnih stanova u novogradnji po Dorćolu tipa New Dorćol i slični...

Kad već pričamo posprdno o predgrađima uvek se setim kad sam davno bio u Parizu. Pariz bio skup spavanje 100e, nego gledam nešto jeftinije šta je na liniji voza pa ionako moram da putujem, a karta uključuje i vozikanje metroom dok ne izađeš.
I nadjem stan u Massyu, koji je na liniji RER B jedno 25min vozom do Luxembourga i Saint Michela. Dođem, a ono predgrađe bombona. Red porodičnih kuća pa stambenih (nešto kao u Stokholmu taj Sundbyberg ili slično) pa jezero, park, plivaju patke, mir tišina, ma milina.
Veliki tržni i opštinski centar, ima škole bazene za decu itd. I moj najveći šok, ima Operu! Dakle ozbiljna opera sa lepim programom.
Kao kad bi kod nas Žarkovo ili Lazarevac imali operu.
I šta ti fali da živiš u takvom predgrađu.
Cene 3-4-5K E, tako, naravno duplo jeftinije nego u gradu a imaš sve sadržaje.
Šta predgrađa nude kod nas, ne samo za mladog čoveka nego i za starije? Na prste jedne ruke mogu nabrojati takve krajeve.
Nažalost Srbija je postala BG i NS.
Bar sad se može raditi remote.
Pogledajmo Sloveniju, do svakog sela put, DZ, škola, internet. On je za sat vremena u Ljubljani a za sat na moru i planini. I što bi onda plaćao 600eura (lupam) stan u Ljubljani kad ima sve a u grad dolazi eto da pogleda Pozorište ili ode u muzej.
Izvinjavam se na digresiji, ako je off topic brišite
Pa....na primer ovde ljudi , u mom kraju, misle da je kraj postao ekskluziva zbog otvaranja šoping mola i Lidla pre par godina. Uopšte se blizina Lidla tretira kao faktor koji je neverovatno bitan. Tako je cena stanova otišla sa: manje od 1000e 2017.e na 2450e danas. Stanovi od 51kvm su nekada bili oko 50000, danas se traži 130000. Stanovi od 67kvm 2016.e jedva prodavani za 68000, danas su 160000. Radi se o kraju na Zvezdari, zgradama starim 53 godine. Potpuno nerealno i van pameti.

Hvala Wolfu beskrajno na mapama, neverovatno znače.

Da, a te zgrade u učiteljskom naselju su uglavnom blagi užas :)

Vrh