shadestudio
Higher intermediate
- Učlanjen(a)
- 30.05.2019.
- Pohvaljen
- 4.003
Ne znam sta je bolja investicija, ja pricam da cena raste sa vecim pritiskom na grad. Mumbaj je daleko prljaviji i neuredjeniji od Bg pa su cene iste, mozda i vece nego u Bg. U tome je cela poenta. Uzgred u indiji mnogi zive i sa par evra dnevno, pa cene stanova dostizu hiljade e po m2. Velika je razlika izmedju slojeva, kao sto i u kapitalistickoj Srbiji postaje slucaj.Tom logikom je kupovina stana u Mumbaju mnogo bolja investicija nego u Beogradu - tamo je pritisak ljudi na gradove i pritisak rastuceg kapitala mnogo, mnogo, mnogo veci.
Ne znam o kom luksuzu pricamo - jos manje ljudi ima luksuz kao ti da svakih godinu-dve kupuje po jedan stan u novogradnji pa da sa visine utrljava svima drugima da nisu dovoljno pametni da investiraju kao ti.
Oni koji nemaju drugog izbora jer su vezani za Beograd kupice u Beogradu po cenama koje ste napumpali vi kojima preliva i to je to. Ako nastavi da vam preliva kao i do sada cene ostaju tu gde jesu. Ako malo stucne slavina, videcemo i za cene.
Iako smo svi ocigledno vezani zivotom za Beograd i zato smo zainteresovani i za ponudu i za cene, oni medju nama koji ipak imaju malo vise izbora treba da znaju da za svoje pare mozda mogu da dobiju vise i bolje i da pri trenutnum cenama stanova u Beogradu zbog vas koji ne znate sta biste s parama to mozda nije najbolji izbor za zivot po toj ceni ili najbolja investicija na dug rok.
Grad je prelep ali je jednostavno krajnja periferija Italije. Sasvim drugaciji polozaj i znacaj je imao u Austro-Ugarskoj.
Svedska jeste bolja za zivot i po mentalitetu ljudi, o tome nema price, niti ja to dovodim u pitanje. Ja pokusavam da objasnim zasto je nesto sto je kod nas losije skupo. I tu ima gomila faktora. Nisu samo vazduh, voda i da li je stan okrecen od uticaja.
Ti mozes da uputis ljude sta sve zapravo mogu dobiti za svoj novac, ali to nista ne menja ovde u Srbiji. Cene nece pasti samo zato sto neko ovde zna da negde moze dobiti vise nego ovde za isti novac. I stanovnik Indije bi za isti novac u Bg dobio bolju sredinu i stan, pa ne vidim da nesto dolaze kod nas. Ljudi zive tamo gde pripadaju, nije to bas tako lako skakati po globusu ovde i onde.
Tako i mi ovde, nista nam ne znaci sto vidimo sta u Svedskoj moze za iste novce, sem nekolicini koja bi mogla da ode. Kao sto smo potpuno hladni na cinjenicu da u Africi neki ni kolibu ne mogu da imaju. Poenta mog pisanja je da ljudi objektivno sagledaju gde su na globusu.
A ovo bi bilo lepo da ne znam sta cu sa parama pa kupujem stan svake godine, ne bih se zalio, ali to nije tako.
Tacno je da Srbija u prelazu iz komunizma dobija odredjen broj finansijski nadmocnijih od vecine, koji ulazu u nekretnine jer im je to najlakse. Mi nismo finansijski pismena nacija, pa nigde drugde i ne znamo da ulazemo. I cene i jesu zato visoke, pa ja sam to i pricao. Ali bojim se da to ostaje tako jos dugo jer mi jos uvek tek ulazimo u pravi kapitalizam.